Stari klasik koji me oduševio prošle godine. Vjerujem da vas ima još takvih samo ni ne znate. Probajte pa javite .
Kore
2 jaja
40g maslaca
2 žlice meda, neutralnog
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450g brašna
1 mala žličica sode bikarbone
Krema
3 dcl mlijeka
3 vrhom pune žlice oštrog brašna
1 vanili šećer
200g maslaca
200g šećera
PREMAZ
pekmez od šljiva, slatko od višanja
Prvo kore
Jaje, maslac, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.
Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.
Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.
Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Veličina kora je najveći pleh od pečnice.
Savjet za sve kore;
Ja ih valjam na papiru za pećenje a gornji dio prekrijem prianjajučom folijom. Kad razvaljam na željenu veličinu samo maknem gornji dio i baratam sa cijelim papirom. I tako sa svakom posebno.
Krema
Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko u koje ste dodali šećer.
Dodati maslac i dobro izmiješati.
Polumlaku polovicu kreme premazati po prvoj kori, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.
Pekmez obično koristim svoj, domaći, mora biti malo gušći, ali odlično paše i nadjev od višanja od Podravke.