Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
ponedjeljak, 13.11.2017.
Keksići punjeni orasima i nutelom
Uh, znam, nema me dugo, priznajem, "pojela" me sezona, još se oporavljam i pokušavam naspavati i dovesti stvari u red (kuća, obaveze, djeca, blog). Imam nekoliko odličnih recepata korisnice Slavi69 sa coolinarike čijeg profila više nema, nažalost. Žao mi je šta ih nisam sve saćuvala. Dakle Slavi gdje god bila i šta god radila ovih nekoliko tvojih recepata će ovdje živjeti zauvijek.
Pa krenimo
SASTOJCI
400g brašna
200g ledenog maslaca narezanog na listiće
1 jaje
150g šećera
prstohvat soli
FILA
200g grubo sjeckanih oraha
2 velike pune žlice nutele
DEKORACIJA
malo otopljene tamne čokolade
cca 100 g veći komadići oraha ili polovice
Zamijesiti tijesto, najbolje ledenim rukama, brzo da se ne bi kasnije mrvilo. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u frižider.
Promiješati orahe i nutelu, gustoća, taman da se sve skupa drzi zajedno, tj da se ne mrvi.
E sad ako ste velika picajzla i želite da vam je svaka loptica u gram ista važite je a ako niste toliko savršeni i želite se zabaviti sa djecom uzimajte kuglice veličine oraha, (ruke možete i lagano navlaziti vodom, ja ih perem svako 5 kuglica) koju zatim spljoštite drugim dlanom i na sredinu stavite filu od oraha i nutele. Tada opet to pažljivo zamotate i formirajte kuglu te uvaljajte u krupne orahe ili utisnite polovicu oraha. Slazite na pek papir i kad ih sve riješite stavite peći na 180C oko 20 minuta (znate i sami svoju pečnicu). Ovisno o veličini ispadne vam od 30 kom na više čistog zadovoljstva
Kad su hladni ukrasite ih šarama otopljene čokolade i probajte pojesti samo jedan. U limenoj posudi mogu stajati i više od dva tjedna.
Oznake: Keks, orasi, Božić, Uskrs, fina hrana, slatko
13.11.2017. u 08:10 •
8 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 30.01.2017.
Medena Kata
Stari klasik koji me oduševio prošle godine. Vjerujem da vas ima još takvih samo ni ne znate. Probajte pa javite .
Kore
2 jaja
40g maslaca
2 žlice meda, neutralnog
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450g brašna
1 mala žličica sode bikarbone
Krema
3 dcl mlijeka
3 vrhom pune žlice oštrog brašna
1 vanili šećer
200g maslaca
200g šećera
PREMAZ
pekmez od šljiva, slatko od višanja
Prvo kore
Jaje, maslac, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.
Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.
Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.
Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Veličina kora je najveći pleh od pečnice.
Savjet za sve kore;
Ja ih valjam na papiru za pećenje a gornji dio prekrijem prianjajučom folijom. Kad razvaljam na željenu veličinu samo maknem gornji dio i baratam sa cijelim papirom. I tako sa svakom posebno.
Krema
Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko u koje ste dodali šećer.
Dodati maslac i dobro izmiješati.
Polumlaku polovicu kreme premazati po prvoj kori, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.
Pekmez obično koristim svoj, domaći, mora biti malo gušći, ali odlično paše i nadjev od višanja od Podravke.
Uživajte u svojim kolačićima.
Oznake: pita, Božić, Uskrs, medena pita, slatko, desert
30.01.2017. u 16:27 •
6 Komentara •
Print •
# •
^
četvrtak, 26.01.2017.
Avokado mufini
Imala ja doma avokado, taman je onako sazrio, fino, među bananama a nije mi se jelo, pitam se šta ću sad? I tako ja naletjeh na jedan strani blog i sve mi se svidilo, mada sam bila skeptićna jer nisam vjerovala da mogu da budu zeleni. Mislila sam ma 100% je stavila zeleni boju i sad nas folira. I krenem ja u izradu mafina. Priprema i samo pećenje relativno brzo gotovo. Ajmo na degustaciju?!?! Kad ono svi oduševljeni, koliko su meki i sočni, čak i drugi dan, meki i sočni.
1 šalica = 200ml
1 1/2 cup mekog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1/2 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
3/4 cup šećera
2 jaja
1 zreli avokado
3/4 cup ulja
2/3 cup mlijeka
Ugrijte pećnicu na 180C.
Miksajte jaja (posolite) sa šećerom, dugo, 5-7 minuta.
Za to vrijeme prosijte brašno, sodu i prašak za pecivo.
Avokado pomiješajte sa uljem(ja sam stavila maslinovo a vi možete i suncokretovo) i usitnite štapnim mikserom u pastu. Dodajte mlijeko.
Lagano povežite jaja sa avokadom i promiješajte te špatulom umiješajte brašno.
Stavite smjesu u košarice i pecite oko 15 min.
Punite košarice za mufine
I mislim da nije stavila nikakvu boju, avokado da baš jednu lijepu zelenu boju koja se vidi kad se mufin zagrize.
Za kremu koristite šta volite, kod mene je bilo slatko vrhnje sa mileramom, tako ga najviše volim.
Dobar tek!
Oznake: muffin, avokado, slatko, desert
26.01.2017. u 17:38 •
2 Komentara •
Print •
# •
^
utorak, 10.05.2016.
Pohana bazga u umaku od jagoda
Možda niste znali ali bazgu možete i pohati, evo i kako.
5 većih cvjetova bazge
Smjesa za pohanje kao za palačinke
1 jaje
1 vanilin šećera
50 ml mlijeka
60 ml bijelog vina
100g Pšeničnog oštrog brašna
1 žličica naribane limunove korice
prstohvat soli
ulje za prženje
sos od jagoda
300g jagoda
2 žlice šećera (po ukusu)
Cvjetove operite pod mlazom vode i dobro osušite na papiru.
Jaje izmiješajte s vanilin šećerom, dodajte mlijeko, vino, brašno, limunovu koricu, sol i sve dobro izmiješajte. Smjesa mora biti kao za palačinke.
Osušene cvjetove bazge umočite u pripremljenu smjesu i pržite u vrućem dubokom ulju do zlatnožute boje.
Jagode operite i narežite na manje komadiće. Dodajte šećera te sve zajedno kratko prokuhajte, Smjesu možete ispasirati ili ostaviti jagode u komadićima.
Po tanjuru staviti umak od jagode i na njega pohanu bazgu. Sve zajedno malo poprašiti šećerom u prahu.
Oznake: pohano, bazga, vege, slatko, desert
10.05.2016. u 16:58 •
1 Komentara •
Print •
# •
^
subota, 06.02.2016.
Donuts
Desert
Kako je još uvijek vrijeme od krafnica, da nisu obične, neka budu sa sirom i Američke sa rupom ;-)
SASTOJCI
500 g glatkog brašna
˝ vrećice praška za pecivo
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica soli
100 g šećera
2 jaja
250 g kremastog sira (ricotta, mascarpone ili svježi sir)
50 g maslaca
1 žličica naribane korice limuna
100 ml mlijeka
40 g maslaca
Ocaklina
100 g čokolade
2 žlice ulja
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kvascem, soli i šećerom.
Dodajte razmućena jaja, sir, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i toplo mlijeko te povežite u mekano tijesto.
Mijesite tijesto dok vam se ne počne odvajajati od posude. Da budem iskrena meni to moj samostojeći Kenwood sve odradi sam ;-) ja samo zadnji tuch i to je to.
Razvaljajte tijesto na 1.5 - 2 cm i režite odgovarajućim sjekaćem. Ne zaboravite na rupe u sredini.
Moj sjekač vanjski je promjera 8 cm a unutarnji 2cm.
Stavite ih na papir za pečenje i pustite da se dižu 20 minuta. Pecite na 180 C oko 15-20 minuta.
Kad se ohlade premažite ih otopljenom čokoladom i posipajte mrvicama po želji.
Po želji ovo tijesto možete i peći u ulju.
Oznake: donuts, američke krafne, slatko, maškare, tijesto sa sirom
06.02.2016. u 19:42 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
četvrtak, 04.02.2016.
Krafne punjene sirom
Desert
Baš je vrijeme od krafni, al isto tako i vrijeme kad se drži dijeta ;-) ........evo jednih tradicionalno Švicarskih, originalan naziv: Ziegerkrapfen, punjene su sirom, te bademima i zamirisane koricom agruma, uz neodoljiv cimet. Navodno su izum časnih sestara iz klostera. Postoje različiti nacini pripreme, ovo je varijanta sa sirom.
Recept je od unikatice sa coolinarike
SASTOJCI;
200g mekog brašna
125g hladnom maslaca
prstohvat soli
1 žličica šećera
200g svježeg sira
U prosijano brašno dodati šećer i sol te hladan maslac narezan na listiće. Izmrviti rukama pa dodati 200g svježeg sira. Napraviti kuglu, zamotati je u prozirnu foliju i staviti na hlađenje 2 sata. Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi i preklapati kao za lisnato tijesto. Proces preklapanja ponoviti 3-4 puta.
PUNJENJE;
150 grama svježeg sira
75 grama badema
100 grama šećera
ribana korica pola limuna
1 zlicica cimeta
Sjedinite sve sastojke, ako je jako suh dodajte malo mlijeka(to se zna desiti kod domaćeg dobro ocijeđenog sira, ovaj kupljen je poprilično mokar). Nadjev mora biti čvrst da ne iscuri prilikom pečenja.
ZA UVALJATI KRAFNICE
Šećer i cimet
Tijesto razvaljati u pravokutnik i režite na kocke veličine 10x 10. U sredinu svake kocke stavite malo nadjeva, namažite rubove vodom ili bjelanjkom, preklopite u trokut te stisnite krajeve prstom i vilicom.
Pecite ih na umjereno laganoj vatri u ulju par minuta s jedne i druge strane. Izvadite na papirnati ubrus da popiju višak masnoće i uvaljajte ih u mješavinu šećera i cimeta.
Od ove mase sam dobila 16 komada.
Trokutiće isto tako možete peći u pečnici.
Ako zamijenite slatki nadjev slanim ( svježi sir, jaje, sol) dobit ćete odlične slane guštalice. Moji klinci ih jako vole i slane i slatke i često im budu marenda u školi. Također možete staviti marmeladu koja nije jako tečna.
Oznake: krafne, maškare, poklade, slatko
04.02.2016. u 15:51 •
1 Komentara •
Print •
# •
^