Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

ponedjeljak, 24.04.2017.

Pljeskavice od srdela

Mislim da je ovo jedino jelo koje sam uspjela izvući iz onog našeg kuharskog showa a da mi se sviđa. Istina ima već 14 dana pa ni ne stignem gledati, vjerojatno bih sad pred kraj pokupila više toga ali šta je tu je.



SRDELA, kraljica mora, plava riba, izrazito zdrava a nadasve jeftina. Kod mene je često na jelovniku, Iz pečnice, na suhoj tavi, uvaljana u krušne mrvice i zaćinske trave, sa pomama, na gradele, na savor, ma ima ih sigurno još nekako a da nisam spomenula.
Ponekad je odkostim a ponekad samo maknemo ljuske i utrobu. za ovaj recept potrebno ih je ocistiti i od ljusaka i utrobe i kostiju. Znaći trebaju nam samo fileti. ima sigurno slika na netu kako se to radi, ja ne mogu to raditi i slikati se, hehehe Možda da nekog uhvatim pa da me snima, al kad to radim obično se svi razbježe. Znaći date mužu da ih ocisti i ako on nema strpljenja onda ih vi otkostite, lako je.
Uzmete ribu u ruku i nožem zasijecite po gornjem dijelu kosti, ona je meka pa možete pomoći i prstima. Kad je jedna strana kosti čista od mesa stavite nož uz drugi rub kosti i polako odvajajte. Prstima maknete kost sve do repne peraje i nju u ovom slučaju. Ma lako je al malo zamorno i dosadno ;-)

SASTOJCI:
1 kg srdela
1 mali luk
2-3 češnja češnjaka
mala vezica peršina
2-3 šnite kruha namoćene u toplo mlijeko
sol, biber
1 eko limun korica



Filete ribe stavite na dasku i lagano sjeckajte većim nožem. Ja volim da se vide komadići ribe a ne da je skroz u pasti smrvljeno. Nasjeckajte luk i češnjak te peršin i kruh namoćite u toplo mlijeko, te ga ocijedite, dodajte začine i limun koricu (eko), te sve promiješajte rukama i nožem da se spoji. Napravite oko 8 loptica koje ćete prilikom stavljanja na ulje spljoštiti u pljeskavicu. Pecite sa obje strane par minuta.



Kako sam ja radila burgere zamijesila sam tijesto od bijelog i pirovog brašna te napravila bublice tj. male kajzerice. Na prerezanu bublicu sam stavila (svakom po želji), majonezu, ajvar ili kečap, pljeskavicu od srdele, malo biljčica poriluka, malo sira i sa strane fete prženog patliđana i mini rajčice. dalo bi se tu još svašta staviti, razne zelene salate, ali moj je frižider bio prazan ;-)
Mi smo ih smazali samo tako, dobar tek.

Oznake: pljeskavica, srdela, riba, posno, post, fishburger

24.04.2017. u 14:24 • 7 KomentaraPrint#^

nedjelja, 16.04.2017.

Rim, vječni grad

Ima već neko vrijeme da ja jaaaako želim vidjeti Rim uživo, osjetiti tu ljepotu i taj grad. Gledala sam ga često na tv-u ili na filmovima i uvijek se divila fontanama, građevinama, spomenicima i nisam mogla zamisliti da je to uživo još ljepše, glamuroznije, veličanstvenije ......i onda jednom odgledala ANGELS & DEMONS sa odličnim Tom Hanksom u glavnoj ulozi i tada je odluka pala....prvom prilikom moram otići u Rim.....Nije baš da je prva prilika bila tako brza, prošle su skoro dvije godine od konačne odluke, ali isplatilo se toliko čekati.
Ne želim pisati o povijesti Rima, imate na netu i u knjigama sve šta želite znati, ovo je više moj osvrt na Rim kao grad.
Nekoliko dana prije puta bila sam na mahove euforična pa razočarana, jer nisam znala šta me čeka.
Hotel smo rezervirali nekoliko mjeseci ranije, kasnije smo saznali da u Italiji treba tražiti hotele sa 4 zvjezdice jer sve ostalo je jao.....i nas je dočekala soba u kojoj je falilo žbuke na zidovima, televizija bez daljinskog, svjetlo na noćnom ormariću bez žarulje, dva spojena poljska kreveta koja su za uzglavlje imala samo naslonjenu metalnu ukrasnu šipku na zidu......al ono u Rimu smo pa nećemo se puno zadržavati u sobi.....Doručak,suhi tost, bez tostera, maslac i marmelada, te kroasani punjeni falšom nutelom, smrznuti jogurt kava i čaj....

Znaći uglavnom smo se hranili po restoranima u užem centru gdje smo i bili smješteni, ima ih mnogo i večinom imaju lošu hranu koju spreme ujutro i onda podgrijavaju u mikrovalnim pečnicama te poslužuju. Mislim da sam tamo jela najgoru pizu ikada, u jednom finom restoranu sa dugom tradicijom, pizu sa šunkom i bivoljom mozarelom koja je sva plivala u vodi, uz to tijesto bljutavo i neukusno. Nije im ni pasta nešto bolja, ili sam ja prezahtjevna ....Najbolje sta sam jela bilo je u jednom kineskom restoranu, e tu smo se ubili doslovno, svaki je imao po 5 sljedova, bez pašte, bez one rajčice iz konzerve i bez onih teških začina



Biznis sa vodom je i tamo zaživio i oni je masno naplačuje bez obzira šta na mnogim mjestima u gradu ima malih česmi iz kojih teće pitka voda iz njihove rijeke Tiber.
Samo da znate boravišna pristojba je 4 eura po glavi i danu. Kuglica sladoleda također 4 eura. Sve se naplačuje, wi fi ni za lijek, tek u nekim boljim restoranima, svaka znamenitost je minimalno 30 eura. Tako da ako želite sve glavne znamenitosti vidjeti i ući u njih napunite novčanik, tj. najjeftinije je kupovati karte on line.

.



Prvo pozitivno iznenađenje, velik, ogroman dio zemlje je obrađen za razliku od nas


Basilica di Santa Maria Maggiore






Nisam znala da li da se bojim ili da budem sigurna, izgleda je ovo realnost svih velikih gradova....uz obavezno skeniranje cijelog tijela prilikom svakog ulaza u neki veći objekat ili baziliku


Colosseum



Roman Forum


Altare della Patria


Castel Sant'Angelo


St. Peter's Basilica i trg


Vatican Museums





Spanish Steps - mala gužva


Trevi Fountain


Trg republike


Santa Maria degli Angeli e dei Martiri


Talijanska željeznica vozi čak 300km /h za tili ćas si u Napoliju


Pompei


Krater Vezuva


Grad je predivan, najljepši koji sam vidjela i posjetila, a putovala sam poprilićno. A sada idemo raditi, sezona je počela.

Oznake: Rim, putovanje

16.04.2017. u 20:15 • 7 KomentaraPrint#^

četvrtak, 06.04.2017.

Energetske raw kuglice od sušenog voća

Moram priznati da sam se lagano zaljubila u ove raw slastice i uvijek težim da imam nešto takvo u kući kad me uhvati, manija i ludilo za slatkim. Vjerujem da ove sasvim obićne i svakodnevne namirnice imate i sami u kući tako da ovdje nema izgovora, nemam to gdje kupiti i slično. Mislim sve se to može i tako pojesti bez sjeckanja, meljanja i kuglanja te namakanja u čokoladu ali ja baš ovo volim. Ovdje će dobro doći jedan dobar sjecko, kod mene opet Bullet, (mogli bi mi i plačati koliko ga reklamiram), on mi se pokazao stvarno najboljim za raw slastice a nemam onaj skupi pravi multipraktik, još.




SASTOJCI


100g suhih smokava
100g suhih šljiva
100g suhih brusnica
100g suhih marelica
100g datulja medjool
korica i fileti 1 bio naranče
3 žlice sirovi kakao
3 žlice kokosovog ulja
ili
100g tamne čokolade



Naribajte koru naranče, ogulite je i bacite svo bijelo. Meso naranče isfiletirajte i stisnite sav sok koji ostane u bijelom.
Svo veće suho voće narežite na manje komadiće i dobrim multipraktikom sameljite.
Ja sam tu dodala još malo limunove kore i limun soka jer mi je trebalo za lakše miksanje.
Ostavite preko noći u frižideru da se okusi malo prožmu, a i ne morate. Pravite kuglice veličine oraha i umačite ih u smjesu rastopljenog kokosovog ulja i kakaa, te uvaljajte u kokos



Meni druga bolja varijanta samo u otopljenu tamnu čokoladu.




Oznake: raw, energetske kuglice, bez šećera, bez glutena, vege, paleo, sušeno voće, kuglice

06.04.2017. u 15:34 • 8 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2017 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Veljača 2020 (2)
Travanj 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata
Pita od sira sa višnjama
Pita od limuna i badema

KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci
Keksi punjeni orasima i nutelom
Prutići od kave (Caffe-stangen)
Božićni keksi
Štangice od lješnjaka
Walkers shortbread cookies
Keksi od sira


DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU




EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim
Rt Ploča

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir