Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

Marketing

Pljeskavice od srdela

Mislim da je ovo jedino jelo koje sam uspjela izvući iz onog našeg kuharskog showa a da mi se sviđa. Istina ima već 14 dana pa ni ne stignem gledati, vjerojatno bih sad pred kraj pokupila više toga ali šta je tu je.



SRDELA, kraljica mora, plava riba, izrazito zdrava a nadasve jeftina. Kod mene je često na jelovniku, Iz pečnice, na suhoj tavi, uvaljana u krušne mrvice i zaćinske trave, sa pomama, na gradele, na savor, ma ima ih sigurno još nekako a da nisam spomenula.
Ponekad je odkostim a ponekad samo maknemo ljuske i utrobu. za ovaj recept potrebno ih je ocistiti i od ljusaka i utrobe i kostiju. Znaći trebaju nam samo fileti. ima sigurno slika na netu kako se to radi, ja ne mogu to raditi i slikati se, hehehe Možda da nekog uhvatim pa da me snima, al kad to radim obično se svi razbježe. Znaći date mužu da ih ocisti i ako on nema strpljenja onda ih vi otkostite, lako je.
Uzmete ribu u ruku i nožem zasijecite po gornjem dijelu kosti, ona je meka pa možete pomoći i prstima. Kad je jedna strana kosti čista od mesa stavite nož uz drugi rub kosti i polako odvajajte. Prstima maknete kost sve do repne peraje i nju u ovom slučaju. Ma lako je al malo zamorno i dosadno ;-)

SASTOJCI:
1 kg srdela
1 mali luk
2-3 češnja češnjaka
mala vezica peršina
2-3 šnite kruha namoćene u toplo mlijeko
sol, biber
1 eko limun korica



Filete ribe stavite na dasku i lagano sjeckajte većim nožem. Ja volim da se vide komadići ribe a ne da je skroz u pasti smrvljeno. Nasjeckajte luk i češnjak te peršin i kruh namoćite u toplo mlijeko, te ga ocijedite, dodajte začine i limun koricu (eko), te sve promiješajte rukama i nožem da se spoji. Napravite oko 8 loptica koje ćete prilikom stavljanja na ulje spljoštiti u pljeskavicu. Pecite sa obje strane par minuta.



Kako sam ja radila burgere zamijesila sam tijesto od bijelog i pirovog brašna te napravila bublice tj. male kajzerice. Na prerezanu bublicu sam stavila (svakom po želji), majonezu, ajvar ili kečap, pljeskavicu od srdele, malo biljčica poriluka, malo sira i sa strane fete prženog patliđana i mini rajčice. dalo bi se tu još svašta staviti, razne zelene salate, ali moj je frižider bio prazan ;-)
Mi smo ih smazali samo tako, dobar tek.

Post je objavljen 24.04.2017. u 14:24 sati.