Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
srijeda, 05.02.2020.
Pita sa limunom i bademima
Za moje cure sa yoge i za sve one koji vole takve kolače.
Po meni jedna od najboljih pita koje sam probala.
Tijesto
150 g šećera
1 vrećica vanil šećera
1 jaje
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žlica mlijeka ( ili 40 g milerama)
60-65 g putra
240 g glatkog brašna
Zamijesite tijesto onako po redu i na 30 minuta u foliju pa u frižider.
KREMA
2 limuna- korica i sok
100 g sitno mljevenih badema
200 g šećera
4 jaja
100 g putra
Ja uvijek koristim svoj limun iz vrta i ovisi o njegovoj veličini smanjim sa 2 na 1 jer ima jako puno soka. Ako nemate svoj limun jednostavno izostavite koricu.
Maslac otopite i prohladite. Jaja sa pjenjačom malo utucite i dodajte šećer te sve promiješajte. dodajte maslac i mljevene bademe (ja stavljam blanširane, ali okus se neće promijeniti ako stavite i one sa kožicom, samo će krema biti malo tamnija) te sok i koricu limuna.
Kremu preliti preko tijesta i staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C na 20-ak minuta da se peče.Znat ćete da je pita gotova kad malo zatresete kalup a sredina se ne pomiče.
Na kraju pitu pospete šećerom u prahu.
Recept je od superkemije sa coolke.
Oznake: pita od limuna, Badem, kiselo, fino
05.02.2020. u 16:35 •
3 Komentara •
Print •
# •
^
utorak, 04.02.2020.
Pita sa sirom i višnjama
Jedna od pita koja doslovno može zamijeniti obrok, još ako volite kiselost višanja zabava je zagarantirana.
Tijesto je za fi 30.
PRHKO TIJESTO
240 g brašna, pola oštro pola meko
1 jaje
1 limun, sok i kora
150 g šećera
70 g maslac
1 žlica mlijeka ili milerama
Zamijesite tijesto(nemojte ga miješati predugo) i stavite u frižider na odmor oko 30 min.
Napravite kremu.
Krema
500 g svježeg sira
100 g šećera
1 vanili šećer ili vanilija
3 jaja
1+ limun kora
2 žlice griza ili pšenične krupice
200 g kiselog vrhnja
200 g višanja iz dubokog ili ocijeđene iz kompota
Jaja promiješajte pjenjačom i dodajte šećere i sve ostalo. Dobro promiješajte da razbijete grudice od sira.
Razvaljajte tijesto za pitu između dva pek papira ili kako već najradije radite. Kalup pokrijte cijeli sa tijestom i ulijte kremu. Po kremi rasporedite višnje i na pećenje na 180C oko 35 minuta.
Možete je poslužiti i toplu i mlaku i hladnu, ne znam kakva mi je ljepša.
Oznake: pita od sira, višnje, limun
04.02.2020. u 16:47 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
petak, 06.04.2018.
Keksi od sira
Već dugo ja njih planiram raditi ali nikako da dođu na red od silnih kolača, dijeta te razne druge spize. Ali evo ih konačno.
To nisu klasični tvrdi keksi koji krckaju pod zubima, već pomalo meki ali jako ukusni pogotovo za ljubitelje sira i limuna.
Recept je od Slavi69. I da jako su brzo gotovi, nemojte se dugo mislit ;-)
.
SASTOJCI
250 grama skute ili krem sira
100 grama šećera,
50 grama grozdica ili brusnica
200 grama brašna,
1 mala žličica praška za pecivo
100 grama mekog maslaca
2 zumanjka
korica limuna
2 velike žlice soka od limuna
Sve sastojke zamijesite ručno, ma čas posla, i radite loptice veličine oraha. Slažite na papir za pečenje i pecite oko 30 minuta na 180C.
Nemojte da vam pregore, mada i onda su fini.
Oznake: keksi, sir, brusnice, skuta, krem sir, limun, fino
06.04.2018. u 14:05 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 14.02.2018.
Mistično mjesto u Lijepoj Našoj
Mjesto koje zemljopisno i klimatski dijeli Jadran na sjeverni i južni, Rt Ploča, najistureniji dio istočne obale Jadranskog mora. Ako se pitate gdje je to, tamo oko Rogoznice.
To je mjesto na kojem se snažno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, ciklone i anticiklone, morske struje. Na njemu se lome najveći valovi Jadranskog mora i vladaju najtiše bonace koje se mogu zamisliti. ( Ako ste se ikada vozili katamaranom u tom području, sigurno ste osjetili razliku, ja jesam, davno kad sam putovala iz Hvara za Rijeku, do polovice nas je bacalo gore dolje a od polovice lijevo desno, ne znaš koje je gore. I psi i mačke su povraćali od valjanja.) Sve to stvara gigantski prirodni spektakl koji se ne propušta jer nešto slično nije moguće vidjeti i doživjeti nigdje drugdje(tako kaže internet ;-)).
Za Puntu Planku vezano je i jedno od čuda koja se pripisuju kršćanskom svecu Ivanu Trogirskom, trogirskom biskupu iz 11. stoljeća . Prema legendi on je nakon brodoloma kod rta Planka hodajući po valovima spasio život kralju Kolomanu i svim mornarima. U spomen na njega i njegova čudesna djela tu je 1324. godine izgrađena zavjetna crkva. Koja je obnovljena 1756.g a također su stanovnici obližnjeg kraja renovirali nedavno i napravili šetnicu uz more. Nije na odmet reći da su se u ovih par desetljeća vikend kuće, vile i ine skoro pa približile mističnom mjestu.
Do nje smo i mi ovog puta odšetali. Uz poprilično jugo i vjetar koji je bijesnio ali i sunce koje nas je milovalo. Mala crkvica napravljena od velikih kamenih gromada
Moram se tamo vratiti i ljeti, mada je u cijelom pojasu obala vrlo strma i nepristupačna obložena stijenama i kamenjem.
Oznake: more, rtplanka, rtploća, Rogoznica, šetnja
14.02.2018. u 15:48 •
0 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 05.02.2018.
Walkers Shortbread Cookies
Moje kolegice sa sata yoge su me "natjerale", kao bilo mi je teško haha, da isprobam original kekse i da napravim kopiju. Naravno da su mi uspjeli i čini mi se da su još i bolji od kupljenih ;-).
U originalu nisu baš jeftini, dapače cijena im je paprena u dućanima. Nisu baš jeftini ni u domaćoj varijanti s obzirom na cijenu maslaca, ali zato vam je dosta jedan oko 5 sati sa čajem ili kavom i uživate cijelim bićem.
Sastoji se od svega par sastojaka.
SASTOJCI
Za 24 keksića cca 25g.
250g maslaca
90 g šećera u prahu
300g mekog brašna
prstohvat soli
U suhe sastojke utrljajte nasjeckani hladni maslac i spojite u kuglu te zamotajte u prozirnu foliju te u frižider na 1 sat.
Ja sam naručila malu spravicu sa E baya za kolačiće i baš sam zadovoljna kako ispadnu lijepo. Zove se Moon cake molds.
Vagala sam loptice veličine 25 g i pomoću te spravice napravila keksiće.
Kad sam ih sve napravila stavila sam opet u frižider na pola sata.
Ja sam ih pekla 25 minuta na 150C. Moraju ostati bijeli, a vi najbolje poznajete svoju pečnicu. Nakon toga samo uživanje i čaj ili kavica.
Do sljedećeg recepta, uživajte.
Oznake: walkers, keksi, maslac, fino, teacookies
05.02.2018. u 15:29 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 03.01.2018.
Štangice od lješnjaka
Evo me konačno da Vam zaželim sve najbolje u Novoj 2018. neka Vam bude bolja i zdravija.
Ja sam još na keksićima, moram si to zapisati, iako sam ispraznila i podijelila sve zalihe i krećem u nove pobjede.
Naravno da su me i ovi keksići oborili s nogu, mogu oni i u druge dane a ne samo za Božić. U njima su preprženi mljeveni lješnjaci jer ih ja obožavam i jer ih kupim od jednog OPG nakon njihove berbe, ali isto tako možete staviti orahe ili bademe-
SASTOJCI
180g maslaca
100g šećera u prahu
1 jaje
300g oštrog brašna
70g mljevenih lješnjaka
2 velike žlice kakaa
1/2 male žličice cimeta
NADJEV
200g tamne čokolade
5 velikih žlica slatkog vrhnja
4 velike žlice mljevenog speculas keksa
Miksati maslac, šećer i jaje te nakon toga dodati i ostale sastojke. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati kakao. Pomoću slastičarske šprice sa zvjezdastim nastavkom raditi prutiće cca 5 cm. Peći na 170 C oko 10 min
Napraviti ganash od čokolade i vrhnja i u to dodati mljeveni keks. Spajati svijetle keksiće zajedno kao i tamne.
Također se može spajati samo nutelom ili sličnim namazom.
Ostaviti da se malo prosuše i nakon toga složiti u limenu posudu. mogu stajati do 3 tjedna.
Oznake: keksi, Božić, lješnjak, Uskrs
03.01.2018. u 16:26 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
subota, 02.12.2017.
Božićni keksi
Takav im je naziv dala Slavi69, moram priznati primjeren, ali oni se mogu raditi tokom cijele godine jer su neodoljivi i još k tome mož ete od jednog tijesta napraviti tri vrste keksića, koje ćete jednostavno obožavati, (vidim nešto me zeza slovo Ž al nek mu je ne da mi se sad i sa njime zezati ;-))
Znaći ovo su još jedni keksići na TO DO listi za Bož ić, a imam ih uhhhh, poprilično ;-)
SASTOJCI
200 g oštrog brašna
1 mala ž ličica praška za pecivo
1 jaje
125 g mekog maslaca
1 velika ž lica kakaa
125 g šećera
1 vanili šećer
100 g mljevenih badema (1 veliku ž licu odvojiti za "salamu")
naribana korica pola naranče
ZA TREĆU VRSTU
2 ž lice pekmeza
Zamijesite tijesto i podijelite ga na tri jednaka djela.
Prvo poćnite sa salamom, tj, sa kolutićima. 1 veliku ž licu badema koju ste odvojili od 100g rasporedite na radnu površinu (ja to radim na prianjajućoj foliji). Rukama formirajte valjak te ga uvaljajte u badem. Zamotajte uvaljani valjak u foliju i stavite u duboko da ga mož ete ljepše rezati prije nego ga krenete peći.
Lagano zagrijati marmeladu i staviti u prozirnu vrećicu da je lakše nanesete na tijesto.
Uzeti drugu polovicu tijesta i od nje također napraviti valjak, malo duž i, da keksići ne ispadnu preširoki. Prstima utisnite utor po sredini valjka i pomoću vrećice nanesite marmeladu. Prenijeti na lim i peći 15 minuta na 180. Pećeno hladiti 5 minuta i potom narezati na kekse širine oko 2,5 cm. Ja uvijek koristim svoje marmelade koje pravim tokom godine i najviše mi se sviđaju one malo kiselije.
Od trećeg dijela napravite klasićne kiflice, kako vama drago, vaganjem svakog komadića ili napravite valjak pa rež ite na iste komadiće ili ako volite da budu svakakvih velićina samo trgajte komade i formirajte u kiflice.
Pecite na 180g oko 12 minuta.
Kada se ohlade dekorirajte ih otopljenom bijelom čokoladom.
Kada sve ovo napravite izvadite prvo tijesto iz zamrzivaća, režite ga na keksiće od cca 7 mm i slož ite na pek papir. Pecite na 180 oko 10 minuta.
Keksiće drž ite u limenoj kutiji mogu vam stajati 3 tjedna. Hahaha mož ete mislit kod mene se to još nije desilo.
Oznake: keksi, keksi s bademima, Božić, super
02.12.2017. u 16:40 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 27.11.2017.
Prutići od kave
Još jedan super recept od Slavi za Božić ili za dane kad želite imati keksiće u kutiji za svaki slučaj, uz kavicu ili čaj ili iznenadne goste
1 velika žlica instant kave
2 velike žlice vrele vode
270g brašna
2 velike žlice kakaa
100 g mljevenih lješnjaka
100 g šećera
2 žumanjka
200g maslaca sobne temperature
za Šaranje po keksićima
100g čokolade
Kavu preliti sa vrelom vodom i ostaviti da se malo prohladi
Spojiti sve sastojke u fino tijesto.. zamotati u foliju i staviti na 1 sat u frižider.
Formirati valjke debljine prsta i sjeći na prutiće cca 5 cm. Slagati na pleh sa papirom i peci oko 13 min na 180.
Kada se ohlade umakati krajeve ili prošarati po njima sa otopljenom čokoladom te ostaviti da se dobro osuše.
Mogu stajati do 3 tjedna u limenoj kutiji. Kod mene obavezni za Božić.
Oznake: keksi, kolaci, Božić, Uskrs, bademi
27.11.2017. u 17:45 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 13.11.2017.
Keksići punjeni orasima i nutelom
Uh, znam, nema me dugo, priznajem, "pojela" me sezona, još se oporavljam i pokušavam naspavati i dovesti stvari u red (kuća, obaveze, djeca, blog). Imam nekoliko odličnih recepata korisnice Slavi69 sa coolinarike čijeg profila više nema, nažalost. Žao mi je šta ih nisam sve saćuvala. Dakle Slavi gdje god bila i šta god radila ovih nekoliko tvojih recepata će ovdje živjeti zauvijek.
Pa krenimo
SASTOJCI
400g brašna
200g ledenog maslaca narezanog na listiće
1 jaje
150g šećera
prstohvat soli
FILA
200g grubo sjeckanih oraha
2 velike pune žlice nutele
DEKORACIJA
malo otopljene tamne čokolade
cca 100 g veći komadići oraha ili polovice
Zamijesiti tijesto, najbolje ledenim rukama, brzo da se ne bi kasnije mrvilo. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u frižider.
Promiješati orahe i nutelu, gustoća, taman da se sve skupa drzi zajedno, tj da se ne mrvi.
E sad ako ste velika picajzla i želite da vam je svaka loptica u gram ista važite je a ako niste toliko savršeni i želite se zabaviti sa djecom uzimajte kuglice veličine oraha, (ruke možete i lagano navlaziti vodom, ja ih perem svako 5 kuglica) koju zatim spljoštite drugim dlanom i na sredinu stavite filu od oraha i nutele. Tada opet to pažljivo zamotate i formirajte kuglu te uvaljajte u krupne orahe ili utisnite polovicu oraha. Slazite na pek papir i kad ih sve riješite stavite peći na 180C oko 20 minuta (znate i sami svoju pečnicu). Ovisno o veličini ispadne vam od 30 kom na više čistog zadovoljstva
Kad su hladni ukrasite ih šarama otopljene čokolade i probajte pojesti samo jedan. U limenoj posudi mogu stajati i više od dva tjedna.
Oznake: Keks, orasi, Božić, Uskrs, fina hrana, slatko
13.11.2017. u 08:10 •
8 Komentara •
Print •
# •
^
subota, 27.05.2017.
Zagrebački poljupci
Fini prhki keksići, neodoljivog izgleda i još ljepšeg okusa. Kod mene obavezno kad treba ukrasiti tacnu a bome i kad treba počastiti. Uz dodatak neke domaće marmelade ili džema to bude vrhunska delicija. Navodno su tradicionalni keksići ali ja nisam išla u potragu, usvojila sam ih odmah.
Sastojci
Tijesto
200 g oštrog brašna
100 g prženih mljevenih lješnjaka,( oraha, badema)
200 g maslaca ili margarina
50 g šećera
3 žumanjka
Šaum
3 bjelanjka
280 g šećera
Punjenje
Domaći žele ili razne domaće marmelade, po mogućnosti kiselije
Spojite tijesto u kompaktnu masu, stavite u prozirnu foliju i u frižider na minimum pola sata.
Kad se ohladi razvaljajte ga na oko pola centimentra i vadite krugove te slažite u pleh na pek papir.
Pecite oko 15 minuta na 180C. Ohladite.
ŠAUM
Na parnu kupelj stavite bjelanjke u koje dodajete šećer i miksajte, otprilike oko 10 - 15 minuta.
Kad se šaum ohladi stavite ga u dresir vrećicu i keksićima napraviti ogrlicu.
Ostaviti da se osuši barem 24 sata. Sredinu napuniti marmeladom, džemom ili želeom.
Oznake: Keksići, Uskrs, tacne, Božić, marmelada
27.05.2017. u 19:35 •
4 Komentara •
Print •
# •
^