Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
utorak, 26.04.2016.
Homemade Grancereale
Keksici od zobenih pahuljica i integralnog brasna
Zadovoljstvo koje osjetite prilikom svakog ugriza natjerat će vas da ih uvijek imate u rezervi, tj. u nekoj limenoj kutiji.
Već je poprilično vremena prošlo od mog prvog susreta sa ovim receptom, i uvijek mu se vračam radeći varijacije na temu. Recept je sa Coolinarike od moje drage Nale koja mi je dopustila da ga stavim i u svoju kolekciju omiljenih mi i zdravih keksića.
Donosim vam svoju varijantu. Pa ajmo na miješanje
SASTOJCI:
100 g zobenih pahuljica
50 g fino mljevenog kukuruznog brašna
50 g zobenog ili integralnog pšenicnog brašna
45 g smeđeg secera (stevia)
1 žlica meda
100 g maslaca
3 žlice mlijeka
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
dobar prstohvat soli
50 g sjeckanih oraha ili lješnjaka
50 g grožđica ili brusnica
U multripraktiku lagano sameljite zobene pahuljice. Ne treba vam brašno nego da se samo malo usitne. Isto učiniti sa orasima i grožđicama ili brusnicama. A možete ih i samo nasjeckati nožem. Odmjerite i dodajte i ostale suhe sastojke. Tada umiješajte maslac, (možete koristiti i kokosov maslac). Kad ste ga dobro umiješali tek tada dodavajte mlijeko, možda vam neće trebati toliko ili trebate više. Trebate dobiti srednje tvrdo tijesto.
Oblikujte tijesto u plosnati krug, zamotajte u foliju i na hlađenje oko 30 minuta.
Tijesto valjajte između dva pek papira, na debljinu oko pola cm te vadite okrugle kolačiće koje položite na pleh obložen papirom.
Popunjen pleh stavite u frižider na hladno prije pečenja barem 30 minuta. Ovo radite da se keksići ne bi raspali tokom pečenja.
Pečnicu zagrijati na 170 sa ventilatorom kod mene. te peći oko 12 minuta.
Keksiće ostavite u odškrinutoj ugačenoj pečnici još 5 minuta.
Od ove ture ispadne jedan pleh od pečnice, tako da odmah radite duplu dozu
Možete ih jesti tople i hladne, stoje poprilično u limenoj kutiji i nimalo ne zaostaju za originalom.
Oznake: zobeni keksi, grancereale, zdravo, suho voće, fini keksi
26.04.2016. u 17:12 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
nedjelja, 17.04.2016.
Quiche sa sirom i tikvicama
Najbolji, najbolji quiche koji sam probala. Uvijek kad ga pravim pogotovo ako imam goste svi su oduševljeni, čak ga i moj muz voli koje je izbirljiv šta se hrane tiće (uh da zna da ga spominjem ). Odličan je i topao i hladan.
Recept je sa coolinarike od moje drage Veteran tj, od Tee koja me sinjala na plaži i tako smo se upoznale ......Od tada raste naše prijateljstvo i kulinarske ludosti ponekad. Ja sam recept samo mrvicu prilagodila sebi. Kalup u kojem pečem je onaj za pite sa pomičnim dnom fi 30. Nećete požaliti ako ga isprobate.
SASTOJCI:
TIJESTO
30dag brašna
10dag maslaca
200 gr kiselog vrhnja ili milerama
1 prašak za pecivo
1/2 žličice soli
Maslac utrljajte u brašno da dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte ostale sastojke i brzo zamjesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider oko sat vremena.
Ovisi o kalupu kakvog koristite namažite ga masnoćom ili stavite na papir za pečenje. Tijesto razvaljajte da bude veće od ruba.
NADJEV
250gr svježeg sira
1 jaje
150gr milerama
200gr tikvica
100gr kuhane šunke
1/2 žličice soli
prstohvat papra
4-5 rajčica
Po tijestu narežite tikvice na kolute i složite u jednom redu po cijelom tijestu.
Sir, (ako je jako grudast izmiksajte ga štapnim mikserom uz dodatak malo milerama),ovdje su mogućnosti otvorene, možete koristiti svježi sir, onda razne krem sirne namaze, tipa Abc, ili skutu.....možete koristiti i kozji kao u originalu tako ćete dobiti još više na kvaliteti quicha.
Znaći sir izmješajte sa jajem, mileramom, soli i paprom. Polovinu smjese premažite preko tijesta. Po siru rasporedite kuhanu šunku. Sad quiche nadjenite ostatkom sira. Po vrhu posložite šnite rajčica ili polovice sherry rajčica. Vanjske rubove tijesta presavinite prema unutra.
Pecite ga na 180 C oko 45 minuta. Pričekajte da se malo prohladi i navalite.
Tea znaš koliko volim tvoje slatke recepte, ovaj mi je broj 1 zauvijek od slanih.
Oznake: tart, quiche, Slano, party, Food
17.04.2016. u 21:08 •
7 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 13.04.2016.
Kuglice od zobene kaše
Želim uz popodnevnu kavu pojest neki kolačić a da ne moram misliti da sam "puno" zgriješila. Ovo je baš takav, lagan, sočan i bezgrešan, pun okusa, čokoladan.....jel trebam još nabrajati?!
Sastojci
250ml kuhane zobene kaše (nek bude tvrđe skuhana)
200g prepečenih mljevenih lješnjaka
50g fine tamne čokolade
50g maslaca
po želji meda ili kokosov šećer ili šećer
pola štapića sjemenki vanilije ili 1 burbon vanilija
Skuhajte zobenu kašu, slobodno vam bude gušća. Ja sam u to stavila 1 veliku žlicu meda i više nisam stavljala slatkoće.
Ostavite da se prohladi
Otopite maslac i čokoladu te sameljite lješnjake. Nećete pogriješiti ako ih ostavite malo da krcnu pod zubom ali ne previše.
Pomiješajte sve zajedno i u to dodajte vaniliju (može i burbon vaniliju ako nemate samu). Dobro izmiješajte i ostavite da se dobro ohladi.
Od ohlađene smjese formirajte kuglice i uvaljajte u kokos, lješnjak, mrvice šta god želite,
Kuglice su božanstvene.
Oznake: kuglice, zdravo, dijeta, bez glutena, lješnjak, vegeta, Kolačići
13.04.2016. u 14:25 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 06.04.2016.
Domaća granola sa orašastim plodovima
Od kako sam probala Podravkinu granola nekako je ljubav krenula u tom smjeru i morala sam napraviti svoju. Od granole miriše cijela kuća. Više je ne kupujem nego sama pravim i kontroliram unos šećera. Mogučnosti su beskrajne, ovisi o željama i mogućnostima, evo moje omiljene.
SASTOJCI:
2 šalice sitnih zobenih pahuljica
2 šalice grubo sjeckanih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci)
1/4 šalice meda
2 žlice smeđeg šećera
0,05dcl maslinovog ili kokosovog ulja
Šalica je od 2 dcl
PO ŽELJI ZAČINI
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog klinčića
1/4 žličice mljevenog đumbira
malo soli
1 bjelanjak
Sušeno voće po želji
U jednu posudu izmiješajte zobene pahuljice, i sjeckane orašaste polodove. Ubacite med i šećer, (ovdje možete staviti samo jedno, ako želite manje slatko, ili kokosov šećer ili steviu) te začine po želji. Ne zaboravite posoliti, kod mene cvijet soli za takve fine stvari.
Bjelanjak malo ulupajte sa vilicom pa ubacite u smjesu i sve rukama izmiješajte. Na protvan od pečnice stavite papir i na njega ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 30 minuta na 180 do zlatno smeđe boje. Morate paziti da vam ne pregori, pred kraj to se vlo lako desi. Masa na protvanu još je lagano mekana ali hlađenjem ona se stisne. Kad je totalno hladna (ja to ostavim preko noći) razlomite je na komadiće i pospremite u staklenke.
Po želji možete dodati i sušeno voće koje volite.
Vaš doručak je spreman, uživajte i dobar tek!
Oznake: granola, domaće, doručak, zdravo, zdravo i fino, orašasti plodovi, začini
06.04.2016. u 14:26 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
petak, 01.04.2016.
Rolada od oraha i kiselog vrhnja
Vrlo sočan i fin kolačić koji nema da ne uspije. U njega se jednostavno zaljubljujete na prvi griz. Gluten free tako da ga mogu spremati i oni šta su alergični na gluten.
SASTOJCI
6 jaja
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica mljevenih oraha(može i prepečenih)
400ml kiselog vrhnja ili milerama
Tucite bjelanjke sa mrvom soli i dodavajte šećer. Zatim dodajte jedno po jedno žumanjce svako miksajući minut ili dvije.
Ugasiti mikser, staviti mljevene orahe koje možete i prepeći prije nego ste ih usitnili, te sve promiješajte silikonskom špatulom.
U protvan od pečnice, onaj niži najveći, stavite malo ulja i razmažite po limu na njega stavite papir za pečenje i biskvitnu smjesu.
Pecite u ugrijanoj pečnici 10 minuta na 180.C
Pripremite si drugi papir i pečeni biskvit prebacite na njega, papir na kojem ste pekli bacite te zarolajte i pustite da vam se ohladi.
Kad se ohladi premažite kiselim vrhnjem ili mileramom te pažljivo zarolajte. Možete ga premazati i izvana ako vam ostane milerama.
Rolada je jednostavno savršena.
Oznake: rolada od oraha, orah, mileram, kiselo vrhnje, gluten free, bez glutena
01.04.2016. u 17:10 •
4 Komentara •
Print •
# •
^