Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

četvrtak, 23.03.2017.

Domaća krem juha od gljiva

Koja je to sreća bila kod mog mlađeg kad je vidio da radim svoju domaću juhu od gljiva. Odmah je komentirao da će to biti juha za anđele. Prvi ju je puta kušao u nekom hotelu, naravno onu iz vrečice i ostao oduševljen, a ja ni sama ne znam zašto mi je toliko trebalo da napravim svoju domaću verziju. Baš sam u dubokom imala lisičarke, u spremištu, suhe shi take i crne trube, a u dučanu kupila vrganje, šampinjone, bukovače i jablanovaće. Ja ne poznajem bas gljive u šumi (vjerojatno bi prepoznala muharu jer je baš lijepa ) i to bi se bojala brati i jesti bez dobrog poznavatelja istog. Evo imam člana obitelji koji je ležao u bolnici kraj nekog tko je umirao od trovanja gljivama i nema šanse da ih jede, ni najobičnije šampinjone iz dućana.
Naravno da vi ne trebate imati toliko vrsta gljiva, meni se baš zalomilo da ih ima malo više ali i od obićnih šampinjona bude super zasitna i odlična krem juha. Pa ajmo probat to napisat ;-)




Sve suhe gljive namočite u toplu vodu oko 30 minuta. Njih ne treba biti puno, 50g i dati će odličnu aromu.




Sastojci
oko 500 g gljiva (šta svježih, šta suhih)
1 luk
2 češnja češnjaka
1 žlica kukuruznog škroba (gustina)
100ml vrhnja za kuhanje
sol, biber i domaća mješavina začina (vegeta), peršin
1, 5 l vode
1 žlica masti ili maslinovo ulje, ili po želji




Na masnoći dobro prodinstati luk i u to dodati nasjeckane svježe gljive te i njih podušiti, tj prodinstati da puste svoje sokove. Dodati soli i bibera te mješavinu zaćina i nasjeckani peršin i češnjak. Sve zajedno dinstati neko vrijeme dodati nasjeckane suhe gljivei nakon par minuta žlicu gustina. Promiješati te dodati vodu u kojoj su se suhe gljive moćile te ostatak nadolijte vode ili nekog temeljca ako imate.
Kuhajte neko vrijeme i tada sve štapnim mikserom usitnite i dodajte vrhnje za kuhanje. Probajte okuse te ih doradite po želji, pustite da zavri i nakon toga uživajte u najboljoj juhi od gljiva ikada.




Moj je mlađi bio oduševljen a svoje je oduševljenje prenio i na starijeg brata. Njih su dvojica dva dana za ručak i večeru samo tu juhu jeli i namakali kruh. Nisam ni ja zaostala za njima.Onog četvrtog člana koji se boji gljiva nismo ni nagovarali da proba ;-) Tjeraju me da je radim barem jednom tjedno (nemam uvijek tako bogatu mješavinu gljiva pa vam velim da su i obični šampinjoni super za juhu) i onda baš uživaju u njoj. Ako ste u prilici svakako probajte.
Želimo vam dobar tek!
Dobar tek.


Oznake: gljive, juha, domaća juha od gljiva, šampinjoni, vrganji, jablanovaća, shi take, bukovaća, lisičarka, crna truba

23.03.2017. u 11:27 • 21 KomentaraPrint#^

utorak, 14.03.2017.

Orah krempita

Ej ljudi, ne znam kako kod vas ali svi oko mene su ludi za krempitama. Ja kao tvorac tih istih moram raditi točno po naputcima moja tri velika i mala mušketira, nema odstupanja, nema dodanog limuna ili narančine kore, nema slatkog vrhnja, nema čokoladnog pokrivača, nema keksa ako pofali lisnato. E ovaj put vam neću pisati taj recept nego jedan meni jako drag, a i njima, hahaha, jako sličan klasičnim krempitama, ali ipak sa odmakom i to u obliku beze kora koje su od oraha i u ovom slučaju bez glutena.



ZA KORE

5 bjelanjaka
100 g šećera
120 g mljevenih oraha
prstohvat soli

KREMA

5 žumanjaka
75 g šećera
50g pudinga od vanilije
350 ml mlijeka
1/2 mahune vanilije ili 1 burbon vanilija
100g maslaca
200ml slatkog vrhnja



Jaja sobne temperature odvojiti na bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke tući sa prstohvatom soli i polako dodavati šećer te ga utući u čvrst snijeg. Dodati orahe i ručno promiješati.
Na veliku tepsiju od šporeta staviti papir za pečenje i lagano ga posuti šećerom u prahu. Po njemu rasporediti smjesu za beze koru te staviti peći na 180 C sa ventilatorom 10 minuta. Kad je pečena prebacimo koru na čisti papir za pečenje posut šećerom u prahu i maknemo papir sa kojem se kora pekla.


Krema

U zašećerenom, aromatiziranom vanilijom, mlijeku, zakuhamo puding sa žumanjcima, Kad se zgusne maknemo sa vatre i dodamo maslac te dobro izmiješamo da se sve poveže. Prekrijemo kremu prianjajućom folijom da se ne stvori kora te ohladimo. Slatko vrhnje utućemo u šlag te umiješamo u ohlađenu smjesu i dobro promiješamo.


Kore prerežemo na pola, na prvu koru stavimo filu i prekrijemo drugom korom. Par sati na hlađenje pa uživancija uz kavu.



NAPOMENE
Klasičan puding sadrži od 35-40g praška, ovisi o proizvođaću, ako želite verziju bez glutena dodajte gustin, tj kukuruzni škrob, ako ne želite otvarati drugu vrečicu pudinga ili razliku nadodajte u oštrom brašnu.
Ako želite da vam količina kolača bude kao velika tepsija onda kore x 2 a krema x 3, tj na 1 l mlijeka stavita 250g šećera, 10 žumanjaka, 150g pudinga vanilije, 250g maslaca i 400ml slatkog vrhnja i vanilija.

Oznake: bez glutena, kremšnite, krempite, vanilija, orah beze

14.03.2017. u 16:17 • 9 KomentaraPrint#^

petak, 10.03.2017.

Bakalar na crveno

Već je 12 g da živim u Trogiru i moram priznati da sam oduvjek voljela ribu ali za neke stvari jednostavno treba proći vremena i tek tada se s njima uhvatiš u koštac. Ja kao zagorka, odrasla večinom na mesu, LOL, ribu sam oduvjek voljela,a nije se baš redovito spremala kod nas. Zato to sada nadoknađujem, na sve načine. Dugo sam po restoranima i domaćim kuhinjama isprobavala bakalar na sve moguće načine, dok nisam došla do onog šta mi totalno odgovara. Da se razumijemo, svaka kuća svoj recept ima i ono, o ukusima se ne raspravlja, zato ja svoju verziju bakalara na crveno pišem danas da imam zauvijek. A možda još nekog inspiriram da ga skuha i promijeni mišljenje o ovom super jelu na žlicu, hahaha opet na žlicu.




Kupite bakalar cca 500g to kod mene bude za dva puta, nas je četvero i svi ga volimo.
Latinski naziv mu je Gadus morhua i to treba pisati na deklaraciji, kad ga već plačate kao suho zlato nek vam onda ne podmetnu neku imaitaciju.
Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni. Loš miris može značiti da riba nije dobro osušena. Znalci objašnjavaju da se pravi može prepoznati namakanjem u vodi. On tone, a “kopije” se napuhnu i plivaju na vodi.
Ja još gledam da su peraje okrenute prema gore i da je rep kao metla.I naravno da je bez oštećenja



SASTOJCI
bakalar
cca 1 kg krumpira
1 luk iliti kapula
2-3 ljutike
3 češnja češnjaka
stručak peršina
stručak vlasca
1 žlica crvene paprike
! žličica koncentrata rajčice
sol biber, maslinovo ulje,
po želji chilija
domaću vegetu-o njoj ću još pisati



Bakalar moćim u hladnoj vodi 3 dana, svakodnevno, čak i nekoliko puta dnevno mjenjajući čistu vodu, to se posebno odnosi na ljeto.

Stavim ga kuhati cijelog te kuham oko 20 minuta. Izvadim da se malo prohladi te ga očistim od svih kosti i kože. (Znam da ima onih koji to ne rade, i kuhaju ga odmah sa kožom i kostima ali meni takav jednostavno nije sjeo, i ima totalno drugačiji okus.). Obično uzmem većeg, od oko 500-600g i tada polovicu očišćenog mesa zamrznem da imam za dva puta. Ako vam se sviđa voda u kojoj je kuhano slobodno i nju upotrebljavate. Neki ljudi od te vode naprave juhu, meni nikako ne odgovara pa je izbjegavam.



E sve ovo može biti napravljeno i ranije bar u mom receptu, tek sad kreće ono pravo kuhanje bakalara.

Nasjeckam luk, ljutiku i češnjak, te 2/3 peršina i vlasca, krumpir narezan na ploške i po njemu bakalar. Stavim soli, mrvu bibera, domaću vegetu, crvenu suhu papriku, i ja uvijek imam domaći paradajz smrznuti al dostojna zamjena mu je koncentrat ako ga podnosite. Mala žličica je dovoljna, ne treba prevladati u jelu, samo da upotpuni. Sve to zaliti domaćim maslinovim uljem, promiješati drvenom kuhačom i zaliti vodom (ili vodom u kojoj se bakalar kuhao) tek da sve prekrije. Sad upalite vatru i kuhajte dok krumpir nije kuhan. Poravnajte sa začinima, natoćite si domaćeg crnog Babića i uživajte.

Oznake: bakalar, riba, na žlicu, posno, Post i nemrs

10.03.2017. u 08:41 • 10 KomentaraPrint#^

utorak, 07.03.2017.

Varivo sa mesnim okruglicama

Kako vi stojite sa cijelim ručkom spremljenim u jednoj teći? I još k tome na žlicu? Jel ih volite ili ih izbjegavate u širokom luku?
Moji mušketiri i mali i veliki ovo obožavaju, a ja sam sretna jer nakon ovog kuhanja nemam puno suđa za pranje a i nitko ne gunđa. A da ne govorim koliko su variva zdrava. Pa ajmo da vam pokažemkako ja to radim.





SASTOJCI


1kg krompira
1 poriluk
2 mrkve
malo celera
1 žlica paradajz pirea
sol ,vegeta origano ,ulje

za mesne okruglice
400g mljevenog mesa, ja preferiram puretinu ali odlično ide sve po želji
1 jaje
2 žlice prezli ili zobene posije
1 ćen češnjaka
pola luka
biber
sol
čili (po želji)
malo brašna za uvaljat kuglice


Prvo napravim smjesu za okruglice. Nasjeckati na sitno, sitno pola luka i češnjaka te dodati u meso uz jaje, prezle ili zobene pahuljice ili posije (to ja radi sebe da bude light verzija) te dodati začine. Ako volite ljuto slobodno u meso dodajte čili. Promiješajte smjesu i ostavite da malo odstoji.



U dublju širu posudu stavite na ulje(mast) prepeći kuglice od mesa, veličine oraha, koje ste uvaljali lagano u brašno, ( to vam je za kasnije da ne trebate raditi zapršku a da malo zgusnete varivo). Prepecite sa svih strana, dodajte sjeckani poriluk, te mrkvu i celer nasjeckane na manje kockice. Lagano propržite te dodajte krumpir narezan na veće kocke. Stavite začine, pire od rajčice te lagano okrenite kuhačom i zalijte toplom vodom da prekrijete sav krumpir i još malo više.. Voda će otopiti sve okuse sa dna posude i obogatiti vaše varivo. Kuhajte otprilike pola sata. Ako vam se čini da nije dovoljno gusto u varivo možete dodati i grašak i prokuhati još par minuta.
Poslužite uz salatu i čašu vina ;-)
Dobar tek

Oznake: varivo, ručak, mesne okruglice, krumpir, na žlicu

07.03.2017. u 11:45 • 19 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Veljača 2020 (2)
Travanj 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata
Pita od sira sa višnjama
Pita od limuna i badema

KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci
Keksi punjeni orasima i nutelom
Prutići od kave (Caffe-stangen)
Božićni keksi
Štangice od lješnjaka
Walkers shortbread cookies
Keksi od sira


DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU




EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim
Rt Ploča

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir