Kako vi stojite sa cijelim ručkom spremljenim u jednoj teći? I još k tome na žlicu? Jel ih volite ili ih izbjegavate u širokom luku?
Moji mušketiri i mali i veliki ovo obožavaju, a ja sam sretna jer nakon ovog kuhanja nemam puno suđa za pranje a i nitko ne gunđa. A da ne govorim koliko su variva zdrava. Pa ajmo da vam pokažemkako ja to radim.
SASTOJCI
1kg krompira
1 poriluk
2 mrkve
malo celera
1 žlica paradajz pirea
sol ,vegeta origano ,ulje
za mesne okruglice
400g mljevenog mesa, ja preferiram puretinu ali odlično ide sve po želji
1 jaje
2 žlice prezli ili zobene posije
1 ćen češnjaka
pola luka
biber
sol
čili (po želji)
malo brašna za uvaljat kuglice
Prvo napravim smjesu za okruglice. Nasjeckati na sitno, sitno pola luka i češnjaka te dodati u meso uz jaje, prezle ili zobene pahuljice ili posije (to ja radi sebe da bude light verzija) te dodati začine. Ako volite ljuto slobodno u meso dodajte čili. Promiješajte smjesu i ostavite da malo odstoji.
U dublju širu posudu stavite na ulje(mast) prepeći kuglice od mesa, veličine oraha, koje ste uvaljali lagano u brašno, ( to vam je za kasnije da ne trebate raditi zapršku a da malo zgusnete varivo). Prepecite sa svih strana, dodajte sjeckani poriluk, te mrkvu i celer nasjeckane na manje kockice. Lagano propržite te dodajte krumpir narezan na veće kocke. Stavite začine, pire od rajčice te lagano okrenite kuhačom i zalijte toplom vodom da prekrijete sav krumpir i još malo više.. Voda će otopiti sve okuse sa dna posude i obogatiti vaše varivo. Kuhajte otprilike pola sata. Ako vam se čini da nije dovoljno gusto u varivo možete dodati i grašak i prokuhati još par minuta.
Poslužite uz salatu i čašu vina ;-)
Dobar tek