Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

utorak, 07.03.2017.

Varivo sa mesnim okruglicama

Kako vi stojite sa cijelim ručkom spremljenim u jednoj teći? I još k tome na žlicu? Jel ih volite ili ih izbjegavate u širokom luku?
Moji mušketiri i mali i veliki ovo obožavaju, a ja sam sretna jer nakon ovog kuhanja nemam puno suđa za pranje a i nitko ne gunđa. A da ne govorim koliko su variva zdrava. Pa ajmo da vam pokažemkako ja to radim.





SASTOJCI


1kg krompira
1 poriluk
2 mrkve
malo celera
1 žlica paradajz pirea
sol ,vegeta origano ,ulje

za mesne okruglice
400g mljevenog mesa, ja preferiram puretinu ali odlično ide sve po želji
1 jaje
2 žlice prezli ili zobene posije
1 ćen češnjaka
pola luka
biber
sol
čili (po želji)
malo brašna za uvaljat kuglice


Prvo napravim smjesu za okruglice. Nasjeckati na sitno, sitno pola luka i češnjaka te dodati u meso uz jaje, prezle ili zobene pahuljice ili posije (to ja radi sebe da bude light verzija) te dodati začine. Ako volite ljuto slobodno u meso dodajte čili. Promiješajte smjesu i ostavite da malo odstoji.



U dublju širu posudu stavite na ulje(mast) prepeći kuglice od mesa, veličine oraha, koje ste uvaljali lagano u brašno, ( to vam je za kasnije da ne trebate raditi zapršku a da malo zgusnete varivo). Prepecite sa svih strana, dodajte sjeckani poriluk, te mrkvu i celer nasjeckane na manje kockice. Lagano propržite te dodajte krumpir narezan na veće kocke. Stavite začine, pire od rajčice te lagano okrenite kuhačom i zalijte toplom vodom da prekrijete sav krumpir i još malo više.. Voda će otopiti sve okuse sa dna posude i obogatiti vaše varivo. Kuhajte otprilike pola sata. Ako vam se čini da nije dovoljno gusto u varivo možete dodati i grašak i prokuhati još par minuta.
Poslužite uz salatu i čašu vina ;-)
Dobar tek

Oznake: varivo, ručak, mesne okruglice, krumpir, na žlicu

07.03.2017. u 11:45 • 19 KomentaraPrint#^

srijeda, 12.10.2016.

Bbq bombice od luka i mesa



Ovo fino jelo je prezentirala Mucika na Coolinarici, sad je recept prebacila na svoj blog. Moram vam ga prezentirati jer je super, super jednostavan a reprezentativan, pomalo glamurozan, malo drugačiji a opet od namirnica koje i inaće koristimo. Ukućani će biti očarani, vjerujte mi.



Ajmo redom :

500g mljevenog mesa (miješanog)/ili po želji
1 jaje
1žlica (maslinovog) ulja
2-3žlice krušnih mrvica
1 žlicica senfa
1 cešanj cešnjaka
sol,papar
3 žlice parmezana
prstohvat origana

2 crvena luka/srednja

100g tanko narezane pancete
100ml bbq umaka /kecap u originalu, ja sam stavljala šalšu (kombinacije su beskrajne)

U mljeveno meso dodajte jaje, ulje. krušne mrvice ili zobene posije za djetnu verziju,senf ,zacine i sitno sjeckani česnjak. Dodajte i parmezana, soli i bibera. Izmijesite rukom da se sve poveže ali nemojte puno da vam meso ne bude kasnoje jako zbijeno.
Od mesa napravite kuglice kao za čufte ili kao ping pong loptice, ne prevelike.




.Luk ocistite prerezite na pola ,odvojite slojeve luka.
Kuglice mesa obložiti lukom i zamotati u tanko narezanu pancetu te probosti čačkalicom da sve to malo pridrži.



Bombice stavite peći nauljenu posudu u pečnicu na 200C oko 40 minuta. Pritom ih malo okrenite da dobije hrskavu koru pancete sa svih strana..

E sada umak, tu ima dosta varijanti.

Dok se bombice peku napravite šalšu od rajčica, luka, češnjaka i origana.

Možete ih preliti samo kećapom.

Možete napraviti svoj bbq sos ili koristiti gotov.




I prilog može biti svakakav, nama je pire krumpir bio odličan, a s obzirom da sam ja to jelo radila često kad sam bila na LCHF onda mi je prilog bio špageti od tikvica a klincima klasični špageti, varijanti ima ogromno, tko šta voli.....

Kad imate najavljene goste spremite im ovo jelo jer je malo otkačeno a opet će svi biti zadovoljni. Dobar tek!







Oznake: LCHF, meso, mljeveno meso, ručak

12.10.2016. u 17:13 • 5 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2020  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Veljača 2020 (2)
Travanj 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata
Pita od sira sa višnjama
Pita od limuna i badema

KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci
Keksi punjeni orasima i nutelom
Prutići od kave (Caffe-stangen)
Božićni keksi
Štangice od lješnjaka
Walkers shortbread cookies
Keksi od sira


DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU




EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim
Rt Ploča

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir