Ej ljudi, ne znam kako kod vas ali svi oko mene su ludi za krempitama. Ja kao tvorac tih istih moram raditi točno po naputcima moja tri velika i mala mušketira, nema odstupanja, nema dodanog limuna ili narančine kore, nema slatkog vrhnja, nema čokoladnog pokrivača, nema keksa ako pofali lisnato. E ovaj put vam neću pisati taj recept nego jedan meni jako drag, a i njima, hahaha, jako sličan klasičnim krempitama, ali ipak sa odmakom i to u obliku beze kora koje su od oraha i u ovom slučaju bez glutena.
ZA KORE
5 bjelanjaka
100 g šećera
120 g mljevenih oraha
prstohvat soli
KREMA
5 žumanjaka
75 g šećera
50g pudinga od vanilije
350 ml mlijeka
1/2 mahune vanilije ili 1 burbon vanilija
100g maslaca
200ml slatkog vrhnja
Jaja sobne temperature odvojiti na bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke tući sa prstohvatom soli i polako dodavati šećer te ga utući u čvrst snijeg. Dodati orahe i ručno promiješati.
Na veliku tepsiju od šporeta staviti papir za pečenje i lagano ga posuti šećerom u prahu. Po njemu rasporediti smjesu za beze koru te staviti peći na 180 C sa ventilatorom 10 minuta. Kad je pečena prebacimo koru na čisti papir za pečenje posut šećerom u prahu i maknemo papir sa kojem se kora pekla.
Krema
U zašećerenom, aromatiziranom vanilijom, mlijeku, zakuhamo puding sa žumanjcima, Kad se zgusne maknemo sa vatre i dodamo maslac te dobro izmiješamo da se sve poveže. Prekrijemo kremu prianjajućom folijom da se ne stvori kora te ohladimo. Slatko vrhnje utućemo u šlag te umiješamo u ohlađenu smjesu i dobro promiješamo.
Kore prerežemo na pola, na prvu koru stavimo filu i prekrijemo drugom korom. Par sati na hlađenje pa uživancija uz kavu.
NAPOMENE
Klasičan puding sadrži od 35-40g praška, ovisi o proizvođaću, ako želite verziju bez glutena dodajte gustin, tj kukuruzni škrob, ako ne želite otvarati drugu vrečicu pudinga ili razliku nadodajte u oštrom brašnu.
Ako želite da vam količina kolača bude kao velika tepsija onda kore x 2 a krema x 3, tj na 1 l mlijeka stavita 250g šećera, 10 žumanjaka, 150g pudinga vanilije, 250g maslaca i 400ml slatkog vrhnja i vanilija.