Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
ponedjeljak, 24.04.2017.
Pljeskavice od srdela
Mislim da je ovo jedino jelo koje sam uspjela izvući iz onog našeg kuharskog showa a da mi se sviđa. Istina ima već 14 dana pa ni ne stignem gledati, vjerojatno bih sad pred kraj pokupila više toga ali šta je tu je.
SRDELA, kraljica mora, plava riba, izrazito zdrava a nadasve jeftina. Kod mene je često na jelovniku, Iz pečnice, na suhoj tavi, uvaljana u krušne mrvice i zaćinske trave, sa pomama, na gradele, na savor, ma ima ih sigurno još nekako a da nisam spomenula.
Ponekad je odkostim a ponekad samo maknemo ljuske i utrobu. za ovaj recept potrebno ih je ocistiti i od ljusaka i utrobe i kostiju. Znaći trebaju nam samo fileti. ima sigurno slika na netu kako se to radi, ja ne mogu to raditi i slikati se, hehehe Možda da nekog uhvatim pa da me snima, al kad to radim obično se svi razbježe. Znaći date mužu da ih ocisti i ako on nema strpljenja onda ih vi otkostite, lako je.
Uzmete ribu u ruku i nožem zasijecite po gornjem dijelu kosti, ona je meka pa možete pomoći i prstima. Kad je jedna strana kosti čista od mesa stavite nož uz drugi rub kosti i polako odvajajte. Prstima maknete kost sve do repne peraje i nju u ovom slučaju. Ma lako je al malo zamorno i dosadno ;-)
SASTOJCI:
1 kg srdela
1 mali luk
2-3 češnja češnjaka
mala vezica peršina
2-3 šnite kruha namoćene u toplo mlijeko
sol, biber
1 eko limun korica
Filete ribe stavite na dasku i lagano sjeckajte većim nožem. Ja volim da se vide komadići ribe a ne da je skroz u pasti smrvljeno. Nasjeckajte luk i češnjak te peršin i kruh namoćite u toplo mlijeko, te ga ocijedite, dodajte začine i limun koricu (eko), te sve promiješajte rukama i nožem da se spoji. Napravite oko 8 loptica koje ćete prilikom stavljanja na ulje spljoštiti u pljeskavicu. Pecite sa obje strane par minuta.
Kako sam ja radila burgere zamijesila sam tijesto od bijelog i pirovog brašna te napravila bublice tj. male kajzerice. Na prerezanu bublicu sam stavila (svakom po želji), majonezu, ajvar ili kečap, pljeskavicu od srdele, malo biljčica poriluka, malo sira i sa strane fete prženog patliđana i mini rajčice. dalo bi se tu još svašta staviti, razne zelene salate, ali moj je frižider bio prazan ;-)
Mi smo ih smazali samo tako, dobar tek.
Oznake: pljeskavica, srdela, riba, posno, post, fishburger
24.04.2017. u 14:24 •
7 Komentara •
Print •
# •
^
petak, 10.03.2017.
Bakalar na crveno
Već je 12 g da živim u Trogiru i moram priznati da sam oduvjek voljela ribu ali za neke stvari jednostavno treba proći vremena i tek tada se s njima uhvatiš u koštac. Ja kao zagorka, odrasla večinom na mesu, LOL, ribu sam oduvjek voljela,a nije se baš redovito spremala kod nas. Zato to sada nadoknađujem, na sve načine. Dugo sam po restoranima i domaćim kuhinjama isprobavala bakalar na sve moguće načine, dok nisam došla do onog šta mi totalno odgovara. Da se razumijemo, svaka kuća svoj recept ima i ono, o ukusima se ne raspravlja, zato ja svoju verziju bakalara na crveno pišem danas da imam zauvijek. A možda još nekog inspiriram da ga skuha i promijeni mišljenje o ovom super jelu na žlicu, hahaha opet na žlicu.
Kupite bakalar cca 500g to kod mene bude za dva puta, nas je četvero i svi ga volimo.
Latinski naziv mu je Gadus morhua i to treba pisati na deklaraciji, kad ga već plačate kao suho zlato nek vam onda ne podmetnu neku imaitaciju.
Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni. Loš miris može značiti da riba nije dobro osušena. Znalci objašnjavaju da se pravi može prepoznati namakanjem u vodi. On tone, a “kopije” se napuhnu i plivaju na vodi.
Ja još gledam da su peraje okrenute prema gore i da je rep kao metla.I naravno da je bez oštećenja
SASTOJCI
bakalar
cca 1 kg krumpira
1 luk iliti kapula
2-3 ljutike
3 češnja češnjaka
stručak peršina
stručak vlasca
1 žlica crvene paprike
! žličica koncentrata rajčice
sol biber, maslinovo ulje,
po želji chilija
domaću vegetu-o njoj ću još pisati
Bakalar moćim u hladnoj vodi 3 dana, svakodnevno, čak i nekoliko puta dnevno mjenjajući čistu vodu, to se posebno odnosi na ljeto.
Stavim ga kuhati cijelog te kuham oko 20 minuta. Izvadim da se malo prohladi te ga očistim od svih kosti i kože. (Znam da ima onih koji to ne rade, i kuhaju ga odmah sa kožom i kostima ali meni takav jednostavno nije sjeo, i ima totalno drugačiji okus.). Obično uzmem većeg, od oko 500-600g i tada polovicu očišćenog mesa zamrznem da imam za dva puta. Ako vam se sviđa voda u kojoj je kuhano slobodno i nju upotrebljavate. Neki ljudi od te vode naprave juhu, meni nikako ne odgovara pa je izbjegavam.
E sve ovo može biti napravljeno i ranije bar u mom receptu, tek sad kreće ono pravo kuhanje bakalara.
Nasjeckam luk, ljutiku i češnjak, te 2/3 peršina i vlasca, krumpir narezan na ploške i po njemu bakalar. Stavim soli, mrvu bibera, domaću vegetu, crvenu suhu papriku, i ja uvijek imam domaći paradajz smrznuti al dostojna zamjena mu je koncentrat ako ga podnosite. Mala žličica je dovoljna, ne treba prevladati u jelu, samo da upotpuni. Sve to zaliti domaćim maslinovim uljem, promiješati drvenom kuhačom i zaliti vodom (ili vodom u kojoj se bakalar kuhao) tek da sve prekrije. Sad upalite vatru i kuhajte dok krumpir nije kuhan. Poravnajte sa začinima, natoćite si domaćeg crnog Babića i uživajte.
Oznake: bakalar, riba, na žlicu, posno, Post i nemrs
10.03.2017. u 08:41 •
10 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 09.11.2016.
Riba na šalši
Još jedan odličan recept Mucike sa njenog odličnog bloga, provirite malo i na njene stranice.
Ovaj puta na meniu je riba, bijela riba. Može i smrznuta s obzirom da mnogima nisu dostupne ribarnice a i time ćete skratiti vrijeme pripreme odlična je i smrznuta, tj. fileti smrznute ribe.
Sastojci za dvije osobe
500g fileta bijele ribe/brancin, oslić, može i smrznuta riba
Za šalšu
3 žlice maslinova ulja
1 luk
1 crvena paprika
250g oguljene rajčice
2 češnja češnjaka
1 žlica limunovog soka
1žlica nasjeckanog peršina
sol,papar
Na maslinovom ulju poprzite luk da bude staklast pa dodajte češnjak, pustite da zamiriše te na to dodajte na trakice nasjeckanu papriku i oguljene rajčice. Dinstajte to neko vrijeme pa začinite, tu možete dodati i neki ljuti sastojak, mi ga ne volimo pa ja to izostavljam.
Na ovu salšu u koju možete dodati malo vode stavite filete ribe, posolite i prelijte sa malo limunova soka. Poklopite. Uz put napravite blitvu. Nakon 15 minuta riba je gotova, spremna za degustiranje i uživanje u finoj klopici uz čašu crnog.
Dobar tek i živeli!
Oznake: riba, fileti, salsa, rajčica umak, posno, Post i nemrs
09.11.2016. u 15:02 •
1 Komentara •
Print •
# •
^