Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

Marketing

Bakalar na crveno

Već je 12 g da živim u Trogiru i moram priznati da sam oduvjek voljela ribu ali za neke stvari jednostavno treba proći vremena i tek tada se s njima uhvatiš u koštac. Ja kao zagorka, odrasla večinom na mesu, LOL, ribu sam oduvjek voljela,a nije se baš redovito spremala kod nas. Zato to sada nadoknađujem, na sve načine. Dugo sam po restoranima i domaćim kuhinjama isprobavala bakalar na sve moguće načine, dok nisam došla do onog šta mi totalno odgovara. Da se razumijemo, svaka kuća svoj recept ima i ono, o ukusima se ne raspravlja, zato ja svoju verziju bakalara na crveno pišem danas da imam zauvijek. A možda još nekog inspiriram da ga skuha i promijeni mišljenje o ovom super jelu na žlicu, hahaha opet na žlicu.




Kupite bakalar cca 500g to kod mene bude za dva puta, nas je četvero i svi ga volimo.
Latinski naziv mu je Gadus morhua i to treba pisati na deklaraciji, kad ga već plačate kao suho zlato nek vam onda ne podmetnu neku imaitaciju.
Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni. Loš miris može značiti da riba nije dobro osušena. Znalci objašnjavaju da se pravi može prepoznati namakanjem u vodi. On tone, a “kopije” se napuhnu i plivaju na vodi.
Ja još gledam da su peraje okrenute prema gore i da je rep kao metla.I naravno da je bez oštećenja



SASTOJCI
bakalar
cca 1 kg krumpira
1 luk iliti kapula
2-3 ljutike
3 češnja češnjaka
stručak peršina
stručak vlasca
1 žlica crvene paprike
! žličica koncentrata rajčice
sol biber, maslinovo ulje,
po želji chilija
domaću vegetu-o njoj ću još pisati



Bakalar moćim u hladnoj vodi 3 dana, svakodnevno, čak i nekoliko puta dnevno mjenjajući čistu vodu, to se posebno odnosi na ljeto.

Stavim ga kuhati cijelog te kuham oko 20 minuta. Izvadim da se malo prohladi te ga očistim od svih kosti i kože. (Znam da ima onih koji to ne rade, i kuhaju ga odmah sa kožom i kostima ali meni takav jednostavno nije sjeo, i ima totalno drugačiji okus.). Obično uzmem većeg, od oko 500-600g i tada polovicu očišćenog mesa zamrznem da imam za dva puta. Ako vam se sviđa voda u kojoj je kuhano slobodno i nju upotrebljavate. Neki ljudi od te vode naprave juhu, meni nikako ne odgovara pa je izbjegavam.



E sve ovo može biti napravljeno i ranije bar u mom receptu, tek sad kreće ono pravo kuhanje bakalara.

Nasjeckam luk, ljutiku i češnjak, te 2/3 peršina i vlasca, krumpir narezan na ploške i po njemu bakalar. Stavim soli, mrvu bibera, domaću vegetu, crvenu suhu papriku, i ja uvijek imam domaći paradajz smrznuti al dostojna zamjena mu je koncentrat ako ga podnosite. Mala žličica je dovoljna, ne treba prevladati u jelu, samo da upotpuni. Sve to zaliti domaćim maslinovim uljem, promiješati drvenom kuhačom i zaliti vodom (ili vodom u kojoj se bakalar kuhao) tek da sve prekrije. Sad upalite vatru i kuhajte dok krumpir nije kuhan. Poravnajte sa začinima, natoćite si domaćeg crnog Babića i uživajte.



Post je objavljen 10.03.2017. u 08:41 sati.