Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

Marketing

Domaća krem juha od gljiva

Koja je to sreća bila kod mog mlađeg kad je vidio da radim svoju domaću juhu od gljiva. Odmah je komentirao da će to biti juha za anđele. Prvi ju je puta kušao u nekom hotelu, naravno onu iz vrečice i ostao oduševljen, a ja ni sama ne znam zašto mi je toliko trebalo da napravim svoju domaću verziju. Baš sam u dubokom imala lisičarke, u spremištu, suhe shi take i crne trube, a u dučanu kupila vrganje, šampinjone, bukovače i jablanovaće. Ja ne poznajem bas gljive u šumi (vjerojatno bi prepoznala muharu jer je baš lijepa ) i to bi se bojala brati i jesti bez dobrog poznavatelja istog. Evo imam člana obitelji koji je ležao u bolnici kraj nekog tko je umirao od trovanja gljivama i nema šanse da ih jede, ni najobičnije šampinjone iz dućana.
Naravno da vi ne trebate imati toliko vrsta gljiva, meni se baš zalomilo da ih ima malo više ali i od obićnih šampinjona bude super zasitna i odlična krem juha. Pa ajmo probat to napisat ;-)




Sve suhe gljive namočite u toplu vodu oko 30 minuta. Njih ne treba biti puno, 50g i dati će odličnu aromu.




Sastojci
oko 500 g gljiva (šta svježih, šta suhih)
1 luk
2 češnja češnjaka
1 žlica kukuruznog škroba (gustina)
100ml vrhnja za kuhanje
sol, biber i domaća mješavina začina (vegeta), peršin
1, 5 l vode
1 žlica masti ili maslinovo ulje, ili po želji




Na masnoći dobro prodinstati luk i u to dodati nasjeckane svježe gljive te i njih podušiti, tj prodinstati da puste svoje sokove. Dodati soli i bibera te mješavinu zaćina i nasjeckani peršin i češnjak. Sve zajedno dinstati neko vrijeme dodati nasjeckane suhe gljivei nakon par minuta žlicu gustina. Promiješati te dodati vodu u kojoj su se suhe gljive moćile te ostatak nadolijte vode ili nekog temeljca ako imate.
Kuhajte neko vrijeme i tada sve štapnim mikserom usitnite i dodajte vrhnje za kuhanje. Probajte okuse te ih doradite po želji, pustite da zavri i nakon toga uživajte u najboljoj juhi od gljiva ikada.




Moj je mlađi bio oduševljen a svoje je oduševljenje prenio i na starijeg brata. Njih su dvojica dva dana za ručak i večeru samo tu juhu jeli i namakali kruh. Nisam ni ja zaostala za njima.Onog četvrtog člana koji se boji gljiva nismo ni nagovarali da proba ;-) Tjeraju me da je radim barem jednom tjedno (nemam uvijek tako bogatu mješavinu gljiva pa vam velim da su i obični šampinjoni super za juhu) i onda baš uživaju u njoj. Ako ste u prilici svakako probajte.
Želimo vam dobar tek!
Dobar tek.




Post je objavljen 23.03.2017. u 11:27 sati.