Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
ponedjeljak, 16.01.2017.
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Svi nam govore da je doručak najvažniji dio obroka a i valja ona doručkuj kao kralj, ručaj kao princ a večeraj kao siromah. Moram priznat lakše je reći nego ućiniti, bar meni, često me zezne, jer ja okrenem doručak i večeru. Al ajde, pokušavam s vremena na vrijeme.
Ovo je recept o zobenoj kaši koju radi Jamie Oliver, volim njegove recepte jer su često jednostavni i sa dostupnim namirnicama. A i ovo pripremite ranije i stavite u teglicu pa kod pripreme imate svega par minuta prije nego krenete uživati.
200g zobenih pahuljica
200g datulja
200g lješnjaka (tostiranih)
3 žlice tamnog kakaa
2 žlice extrakta vanilije( pola mahune, ili burbon vaniliju ili vanili šećer)
1 naranča, korica
Lješnjake prepecite na suhoj tavi ili u pećnici.
U multipraktiku miksajte zobene pahuljice, tostirane lješnjake te datulje, okrenite par puta i miksajte pulsirano tj, po malo, ne onako junački jako. Nakon toga dodajte kakao, zrna vanilije ili šta imate te nibajte koricu eko naranče. Ovaj dio sa narančom je kod mene došao na kraju jer nisam željela da se taj fini miris izgubi, vi kako želite. Okrenite još nekoliko puta noževe multipraktika, tj pulsirajte dok vam se sve ne promiješa i malo usitni.
E sad tu mješavinu uspite u staklenku koju možete zatvoriti i imate za otprilike 6 dobrih porcija.
E sad doručak. Jede vam se nešto a da nisu dječje radosti ili obićna zobena kaša.
65 g mješavine zobene kaše
200ml mlijeka, zobenog, bademovog, kokodovog, sojinog ili vode, a može i kravljeg ili kozjeg.
Uzmete 65g mješavine koju ste napravili i prelijete sa 200ml zobenog mlijeka te lagano kuhajte dok vam ne zavre i ugusne se u finu kašu.
Servirajte u zdjelicu u sredinu stavite dobru žlicu grčkog jogurta i voće po želji. Ako volite slađe možete sve pokapati sa malo meda. Meni ovako baš odgovara.
Dobar vam tek i javite ako vam se sviđa.
Oznake: doručak, zobena kaša, lješnjaci, zdravo
16.01.2017. u 15:22 •
16 Komentara •
Print •
# •
^
utorak, 07.06.2016.
Sirove energetske pločice
Znam, nema me neko vrijeme, ali to je tako kad živiš u Dalmaciji. Sezona počinje i to je to, nema se biti vremena za kompjuterom....nadoknadit ću to u kasnu jesen i zimi
Na ovo sam nabasala u nekim novinama, nekim hmmmm ?????, samo sam škljocnula telefonom recept i nije mi dalo mira morala sam ih napraviti.
Mirisale su na dobro a još se nisu dobro ni stegle. Svi kušaći (a bilo ih je dosta) su prezadovoljni a ja i više od toga. Evo ću ih napisati kako sam ih ja uradila da imam za neka kasnija vremena kad bude više vremena
SASTOJCI:
šalica 250ml
1 šalica datulja (namoćenih u vodi minimum 2 sata, kod mene kroz noć)
1/3 šalice sezama
1/2 šalice badema, nasjeckanih ili u lističima ili u pritićima
2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica grubo mljevenih oraha
1/2 šalice kokosovog brašna
1/2 šalice sirovog tamnog kakaa
1/3 šalice bundevinih sjemenki
1/4 šalice meda ili agavinog ili rižinog slada
5 dkg otopljene tamne čokolade
1/2 žličice vanilije u prahu
prstohvat cimeta (ako volite stavite više)
prstohvat soli
Tostirajte sezam i bademe. Namoćene datulje izblendajte u pastu, ako ne ide dodajte do 2 žlice vode u kojoj su se namakale.
Pomiješajte zobene pahuljice, grubo mljevene orahe, kakao, sezam i badem, dodajte i sjemenke bundeve te sol, vaniliju i cimet. Dobro izmiješajte te u to dodajte lagano zagrijani med ili drugi tekući zaslađivač, pastu od datulja i otopljenu i prohlađenu tamnu čokoladu.
Smjesu stavite na papir za pečenje i rastanjite na oko 1 - 1,5 cm debljine. Stavite u frižider na hlađenje na 3-4 sata, a najbolje kroz noć.
Režite na pločice ili kako vam drago. Svaku pločicu koju ne pojedete zamotajte odvojeno u papir za pečenje ili prianjajuću foliju i ako držite u frižideru mogu vam trajati i mjesec dana.....al tako su fine da to kod mene nije moguće.
Dobar vam tek i javite mi svoja iskustva ako se upustite u ovu avanturu.
Oznake: raw, raw food, sirovo, energetska pločica, energija, zdravo, healty, zobene
07.06.2016. u 16:10 •
10 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 11.05.2016.
Džem od jagoda i chia sjemenki
Kao i većinu i mene je pokrenula ta zdrava prehrana, pa ajmo za početak džem od jagoda i chije. Ja ga ne volim raditi u velikim količinama jer ga osim mene ne voli nitko a vi slobodno poduplajte ili više. Vanilije vam je u svakom slučaju dosta jedna mahuna.
250 g jagoda
1/2 mahune sjemenki vanilije
1-2 žlice javorovog sirupa, agavinog sirupa, stevia, sladila, ovisi o željenoj slatkoći i slatkoći jagode
1 velika žlica chia sjemenki
1 žlica soka limuna
Jagode očistite i narežite, možeti ih i samljeti sa malim komadićima(ja sam samo nasitno narezala).
Stavite kuhati dodajte i sjemenkama vanilije, (možete staviti i mahunu ali je kasnije izvadite) kad vidite da su meke dodati sladilo, malo prokuhati da se spoji, te dodati chia sjemke i limunov sok. Pustiti minutu dvije i ugasiti vatru.
Ostaviti 5 minuta uz povremeno miješanje.
Staviti u steriliziranu staklenku i kad se ohladi možete početi konzumirati.
Ja sam ga koristila kao namaz za doručak, za muffine, za cheesecakove i svašta nesto.
Kombinirala sam ga i sa borovnicama i malinama..
Oznake: marmelada, džem, Jagoda, chia sjemenke, zdravo, fino
11.05.2016. u 16:58 •
7 Komentara •
Print •
# •
^
utorak, 26.04.2016.
Homemade Grancereale
Keksici od zobenih pahuljica i integralnog brasna
Zadovoljstvo koje osjetite prilikom svakog ugriza natjerat će vas da ih uvijek imate u rezervi, tj. u nekoj limenoj kutiji.
Već je poprilično vremena prošlo od mog prvog susreta sa ovim receptom, i uvijek mu se vračam radeći varijacije na temu. Recept je sa Coolinarike od moje drage Nale koja mi je dopustila da ga stavim i u svoju kolekciju omiljenih mi i zdravih keksića.
Donosim vam svoju varijantu. Pa ajmo na miješanje
SASTOJCI:
100 g zobenih pahuljica
50 g fino mljevenog kukuruznog brašna
50 g zobenog ili integralnog pšenicnog brašna
45 g smeđeg secera (stevia)
1 žlica meda
100 g maslaca
3 žlice mlijeka
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
dobar prstohvat soli
50 g sjeckanih oraha ili lješnjaka
50 g grožđica ili brusnica
U multripraktiku lagano sameljite zobene pahuljice. Ne treba vam brašno nego da se samo malo usitne. Isto učiniti sa orasima i grožđicama ili brusnicama. A možete ih i samo nasjeckati nožem. Odmjerite i dodajte i ostale suhe sastojke. Tada umiješajte maslac, (možete koristiti i kokosov maslac). Kad ste ga dobro umiješali tek tada dodavajte mlijeko, možda vam neće trebati toliko ili trebate više. Trebate dobiti srednje tvrdo tijesto.
Oblikujte tijesto u plosnati krug, zamotajte u foliju i na hlađenje oko 30 minuta.
Tijesto valjajte između dva pek papira, na debljinu oko pola cm te vadite okrugle kolačiće koje položite na pleh obložen papirom.
Popunjen pleh stavite u frižider na hladno prije pečenja barem 30 minuta. Ovo radite da se keksići ne bi raspali tokom pečenja.
Pečnicu zagrijati na 170 sa ventilatorom kod mene. te peći oko 12 minuta.
Keksiće ostavite u odškrinutoj ugačenoj pečnici još 5 minuta.
Od ove ture ispadne jedan pleh od pečnice, tako da odmah radite duplu dozu
Možete ih jesti tople i hladne, stoje poprilično u limenoj kutiji i nimalo ne zaostaju za originalom.
Oznake: zobeni keksi, grancereale, zdravo, suho voće, fini keksi
26.04.2016. u 17:12 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 13.04.2016.
Kuglice od zobene kaše
Želim uz popodnevnu kavu pojest neki kolačić a da ne moram misliti da sam "puno" zgriješila. Ovo je baš takav, lagan, sočan i bezgrešan, pun okusa, čokoladan.....jel trebam još nabrajati?!
Sastojci
250ml kuhane zobene kaše (nek bude tvrđe skuhana)
200g prepečenih mljevenih lješnjaka
50g fine tamne čokolade
50g maslaca
po želji meda ili kokosov šećer ili šećer
pola štapića sjemenki vanilije ili 1 burbon vanilija
Skuhajte zobenu kašu, slobodno vam bude gušća. Ja sam u to stavila 1 veliku žlicu meda i više nisam stavljala slatkoće.
Ostavite da se prohladi
Otopite maslac i čokoladu te sameljite lješnjake. Nećete pogriješiti ako ih ostavite malo da krcnu pod zubom ali ne previše.
Pomiješajte sve zajedno i u to dodajte vaniliju (može i burbon vaniliju ako nemate samu). Dobro izmiješajte i ostavite da se dobro ohladi.
Od ohlađene smjese formirajte kuglice i uvaljajte u kokos, lješnjak, mrvice šta god želite,
Kuglice su božanstvene.
Oznake: kuglice, zdravo, dijeta, bez glutena, lješnjak, vegeta, Kolačići
13.04.2016. u 14:25 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 06.04.2016.
Domaća granola sa orašastim plodovima
Od kako sam probala Podravkinu granola nekako je ljubav krenula u tom smjeru i morala sam napraviti svoju. Od granole miriše cijela kuća. Više je ne kupujem nego sama pravim i kontroliram unos šećera. Mogučnosti su beskrajne, ovisi o željama i mogućnostima, evo moje omiljene.
SASTOJCI:
2 šalice sitnih zobenih pahuljica
2 šalice grubo sjeckanih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci)
1/4 šalice meda
2 žlice smeđeg šećera
0,05dcl maslinovog ili kokosovog ulja
Šalica je od 2 dcl
PO ŽELJI ZAČINI
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog klinčića
1/4 žličice mljevenog đumbira
malo soli
1 bjelanjak
Sušeno voće po želji
U jednu posudu izmiješajte zobene pahuljice, i sjeckane orašaste polodove. Ubacite med i šećer, (ovdje možete staviti samo jedno, ako želite manje slatko, ili kokosov šećer ili steviu) te začine po želji. Ne zaboravite posoliti, kod mene cvijet soli za takve fine stvari.
Bjelanjak malo ulupajte sa vilicom pa ubacite u smjesu i sve rukama izmiješajte. Na protvan od pečnice stavite papir i na njega ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 30 minuta na 180 do zlatno smeđe boje. Morate paziti da vam ne pregori, pred kraj to se vlo lako desi. Masa na protvanu još je lagano mekana ali hlađenjem ona se stisne. Kad je totalno hladna (ja to ostavim preko noći) razlomite je na komadiće i pospremite u staklenke.
Po želji možete dodati i sušeno voće koje volite.
Vaš doručak je spreman, uživajte i dobar tek!
Oznake: granola, domaće, doručak, zdravo, zdravo i fino, orašasti plodovi, začini
06.04.2016. u 14:26 •
4 Komentara •
Print •
# •
^