Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
nedjelja, 14.05.2017.
Sirovi avokado kolač sa jagodama
iliti raw avocado cheescake with strawbeerys.
Kako je u tijeku nagradnjaća a ja to volim (iako sam vrlo knap sa vremenom, a i sezona je počela) ipak sam se odlučila ovo otipkati.
Raw sam otkrila ima več i godina i po i dosta toga sam isprobala i slanog i slatkog, pa je vrijeme da si ponešto i upišem za neka buduća vremena. Ovo je prića o jednom super desertu od avokada i indijskih orašćića i jagodicama koje su sad u vrhu sezone. Dakako tražite naše, male i slatke ;-)
Ovo su mjere za fi 20, ne previsoku tortu, ja sam dobila 3 tortice fi 6,5 cm
KORA
1/3 cup badema
1/4 cup kokos ljuspica
2-3 kom natopljenih datulja
3ml vode od datulja
1 žlica kokosova ulja
KREMA
2 zrela avokada
1/2 cup limunovog soka
1 žlica vanilije ili pola mahune
3 žlice meda
6 žlica kokosovog ulja
1 kom limunova kora
PRELJEV
jagoda, limunov sok, med, chia sjemenke
Kora
Sve sastojke stavite u blender i pulsirajte lagano. U kori slobodno budu i mali, mali komadići.
Dno kalupa obucite u prianjajuću foliju, da vam bude lakše pri micanju i serviranju. Smjesu utisnite u dno kalupa, poravnajte i stavite u frižider.
Krema
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete finu gustu jednoličnu smjesu.
Ja sam na kraju dodala koricu limuna jer volim osjetiti taj dio a vi kako želite. Stavite na koru, lijepo zagladite i u frižider na minimum 8 sati ili preko noći.
Za preljev sve sastojke otprilike stavim u blender i miksam. Chia će malo zgusnuti preljev.
Prilikom posluživanja prelijte preljevom i pospite kokosovim ljuskicama i šniticama limete ili limuna.
Oznake: raw, raw food, chessecake, jagode, avokado, vegan
14.05.2017. u 20:03 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
četvrtak, 06.04.2017.
Energetske raw kuglice od sušenog voća
Moram priznati da sam se lagano zaljubila u ove raw slastice i uvijek težim da imam nešto takvo u kući kad me uhvati, manija i ludilo za slatkim. Vjerujem da ove sasvim obićne i svakodnevne namirnice imate i sami u kući tako da ovdje nema izgovora, nemam to gdje kupiti i slično. Mislim sve se to može i tako pojesti bez sjeckanja, meljanja i kuglanja te namakanja u čokoladu ali ja baš ovo volim. Ovdje će dobro doći jedan dobar sjecko, kod mene opet Bullet, (mogli bi mi i plačati koliko ga reklamiram), on mi se pokazao stvarno najboljim za raw slastice a nemam onaj skupi pravi multipraktik, još.
SASTOJCI
100g suhih smokava
100g suhih šljiva
100g suhih brusnica
100g suhih marelica
100g datulja medjool
korica i fileti 1 bio naranče
3 žlice sirovi kakao
3 žlice kokosovog ulja
ili
100g tamne čokolade
Naribajte koru naranče, ogulite je i bacite svo bijelo. Meso naranče isfiletirajte i stisnite sav sok koji ostane u bijelom.
Svo veće suho voće narežite na manje komadiće i dobrim multipraktikom sameljite.
Ja sam tu dodala još malo limunove kore i limun soka jer mi je trebalo za lakše miksanje.
Ostavite preko noći u frižideru da se okusi malo prožmu, a i ne morate. Pravite kuglice veličine oraha i umačite ih u smjesu rastopljenog kokosovog ulja i kakaa, te uvaljajte u kokos
Meni druga bolja varijanta samo u otopljenu tamnu čokoladu.
Oznake: raw, energetske kuglice, bez šećera, bez glutena, vege, paleo, sušeno voće, kuglice
06.04.2017. u 15:34 •
8 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 09.01.2017.
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Moj prvi recept u 2017.g neka bude malo drugačiji, neka bude sirov. A vama Sretna Nova <3
Evo sam ovo ljeto prolupala za sirovim slasticama. I svi oko mene su bili skeptični, ali nakon prvog kušanja oduševljeni, to je čudno kod mene, nikad se naš kvartet nije složio oko nećeg, ali ova i još neke torte su im bile odlične. Govorim tu i o djeci, mom Roku od 10g i Viti od 8,5g. Izrada je relativno jednostavna, samo vam treba neki dobar kuhinjski procesor ili kao ja koristim Delimanov Nutribullet ;-)
Recept je od Švedske raw kuharice, blogerice, aktivistice zdrave prehrane itd Erike Frost sa njenog bloga Rawness.
Mjere su za fi 26 a ja sam radila dvije tortice promjera 8,5 cm.
Pa krenimo
PODLOGA
3dcl lješnjaka (ako ih tostirate lješnjaci imaju bolji okus)
9 medjool datulja
3žlice sirovog kakaa
prstohvat soli
TAMNI ČOKOLADNI "GANASH"
4 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
5 ml vode
100 ml otopljenog kakao maslaca
4 žlice sirovog kakaa
100 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
prstohvat soli
"MLIJEČNI" ČOKOLADNI "GANASH"
3,5 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
4 ml vode
70 ml otopljenog kakao maslaca
2 žlice kakaa
70 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
prstohvat vanilije
BIJELI ĆOKOLADNI "GANASH"
3,5 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
4 ml vode
70 ml otopljenog kakao maslaca
70 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
dobar prstohvat vanilije ili pola štapića vanilije
Da bi si olakšala posao sa tortom ja dno kalupa omotam u prianjajuću foliju tako da prilikom micanja nemam problema.
Lješnjaci se ne bi trebali tostirati jer je to raw, tj sirova varijanta ali imaju puno bolji okus kada puste malo svog ulja. Ovaj korak je na vama.
Datulje medjool su puno mekanije i podatnije za raditi, ali ako ih ne možete naći dobre su i ove klasične iz dućana samo ih bar dva sata držite namoćene u vodi.
Indijske oraščiće držim namočene preko noći.
Zaslađivače koristite po želji, ja sam većinom stavljala domaći med od bagrema.
Za podlogu u food procesor stavite sve sastojke i miksajte dok ne nastanu manje grudice. Tu masu utisnite na dno kalupa i fino raspodijelite. Stavite u frižider.
Svaki "ganash" radite posebno sa razmakom od jednog sata.
U jači blender ili food procesor stavite sve sastojke i miksajte dok krema nije skroz glatka. Stavite na podlogu pa u frižider ili u duboko. I tako dok ne završite do kraja. Prvo tamnu, pa mliječnu pa bijelu kremu.
Ukrasite sa voćem po želji.
Oznake: raw, desert, sirova čokolada, torta, gluten free
09.01.2017. u 19:18 •
8 Komentara •
Print •
# •
^
utorak, 07.06.2016.
Sirove energetske pločice
Znam, nema me neko vrijeme, ali to je tako kad živiš u Dalmaciji. Sezona počinje i to je to, nema se biti vremena za kompjuterom....nadoknadit ću to u kasnu jesen i zimi
Na ovo sam nabasala u nekim novinama, nekim hmmmm ?????, samo sam škljocnula telefonom recept i nije mi dalo mira morala sam ih napraviti.
Mirisale su na dobro a još se nisu dobro ni stegle. Svi kušaći (a bilo ih je dosta) su prezadovoljni a ja i više od toga. Evo ću ih napisati kako sam ih ja uradila da imam za neka kasnija vremena kad bude više vremena
SASTOJCI:
šalica 250ml
1 šalica datulja (namoćenih u vodi minimum 2 sata, kod mene kroz noć)
1/3 šalice sezama
1/2 šalice badema, nasjeckanih ili u lističima ili u pritićima
2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica grubo mljevenih oraha
1/2 šalice kokosovog brašna
1/2 šalice sirovog tamnog kakaa
1/3 šalice bundevinih sjemenki
1/4 šalice meda ili agavinog ili rižinog slada
5 dkg otopljene tamne čokolade
1/2 žličice vanilije u prahu
prstohvat cimeta (ako volite stavite više)
prstohvat soli
Tostirajte sezam i bademe. Namoćene datulje izblendajte u pastu, ako ne ide dodajte do 2 žlice vode u kojoj su se namakale.
Pomiješajte zobene pahuljice, grubo mljevene orahe, kakao, sezam i badem, dodajte i sjemenke bundeve te sol, vaniliju i cimet. Dobro izmiješajte te u to dodajte lagano zagrijani med ili drugi tekući zaslađivač, pastu od datulja i otopljenu i prohlađenu tamnu čokoladu.
Smjesu stavite na papir za pečenje i rastanjite na oko 1 - 1,5 cm debljine. Stavite u frižider na hlađenje na 3-4 sata, a najbolje kroz noć.
Režite na pločice ili kako vam drago. Svaku pločicu koju ne pojedete zamotajte odvojeno u papir za pečenje ili prianjajuću foliju i ako držite u frižideru mogu vam trajati i mjesec dana.....al tako su fine da to kod mene nije moguće.
Dobar vam tek i javite mi svoja iskustva ako se upustite u ovu avanturu.
Oznake: raw, raw food, sirovo, energetska pločica, energija, zdravo, healty, zobene
07.06.2016. u 16:10 •
10 Komentara •
Print •
# •
^