Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
utorak, 14.02.2017.
Tiramisu
Ma nije da baš slavim Valentinovo, ali ako se moja bolja polovica ne sjeti onda bude 1:0 za mene hehehehe, ma to su neke male ženske lukavštine da ga ipak "natjeram" da kupi neki cvjetak i potpomogne nekom domaćem ili lokalnom obrtu.
Vjerujem da ste ga već velika većina vas probali ali nije na odmet da i ja stavim svoj recept koji uvijek uspije i obično odnese sve pohvale. Mala novost kod mene je ta da u polovicu, bez obzira da li se radi o torti, kolaču ili slastici u čašama, stavim i neko crveno voće. Tada tiramisu, možda ga ne bi ni smjela tako nazvati, ide do jedne sasvim nove dimenzije. Galaktičke dimenzije u kojoj uživaju sva čula i naježi vam se koža.
E to želim danas postići.......
HAPPY VALENTINE S DAY <3 <3 <3
SASTOJCI
4 žumanjca
100gr šećera
500gr mascarpone sira
350 ml slatkog vrhnja
2 veća pakovanja piškota Savoardi (48 komada)
250 ml kuhane jake crne kafe
100 ml mlijeka
100 ml ruma
Tamni kako za posipati
200g crvenog voća (maline, jagode, šumsko voće)
1-2 žlice meda
Da bi dobili woow efekat tiramisu uvijek radite dan ranije. Njemu treba da se prožme i natopi i to jednostavno nije to ako se odmah kuša.
Žumanjke sa šećerom tući na parnoj kupelji dobrih 10-12 minuta. Dobijete gustu finu kremu koju poklopite prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ujedno je to svo kuhanje kod ovog kolača.
Ja uzavrijem vodu i napravim malo jaču Nes kavu, možete i espreso i tursku. Ulijem rum i mlijeko i pustim da se ohladi.
Zavisi o obliku u kojem radite tiramisu, bila to torta ili ćete rezati na kocke ili pak slagati u čaše toliko ćete potrošiti i piškota.
Smrznuto voće i med ugrijte u mikrovalnoj i pustite da se ohladi.
KREMA
Istući slatko vrhnje u šlag u to dodati mascarpone sir te kremu od žumanjaka i šećera. Sve dobro izmiksati.
Ova krema je odlična i sa pravim slatkim vrhnjem i sa biljnim. Nema velike razlike u okusu a ja sam osoba koja inaće više koristi pravo slatko vrhnje. Ako stavljate pravo onda prilikom miksanja vrhnja u šlag dodajte malo šećera po želji, u biljno nije potrebno.
SLAGANJE
Piškote umačite u mješavinu kave, ruma i mlijeka i slažite prvi red. Na to stavite pola kreme i lijepo poravnajte nožem da sve prekrijete. Složite na to još jedan red natopljenih piškota. Prekrijte drugom polovicom kreme, sve lijepo zagladite da se piškoti ne vide. Obilato pospite prosijanim kakaom po vrhu, i na hlađenje.
NAPOMENA
Ako radite sa voćem stavite ga na drugi red piškota pa sve prekrijte kremom. Najbolje to ispadne kad radite u čašama jer vam tada ništa neće iscuriti van i svi će se sokovi lijepo prožeti. U nedostatku voća slobodno stavite neku fini fini đem od malina, jagoda ili šumskog voća, Bude izuzetno fino
E sad dobar vam tek, sretno Valentinovo i volite se još i više uz ovaj voćni tiramisu <3
Oznake: tiramisu, torta, kolač, krema, talijanska kuhinja, ljubav, desert u čaši
14.02.2017. u 14:00 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 09.01.2017.
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Moj prvi recept u 2017.g neka bude malo drugačiji, neka bude sirov. A vama Sretna Nova <3
Evo sam ovo ljeto prolupala za sirovim slasticama. I svi oko mene su bili skeptični, ali nakon prvog kušanja oduševljeni, to je čudno kod mene, nikad se naš kvartet nije složio oko nećeg, ali ova i još neke torte su im bile odlične. Govorim tu i o djeci, mom Roku od 10g i Viti od 8,5g. Izrada je relativno jednostavna, samo vam treba neki dobar kuhinjski procesor ili kao ja koristim Delimanov Nutribullet ;-)
Recept je od Švedske raw kuharice, blogerice, aktivistice zdrave prehrane itd Erike Frost sa njenog bloga Rawness.
Mjere su za fi 26 a ja sam radila dvije tortice promjera 8,5 cm.
Pa krenimo
PODLOGA
3dcl lješnjaka (ako ih tostirate lješnjaci imaju bolji okus)
9 medjool datulja
3žlice sirovog kakaa
prstohvat soli
TAMNI ČOKOLADNI "GANASH"
4 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
5 ml vode
100 ml otopljenog kakao maslaca
4 žlice sirovog kakaa
100 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
prstohvat soli
"MLIJEČNI" ČOKOLADNI "GANASH"
3,5 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
4 ml vode
70 ml otopljenog kakao maslaca
2 žlice kakaa
70 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
prstohvat vanilije
BIJELI ĆOKOLADNI "GANASH"
3,5 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
4 ml vode
70 ml otopljenog kakao maslaca
70 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
dobar prstohvat vanilije ili pola štapića vanilije
Da bi si olakšala posao sa tortom ja dno kalupa omotam u prianjajuću foliju tako da prilikom micanja nemam problema.
Lješnjaci se ne bi trebali tostirati jer je to raw, tj sirova varijanta ali imaju puno bolji okus kada puste malo svog ulja. Ovaj korak je na vama.
Datulje medjool su puno mekanije i podatnije za raditi, ali ako ih ne možete naći dobre su i ove klasične iz dućana samo ih bar dva sata držite namoćene u vodi.
Indijske oraščiće držim namočene preko noći.
Zaslađivače koristite po želji, ja sam većinom stavljala domaći med od bagrema.
Za podlogu u food procesor stavite sve sastojke i miksajte dok ne nastanu manje grudice. Tu masu utisnite na dno kalupa i fino raspodijelite. Stavite u frižider.
Svaki "ganash" radite posebno sa razmakom od jednog sata.
U jači blender ili food procesor stavite sve sastojke i miksajte dok krema nije skroz glatka. Stavite na podlogu pa u frižider ili u duboko. I tako dok ne završite do kraja. Prvo tamnu, pa mliječnu pa bijelu kremu.
Ukrasite sa voćem po želji.
Oznake: raw, desert, sirova čokolada, torta, gluten free
09.01.2017. u 19:18 •
8 Komentara •
Print •
# •
^
petak, 04.11.2016.
Lagana torta od limuna
Lagana da laganija ne može biti, mislim na okus koji dobijete kad je kušate, za izradu se treba samo malo potruditi i biti strpljiv i čekati da se sve dobro odradi. Ja tom problemu doskaćem tako da je završavam kasno navećer i preko noći stavim u frižider. Do ručka je ukrasim i nakon toga navalim. A vi po svom, ali mnoge torte i kolaći baš traže da odstoje.
Nastala je isprobavanjem raznih torti od limuna i tako negdje 30 po redu dobila je svoj finalni okus.
BISKVIT
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice mekog brašna
prstohvat soli
PRELJEV za biskvit.
5ml mlijeka
sok 1 limuna
5ml ruma
KREMA
LEMON CURD:
2 limuna domaća (eko proizvodnje)
2 jaja
100 g šećera
50g maslaca
I JOŠ JE POTREBNO
250g krem sira (belje ili slično) ili mascarpone
200g milerama
0,3 l slatkog vrhnja
30g listića badema
Za biskvit dugo (15 minuta) miksajte jaja i šećer, dodajte prstohvat soli te na kraju umiješajte prosijano brašno. Promiješajte lagano špatulom i stavite u namašćeni kalup fi 24. Pecite 20 minuta na 180C (to ovisi o vašoj pečnici i poznavanju iste). Ohladite i prerežite na pola. Najbolje nazubljenim nožem za kruh ili ako ste vješti već imate svoju tehniku. Biskvit je skroz mekan i nježan.
Lemon curd
Njega možete napraviti i dan ranije ili ga radite prvog.
Naribajte koru oba limuna, iscijedite sok te dodajte šećer i maslac, sve otopite na pari.
Razmutite jaja pjenjačom u posudi sa debelim dnom, polako dodajući otopljenu masu sa pare. Kuhajte 10 min uz stalno, žustro miješanje pjenjačom. Vrlo brzo se zgusne pa budite pažljivi i ne zaboravite miješat. Ovo možete raditi i na pari, posebno ako niste vješti ili nemate odgovarajuću posudu. Trebate dobiti konzistenciju toplog pudinga. Ohladite ga i obavezno prekrijte prijanjajućom folijom da ne dobije koricu koja se ne razbije u kremi.
Finiširanje kreme
Umutite šlag, (u prirodni dodajte 1 žlicu šećera ili vanili šećer u biljna ne dodajte ništa) dodajte krem sir i mileram ili masnije kiselo vrhnje, te sav lemon curd i dobro promiješajte da dobijete finu kremu.
Slaganje torte
Na tanjur za torte stavite biskvit i zalijte ga polovicom preljeva, ali zalijevajte svaku tekućinu posebno, jer u suprotnom će se mlijeko zgrušati od limuna, stavite pola kreme, pa opet biskvit i druga polovica kreme.
Po vrhu posipajte tostirane listiće badema.
Poslužite dobro ohlađeno
Oznake: torta, limun, limun torta, deserti, lagani desert
04.11.2016. u 08:52 •
7 Komentara •
Print •
# •
^