Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
utorak, 04.02.2020.
Pita sa sirom i višnjama
Jedna od pita koja doslovno može zamijeniti obrok, još ako volite kiselost višanja zabava je zagarantirana.
Tijesto je za fi 30.
PRHKO TIJESTO
240 g brašna, pola oštro pola meko
1 jaje
1 limun, sok i kora
150 g šećera
70 g maslac
1 žlica mlijeka ili milerama
Zamijesite tijesto(nemojte ga miješati predugo) i stavite u frižider na odmor oko 30 min.
Napravite kremu.
Krema
500 g svježeg sira
100 g šećera
1 vanili šećer ili vanilija
3 jaja
1+ limun kora
2 žlice griza ili pšenične krupice
200 g kiselog vrhnja
200 g višanja iz dubokog ili ocijeđene iz kompota
Jaja promiješajte pjenjačom i dodajte šećere i sve ostalo. Dobro promiješajte da razbijete grudice od sira.
Razvaljajte tijesto za pitu između dva pek papira ili kako već najradije radite. Kalup pokrijte cijeli sa tijestom i ulijte kremu. Po kremi rasporedite višnje i na pećenje na 180C oko 35 minuta.
Možete je poslužiti i toplu i mlaku i hladnu, ne znam kakva mi je ljepša.
Oznake: pita od sira, višnje, limun
04.02.2020. u 16:47 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
petak, 06.04.2018.
Keksi od sira
Već dugo ja njih planiram raditi ali nikako da dođu na red od silnih kolača, dijeta te razne druge spize. Ali evo ih konačno.
To nisu klasični tvrdi keksi koji krckaju pod zubima, već pomalo meki ali jako ukusni pogotovo za ljubitelje sira i limuna.
Recept je od Slavi69. I da jako su brzo gotovi, nemojte se dugo mislit ;-)
.
SASTOJCI
250 grama skute ili krem sira
100 grama šećera,
50 grama grozdica ili brusnica
200 grama brašna,
1 mala žličica praška za pecivo
100 grama mekog maslaca
2 zumanjka
korica limuna
2 velike žlice soka od limuna
Sve sastojke zamijesite ručno, ma čas posla, i radite loptice veličine oraha. Slažite na papir za pečenje i pecite oko 30 minuta na 180C.
Nemojte da vam pregore, mada i onda su fini.
Oznake: keksi, sir, brusnice, skuta, krem sir, limun, fino
06.04.2018. u 14:05 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
petak, 04.11.2016.
Lagana torta od limuna
Lagana da laganija ne može biti, mislim na okus koji dobijete kad je kušate, za izradu se treba samo malo potruditi i biti strpljiv i čekati da se sve dobro odradi. Ja tom problemu doskaćem tako da je završavam kasno navećer i preko noći stavim u frižider. Do ručka je ukrasim i nakon toga navalim. A vi po svom, ali mnoge torte i kolaći baš traže da odstoje.
Nastala je isprobavanjem raznih torti od limuna i tako negdje 30 po redu dobila je svoj finalni okus.
BISKVIT
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice mekog brašna
prstohvat soli
PRELJEV za biskvit.
5ml mlijeka
sok 1 limuna
5ml ruma
KREMA
LEMON CURD:
2 limuna domaća (eko proizvodnje)
2 jaja
100 g šećera
50g maslaca
I JOŠ JE POTREBNO
250g krem sira (belje ili slično) ili mascarpone
200g milerama
0,3 l slatkog vrhnja
30g listića badema
Za biskvit dugo (15 minuta) miksajte jaja i šećer, dodajte prstohvat soli te na kraju umiješajte prosijano brašno. Promiješajte lagano špatulom i stavite u namašćeni kalup fi 24. Pecite 20 minuta na 180C (to ovisi o vašoj pečnici i poznavanju iste). Ohladite i prerežite na pola. Najbolje nazubljenim nožem za kruh ili ako ste vješti već imate svoju tehniku. Biskvit je skroz mekan i nježan.
Lemon curd
Njega možete napraviti i dan ranije ili ga radite prvog.
Naribajte koru oba limuna, iscijedite sok te dodajte šećer i maslac, sve otopite na pari.
Razmutite jaja pjenjačom u posudi sa debelim dnom, polako dodajući otopljenu masu sa pare. Kuhajte 10 min uz stalno, žustro miješanje pjenjačom. Vrlo brzo se zgusne pa budite pažljivi i ne zaboravite miješat. Ovo možete raditi i na pari, posebno ako niste vješti ili nemate odgovarajuću posudu. Trebate dobiti konzistenciju toplog pudinga. Ohladite ga i obavezno prekrijte prijanjajućom folijom da ne dobije koricu koja se ne razbije u kremi.
Finiširanje kreme
Umutite šlag, (u prirodni dodajte 1 žlicu šećera ili vanili šećer u biljna ne dodajte ništa) dodajte krem sir i mileram ili masnije kiselo vrhnje, te sav lemon curd i dobro promiješajte da dobijete finu kremu.
Slaganje torte
Na tanjur za torte stavite biskvit i zalijte ga polovicom preljeva, ali zalijevajte svaku tekućinu posebno, jer u suprotnom će se mlijeko zgrušati od limuna, stavite pola kreme, pa opet biskvit i druga polovica kreme.
Po vrhu posipajte tostirane listiće badema.
Poslužite dobro ohlađeno
Oznake: torta, limun, limun torta, deserti, lagani desert
04.11.2016. u 08:52 •
7 Komentara •
Print •
# •
^
utorak, 23.02.2016.
Limun kolačić
U želji da isprobamo neki fansy kolačić od mlade slastičarke Tee Mamut i da usput posjetimo Perivoj i uživamo u njegovoj ljepoti, nastao je ovaj moj limun kolačić. Njen je izvrstan ali moj je još bolji ;-)
Sastojci:
3 jaja
6 žlica vruće vode
15 dkg šećera
korica 1 limuna
15 dkg mekog brašna
prstohvat soli
Bjelanjke tućemo sa mrvom soli i polako dodajemo šećer. Tućemo ih dok ne postanu čvrsti i sjajni. Dodajemo žumanjak jedan po jedan i svakog miješamo po 1,5-2 minute. Dodamo koru od eko limuna( ja imam svoje domaće). Pripremimo prosijano brašno i vruću vodu. Dodajemo u smjesu jaja i šećera od dva puta i lagano miješamo.
Stavimo peći u okrugli pleh fi 20, ako ste vješti da ga prerežete na 4 biskvita ili fi 24 na 2 biskvita ili u pravokutni plehić 28x18. Od toga sam dobila 9 pravokutnih komada kolača i malo ostataka koje su klinci odmah pojeli .
Pecite na 180 sa ventilatorom. Provjerite čačkalicom.
KREMA:
500ml mlijeka
2 velike pune žlice oštrog brašna
25 dkg šećera
20 dkg maslaca
Sok i koricu 2 limuna (eko obavezno)
Badem u listićima za dekoraciju oko 80g
U hladnom mlijeku razmutite brašno, dodajte šećer te stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte dok se ne zgusne prebacite u drugu posudu i dodajte maslac limunovu koricu i sok. Sve dobro promiješajte i prekrijte prijanjajućom folijom. Dobro ohladite. Prije upotrebe ga izmiksajte.
Bademe u listićima lagano tostiramo na tavi.
Ohlađen biskvit razrežemo na 9 pravokutnika i svaki prerežemo na pola. Stavimo tanak sloj kreme u sredinu i cijelog ga omažemo sa kremom. Uvaljamo stranice kolača u tostirane bademe. Tako sve do zadnjeg.
Kolačiće dobro ohladimo. Kremu stavimo u vrečicu za dekoriranje sa tankim nastavkom za pravljenje valova od šlaga ili kreme.
Kad se kolači dovoljno ohlade u valovima nanesemo kremu po vrhu kolača. E sad ona je stavljala i nekakve latice, koje nismo uspjele odgonetnuti ali i bez njih kolač je totalno božanstven i osvježavajuć. Za ljubitelje limuna pravi pogodak.
Baza ovog kolača mi je bila mamina limun torta obložena mljevenim orasima, koju je ona često znala raditi. Tada u ono vrijeme mi nije bila nešto a danas bi dala sve na svijetu da je može napraviti i da zajedno uzivamo u njoj. Ali neke su stvari nemoguće.
Oznake: kolač, limun kolač, limun, limun torta
23.02.2016. u 15:11 •
14 Komentara •
Print •
# •
^