Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

utorak, 04.02.2020.

Pita sa sirom i višnjama

Jedna od pita koja doslovno može zamijeniti obrok, još ako volite kiselost višanja zabava je zagarantirana.
Tijesto je za fi 30.



PRHKO TIJESTO
240 g brašna, pola oštro pola meko
1 jaje
1 limun, sok i kora
150 g šećera
70 g maslac
1 žlica mlijeka ili milerama

Zamijesite tijesto(nemojte ga miješati predugo) i stavite u frižider na odmor oko 30 min.
Napravite kremu.

Krema
500 g svježeg sira
100 g šećera
1 vanili šećer ili vanilija
3 jaja
1+ limun kora
2 žlice griza ili pšenične krupice
200 g kiselog vrhnja


200 g višanja iz dubokog ili ocijeđene iz kompota


Jaja promiješajte pjenjačom i dodajte šećere i sve ostalo. Dobro promiješajte da razbijete grudice od sira.
Razvaljajte tijesto za pitu između dva pek papira ili kako već najradije radite. Kalup pokrijte cijeli sa tijestom i ulijte kremu. Po kremi rasporedite višnje i na pećenje na 180C oko 35 minuta.




Možete je poslužiti i toplu i mlaku i hladnu, ne znam kakva mi je ljepša.

Oznake: pita od sira, višnje, limun

04.02.2020. u 16:47 • 5 KomentaraPrint#^

petak, 06.04.2018.

Keksi od sira

Već dugo ja njih planiram raditi ali nikako da dođu na red od silnih kolača, dijeta te razne druge spize. Ali evo ih konačno.
To nisu klasični tvrdi keksi koji krckaju pod zubima, već pomalo meki ali jako ukusni pogotovo za ljubitelje sira i limuna.
Recept je od Slavi69. I da jako su brzo gotovi, nemojte se dugo mislit ;-)

.



SASTOJCI

250 grama skute ili krem sira
100 grama šećera,
50 grama grozdica ili brusnica
200 grama brašna,
1 mala žličica praška za pecivo
100 grama mekog maslaca
2 zumanjka
korica limuna
2 velike žlice soka od limuna



Sve sastojke zamijesite ručno, ma čas posla, i radite loptice veličine oraha. Slažite na papir za pečenje i pecite oko 30 minuta na 180C.
Nemojte da vam pregore, mada i onda su fini.

Oznake: keksi, sir, brusnice, skuta, krem sir, limun, fino

06.04.2018. u 14:05 • 4 KomentaraPrint#^

petak, 04.11.2016.

Lagana torta od limuna

Lagana da laganija ne može biti, mislim na okus koji dobijete kad je kušate, za izradu se treba samo malo potruditi i biti strpljiv i čekati da se sve dobro odradi. Ja tom problemu doskaćem tako da je završavam kasno navećer i preko noći stavim u frižider. Do ručka je ukrasim i nakon toga navalim. A vi po svom, ali mnoge torte i kolaći baš traže da odstoje.
Nastala je isprobavanjem raznih torti od limuna i tako negdje 30 po redu dobila je svoj finalni okus.



BISKVIT
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice mekog brašna
prstohvat soli

PRELJEV za biskvit.
5ml mlijeka
sok 1 limuna
5ml ruma




KREMA

LEMON CURD:
2 limuna domaća (eko proizvodnje)
2 jaja
100 g šećera
50g maslaca




I JOŠ JE POTREBNO

250g krem sira (belje ili slično) ili mascarpone
200g milerama
0,3 l slatkog vrhnja

30g listića badema

Za biskvit dugo (15 minuta) miksajte jaja i šećer, dodajte prstohvat soli te na kraju umiješajte prosijano brašno. Promiješajte lagano špatulom i stavite u namašćeni kalup fi 24. Pecite 20 minuta na 180C (to ovisi o vašoj pečnici i poznavanju iste). Ohladite i prerežite na pola. Najbolje nazubljenim nožem za kruh ili ako ste vješti već imate svoju tehniku. Biskvit je skroz mekan i nježan.



Lemon curd
Njega možete napraviti i dan ranije ili ga radite prvog.

Naribajte koru oba limuna, iscijedite sok te dodajte šećer i maslac, sve otopite na pari.

Razmutite jaja pjenjačom u posudi sa debelim dnom, polako dodajući otopljenu masu sa pare. Kuhajte 10 min uz stalno, žustro miješanje pjenjačom. Vrlo brzo se zgusne pa budite pažljivi i ne zaboravite miješat. Ovo možete raditi i na pari, posebno ako niste vješti ili nemate odgovarajuću posudu. Trebate dobiti konzistenciju toplog pudinga. Ohladite ga i obavezno prekrijte prijanjajućom folijom da ne dobije koricu koja se ne razbije u kremi.



Finiširanje kreme
Umutite šlag, (u prirodni dodajte 1 žlicu šećera ili vanili šećer u biljna ne dodajte ništa) dodajte krem sir i mileram ili masnije kiselo vrhnje, te sav lemon curd i dobro promiješajte da dobijete finu kremu.

Slaganje torte
Na tanjur za torte stavite biskvit i zalijte ga polovicom preljeva, ali zalijevajte svaku tekućinu posebno, jer u suprotnom će se mlijeko zgrušati od limuna, stavite pola kreme, pa opet biskvit i druga polovica kreme.



Po vrhu posipajte tostirane listiće badema.
Poslužite dobro ohlađeno

Oznake: torta, limun, limun torta, deserti, lagani desert

04.11.2016. u 08:52 • 7 KomentaraPrint#^

utorak, 23.02.2016.

Limun kolačić

U želji da isprobamo neki fansy kolačić od mlade slastičarke Tee Mamut i da usput posjetimo Perivoj i uživamo u njegovoj ljepoti, nastao je ovaj moj limun kolačić. Njen je izvrstan ali moj je još bolji ;-)



Sastojci:
3 jaja
6 žlica vruće vode
15 dkg šećera
korica 1 limuna
15 dkg mekog brašna
prstohvat soli



Bjelanjke tućemo sa mrvom soli i polako dodajemo šećer. Tućemo ih dok ne postanu čvrsti i sjajni. Dodajemo žumanjak jedan po jedan i svakog miješamo po 1,5-2 minute. Dodamo koru od eko limuna( ja imam svoje domaće). Pripremimo prosijano brašno i vruću vodu. Dodajemo u smjesu jaja i šećera od dva puta i lagano miješamo.

Stavimo peći u okrugli pleh fi 20, ako ste vješti da ga prerežete na 4 biskvita ili fi 24 na 2 biskvita ili u pravokutni plehić 28x18. Od toga sam dobila 9 pravokutnih komada kolača i malo ostataka koje su klinci odmah pojeli .
Pecite na 180 sa ventilatorom. Provjerite čačkalicom.



KREMA:

500ml mlijeka
2 velike pune žlice oštrog brašna
25 dkg šećera
20 dkg maslaca
Sok i koricu 2 limuna (eko obavezno)
Badem u listićima za dekoraciju oko 80g



U hladnom mlijeku razmutite brašno, dodajte šećer te stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte dok se ne zgusne prebacite u drugu posudu i dodajte maslac limunovu koricu i sok. Sve dobro promiješajte i prekrijte prijanjajućom folijom. Dobro ohladite. Prije upotrebe ga izmiksajte.

Bademe u listićima lagano tostiramo na tavi.

Ohlađen biskvit razrežemo na 9 pravokutnika i svaki prerežemo na pola. Stavimo tanak sloj kreme u sredinu i cijelog ga omažemo sa kremom. Uvaljamo stranice kolača u tostirane bademe. Tako sve do zadnjeg.
Kolačiće dobro ohladimo. Kremu stavimo u vrečicu za dekoriranje sa tankim nastavkom za pravljenje valova od šlaga ili kreme.
Kad se kolači dovoljno ohlade u valovima nanesemo kremu po vrhu kolača. E sad ona je stavljala i nekakve latice, koje nismo uspjele odgonetnuti ali i bez njih kolač je totalno božanstven i osvježavajuć. Za ljubitelje limuna pravi pogodak.



Baza ovog kolača mi je bila mamina limun torta obložena mljevenim orasima, koju je ona često znala raditi. Tada u ono vrijeme mi nije bila nešto a danas bi dala sve na svijetu da je može napraviti i da zajedno uzivamo u njoj. Ali neke su stvari nemoguće.

Oznake: kolač, limun kolač, limun, limun torta

23.02.2016. u 15:11 • 14 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2020  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Veljača 2020 (2)
Travanj 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata
Pita od sira sa višnjama
Pita od limuna i badema

KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci
Keksi punjeni orasima i nutelom
Prutići od kave (Caffe-stangen)
Božićni keksi
Štangice od lješnjaka
Walkers shortbread cookies
Keksi od sira


DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU




EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim
Rt Ploča

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir