Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

Marketing

Lagana torta od limuna

Lagana da laganija ne može biti, mislim na okus koji dobijete kad je kušate, za izradu se treba samo malo potruditi i biti strpljiv i čekati da se sve dobro odradi. Ja tom problemu doskaćem tako da je završavam kasno navećer i preko noći stavim u frižider. Do ručka je ukrasim i nakon toga navalim. A vi po svom, ali mnoge torte i kolaći baš traže da odstoje.
Nastala je isprobavanjem raznih torti od limuna i tako negdje 30 po redu dobila je svoj finalni okus.



BISKVIT
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice mekog brašna
prstohvat soli

PRELJEV za biskvit.
5ml mlijeka
sok 1 limuna
5ml ruma




KREMA

LEMON CURD:
2 limuna domaća (eko proizvodnje)
2 jaja
100 g šećera
50g maslaca




I JOŠ JE POTREBNO

250g krem sira (belje ili slično) ili mascarpone
200g milerama
0,3 l slatkog vrhnja

30g listića badema

Za biskvit dugo (15 minuta) miksajte jaja i šećer, dodajte prstohvat soli te na kraju umiješajte prosijano brašno. Promiješajte lagano špatulom i stavite u namašćeni kalup fi 24. Pecite 20 minuta na 180C (to ovisi o vašoj pečnici i poznavanju iste). Ohladite i prerežite na pola. Najbolje nazubljenim nožem za kruh ili ako ste vješti već imate svoju tehniku. Biskvit je skroz mekan i nježan.



Lemon curd
Njega možete napraviti i dan ranije ili ga radite prvog.

Naribajte koru oba limuna, iscijedite sok te dodajte šećer i maslac, sve otopite na pari.

Razmutite jaja pjenjačom u posudi sa debelim dnom, polako dodajući otopljenu masu sa pare. Kuhajte 10 min uz stalno, žustro miješanje pjenjačom. Vrlo brzo se zgusne pa budite pažljivi i ne zaboravite miješat. Ovo možete raditi i na pari, posebno ako niste vješti ili nemate odgovarajuću posudu. Trebate dobiti konzistenciju toplog pudinga. Ohladite ga i obavezno prekrijte prijanjajućom folijom da ne dobije koricu koja se ne razbije u kremi.



Finiširanje kreme
Umutite šlag, (u prirodni dodajte 1 žlicu šećera ili vanili šećer u biljna ne dodajte ništa) dodajte krem sir i mileram ili masnije kiselo vrhnje, te sav lemon curd i dobro promiješajte da dobijete finu kremu.

Slaganje torte
Na tanjur za torte stavite biskvit i zalijte ga polovicom preljeva, ali zalijevajte svaku tekućinu posebno, jer u suprotnom će se mlijeko zgrušati od limuna, stavite pola kreme, pa opet biskvit i druga polovica kreme.



Po vrhu posipajte tostirane listiće badema.
Poslužite dobro ohlađeno



Post je objavljen 04.11.2016. u 08:52 sati.