Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

ponedjeljak, 16.01.2017.

Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima

Svi nam govore da je doručak najvažniji dio obroka a i valja ona doručkuj kao kralj, ručaj kao princ a večeraj kao siromah. Moram priznat lakše je reći nego ućiniti, bar meni, često me zezne, jer ja okrenem doručak i večeru. Al ajde, pokušavam s vremena na vrijeme.



Ovo je recept o zobenoj kaši koju radi Jamie Oliver, volim njegove recepte jer su često jednostavni i sa dostupnim namirnicama. A i ovo pripremite ranije i stavite u teglicu pa kod pripreme imate svega par minuta prije nego krenete uživati.


200g zobenih pahuljica
200g datulja
200g lješnjaka (tostiranih)
3 žlice tamnog kakaa
2 žlice extrakta vanilije( pola mahune, ili burbon vaniliju ili vanili šećer)
1 naranča, korica



Lješnjake prepecite na suhoj tavi ili u pećnici.
U multipraktiku miksajte zobene pahuljice, tostirane lješnjake te datulje, okrenite par puta i miksajte pulsirano tj, po malo, ne onako junački jako. Nakon toga dodajte kakao, zrna vanilije ili šta imate te nibajte koricu eko naranče. Ovaj dio sa narančom je kod mene došao na kraju jer nisam željela da se taj fini miris izgubi, vi kako želite. Okrenite još nekoliko puta noževe multipraktika, tj pulsirajte dok vam se sve ne promiješa i malo usitni.
E sad tu mješavinu uspite u staklenku koju možete zatvoriti i imate za otprilike 6 dobrih porcija.




E sad doručak. Jede vam se nešto a da nisu dječje radosti ili obićna zobena kaša.


65 g mješavine zobene kaše
200ml mlijeka, zobenog, bademovog, kokodovog, sojinog ili vode, a može i kravljeg ili kozjeg.



Uzmete 65g mješavine koju ste napravili i prelijete sa 200ml zobenog mlijeka te lagano kuhajte dok vam ne zavre i ugusne se u finu kašu.
Servirajte u zdjelicu u sredinu stavite dobru žlicu grčkog jogurta i voće po želji. Ako volite slađe možete sve pokapati sa malo meda. Meni ovako baš odgovara.
Dobar vam tek i javite ako vam se sviđa.



Oznake: doručak, zobena kaša, lješnjaci, zdravo

16.01.2017. u 15:22 • 16 KomentaraPrint#^

srijeda, 06.04.2016.

Domaća granola sa orašastim plodovima



Od kako sam probala Podravkinu granola nekako je ljubav krenula u tom smjeru i morala sam napraviti svoju. Od granole miriše cijela kuća. Više je ne kupujem nego sama pravim i kontroliram unos šećera. Mogučnosti su beskrajne, ovisi o željama i mogućnostima, evo moje omiljene.




SASTOJCI:


2 šalice sitnih zobenih pahuljica
2 šalice grubo sjeckanih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci)
1/4 šalice meda
2 žlice smeđeg šećera
0,05dcl maslinovog ili kokosovog ulja

Šalica je od 2 dcl

PO ŽELJI ZAČINI

1/2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog klinčića
1/4 žličice mljevenog đumbira
malo soli

1 bjelanjak

Sušeno voće po želji



U jednu posudu izmiješajte zobene pahuljice, i sjeckane orašaste polodove. Ubacite med i šećer, (ovdje možete staviti samo jedno, ako želite manje slatko, ili kokosov šećer ili steviu) te začine po želji. Ne zaboravite posoliti, kod mene cvijet soli za takve fine stvari.
Bjelanjak malo ulupajte sa vilicom pa ubacite u smjesu i sve rukama izmiješajte. Na protvan od pečnice stavite papir i na njega ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 30 minuta na 180 do zlatno smeđe boje. Morate paziti da vam ne pregori, pred kraj to se vlo lako desi. Masa na protvanu još je lagano mekana ali hlađenjem ona se stisne. Kad je totalno hladna (ja to ostavim preko noći) razlomite je na komadiće i pospremite u staklenke.
Po želji možete dodati i sušeno voće koje volite.
Vaš doručak je spreman, uživajte i dobar tek!


Oznake: granola, domaće, doručak, zdravo, zdravo i fino, orašasti plodovi, začini

06.04.2016. u 14:26 • 4 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2020  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Veljača 2020 (2)
Travanj 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata
Pita od sira sa višnjama
Pita od limuna i badema

KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci
Keksi punjeni orasima i nutelom
Prutići od kave (Caffe-stangen)
Božićni keksi
Štangice od lješnjaka
Walkers shortbread cookies
Keksi od sira


DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU




EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim
Rt Ploča

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir