Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
srijeda, 03.01.2018.
Štangice od lješnjaka
Evo me konačno da Vam zaželim sve najbolje u Novoj 2018. neka Vam bude bolja i zdravija.
Ja sam još na keksićima, moram si to zapisati, iako sam ispraznila i podijelila sve zalihe i krećem u nove pobjede.
Naravno da su me i ovi keksići oborili s nogu, mogu oni i u druge dane a ne samo za Božić. U njima su preprženi mljeveni lješnjaci jer ih ja obožavam i jer ih kupim od jednog OPG nakon njihove berbe, ali isto tako možete staviti orahe ili bademe-
SASTOJCI
180g maslaca
100g šećera u prahu
1 jaje
300g oštrog brašna
70g mljevenih lješnjaka
2 velike žlice kakaa
1/2 male žličice cimeta
NADJEV
200g tamne čokolade
5 velikih žlica slatkog vrhnja
4 velike žlice mljevenog speculas keksa
Miksati maslac, šećer i jaje te nakon toga dodati i ostale sastojke. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati kakao. Pomoću slastičarske šprice sa zvjezdastim nastavkom raditi prutiće cca 5 cm. Peći na 170 C oko 10 min
Napraviti ganash od čokolade i vrhnja i u to dodati mljeveni keks. Spajati svijetle keksiće zajedno kao i tamne.
Također se može spajati samo nutelom ili sličnim namazom.
Ostaviti da se malo prosuše i nakon toga složiti u limenu posudu. mogu stajati do 3 tjedna.
Oznake: keksi, Božić, lješnjak, Uskrs
03.01.2018. u 16:26 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 27.11.2017.
Prutići od kave
Još jedan super recept od Slavi za Božić ili za dane kad želite imati keksiće u kutiji za svaki slučaj, uz kavicu ili čaj ili iznenadne goste
1 velika žlica instant kave
2 velike žlice vrele vode
270g brašna
2 velike žlice kakaa
100 g mljevenih lješnjaka
100 g šećera
2 žumanjka
200g maslaca sobne temperature
za Šaranje po keksićima
100g čokolade
Kavu preliti sa vrelom vodom i ostaviti da se malo prohladi
Spojiti sve sastojke u fino tijesto.. zamotati u foliju i staviti na 1 sat u frižider.
Formirati valjke debljine prsta i sjeći na prutiće cca 5 cm. Slagati na pleh sa papirom i peci oko 13 min na 180.
Kada se ohlade umakati krajeve ili prošarati po njima sa otopljenom čokoladom te ostaviti da se dobro osuše.
Mogu stajati do 3 tjedna u limenoj kutiji. Kod mene obavezni za Božić.
Oznake: keksi, kolaci, Božić, Uskrs, bademi
27.11.2017. u 17:45 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 13.11.2017.
Keksići punjeni orasima i nutelom
Uh, znam, nema me dugo, priznajem, "pojela" me sezona, još se oporavljam i pokušavam naspavati i dovesti stvari u red (kuća, obaveze, djeca, blog). Imam nekoliko odličnih recepata korisnice Slavi69 sa coolinarike čijeg profila više nema, nažalost. Žao mi je šta ih nisam sve saćuvala. Dakle Slavi gdje god bila i šta god radila ovih nekoliko tvojih recepata će ovdje živjeti zauvijek.
Pa krenimo
SASTOJCI
400g brašna
200g ledenog maslaca narezanog na listiće
1 jaje
150g šećera
prstohvat soli
FILA
200g grubo sjeckanih oraha
2 velike pune žlice nutele
DEKORACIJA
malo otopljene tamne čokolade
cca 100 g veći komadići oraha ili polovice
Zamijesiti tijesto, najbolje ledenim rukama, brzo da se ne bi kasnije mrvilo. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u frižider.
Promiješati orahe i nutelu, gustoća, taman da se sve skupa drzi zajedno, tj da se ne mrvi.
E sad ako ste velika picajzla i želite da vam je svaka loptica u gram ista važite je a ako niste toliko savršeni i želite se zabaviti sa djecom uzimajte kuglice veličine oraha, (ruke možete i lagano navlaziti vodom, ja ih perem svako 5 kuglica) koju zatim spljoštite drugim dlanom i na sredinu stavite filu od oraha i nutele. Tada opet to pažljivo zamotate i formirajte kuglu te uvaljajte u krupne orahe ili utisnite polovicu oraha. Slazite na pek papir i kad ih sve riješite stavite peći na 180C oko 20 minuta (znate i sami svoju pečnicu). Ovisno o veličini ispadne vam od 30 kom na više čistog zadovoljstva
Kad su hladni ukrasite ih šarama otopljene čokolade i probajte pojesti samo jedan. U limenoj posudi mogu stajati i više od dva tjedna.
Oznake: Keks, orasi, Božić, Uskrs, fina hrana, slatko
13.11.2017. u 08:10 •
8 Komentara •
Print •
# •
^
subota, 27.05.2017.
Zagrebački poljupci
Fini prhki keksići, neodoljivog izgleda i još ljepšeg okusa. Kod mene obavezno kad treba ukrasiti tacnu a bome i kad treba počastiti. Uz dodatak neke domaće marmelade ili džema to bude vrhunska delicija. Navodno su tradicionalni keksići ali ja nisam išla u potragu, usvojila sam ih odmah.
Sastojci
Tijesto
200 g oštrog brašna
100 g prženih mljevenih lješnjaka,( oraha, badema)
200 g maslaca ili margarina
50 g šećera
3 žumanjka
Šaum
3 bjelanjka
280 g šećera
Punjenje
Domaći žele ili razne domaće marmelade, po mogućnosti kiselije
Spojite tijesto u kompaktnu masu, stavite u prozirnu foliju i u frižider na minimum pola sata.
Kad se ohladi razvaljajte ga na oko pola centimentra i vadite krugove te slažite u pleh na pek papir.
Pecite oko 15 minuta na 180C. Ohladite.
ŠAUM
Na parnu kupelj stavite bjelanjke u koje dodajete šećer i miksajte, otprilike oko 10 - 15 minuta.
Kad se šaum ohladi stavite ga u dresir vrećicu i keksićima napraviti ogrlicu.
Ostaviti da se osuši barem 24 sata. Sredinu napuniti marmeladom, džemom ili želeom.
Oznake: Keksići, Uskrs, tacne, Božić, marmelada
27.05.2017. u 19:35 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 30.01.2017.
Medena Kata
Stari klasik koji me oduševio prošle godine. Vjerujem da vas ima još takvih samo ni ne znate. Probajte pa javite .
Kore
2 jaja
40g maslaca
2 žlice meda, neutralnog
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450g brašna
1 mala žličica sode bikarbone
Krema
3 dcl mlijeka
3 vrhom pune žlice oštrog brašna
1 vanili šećer
200g maslaca
200g šećera
PREMAZ
pekmez od šljiva, slatko od višanja
Prvo kore
Jaje, maslac, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.
Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.
Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.
Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Veličina kora je najveći pleh od pečnice.
Savjet za sve kore;
Ja ih valjam na papiru za pećenje a gornji dio prekrijem prianjajučom folijom. Kad razvaljam na željenu veličinu samo maknem gornji dio i baratam sa cijelim papirom. I tako sa svakom posebno.
Krema
Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko u koje ste dodali šećer.
Dodati maslac i dobro izmiješati.
Polumlaku polovicu kreme premazati po prvoj kori, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.
Pekmez obično koristim svoj, domaći, mora biti malo gušći, ali odlično paše i nadjev od višanja od Podravke.
Uživajte u svojim kolačićima.
Oznake: pita, Božić, Uskrs, medena pita, slatko, desert
30.01.2017. u 16:27 •
6 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 14.03.2016.
Jaja bojana crnim vinom
Ne znam za vas ali ja jako volim prirodna bojila, općenito i za kolače a kamoli za jaja. Kad sam kod prijateljice Maje vidjela ova jaja kuhana u Zagorskom šmarnu (crnom domaćem vinu) ostala sam zabezeknuta i zauvjek zaljubljena u ovu laku tehniku. Uz dužnu počast jajima bojanim u ljuskama luka, ova su još bolja, vjerojatno zbog toga jer bliješte na suncu a ja jako volim blještavo, cirkone, swarovski, dijamante ;-), brilijante ;-) Ima već neko vrijeme da sam objavila ovaj recept na Coolinarici ali mislim da nije bas bio viđen, ili je možda ljudima preskup radi vina. Probajte i nećete požaliti.
Evo ovako, treba vam posuda u kojoj ćete kuhati, ne mora biti stara jer se lako opere.
Potrebna su vam:
jaja - količina koju želite
crno vino - da prekrijete jaja
Kod mene je domaće, Babić i bude baš gust i lijepo ga se nalelujaš ;-)
Stavite jaja u posudu i prekrijte ih vinom. Kada zavrije kuhajte oko 5 minuta, pokrijte posudu i ostavite, ja ostavim preko noći.
Ujutro ih samo stavite na krpu da se osuše i možete ih složiti u košaricu. Kada sunćeve zrake dođu do jaja tada počinje ples blještavila.
Nije ih potrebno mazati nikakvom mašću, kristali koji nastaju kuhanjem su dovoljni.
Ako vam koje i pukne slobodno ga pojedite jer od malo vina vam neće biti ništa.
Znam iz pouzdanih izvora da i buteljirano vino daje krasnu boju i kristale, ukoliko nemate domaćeg.
Ovdje su još i jaja bojana tehnikom krep papira.
Evo i jaja iz 2016. "Izblajhaju" se kuhanjem u octu i vodi. I tada se kupaju, najmanje 24 sata, ovisi o jačini boje koju želite u kuhanom ljubičastom kupusu sa malo octa. Prednost je prelijepa boja a mana je da ocat jako oslabi ljusku jajeta pa puca. Ako možete nabaviti bijela jaja bilo bi najbolje.
Evo i bijelih, blago zelenih i normalnih žutih jaja, domaći uzgoj, sve prirodno.
Oznake: jaja, Uskrs, bojanje jaja, prirodno bojanje jaja
14.03.2016. u 18:37 •
9 Komentara •
Print •
# •
^