Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
srijeda, 03.01.2018.
Štangice od lješnjaka
Evo me konačno da Vam zaželim sve najbolje u Novoj 2018. neka Vam bude bolja i zdravija.
Ja sam još na keksićima, moram si to zapisati, iako sam ispraznila i podijelila sve zalihe i krećem u nove pobjede.
Naravno da su me i ovi keksići oborili s nogu, mogu oni i u druge dane a ne samo za Božić. U njima su preprženi mljeveni lješnjaci jer ih ja obožavam i jer ih kupim od jednog OPG nakon njihove berbe, ali isto tako možete staviti orahe ili bademe-
SASTOJCI
180g maslaca
100g šećera u prahu
1 jaje
300g oštrog brašna
70g mljevenih lješnjaka
2 velike žlice kakaa
1/2 male žličice cimeta
NADJEV
200g tamne čokolade
5 velikih žlica slatkog vrhnja
4 velike žlice mljevenog speculas keksa
Miksati maslac, šećer i jaje te nakon toga dodati i ostale sastojke. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati kakao. Pomoću slastičarske šprice sa zvjezdastim nastavkom raditi prutiće cca 5 cm. Peći na 170 C oko 10 min
Napraviti ganash od čokolade i vrhnja i u to dodati mljeveni keks. Spajati svijetle keksiće zajedno kao i tamne.
Također se može spajati samo nutelom ili sličnim namazom.
Ostaviti da se malo prosuše i nakon toga složiti u limenu posudu. mogu stajati do 3 tjedna.
Oznake: keksi, Božić, lješnjak, Uskrs
03.01.2018. u 16:26 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
subota, 02.12.2017.
Božićni keksi
Takav im je naziv dala Slavi69, moram priznati primjeren, ali oni se mogu raditi tokom cijele godine jer su neodoljivi i još k tome mož ete od jednog tijesta napraviti tri vrste keksića, koje ćete jednostavno obožavati, (vidim nešto me zeza slovo Ž al nek mu je ne da mi se sad i sa njime zezati ;-))
Znaći ovo su još jedni keksići na TO DO listi za Bož ić, a imam ih uhhhh, poprilično ;-)
SASTOJCI
200 g oštrog brašna
1 mala ž ličica praška za pecivo
1 jaje
125 g mekog maslaca
1 velika ž lica kakaa
125 g šećera
1 vanili šećer
100 g mljevenih badema (1 veliku ž licu odvojiti za "salamu")
naribana korica pola naranče
ZA TREĆU VRSTU
2 ž lice pekmeza
Zamijesite tijesto i podijelite ga na tri jednaka djela.
Prvo poćnite sa salamom, tj, sa kolutićima. 1 veliku ž licu badema koju ste odvojili od 100g rasporedite na radnu površinu (ja to radim na prianjajućoj foliji). Rukama formirajte valjak te ga uvaljajte u badem. Zamotajte uvaljani valjak u foliju i stavite u duboko da ga mož ete ljepše rezati prije nego ga krenete peći.
Lagano zagrijati marmeladu i staviti u prozirnu vrećicu da je lakše nanesete na tijesto.
Uzeti drugu polovicu tijesta i od nje također napraviti valjak, malo duž i, da keksići ne ispadnu preširoki. Prstima utisnite utor po sredini valjka i pomoću vrećice nanesite marmeladu. Prenijeti na lim i peći 15 minuta na 180. Pećeno hladiti 5 minuta i potom narezati na kekse širine oko 2,5 cm. Ja uvijek koristim svoje marmelade koje pravim tokom godine i najviše mi se sviđaju one malo kiselije.
Od trećeg dijela napravite klasićne kiflice, kako vama drago, vaganjem svakog komadića ili napravite valjak pa rež ite na iste komadiće ili ako volite da budu svakakvih velićina samo trgajte komade i formirajte u kiflice.
Pecite na 180g oko 12 minuta.
Kada se ohlade dekorirajte ih otopljenom bijelom čokoladom.
Kada sve ovo napravite izvadite prvo tijesto iz zamrzivaća, režite ga na keksiće od cca 7 mm i slož ite na pek papir. Pecite na 180 oko 10 minuta.
Keksiće drž ite u limenoj kutiji mogu vam stajati 3 tjedna. Hahaha mož ete mislit kod mene se to još nije desilo.
Oznake: keksi, keksi s bademima, Božić, super
02.12.2017. u 16:40 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 27.11.2017.
Prutići od kave
Još jedan super recept od Slavi za Božić ili za dane kad želite imati keksiće u kutiji za svaki slučaj, uz kavicu ili čaj ili iznenadne goste
1 velika žlica instant kave
2 velike žlice vrele vode
270g brašna
2 velike žlice kakaa
100 g mljevenih lješnjaka
100 g šećera
2 žumanjka
200g maslaca sobne temperature
za Šaranje po keksićima
100g čokolade
Kavu preliti sa vrelom vodom i ostaviti da se malo prohladi
Spojiti sve sastojke u fino tijesto.. zamotati u foliju i staviti na 1 sat u frižider.
Formirati valjke debljine prsta i sjeći na prutiće cca 5 cm. Slagati na pleh sa papirom i peci oko 13 min na 180.
Kada se ohlade umakati krajeve ili prošarati po njima sa otopljenom čokoladom te ostaviti da se dobro osuše.
Mogu stajati do 3 tjedna u limenoj kutiji. Kod mene obavezni za Božić.
Oznake: keksi, kolaci, Božić, Uskrs, bademi
27.11.2017. u 17:45 •
5 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 13.11.2017.
Keksići punjeni orasima i nutelom
Uh, znam, nema me dugo, priznajem, "pojela" me sezona, još se oporavljam i pokušavam naspavati i dovesti stvari u red (kuća, obaveze, djeca, blog). Imam nekoliko odličnih recepata korisnice Slavi69 sa coolinarike čijeg profila više nema, nažalost. Žao mi je šta ih nisam sve saćuvala. Dakle Slavi gdje god bila i šta god radila ovih nekoliko tvojih recepata će ovdje živjeti zauvijek.
Pa krenimo
SASTOJCI
400g brašna
200g ledenog maslaca narezanog na listiće
1 jaje
150g šećera
prstohvat soli
FILA
200g grubo sjeckanih oraha
2 velike pune žlice nutele
DEKORACIJA
malo otopljene tamne čokolade
cca 100 g veći komadići oraha ili polovice
Zamijesiti tijesto, najbolje ledenim rukama, brzo da se ne bi kasnije mrvilo. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u frižider.
Promiješati orahe i nutelu, gustoća, taman da se sve skupa drzi zajedno, tj da se ne mrvi.
E sad ako ste velika picajzla i želite da vam je svaka loptica u gram ista važite je a ako niste toliko savršeni i želite se zabaviti sa djecom uzimajte kuglice veličine oraha, (ruke možete i lagano navlaziti vodom, ja ih perem svako 5 kuglica) koju zatim spljoštite drugim dlanom i na sredinu stavite filu od oraha i nutele. Tada opet to pažljivo zamotate i formirajte kuglu te uvaljajte u krupne orahe ili utisnite polovicu oraha. Slazite na pek papir i kad ih sve riješite stavite peći na 180C oko 20 minuta (znate i sami svoju pečnicu). Ovisno o veličini ispadne vam od 30 kom na više čistog zadovoljstva
Kad su hladni ukrasite ih šarama otopljene čokolade i probajte pojesti samo jedan. U limenoj posudi mogu stajati i više od dva tjedna.
Oznake: Keks, orasi, Božić, Uskrs, fina hrana, slatko
13.11.2017. u 08:10 •
8 Komentara •
Print •
# •
^
subota, 27.05.2017.
Zagrebački poljupci
Fini prhki keksići, neodoljivog izgleda i još ljepšeg okusa. Kod mene obavezno kad treba ukrasiti tacnu a bome i kad treba počastiti. Uz dodatak neke domaće marmelade ili džema to bude vrhunska delicija. Navodno su tradicionalni keksići ali ja nisam išla u potragu, usvojila sam ih odmah.
Sastojci
Tijesto
200 g oštrog brašna
100 g prženih mljevenih lješnjaka,( oraha, badema)
200 g maslaca ili margarina
50 g šećera
3 žumanjka
Šaum
3 bjelanjka
280 g šećera
Punjenje
Domaći žele ili razne domaće marmelade, po mogućnosti kiselije
Spojite tijesto u kompaktnu masu, stavite u prozirnu foliju i u frižider na minimum pola sata.
Kad se ohladi razvaljajte ga na oko pola centimentra i vadite krugove te slažite u pleh na pek papir.
Pecite oko 15 minuta na 180C. Ohladite.
ŠAUM
Na parnu kupelj stavite bjelanjke u koje dodajete šećer i miksajte, otprilike oko 10 - 15 minuta.
Kad se šaum ohladi stavite ga u dresir vrećicu i keksićima napraviti ogrlicu.
Ostaviti da se osuši barem 24 sata. Sredinu napuniti marmeladom, džemom ili želeom.
Oznake: Keksići, Uskrs, tacne, Božić, marmelada
27.05.2017. u 19:35 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 30.01.2017.
Medena Kata
Stari klasik koji me oduševio prošle godine. Vjerujem da vas ima još takvih samo ni ne znate. Probajte pa javite .
Kore
2 jaja
40g maslaca
2 žlice meda, neutralnog
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450g brašna
1 mala žličica sode bikarbone
Krema
3 dcl mlijeka
3 vrhom pune žlice oštrog brašna
1 vanili šećer
200g maslaca
200g šećera
PREMAZ
pekmez od šljiva, slatko od višanja
Prvo kore
Jaje, maslac, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.
Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.
Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.
Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Veličina kora je najveći pleh od pečnice.
Savjet za sve kore;
Ja ih valjam na papiru za pećenje a gornji dio prekrijem prianjajučom folijom. Kad razvaljam na željenu veličinu samo maknem gornji dio i baratam sa cijelim papirom. I tako sa svakom posebno.
Krema
Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko u koje ste dodali šećer.
Dodati maslac i dobro izmiješati.
Polumlaku polovicu kreme premazati po prvoj kori, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.
Pekmez obično koristim svoj, domaći, mora biti malo gušći, ali odlično paše i nadjev od višanja od Podravke.
Uživajte u svojim kolačićima.
Oznake: pita, Božić, Uskrs, medena pita, slatko, desert
30.01.2017. u 16:27 •
6 Komentara •
Print •
# •
^