Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

Marketing

Mistično mjesto u Lijepoj Našoj





Mjesto koje zemljopisno i klimatski dijeli Jadran na sjeverni i južni, Rt Ploča, najistureniji dio istočne obale Jadranskog mora. Ako se pitate gdje je to, tamo oko Rogoznice.


To je mjesto na kojem se snažno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, ciklone i anticiklone, morske struje. Na njemu se lome najveći valovi Jadranskog mora i vladaju najtiše bonace koje se mogu zamisliti. ( Ako ste se ikada vozili katamaranom u tom području, sigurno ste osjetili razliku, ja jesam, davno kad sam putovala iz Hvara za Rijeku, do polovice nas je bacalo gore dolje a od polovice lijevo desno, ne znaš koje je gore. I psi i mačke su povraćali od valjanja.) Sve to stvara gigantski prirodni spektakl koji se ne propušta jer nešto slično nije moguće vidjeti i doživjeti nigdje drugdje(tako kaže internet ;-)).




Za Puntu Planku vezano je i jedno od čuda koja se pripisuju kršćanskom svecu Ivanu Trogirskom, trogirskom biskupu iz 11. stoljeća . Prema legendi on je nakon brodoloma kod rta Planka hodajući po valovima spasio život kralju Kolomanu i svim mornarima. U spomen na njega i njegova čudesna djela tu je 1324. godine izgrađena zavjetna crkva. Koja je obnovljena 1756.g a također su stanovnici obližnjeg kraja renovirali nedavno i napravili šetnicu uz more. Nije na odmet reći da su se u ovih par desetljeća vikend kuće, vile i ine skoro pa približile mističnom mjestu.



Do nje smo i mi ovog puta odšetali. Uz poprilično jugo i vjetar koji je bijesnio ali i sunce koje nas je milovalo. Mala crkvica napravljena od velikih kamenih gromada




Moram se tamo vratiti i ljeti, mada je u cijelom pojasu obala vrlo strma i nepristupačna obložena stijenama i kamenjem.



Post je objavljen 14.02.2018. u 15:48 sati.