U ovo ledeno doba baš nam paše nešto fino i toplo i nešto šta grije dušu, pa makar to bila samo jednostavna leća. Uz dodatak ječma i batata, hmmm nemojmo zaboravit i onaj komadić suhog mesa ili kobasice, ovo je vrhunsko toplo jelo koje lijeći i diže.
Evo i namirnica:
250g smeđe leće
200g ječma
1 batat (oko 200g)
1 luk
1 češanj češnjaka
1 žlica rajčica pirea (kod mene uvijek bude domaći)
sol, biber, svinjska mast ili ulje
po želji
kobasice, suho meso, može neka nogica
!
Ja uvijek sve grahorice stavim moćiti preko noći, to je navika a i brže je kuhano. Ovaj puta uz leću i ječam moćim.
Na masnoći dinstati luk, dodati batat narezan na male kockice, češnjak da zamiriše te leću i ječam. Sve dobro promiješati i zaliti sa pola temeljca i pola vode. Odlična je i samo voda. U to stavite odmah kobasice ili suhi meso a da nije preveliko te kuhajte oko 20 minuta. Provjerite okuse, ako je meso jako slano da ne presolite, doradite ih i servirajte uz kupus salatu i gemišt.