uskoplje

31.08.2010., utorak

Pronađeno skladište eksploziva i oružja

Planirani su novi napadi?


Pripadnici federalne Uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije, nastavljajući aktivnosti vezane za teroristički akt u Bugojnu od 27. lipnja ove godine, izvršili su pretres na lokalitetu iznad sela Ždralovići, između općina Bugojno i Donji Vakuf.
Pronađeno je sklonište u kojem je, kako FTV saznaje, otkrivena veća količina minskoeksplozivnih sredstava i oružja, koje, kako tvrdi izvor blizak istrazi, potiče od osoba koje se sumnjiče za krivična djela terorizma.
Dio eksploziva uništen je na mjestu pronalaska.
- 14:00 - Komentari (27) - Isprintaj - #

Gdje su i što rade(51): Kristina Fontana Dujmić

Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na jednu uspješnu uskopaljsku slikaricu...

Kristina Fontana Dujmić rođena je 1968. godine u Bugojnu. Osnovnu i srednju školu završila je u Uskoplju, a studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu upisuje 1990. godine. 1992. godine studij nastavlja na Zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, te diplomira 1995. u klasi profesora Stipe Sikirice.
Član je HDLU-a od 1995. godine. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi, živi i radi u Zagrebu. (N.S.)
- 13:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Darujte krv!

Apel iz Nove Bile


Zbog povećane potrebe za krvlju, molimo davatelje svih krvnih grupa da dođu i daruju krv, kaže se u apelu kojega su uputili iz bolnice dr. fra. Mato Nikolić iz Nove Bile. Krv se može dati svaki radni dan od 8.00 do 15.00 sati.
Odvojite malo svoga vremena i darujte krv. Krv spašava život. Hvala za darovanu krv, kaže se u pozivu iz Nove Bile, kojega prenosi Radio Busovača.
Sve dodatne informacije potencijalni darovatelji, kojih će i među posjetiteljima ovoga bloga, uvjereni smo, biti mogu dobiti na broj telefona: 707 421.
- 11:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

30.08.2010., ponedjeljak

Pred zidom Hrvoja Šende - Pere

Nove knjige...


Dana 26. lipnja 2010 svjetlo dana ugledala je nova dvojezična zbirka pjesama uskopaljskog pjesnika Hrvoja Šende, generacijama uskopaljskih srednjoškolaca poznatijeg po nadimku Pero. U knjizi pod nazivom Pred zidom, zastupljene su Šendine pjesme originalno napisane na hrvatskom, te na nizozemskom jeziku u prijevodu Viere Bolehradsky.
Hrvoje Šenda Pero rođen je 28. lipnja 1945. u Uskoplju, studirao je južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu, te Sarajevu.1971. vratio se u rodni grad, gdje je radio kao profesor do početka rata, kada je s obitelji otišao u Nizozemsku. Mnogi od njegovih rukopisa tada su izgubljeni.
"Na moj četvrti rođendan, u ljeto 1949., prvi put sam stao pred fotografski aparat. Bio sam uvjeren da ću, činom fotografiranja, postati mrtav, biti prenešen na papir. Osjećao sam se usamljenim, izgubljenim i uplašenim, suočenim sa zidom poput osuđenika prije izvršenja smrtne kazne. Ako pogledate moje lice, možete vidjeti strah od smrti u mojim očima. Nakon što je napravljena fotografija, trčao sam k majci i vikao: Mama, ja sam se vratio!” Svi su se očito osjećali sasvim normalno, ali za mene je bilo čudo da sam preživio. Čak i danas, kada sam stariji, mogu vidjeti imaginarni zid koji mi još uvijek govori: sam si, uplašen i ne znaš što učiniti. "

Pred zidom je objavio nizozemski izdavač Maassluis Pivovara Henriette Faas. Zbirka je predstavljena 26. lipnja, dva dana prije 65. Šendinog rođendana, a gradonačelnik Koos Karssen dobio prvi primjerak knjige.

- 10:45 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Susret mladih hadezeovaca

U susret izborima...


U subotu, 28. kolovoza 2010. godine, u Uskoplju započeo je drugi susret mladeži HDZ BIH Županije Središnja Bosna. Predstavnici Mladeži HDZ BIH pristigli iz svih općina Županije Središnja Bosna svoj susret započeli su svečanim polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na središnjem spomen obilježju za sve poginule hrvatske branitelje uskopaljske bojišnice.
Zatim je svečanim mimohodom koji su upotpunile članice Mažoret kluba «Uskopljanke» predvođene ravnateljicom gđom Ivanom Rajić, započeo svečani dio programa na stadionu za mali nogomet u Uskoplju. Nazočnim predstavnicima mladeži HDZ BIH obratili su se predsjednica OO Mladeži HDZ BIH Uskoplje gđica Magdalena Bandić i gosp. Zrinko Tokić predsjednik OO HDZ BIH Uskoplje, ujedno i domaćini ovoga susreta.
Izaslanik Predsjednika ŽO HDZ BIH ŽSB gosp. Nikole Lovrinovića, gosp. Zdenko Antunović pozdravio je Mladež HDZ BIH ŽSB, istaknuvši da su pored Zajednice žene Kraljica Katarina Kosača, upravo oni jedan od temeljnih stupova HDZ BIH na kojima počiva budućnost HDZ BIH, ukazavši i ovaj put na značaj i ulogu mladih u izbornom procesu i kreiranju politike u Bosni i Hercegovini, čiji oni trebaju biti nositelji u budućem ustavnom uređenju BIH ka putu za jednakopravan položaj hrvatskog naroda i europskog puta BIH zacrtanog u programskim opredjeljenjima HDZ BIH.
Predsjednik ŽO Mladeži HDZ BIH ŽSB Ivica Kvasina izrazio je zadovoljstvo dobrom organizacijom susreta i odzivom svih općinskih organizacija, a Predsjednik Mladeži HDZ BIH gosp. Bojan Domić otvorivši susret Mladeži HDZ BIH iz ŽSB, potvrdio je da je Mladež HDZ BIH upravo ona snaga kojoj vjerujemo, te izrazio zadovoljstvo što je Mladež HDZ BIH i na ovome susretu organizirala prikupljanje potpisa potpore kandidatkinji za hrvatskog člana Predsjedništva BiH gđi Borjani Krišto.
Nakon revijalnog dijela programa koji su izvedbom glazbeno umjetničkih točki upotpunile mažoretkinje i rock band «Tehnički problem» nastavljeno je druženje u planinarskom domu na Zekinoj grudi gdje će mlade, uz sat povijesti, koji će održati ratni zapovjednik brigade «Dr. Ante Starčević» Uskoplje, gosp. Zrinko Tokić, upoznati sa značajem obrane i veličine žrtve koju su hrvatski narod i branitelji podnijeli za slobodu u Domovinskom ratu.
(HDZ.ORG)
- 07:15 - Komentari (51) - Isprintaj - #

28.08.2010., subota

Zavod Svete obitelji

Štićenice Zavoda su i mnoge djevojke iz Uskoplja...


Zavod Svete obitelji je ustanova za smještaj, odgoj i obrazovanje djevojaka bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djevojaka iz socijalno ugroženih obitelji. Kroz programe duhovne obnove na Jakljanu fra Jozo je uočio potrebu postojanja jedne ustanove za djevojke koje su dobre učenice, ali zbog različitih objektivnih poteškoća nemaju mogućnost nastaviti svoje srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje.
Zavod je izgrađen u novom širokobriješkom naselju Puringaj, na zemljištu koje je za tu namjenu dodijelila općina Široki Brijeg. Gradnja objekta je započela u jesen 1997., a Zavod je otvorio vrata svojim prvim štićenicama u listopadu 2000. Zavod je izgrađen zahvaljujući novčanim i materijalnim donacijama prijatelja i dobročinitelja Udruge.
Štićenice Zavoda dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. One pohađaju srednje škole ili studiraju u Širokom Brijegu ili Mostaru.
Uskopljanke u Zavodu Svete obitelji:
ŠKOLSKA GODINA 2001./02.
IRENA DILBER - Uskoplje
JELENA DUJMOVIĆ - Uskoplje
MIRJANA GRUBEŠA - Uskoplje
JELENA KUSTURA - Uskoplje
ANĐELINA RADIĆ - Uskoplje
MARIJA RAJIĆ - Uskoplje
DARIJA ŠAPINA - Uskoplje
BORKA KATANIĆ - Uskoplje

ŠKOLSKA GODINA 2002./03.
IVANA TROGRANČIĆ - Uskoplje
GORANA DUJMOVIĆ - Uskoplje

ŠKOLSKA GODINA 2003./04.
KLAUDIJA BATINIĆ - Uskoplje

ŠKOLSKA GODINA 2005./06.
RENATA OREČ - Uskoplje
SANJA PETRIČEVIĆ - Uskoplje
TIJANA RAJIĆ - Uskoplje
VALENTINA BATINIĆ - Uskoplje

ŠKOLSKA GODINA 2006./07.
GORDANA BLAŽEVIĆ- Uskoplje
HELENA ČURAK- Uskoplje
ANGELINA LUKETINA - Uskoplje
MARINA MILIĆ - Uskoplje

ŠKOLSKA GODINA 2007./08.
NIKOLINA NOVAKOVIĆ - Uskoplje

ŠKOLSKA GODINA 2008./09.
ANITA POSAVAC - Uskoplje
ANA KATUŠIĆ - Uskoplje
KATARINA BLAŽEVIĆ - Uskoplje
NIKOLINA OREČ - Uskoplje

ŠKOLSKA GODINA 2009./10.
ANDREA GRABOVAC - Uskoplje

- 10:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

27.08.2010., petak

Prve razglednice Uskoplja

Vremeplov: Ljudi i događaji (3)


Ovaj put u Vremeplovu podsjećamo Vas na prve postratne razglednice Uskoplja do kojih je danas gotovo nemoguće doći.

Objavila ih je 1996. godine Hrvatska uzdanica, a fotografije su od pokojnog uskopaljskog fotografa Marinka Batinića Zofa.



Ovo neka je i malo sjećanje na njega...























- 14:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Broj nezaposlenih je u padu

Zamoljeni smo da objavimo: prema podacima Službe za zapošljavanje broj nezaposlenih u našoj općini ne raste, nego ima tendenciju blagog pada


Kako smo objavili prije nekoliko dana na kraju srpnja ove godine u općini G. Vakuf Uskoplje bilo je evidentirano 3.118 nezaposlenih osoba. No, kako je pri prenošenju ove vijesti na drugim stranicama došlo do pogrešnih tumačenja i zaključka da je riječ o porastu broja nezaposlenih zamoljeni smo da objavimo da podaci govore upravo suprotno. Broj od 3.118 nezaposlenih osoba 31. srpnja ove godine manji je za 27 osoba u odnosu na kraj veljače ove godine, te za 5 osoba u odnosu na početak 2010. godine.
Broj nezaposlenih osoba u srpnju 2010. godine s područja naše općine, manji je za 55 osoba i u odnosu na 31. srpanj 2009. godine (3.173), odnosno za 45 osoba u odnosu na 31.srpanj 2008. godine (3.163). Prema podacima općinskog Zavoda za zapošljavanje više nezaposlenih u G. Vakufu - Uskoplju nego danas bilo je i u prosincu 2005. (3.225), i u lipnju 2006.(3.331), i u rujnu 2006. ( 3.228), i u rujnu 2007. (3.366) i prosincu 2007. (3.363). Broj nezaposlenih u Uskoplju manji od sadašnjeg bio je tek kratko vrijeme na početku 2009. godine (u siječnju je iznosio 3.065 nezaposlenih osoba), te se tako nikako ne može reći da je ni kratkoročno, ni dugoročno broj nezaposlenih u općini G. Vakufu - Uskoplju u porastu, već - brojke to zorno pokazuju - nezaposlenost u G. Vakufu - Uskoplju ima trend blagog pada.
- 11:45 - Komentari (12) - Isprintaj - #

26.08.2010., četvrtak

Uskopaljski šahisti osmi u Prvoj ligi Herceg - Bosne

Pobjednici šahisti iz Kiseljaka


U organizaciji i pod pokroviteljstvom Šahovskog saveza Herceg-Bosne u hotelu Zenit u Neumu od 19. do 22. kolovoza 2010. godine odigrana je Prva liga Herceg-Bosne. Nastupilo je 12 klubova koji su odigrali po švicarskom sustavu u 5 kola s tempom igre 1 sat po igraču uz primjenu pravila FIDE, a igralo se u mješovitom sastavu na 10 ploča – 6 seniora, 2 žene i 2 juniora.
Na natjecanju je nastupilo ukupno 144 šahista odnosno šahistkinja, što se smatra dobrim odzivom imajući u vidu tešku financijsku situaciju u kojima se nalaze klubovi.
Prvo mjesto vrlo uvjerljivo osvojila je ekipa iz Kiseljaka, koja je ovim uspjehom osigurala nastup u elitnom ekipnom natjecanju Premijer ligi B i H za 2011. godinu, a za istu su nastupali: GM Predrag Nikolić, FM Adnan Kobaš, FM Rešad Tutić, Slavenko Glavan, Halid Strinić, Remzija Softić, Bojana Manojlović, Emilija Zdilar, Jovan Bijelić, Matej Markičević, Mile Bertović, FM Ilija Jokić, Silvija Stanišić i Zoran Lonačarević.
Natjecanja je otvorio i zatvorio predsjednik Šahovskog Saveza Herceg-Bosne i dopredsjednik Šahovske unije B i H Željko Bogut, koji je pobjednicima lige ekipi Kiseljaka uručio pobjednički pokal i poželio im sreću i što bolji plasman u premijer ligi B i H u kojoj će uz Široki Brijeg braniti boje našeg Saveza.

Ostalim sudionicima natjecanja uručene su diplome sukladno poretku na tablici, koji izgleda ovako:

1. Kiseljak 40,0 9
2. Napredak Zenica 34,5 8
3. Vitez 26,5 8
4. Orašje 26,5 5
5. Drvar 23,5 4
6. Tomislav 22,5 5
7. Grude 22,0 2
8. Sloga Uskoplje 21,5 3
9. Rama 21,0 5
10. N. Travnik 21,0 4
11. Jajce 21,0 3
12. Široki Brijeg-dva 20,0 4

Direktor natjecanja bio je Nikola Lukač, a sudačke poslove obavljali su: Ilija Baketarić, Željko Adžaga, Miro Marjanović i Ljubomir Bojanić.
U hotelu „Zenit“ u Neumu održano je također i pojedinačno kadetsko prvenstvo Šahovskog saveza Herceg Bosne, u muškoj i ženskoj konkurenciji, koje je imalo kvalifikacijski značaj za kadetsko i juniorsko prvenstvo B i H u 2011. godini.

Nastupilo oko 60 natjecatelja koji su igrali u dobnim grupama po Berger-sustavu s tempom igre od 30 minuta po igraču odnosno 1 sat za cijelu partiju uz primjenu pravila FIDE. (poskok.info)

- 17:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

XII. sportske igre HVIDRA-e HVO HB

Poziv...


HVIDRA HVO HB poziva na otvaranje već tradicionalnih XII. sportskih igara HVIDRA-e HVO HB, koje će se održati u terminu od 27. do 29. kolovoza 2010. godine u Kupresu na terenima sportsko-rekreacijskog centra Adria SKI na Čajuši.

Svečano otvaranje igra bit će 27. kolovoza 2010 godine u 16:00 sati na Trgu Hrvatskih vitezova u Kupresu po slijedećem rasporedu, a sudionicima i gostima obratit će se, kako to obično ide u ovo predizborno vrijeme, načelnik općine Kupres, predstavnik Federalnog ministarstva branitelja, predstavnik Vlade Hercegbosanske županije, predsjednika HVIDR-e HVO HB Dragan Radić, predsjednica FBIH Borjana Krišto, koja će i otvoriti igre.

Odmah nakon otvaranja, već u 17:00 sati uslijedit će natjecanje u prvoj disciplini natjecanja, utrci u invalidskim kolicima.


- 08:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Delač u Vitesseu

Na posudbi...


Uskopljanin Matej Delač, kojeg je Chelsea tijekom vikenda, baš na njegov 18. rođendan, pozvala da se javi na dužnost u svoj novi klub, sljedeću godinu dana provest će na posudbi u nizozemskom Vitesseu, čiji je vlasnik bivši predsjednik Gruzijskog nogometnog saveza Merab Jordania, inače dobar Abramovičev prijatelj, koji, pretpostavlja se, i stoji iza kupnje ovoga kluba.
Inače, Vitesseove ambicije jako su velike, Jordanija je hrabro predvidio da će u iduće tri sezone postati nizozemski prvaci. Klub koji vodi Theo Bos, čovjek koji je u Vitesseu kao igrač proveo 14 godina, Delača je zamijetio davno prije, no u utrku se uključio Chelsea...
Na kraju, Vitesse je i ovako dobro prošao, jer već danas trebao bi i službeno biti potvrđen angažman Delača koji je u Arnheimu na liječničkom pregledu. Uskopljanin bi u Vitesseu trebao naslijediti Pieta Velthuizena koji je potpisao za Hercules.

- 07:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Susret mladih hadezeovaca

U susret izborima...


Kako sme već objavili, prema odluci Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ŽSB, susret mladeži ove stranke će se održati 28. kolovoza tekuće godine s početkom u 12 sati u Uskoplju.
Planiran je bogat i zanimljiv program, kažu u MHDZ BiH, koji će započeti polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulih branitelja. U znaku sjećanja na poginule branitelje, Mladež HDZ BiH ŽSB organizirat će i povijesni sat u kojem će prvi ljudi obrane tog kraja upoznati nazočne sa značajem obrane i veličine žrtve koju su hrvatski narod i branitelji podnijeli za slobodu u Domovinskom ratu.
Također će biti riječi o aktualnoj situaciji i svim događanjima, kao i o planovima i programima koji će osigurati sigurnu i perspektivnu budućnost. Nakon toga, nazočni će moći uživati u prigodnom programu uz dobru glazbu na Rudarevom igralištu. Predviđeno je i druženje u planinarskom domu na Zekinoj grudi, a svi oni koji budu htjeli noćiti, trebaju ponijeti vreću za spavanje.
Domaćini obećavaju lijepo i ugodno druženje svima koji dođu na ovaj susret, kao i dosta dobre zabave i novih poznanstava. Upravo to je i svrha ovih susreta, – druženje mladih koje će im pružiti nova iskustva i saznanja.

- 07:15 - Komentari (8) - Isprintaj - #

25.08.2010., srijeda

U Uskoplju 3.118 nezaposlenih osoba

U cijeloj županiji 37.945 nezaposlenih


Na evidenciji nezaposlenih Županije Središnja Bosna na kraju srpnja bilo je 37 945 lica, što je u odnosu na prethodni mjesec više za 245 nezaposlenih - podaci su Službe za zapošljavanje ŽSB.
Prema kvalifikacijskoj strukturi, najveći broj nezaposlenih je trećeg stupnja stručne spreme, i to 14 779, prvog 13 488 , a četvrtog stupnja 7 657 lica. Prema nacionalnoj strukturi, najviše je Bošnjaka 27 591, Hrvata 9 739, Srba 318, Albanaca 10, tri Makedonca, tri Slovenca, dva Crnogorca, te 279 ostalih. Po raznim osnovama, sa evidencije nezaposlenih brisano je 726 osoba, najčešće zbog zaposlenja, njih 431, dok je zbog neurednog javljanja sa evidencije brisano 209 osoba.
Kada se govori o osobama koje su se zaposlile u srpnju, njih 150 zaposleno je kao osobe s trećim stupnjem stručnog obrazovanja.
Krajem srpnja na evidenciji nezaposlenih bilo je ukupno 10 136 korisnika zdravstvene zaštite, što je 26,71 posto ukupnog broja nezaposlenih osoba. Prema općinama, najviše nezaposlenih ima Travnik 7 086, Bugojno 5 265, Vitez 3 865, Novi Travnik 3 838, Jajce 3 552, Gornji Vakuf - Uskoplje 3 118. U Busovači su registrirane 3 002 nezaposlene osobe, Kiseljaku 2 635, u Donjem Vakufu 2 602, u Fojnici 2 067, u Kreševu 546, a u Dobretićima 124 nezaposlenih osoba.
- 08:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

24.08.2010., utorak

Roberta Vilić na međunarodnom bijenalu slikara i kipara Mediteran 2010.

Ako ste u Splitu, obvezno posjetiti....


Komisija u sastavu akademik Tonko Maroević,akademik Radoslav Tomić i dr.Ivo Babić među ostalima, odabrala je i uskopaljsku umjetnicu Robertu Vilić za sudjelovanje na ''Međunarodnom bijenalu slikara i kipara mediteran 2010'', koja je otvorena jučer, 23. kolovoza u splitskoj galeriji Kula. Osim Vilićeve, na Bijenalu će ove godine sudjelovati preko 150 umjetnika iz Hrvatske, Njemačke, Nizozemske, BiH, Srbije Makedonije, Španjolske, Turske, Izraela, Ukrajine, Alžira, Singapura, Švedske, Poljske, Bugarske, Litve, Danske, Irana, Etiopije, Grčke, Francuske, Slovenije....

- 14:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

HDZ za Miju Batinića i HKD Napredak

Općinska priznanja


U povodu dana općine Gornji Vakuf-Uskoplje vršit će se dodjela priznanja
zaslužnim kolektivima i pojedincima. Povodom toga općinski odbor HDZ BiH
Uskoplje je na svojoj 35. sjednici donio odluku da se za općinska priznanja
predloži :

a) Zahvalnica s grbom Gornji Vakuf - Uskoplje dr. sc. Mijo Batinić
posthumno*


Obrazloženje : Dr. sc. Mijo Batinić je rođen 8. travnja 1960. godine u Krupi
Gornji Vakuf Uskoplje. Diplomirao je na 1983. godine te stekao titulu
diplomirani inženjer fizike. Iste godine zapošljava se na institutu Ruđer
Bošković gdje započinje svoj znanstveni rad. Magistrirao je 1986. godine, a
doktorirao 1994. godine. U svoj znanstvenoj karijeri, dr. sc. Mijo Batinić
je objavio velik broj znanstvenih radova. Imao je niz zapaženih izlaganja na
međunarodnim konferencijama i ostavio neizbrisiv doprinos fizici srednjih
energija. Jedan je do rijetkih Hrvata čije se ime nalazi u standardnom
pregledu svojstva elementarnih čestica << Review of particle properties >>.
Dr. sc. Mijo Batinić umro je u 38-oj godini starosti, iza njega je ostala
supruga i dvoje djece.


b) Povelja s grbom općine Gornji Vakuf - Uskoplje - Hrvatsko kulturno
društvo << Napredak >> podružnica Uskoplje *


Obrazloženje : HKD << Napredak >> podružnica Uskoplje osnovano je 1906.
godine u tadašnjoj općini Gornji Vakuf. Svoj rad obnovilo je 1990. godine.
Društvo danas broji 180 članova. Pored folklorne sekcije, tamburaškog
sastava djeluje informatička i košarkaška sekcija. Društvo također
posjeduje vlastitu knjižnicu. Društvo ima izuzetno bogatu i živu aktivnost
njeguje tradicije i običaje hrvatskog naroda u Uskoplju. Također ovo društvo
je stalno prisutno na raznim smotrama folklora u republici Hrvatskoj, Bosni
i Hercegovini, Austriji, Crnoj Gori itd. Posebno je važno napomenuti da je
HKD << Napredak >> zaslužan za najpoznatiju kulturnu manifestaciju Hrvata u
Bosni i Hercegovini << Uskopaljske jeseni >>.

Pored ovoga, ističu iz OOHDZ-a, bitno ja napomenuti da je HDZ BiH jedina hrvatska stranka iz
Uskoplja koja je iznijela prijedlog za odlikovanje zaslužnih pojedinaca i
kolektiva iz redova hrvatskog naroda u Gornjem Vakufu - Uskoplju.

- 08:05 - Komentari (19) - Isprintaj - #

23.08.2010., ponedjeljak

Na Paloču ukraden golf

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 22. kolovoza 2010. godine, oko 9:40 sati, Pava R. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja je prijavila Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da joj je u noći 21/22.08.2010. godine, u mjestu Paloč, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, ukradeno vozilo marke „Golf IV“, austrijskih registarskih oznaka LL-910-EH.
Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno.
Istraga je u tijeku.

- 13:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Uskoplje prepušteno Osmanlijama

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 23. kolovoza daleke 1503. godine potpisan je ugovor između Ugarske i Osmanlijskoga carstva, po čijim odredbama su u rukama Osmanlija, između ostaloga, ostale i uskopaljske utvrde Susid, Vesela Straža, Biograd i cijelo Uskoplje, koje su nešto ranije zauzeli.

Ovim ugovorom Uskoplje je, dakle, i formalno prepušteno Osmanlijama...

- 08:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.08.2010., nedjelja

Nemaju za čizme, a snimaju film i idu na izlete

Kako se troši proračunski novac?


Za doslovno sve stanice Gorske službe spašavanja u FBiH najveći problem predstavlja nedostatak najosnovnije opreme kao što su odijela, čizme, vozila, užad.... Načelnici stanica gorskih službi žale se da nemaju dovoljno sredstava za opremu, jer su oni neprofitabilne organizacije, čiji članovi ovaj posao uglavnom rade iz ljubavi. Reuf Beganović iz GSS G. Vakuf - Uskoplje za jedan tjednik čak tvrdi da oni posjeduju tek opremu koju im je poklonio još nizozemski SFOR i da s takvom opremom jedva obavljaju svoje svakodnevne zahtjevne dužnosti.
S druge strane, iz općinskog proračuna izdvajaju se sredstva za GSS, ali ne, kako bi se moglo pomisliti, za nabavku čizama, užadi, odijela ili vozila, nego za snimanje filma o Vranici i špiljskom sustavu G. Vakufa - Uskoplja
(500 KM) i za odlazak u Srebrenicu (Marš mira - Put spasa) (1.000 KM).
Čini nam se da, s obzirom na posvemašnji nedostatak elementarnih sredstava poput odjeće i obuće, traženje i dobivanje novčanih sredstava za namjene, koje nisu primarne u radu jedne jedinice Gorske službe spašavanja, ma koliko one bile plemenite poput snimanja filma i odavanja počasti srebreničkim žrtvama, nisu u službi ispunjavanja primarnih ciljeva koje svaki GSS, pa i ovaj naš, pred sebe postavlja.
Ako o tome, zbog ljubavi koju ulažu u svoj posao, članovi GSS G. Vakuf - Uskoplje i ne razmišljaju, odgovorni općinski čelnici bi ubuduće itekako trebali.



- 11:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Povelja kralja Stjepana Tomaša

Dogodilo se na današnji dan


Sredinom 15. stoljeća na području Uskoplja žestoko su se prelamali interesi hercega Stjepana Vukčića Kosače, nasljednika, 1435. godine, preminuloga Sandalja Hranića Kosače i kralja Stjepana Tomaša (1443. –1461.) koji je upravo na današnji dan, 22. kolovoza 1446. godine izdao povelju iz koje je razvidno da je upravo on bio gospodarom dijela Uskoplja.
U ovoj povelji koju je Tomaš izdao braći Dragišićima, naime, spominje se i «selo Gmići u Uskoplu s pravimi medmi»...
- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.08.2010., subota

Susret mladeži HDZ BiH ŽSB u Uskoplju

Najava...


U četvrtak, 19. kolovoza 2010. godine, u Novom Travniku održana je V. sjednica Izbornog stožera Županijskog odbor HDZ BIH Središnja Bosna na kojoj je, između ostaloga, na prijedlog organizacije mladeži HDZ BIH ŽSB usvojen termin održavanja susreta mladeži HDZ BIH iz Županije Središnja Bosna.
Ovaj put domaćini susreta, koji će se održati 28. kolovoza 2010. godine bit će OO Mladeži HDZ BIH Bugojna i Uskoplja.

- 14:10 - Komentari (31) - Isprintaj - #

Delač u Londonu

Kratka vijest


Na svoj 18. rođendan (20. kolovoza) Uskopljanin Matej Delač dočekao je poziv Chelseaja da dođe u London. Tako će taj nadareni vratar napustiti Zaprešić i javiti se svom novom klubu koji će ga poslati na posudbu, vjerojatno u Nizozemsku ili u redove nekog engleskog drugoligaša. (žj/VLM)
- 10:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Liste HSS-NHI

U susret izborima...


Lista HSS-NHI za zastupnički dom parlamenta FBiH:
00366 HSS - NHI

1 DŽAMBAS DRAGO
2 ŠAKIĆ MARIJANA
3 MALENICA MOMČILO
4 LJUBEZ MIRKO
5 GUJIĆ-VIDOVIĆ MAGDALENA
6 FURUNDŽIJA ILIJA
7 VISKOVIĆ VINKO
8 FIŠIĆ ANKA
9 LAGETAR JOSIP



Lista HSS-NHI za skupštinu ŽSB:
00366 HSS - NHI
1 LOZANČIĆ ANTO
2 TIBOLD MIRANDA
3 JURIŠIĆ MARINKO
4 LOVRIĆ LJUBKO
5 MARIĆ KATARINA
6 KRISTIĆ FRANJO
7 JURČEVIĆ IVAN
8 PERIĆ ANTONIJA
9 STANIĆ TIHOMIR
10 MAMUŠA FRANJO
11 BILIĆ-VULETA LJILJANA
12 TOMIČIĆ IVICA
13 STANIĆ MIRO
14 LOZANČIĆ ANITA
15 MIŠKOVIĆ IVO
16 MILIČEVIĆ BRANIMIR
17 GRGIĆ VESNA
18 TOMIĆ LJUBO
19 BOŠNJAK ZORAN
20 KRIŠTO KATARINA
21 BOŠNJAK BRANISLAV
22 ČOVIĆ GORDANA
23 ŽULJEVIĆ IVAN
24 BAVRKA MATO
25 MILINKOVIĆ-HALILOVIĆ NADA
26 LADAN DOBRO
27 IVIČEVIĆ IVO
28 ČIVČIJA SONJA
29 BOJIĆ ZDRAVKO
30 RENDULIĆ IVICA
31 VISKOVIĆ MARIJANA
32 DOVOĐA JOSIP
- 08:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

20.08.2010., petak

"Asfalt će zaustaviti ljude u odlasku"

U proteklih nekoliko dana na području općina Vitez i Gornji Vakuf/Uskoplje položeno je oko dva kilometra asfalta čime je ostvaren san mnogih mještana koji su godinama gutali prašinu i gazili makadam, piše Večernji list:


U hrvatskom selu Ždrimci kod Uskoplja mještani su pripremili pravu feštu nakon što im je položeno 280 dužnih metara asfalta, a očekuju uskoro i rasvjetu. Nisu skrivali zadovoljstvo.
- Asfalt znači napredak za naše selo, za naše mještane, posebice za mlade ljude koji se u posljednjih nekoliko godina masovno iseljavaju. Svako ulaganje znači puno, ljude će zaustaviti u odlasku jer ovdje im se pruža mogućnost da žive kao u gradu -
kazala nam je Antonija Perić iz Ždrimaca koja moli vlasti da konačno i Uskoplje dobije svoje kino. Više u VL
- 13:35 - Komentari (39) - Isprintaj - #

Josip Tirić na prestižnoj izložbi NAKON PADA

Veliki uspjeh uskopaljskog slikara: Nakon pada reprezentativna je izložba djela umjetnika iz istočne i srednje Europe


Ugledni HVCCa (Hudson Valley Center for Contemporary Art) na svojim web stranicama sa zadovoljstvom najavljuje izložbu
NAKON PADA
stvaralaštvo umjetnika iz Istočne i Srednje Europe

otvaranje u nedjelju, 19. rujna 2011., u 15.00 sati
nakon čega slijedi okrugli stol s umjetnicima koji sudjeluju u 17 sati

Neka od najimpresivnijih djela i umjetnika nove umjetnosti danas, osobito u slikarstvu i video umjetnosti, drže u HVCCa, dolaze iz bivših komunističkih zemalja istočne i srednje Europe.
Izložba Nakon pada pokušava odgonetnuti upravo to: po čemu se ta umjetnost razlikuje od umjetnosti na Zapadu i, još važnije, zašto umjetnici iz ovog područja upravo u ovom trenutku stvaraju tako snažna i značajna djela.u.
Zemlje uključene u izložbu Nakon pada su Hrvatska (Elvis Krstulović, Marin Majić, Goran Skofic, Josip Tirić, Zlatan Vehabović) Češka Republika (Josef Bolf, Daniel Pitin), Mađarska (Zsolt Bodoni, Alexander Tinei, Attila Szucs), Latvija (Janis Avotins ), Rumunjska (Leonardo Silaghi, Marius Bercea, Adrian Ghenie, Ion Grigorescu, Serban Savu, Ciprian Muresan) i Slovenije (Matija Brumen). To je heterogeno područje i s političkog, i socijalnog, kulturnog i vjerskog gledišta, a svaka od zastupljenih zemalja različito se je i razvijala nakon pada represivnog komunističkog sustava.



- 08:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.08.2010., četvrtak

Političkim strankama 6.210 KM svaki mjesec iz općinskog proračuna

Tko koliko dobiva?


Političkim strankama općine Gornji Vakuf - Uskoplje, ovisno o njihovoj zastupljenosti, svakoga mjeseca odobravaju se financijska sredstva iz Proračuna općine Gornji Vakuf – Uskoplje u ukupnom iznosu od 6.210,00 KM. Zanimljivo je pogledati tko koliko dobiva:



SDA……………..…2.700,00 KM
HDZBiH…………..….972,00 KM
HDZ 1990………....…648,00 KM
SBiH………………..1.080,00 KM
SDP BiH……………..540,00 KM
HSP……………….….270,00 KM

- 12:45 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Što se događa s Uskopaljskom zajednicom u Republici Hrvatskoj?

Je li posrijedi prolazna pasivnost?


Prelistavajući nedavno list Prsten, glasilo istoimene Udruge bosanskih Hrvata u RH, koja se sve više, kao što joj i samo ime kaže, pozicionira kao krovna udruga zavičajnih klubova i pojedinaca koji žive u RH, a podrijetlom su iz Bosne (i Hercegovine), naišli smo na sastav novoizabranog Upravnog odbora u kojemu sjede sve sami uglednici iz brojnih bosanskih gradova od Livna i Tomislavgrada preko Bugojna i Viteza do Orašja i Odžaka, ali, uzalud, predstavnika Uskopljana, koji žive i rade u Republici Hrvatskoj, nismo pronašli. Velika šteta, ako se zna za sve veći značaj Prstena, njegove aktivnosti i utjecaj ne samo među našijencima u Hrvatskoj, nego i, kao stanovita povratna veza, među Hrvatima koji žive u BiH.
Činjenica dovoljna da se zapitamo: što se događa sa Uskopaljskom zajednicom u Republici Hrvatskoj? Kako to da se jedna, u početku svoga rada, veoma poduzetna i agilna udruga najednom pasivizira, a do jučer aktivno članstvo dopusti da gotovo zamre njen rad?
Uskopaljska zajednica u Republici Hrvatskoj registrirana je početkom 2004. godine i od tada svake godine organizirala je popularne uskopaljske večeri u Zagrebu, po uzoru na večeri koje organiziraju drugi brojni zavičajni klubovi, ali organizirala i par zapaženih koncerata, prihod s kojih je išao u dobrotvorne svrhe... No, ove godine uskopaljska večer nije održana unatoč očekivanjima Uskopljana ne samo iz RH, već i iz drugih zemalja, pa i samog Uskoplja, koji su rado dolazili na ova druženja Uskopljana. Upravo oni se nadaju da prošlogodišnja Uskopaljska večer neće biti ujedno i posljednja, te da je riječ samo o prolaznom zastoju u radu UZRH, koji će unutar sebe naći snage da svojim akcijama ponovo podsjeti brojne Uskopljane u RH tko su i odakle potječu.
Pomozimo im u tome!
- 11:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.08.2010., srijeda

Otoci

Uskopaljski književnik Josip Mlakić u najnovijem broju mostarskog Dnevnog lista govori o svom najnovijem romanu, Ljudi koji su sadili drveće. No, kako nijedan razgovor s Mlakićem ne može proći bez spominjanja Uskoplja, mi, po običaju, prenosimo upravo te dijelove, a cijeli razgovor pročitajte u DL:
"Ljudi koji su sadili drveće” je, jednom ste mi rekli, Vaš najsveobuhvatniji roman do sada. Objavljen je 10 godina od Vašeg prvog romana. Po čemu je najopsežniji? Što je okosnica romana?
- Ne baš najsveobuhvatniji. On je naprosto najopsežniji. Radi se o romanu koji pokušava uhvatiti djelić stvarnosti poslijeratnog vremena u BiH.

Vi ste iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Grad o kojemu pišete je, kažete, fikcija, nalazi se blizu bosanskohercegovačko-hrvatske granice. Koliko u ovom romanu ima autobiografskih elemenata, koliko se pisac uopće može distancirati od svog života i stvarnosti u kojoj živi?
- Pisac se ne može distancirati od stvarnosti u kojoj živi, odnosno može, ali to onda vodi u eskapizam. U kratkom predgovoru romana osvrnuo sam se i na taj dio. Evo tog predgovora:
'Grad iz romana je fikcija. Smješten je blizu bosanskohercegovačko-hrvatske granice. Granica je rijeka, može to biti Sava, Una, ali i neka imaginarna rijeka bez imena. Ali ne i ona bezimena rijeka iz romana na kojoj leži Grad. Iako se u njegovoj fizionomiji vrlo lako mogu prepoznati fragmenti stvarnih gradova, Grad nije nijedan od njih. Ovo je roman o ljudima, a ne gradovima. Prvo su nastali likovi, a tek zatim, prema njima, kulise, Grad, oronuli ostaci neke davne predstave, i po tome je najsličniji gradovima prema kojima je stvoren.'
(...)
Dosta se govori o centralizaciji kulture. Kao pisac koji živi i radi u G. Vakufu - Uskoplju, što kažete: što i tko čini središte kulture ove zemlje?
- Ne postoji nikakvo središte. Kultura je u ovoj zemlji svedena na otoke, autonomne otočiće često autistički zatvorene unutar sebe.

- 22:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.08.2010., utorak

Produljen pritvor krijumčarima ljudi

Koliko je među ilegalnim emigrantima ljudi s područja općine G. Vakuf - Uskoplje?


Vijeće državnog Suda donijelo je rješenje kojim je, po prijedlogu Tužiteljstva BiH, produžilo pritvor za idućih mjesec i 15 dana Muradifu Hamzabegoviću zvanom Hamzabeg, Slaviši Boškoviću zvanom Kićo, Nihadu Brčaninoviću, Vahidu Gaguliću i Smajilu Ibriću, osumnjičenima za pripadnost organiziranoj skupini koja je prema Francuskoj i Švicarskoj prokrijumčarila na desetke državljana BiH.
Oni će u pritvoru ostati do 26. rujna. Hamzabegović i ostali osumnjičeni u ovom predmetu su uhićeni u zajedničkoj akciji federalnog i MUP-ova RS-a, Tuzlanske i Srednjobosanske županije izvedenoj početkom svibnja u Tuzli, Živinicama, Sapni, Kalesiji, Zvorniku i Gornjem Vakufu-Uskoplju. Hamzabegovićeva skupina se tereti da je u prvih nekoliko mjeseci ove i tijekom prošle godine vršila organizirano krijumčarenje državljana BiH, prema Francuskoj i Švicarskoj, za što je emigrantima naplaćivan iznos od oko 1500 eura. Koliki je točan broj ilegalnih emigranata koje je prokrijumčarila preko granice ova skupina, trebalo bi službeno biti poznato po okončanju istrage i podizanju optužnice. Ipak, smatra se da je većina ilegalnih emigranata otkrivena i vraćena u BiH.


- 23:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.08.2010., nedjelja

Gospojina

Iz uskopaljskog abecedarija...


Gospojina dolazi kao more. Postoji naime jedan trenutak - barem ga ja tako doživljavam - kada se, putujući na more, ono osjeti i, slobodno možemo reći, pojavi znatno ranije nego što ga okom vidimo. Uljuljkane u vožnji, već pomalo otupjele od silnog iščekivanja taj «morski» val zapljusne nas i sva naša osjetila. U hipu se sve nekako promijeni, zrak postane drukčiji, krajolik je odjednom primorski, kamen, nad kojim počne treperiti uzavreli zrak, oštriji je i bjelji, svi dotadašnji mirisi u času ishlape, a u nosnice se usele novi, «morski»; u podlozi svega zrikanje zrikavaca preplavi tišinu, pa se sve osvrćemo oko sebe, nehotice se protežemo još uvijek ne dolazeći k sebi da bi tek kasnije, kad ga okom ugledamo u sebi prošaptali: more...
Eto, tako dolazi i Gospojina. Taman nas obuzme ljetna obamrlost, pa nam se čini da ljetu zapravo i nema kraja, a onda zatišje najednom mine. Na ulicama se počinje zamjećivati sve više automobila, ljudi se vraćaju s odmora, po njivama uz cestu umjesto žita sve češće se viđaju strnjike, prispjevaju kruške gospojinke... sve se nekako uskomeša. Ta vrhunac je ljeta! Gospojina, odjednom nam sine kroz glavu. U grad, ili bolje reći u crkveno dvorište slije se gomila svijeta, koji, što zbog vjere, što zbog navike, prestoji dugačku misu i sve brišući znoj napola uha sluša propovjednika, a svojom drugom polovicom misli na ručak koji će uslijediti poslije mise kod nekoga u gostima ili na prostrtoj deci u crkvenom dvorištu. A kasnije, kad mlaka piva počne polako iz želuca dizati upravo pojedenu hladnu janjetinu i vrući karpuz (koji upravo nakon Gospojine postane prezreo i trul), svi će krenuti vidjeti «šta ima», pa sve tako pozdravljajući se s onima koje nisu vidjeli od prošle Gospojine, ući u noć.
Tek ujutro svi će postati svjesni: prošla je (dakle, i bila je) još jedna Gospojina, a za njom polako istječe i ljeto. Ulični prodavači već su spremili svoje štandove, putujući gostioničari svoje šatore. Za njima je ostala hrpa smeća koju, prije nego je pokupe smetlari, još dugo prevrće vjetar i čuška dječurlija. Za prodavačima i birtijašima, grad neprimjetno počinju napuštati radnici iz inozemstva, a za njima i studenti koji hvataju zadnji vlak da upišu godinu. Roditelji i djeca bivaju zaokupljeni skorim početkom nove školske godine, poljodjelci prionu da još za lijepa vremena posvršavaju poslove na njivama (jer «kad se poslije Gospojine prvi put okiša s ljetom se možeš slobodno pozdraviti»), svi se nekako o sebi zabave, kao da Gospojine nije ni bilo ili, bolje, kao da je bila tek slučajni, prolazni hir stanovnika Uskoplja, ponovo, ratnim rječnikom rečeno, mirnoga pozadinskoga grada.
I sve tako do iduće Gospojine. Koja će, mada je još cijela godina do nje, opet odjednom iznenada doći. Kao more.


- 06:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

14.08.2010., subota

Asfalta ko u priči

Od početka 2010. u Uskoplju asfaltirano 2,17 km, a ide se i dalje


Od početka 2010. u Uskoplju izvršena je rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih putova i ulica u dužini od 2,17 kilometara, za što je utrošeno 199.142 KM. U tim projektima, Općina je sudjelovala s 29.174 KM, mještani su izdvojili 14.662 KM dok je Ministarstvo prostornog uređenja, obnove i povratka ŽSB-a osiguralo 140.305 KM, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica 15.000 KM.
Ovih dana vrši se asfaltiranje mjesnog puta u naselju Batuša, a bit će asfaltiran i lokalni put Uskoplje-Zahre. Novi asfalt dobit će i mještani jedne ulice u naselju Vrse te u ulicama Ive Andrića i Stjepana Hercega Kosače.
Radi se o projektima ukupne vrijednosti 218.556 KM, pri čemu je ugovoreno sudjelovanje općine G. Vakuf - Uskoplje u iznosu od 32.198 KM.
Mještani naselja u kojima se vrši asfaltiranje trebali bi izdvojiti 21.358 KM, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH 65.000 KM, a računa se i na sredstva od 100.000 KM Vlade Federacije BiH, po GSM licenci za 2007.

- 19:30 - Komentari (11) - Isprintaj - #

13.08.2010., petak

Vodovodi za Voljice i Ričicu

Potpisani ugovori o izradi glavnih projekata


Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, potpisala je 6. kolovoza o.g. s tvrtkom „ES HYDROTECHNICHS“ d.o.o. iz Sarajeva, ugovore o izradi glavnog projekta vodovoda za sela Voljice i Donja Ričica. Projektant se obvezao da će u roku od 35 dana od dana uvođenja u posao izraditi proejkt vodovoda u naselju Voljice za 23.166,00 KM sa uračunatim PDV-om.
Za vodovod u naselju Donja Ričica, rok za izradu projektne dokumentacije je 30 dana od uvođenja u posao, a projektant se obvezuje da će posao izrade projekta u naselju Donja Ričica izraditi za 14.742,00 KM sa uračunatim PDV-om.

- 14:40 - Komentari (37) - Isprintaj - #

Uskopljanin pretukao ženu i zaradio kaznenu prijavu

Ženi je ukazana liječnička pomoć i konstatirane lakše ozljede


Zrinko Prskalo (44), rođen u Gornjem Vakufu - Uskoplju, nastanjen u Glamoču, prijavljen je Centru za socijalni rad u ovom gradu i županijskom tužiteljstvu u Livnu zbog nasilja u obitelji, potvrđeno je u MUP-u livanjske županije.
Glasnogovornik Uprave policije županijskog MUP-a Ivica Vrdoljak rekao je da je Nevenka Prskalo 10. kolovoza prijavila policiji da je suprug Zrinko najprije verbalno, a zatim i fizički napao u njihovu zajedničkom stanu, u Glamoču.
Vrdoljak je potvrdio da su poslije izlaska na lice mjesta pripadnici Policijske stanice Glamoč zlostavljanu ženu odmah odvezli u Dom zdravlja, gdje joj je ukazana liječnička pomoć i konstatirane lakše fizičke povrede.
Prema njegovim riječima, protiv Prskala podnesena je prijava zbog nasilja u porodici.


- 08:50 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Biskup Dobretić u Uskoplju

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan daleke 1773. godine u Uskoplju je, u okviru svoga prvoga kanonskoga pohoda bosanskom vikarijatu koji je trajao od 3. srpnja do 13. prosinca 1773. godine, boravio apostolski administrator fra Marko Dobretić (1772.-1784.)

S ovoga pohoda biskup je dao izvješće o cjelokupnom katoličkom pučanstvu Bosanskog vikarijata, a ne po pojedinim župama.

Vikarijat je tada brojio 66.896 katolika, a na svome prvom pohodu biskup Dobretić krizmao je ukupno 11.175 duša (Škegro).

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.08.2010., četvrtak

Razbijena stakla na džamiji u Ždrimcima

Uhićeni J.I. i A. K., hrvatske nacionalnosti


Jutros u 3.40 sati prijavljeno je PS u Gornjem Vakufu - Uskoplju da su nepoznate osobe, koje su se nalazile u vozilu «renault» plave boje, polupala stakla na novosagrađenoj džamiji u Mjesnoj zajednici Ždrimci, saznaje Fena u MUP-u ŽBK-a.
Odmah po dojavi, mjesto događaja osigurali su pripadnici policije, a rezultat operativnih radnji koje su poduzeli je pronalazak spomenutog vozila i hapšenje dvije osobe, koje su u naknadno obavljenom razgovoru priznale da su počinile ovo djelo.
Riječ je o osobama čiji su inicijali J.I., iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja i A.K., koji se nalazi na privremenom radu u Austriji, obojica hrvatske nacionalnosti.
Rukovodstvo Mjesne zajednice Ždrimci osudilo je ovaj vandalski čin, kao i predstavnici Medžlisa IZ Gornji Vakuf - Uskoplje, koji su jutros obišli džamiju u ovom naselju.

- 14:30 - Komentari (172) - Isprintaj - #

Mihaela Tirić, stipendistica Zaklade Prsten

Vrijedno je zabilježiti...


U posljednjem, već spominjanom, broju lista Prsten, glasila istoimene Udruge bosanskih Hrvata, kratkim crticama predstavljeni su i neki od stipendista te udruge, a među njima i Uskopljanka Mihaela Tirić:
"Imam 20 godina i rođena sam u Travniku. Odrasla sam u malom srednjebosanskom gradiću Uskoplju, gdje sam završila osnovnu i srednju školu. Trenutno sam studentica druge godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Za stipendiju Zaklade Prsten sam saznala putem interneta. Stipendija mi puno znači, jer osim što mi je pomogla u pokrivanju troškova školovanja predstavlja mi i svojevrsnu nagradu za uloženi trud na fakultetu. Nadam se da ću uspješno završiti fakultet, zaposliti se i jednog dana kada budem u mogućnosti također pomagati novim generacijama studenata u njihovom školovanju kao što je meni pomogla UBH Prsten. Hvala!"

- 08:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.08.2010., srijeda

Sve je spremno za večerašnji koncert Noćne smjene

Donosimo nekoliko fotografije sa generalne jučerašnje probe za koncert banda "Noćna smjena" koji će se samo za ovu prigodu, prigodu humanitarnog karaktera, održati danas u 20:30h u sportskoj dvorani osnovne škole u Uskoplju. Koncert možete pratiti izravno na valovima Kupreškog radija.


















(Radio Kupres)
- 16:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Uskopaljska domorodačka udruga u povodu Svjetskog dana domorodačkih naroda: Nitko ne čini ništa da položaj domorodačkog hrvatskog stanovništva u BiH bude bolji!

U Uskoplju je 9. kolovoza, skromno, obilježen Svjetski dan domorodačkih naroda. Na žalost, nigdje više u BiH taj dan, pa ni simbolično, unatoč pozivu Glavnog tajnika UN-a, nije obilježen, pa tim povodom objavljujemo poziv za obilježavanje tog značajnog datuma za Hrvate u BiH, kojega smo primili od, pazi sad, Uskopaljske domorodačke udruge


U povodu 9. kolovoza Svjetskog dana domorodačkih naroda, Hrvati, kao domorodački narod u BiH, imaju razloga za zabrinutost i izražavanje nezadovoljstva odnosom vlasti BiH, ali i građanskog društva i, osobito organizacija tzv. civilnog društva, prema hrvatskom domorodačkom stanovništvu BiH.
Podupirati blagostanje domorodačkih naroda i učvrstiti veze s njima, i to poštujući njihovu tradiciju, povijest, kulturu, kao i njihova prava – cilj je Svjetskoga dana domorodačkih naroda koji se, na poticaj Organizacije ujedinjenih naroda, obilježava 9. kolovoza. Za tu je prigodu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon uputio vladama i građanskome društvu apel za povećavanje napora usmjerenih na podupiranje blagostanja domorodačkih naroda u svijetu, njihovu integraciju i poznavanje njihovih kulturâ, povijestî i sustavâ vrednotâ. Domorodački su narodi očuvali veliki dio kulturne povijesti čovječanstva – napomenuo je Ban Ki-moon. Oni govore najvećim dijelom postojećih jezikâ, i naslijedili su i prenijeli puno spoznaja, umjetničkih oblika te kulturnih i vjerskih tradicija. Pa ipak, u brojnim dijelovima svijeta oni su još uvijek žrtve rasizma, loših zdravstvenih uvjeta i krajnjega siromaštva. U brojnim im se društvima zamjera zbog njihova jezika, religije i kulturnih običaja, i prema njima se pokazuje nepodnošljivost – upozorio je glavni tajnik UN-a, koji je potom citirao podatke iz prvoga izvještaja Ujedinjenih naroda o 'Stanju domorodačkih naroda u svijetu'.
Potpunu ignoranciju prema pozivu glavnog tajnika UN iskazale su ne samo predstavnici vlasti u BiH, nego i tzv. organizacije civilnog društva, a za takav odnos prema stavovima međunarodne zajednice opravdanje se ne može naći ni u činjenici da je riječ o jednoj od najnestabilnijih zemalja svijeta, a posljedice te nestabilnosti trpe, očito je, ponajviše pripadnici domorodačkog hrvatskog stanovništva u BiH. Domorodačko stanovništvu u BiH daleko je od materijalnog blagostanja, pa su pripadnici tog stanovništva sve češće prisiljeni ostavljati svoje domove u potrazi za boljim uvjetima života, a to stanje traje već stoljećima. Grubim kvaziznanstvenim vratolomijama sustavno se želi zatrti domorodačka tradicija, povijest i kultura, a svakodnevno krše se i njihova temeljna ljudska prava, zamjera im se zbog njihova jezika, a prema njima se iskazuje nepodnošljivost, čak se i njihovo stoljetno zavičajno ime želi pretvoriti u ime nekog novog naroda, u predsjedništvu države nameću im se tobože demokratski izabrani, predstavnici, a sve kako bi hrvatsko domorodačko stanovništvo u BiH, suprotno nastojanjima UN-a, u potpunosti nestalo, skupa sa svojom kulturom, povješću i sustavom vrednota,
kaže se u prosvjedu Uskopaljske domorodačke udruge. (UDU)

- 08:20 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Radovi na putu Uskoplje - Bugojno

Prometna obavijest


Na magistralnom putu M-16.2 Bugojno- Gornji Vakuf u tijeku su radovi na sanaciji kolovoza.
Promet se odvija naizmjenično - jednim prometnim trakom, pa vozače, osobito one koji u ovo predbalgdansko vrijeme putuju prema Uskoplju, upućujemo na oprez.

- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Darovnica Tvrtka I.

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 11. kolovoza daleke 1366. godine kralj Stjepan Tvrtko I. Kotromanić izdao je Vukcu Hrvatiniću darovnicu u kojoj se spominje Krtova jela kao granično područje između župa Plive i Uskoplja.
Inače, od samoga početka vladavine bana/kralja Stjepana Tvrtka I. Kotromanića (1353. - 1377./1395.) Uskoplje je bilo pod njegovom vlašću. Nakon Tvrtkove smrti vlast bosanskih kraljeva naglo slabi, pa se njihovi posjedi stalno smanjuju. Prvih dvadesetak godina 15. st. tek je nekoliko župa između gornjih tokova Vrbasa i Bosne bilo pod njihovom vlašću. Među njima je bilo i Uskoplje, u kojemu su kraljevi rado boravili... (Škegro)(05.)


- 07:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

10.08.2010., utorak

Otvoren centar Udruge branitelja i invalida domovinskog rata liječenih od PTSP-a

U susret izborima


U nedjelju, 8. kolovoza, u Uskoplju je svečano otvoren centar Udruge branitelja i invalida domovinskog rata liječenih od PTSP-a. Ovaj jedinstveni centar u županiji Središnja Bosna je otvoren zahvaljujući entuzijazmu branitelja, prvih i krajnjih korisnika ovog centra, a uz veliku pomoć članova HDZ 1990, od onih u općinskom vijeću, koji su ovu inicijativu i pokrenuli , na čelu s Draženom Matišićem i Ljubom Hercegom, pa do zastupnika u federalnom Parlamentu na čelu s gđom Slavicom Josipović , koja je i nazočila svečanom otvorenju, uz srdačni doček članova ove udruge i njihovih obitelji, koji su istaknuli i prijašnje zalaganje i potporu Josipović.
Nakon samog čina otvorenja, koji je obavio i najveći donator, direktor uspješne lokalne tvrtke TOM, Niko Budimir, gđa Josipović se obratila okupljenim braniteljima, njihovim obiteljima i gostima riječima ohrabrenja i podrške, koja je konkretizirana i određenim akcijama, od one u parlamentu, s prijedlogom da se ova braniteljska skupina zbrine i u sustavu javnog financiranja, pa do materijalne podrške od strane stranke i njenih članova.
Vinko Marković, novi uskopaljski župnika,a svojim prisustvom su uveličali i gosti iz srodnih udruga u BiH, na čelu s kolegama iste udruge u Posušju, kao i članovi općinskog odbora HDZ 1990 iz Bugojna.
Nakon svečanog otvorenja, koje su pjesmom popreatili i članovi župne FRAME, organiziran je skromni prijem za sve prisutne goste i spontano druženje gdje su se dogovorile buduće aktivnosti i pomoć centru. (hdz1990)


- 14:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Fra Vinko Marković novi je uskopaljski župnik

Dobrodošlica


Krajem srpnja fra Vinko Marković, dosadašnji župni vikar u susjednom Bugojnu, imenovan je novim uskopaljskim župnikom.

Inače, fra Vinko Marković rođen je 1966. godine u Kotor Varošu i prije sadašnje službe bio je župni vikar u Bugojnu, župnik u Sokolinama, te vikar u svom rodnom mjestu.

Želimo mu uspješan i plodan rad u vođenju uskopaljske župne zajednice.

- 12:35 - Komentari (5) - Isprintaj - #

"Ostavio je trag nenametljive dobrote"

U najnovijem broju (lipanj, 2010.) splitskog teološkog časopisa Crkva u svijetu prof. dr. Nikola Bižaca ispisuje nekrolog nedavno preminulom Uskopljaninu prof. dr. Anti Šariću. Iz ovog nadahnutog teksta prenosimo nekoliko ulomaka:


Uz poznate nam temeljne načine grupiranja, ljude je zacijelo moguće razvrstati i sukladno kriteriju njihova odnosa prema javnom nastupu. Neki jednostavno vole “svjetla pozornice”, vole javno predočavati i tumačiti sebe, svoje nazore i svoj rad, dok drugi žive i djeluju više ili manje povučeno. Antu Šarića treba nesumnjivo ubrojiti u ove potonje. Čitavoga svojeg života zaista je dozirao nastupe u javnosti: samo onoliko koliko je bilo potrebno ili čak nužno i ni trunka više. Pritom se nije previše obazirao na cinički realizam danas tako često ponavljane uzrečice
da “onaj koji nije prisutan u medijima, zapravo kao da ne postoji”. Bio je podosta sumnjičav prema svakoj naglašenoj sklonosti da se bude što je više moguće javno slušan i gledan, a posebice da se u medijskoj javnosti bude što više prisutan sa svojom vlastitom pričom pa makar ona bila – kao što se to često događa – prikrivena
temama od općeg interesa. Slutio je u tome klizak teren koji ljude, pa i one iz krugova crkvene elite, veoma često dovodi do življenja na nekoliko razina, odnosno do neautentičnosti. A on se zaista cijelog svog života trudio biti autentičan, živjeti samo na jednoj razini, na razini svojih dubinskih uvjerenja. Tragati za autentičnošću, biti autentičan, trajno i svojski nastojati oko ostvarenja samo onih vrijednosti i ideja koje se cijeni i u koje se
uistinu vjeruje, bila je crvena nit koja povezuje sva razdoblja života ovog nedavno preminulog profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.
(...) težište njegova života valja tražiti u teologiji, i to ponajprije u njegovoj velikoj zaljubljenosti u zvanje i poslanje
teologa u Crkvi, a posebice profesora teologije. Svoje najbolje energije i ideje, svoj veliki, ali suzdržano očitovani entuzijazam poklonio je teološkom promišljanju Božje Riječi, odnosno teološkoj formaciji budućih svećenika. Iako je slovio kao zahtjevan profesor, Šarić je zbog uistinu dobrog poznavanja teologije, zbog uvjerljivosti svojeg izlaganja i profesionalne korektnosti bio veoma cijenjen od onih, a ima ih uistinu znatan broj, kojima je tijekom prošlih desetljeća otvarao teološke obzore i u koje je unosio ljubav prema teologiji kao pretpostavci svakog imalo vrjednijeg i trajnijeg pastoralnog pothvata.(...)
Anto je – to vrlo dobro znam – jednostavno bio oduševljen Koncilom. To je bila jedna od njegovih privilegiranih teoloških tema. Stoga je od njega bila daleko svaka pomisao o nekakvoj “reformi saborskih reforma” kako to u ovom zaista kompliciranom crkvenom trenutku neki Drugomu vatikanskom neskloni ambijenti zagovaraju i najavljuju, htijući, po svemu sudeći, time dokinuti neporecive i danas toliko potrebne inovativne naboje saborske teologije.
Druga velika tema Antina života, koju svakako valja spomenuti, bila je njegovo trajno nastojanje oko očuvanja kulturnoga i nacionalnog identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ne vezujući se izričito ni uz jednu formaciju stranačkog spektra, Anto je, koliko mu je to dopuštao kontekst u kojem je živio, ulagao dosta truda
kako bi se za budućnost sačuvala povijesna memorija bosanskih Hrvata, njihov ponos zbog vlastitog prinosa ukupnoj hrvatskoj kulturi ali i prepoznatljivi stvaralački kontinuitet hrvatskoga kulturnog subjekta u Bosni. Ozbiljnost Šarićeva angažmana na tim temama najbolje je došla do izražaja njegovim sudjelovanjem u radu
Matice hrvatske od njezine ponovne uspostave u Sarajevu (1996.), a posebice u neposrednom uređivanju Matičina tromjesečnog časopisa Hrvatska misao, i to u svojstvu odgovornog, a dijelom i glavnog urednika.
Istina, Šarićev stil teološkog razmišljanja, posebno njegovi ekleziološki pogledi nadahnuti duhom Sabora i utemeljeni na suodgovornosti, njegov način djelovanja unutar akademskih struktura nošen zahtjevom za transparentnošću pa i njegovo kulturno pregalaštvo išli su ponekad protiv struje. Konformizam i lagani kompromis nisu mu bili jača strana. No iza toga je stajala zapravo njegova upravo genetska potreba da bude dosljedan, da
u komunikaciji s drugima posvjedoči uvijek i samo ono u što je uistinu vjerovao i što je držao da je bitno, evanđeoski autentično i nacionalno probitačno. Trudio se prakticirati konstruktivnu kritičnost, koju je shvaćao kao oblik ljubavi. Takvim smo ga poznavali i mi na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu koji smo s njim surađivali čitav niz godina u različitim prigodama i projektima. Žalimo iskreno za njim! Časopis Crkva
u svijetu s njime je izgubio jednog od svojih vrsnih autora, ali i pouzdanog člana svojeg uredničkog vijeća. Umro je neočekivano prerano, na vrhuncu svoje duhovne i intelektualne zrelosti, u trenutku kada se je nalazio pred sintezom svojih dosadašnjih istraživanja. On je zaista namjeravao još puno toga napraviti, toliko započetih ideja domisliti i privesti završnici. No unatoč tome, na temelju onog što je u životu ostvario, držimo da je njegov život
bio jedna plodna ljudska egzistencija u službi Kraljevstva Božjeg,koja je ostavila puno dubokih duhovnih i teoloških tragova, tragova nenametljive dobrote u životima mnogih ljudi s kojima i za koje je živio.

- 10:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ja sam od Đikića, iz Uskoplja...

Prsten, list UBS Prsten, u svom novom, ljetnjem broju donosi, između ostaloga, i razgovor s "neprikosnovenim međunarodnim autoritetom istraživačem i znanstvenikom, doktorom znanosti Ivanom Đikićem", a mi, iz tog razgovora, naravno, prenosimo samo onaj dio u kojemu je riječ o Uskoplju:



PRSTEN: Jedno od prvih pitanja s kojim bi možda neki novinar krenuo bi otkud interes za medicinu? No mi ćemo prije toga otići malo dalje u prošlost. Koliko se dobro sjećate svog djetinjstva u Bugojnu?
Iako sam rođen u Zagrebu, obitelj se zbog profesionalnih razloga preselila u Bugojno gdje sam proveo prvih 8 godina svog djetinjstva. Sjećanja na Bugojno su lijepa, oslikana dječjim igrama, prijateljstvima, obiteljskim izletima, odlascima na Rostovo, skijanjem. Iako to tada nisam dovoljno shvaćao, ali bilo je vrijedno živjeti okružen raznim običajima i kulturama, cjeneći razlike među ljudima i prihvaćajući te razlike kao nešto normalno i dobro.

PRSTEN: Mnogi Vas se još i danas sjećaju u gradu Vašeg djetinjstva - malog plavog dječaka koji se igrao na ulici s prijateljima. Kakve Vas spone vežu za taj kraj?
Imam dosta osobnih razloga održavati spone s Bugojnom. Obitelj mog oca potječe iz Uskoplja, no mi smo živjeli u Bugojnu skoro 10 godina i obiteljska grobnica mojih bake i djeda nalazi se u Bugojnu. Moj stric Stjepan Đikić radio je kao liječnik u Bugojnu i danas živi u svom stanu u Bugojnu. Na žalost događaji u zadnjih 20-ak godina uzrokovali su stradanja, osobne tragedije i patnje brojnih građana koji su stvarali Bugojno kao multikulturalni grad. Primjerice, moja sestrična Renata je na žalost sa svoje četiri kćeri morala napustiti Bugojno i nikada se nije vratila. Nadam se da će se u budućnosti ipak dostići nivo tolerancije i zajedničkog života kakvom sam svjedočio u 70-im godinama dok smo živjeli u Bugojnu.
- 08:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.08.2010., ponedjeljak

Na Trnovači ukraden automobil

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 07.08.2010. godine, oko 04,20 sati, Stipo Z. iz Rijeke, R. Hrvatska je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da mu je u noći 06/07.08.2010. godine, u mjestu Trnovača, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, ukradeno vozilo marke „Golf IV“, registarskih oznaka RI 854 OR.
Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno.
Istraga je u tijeku.


- 13:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Ministar Milanović optužen da je krivotvorio dokumente o pripadnosti Armiji BiH?

Privorak Milanović pod istragom je tužitelja Hercegovačko neretvanske županije


Prema neslužbenim informacijama, ministar MUP-a Županije Središnja Bosna Privorak Sedžad Milanović pod istragom je tužitelja Hercegovačko-neretvanske županije, kojima je ovaj 'vrući' predmet proslijeđen kako ne bi došlo do pristranosti u vođenju kaznenog postupka. Naime, ministru se spočitava krivotvorenje isprava, a prema šturom kazivanjima, radi o dokumentu kojim se "dokazuje zapovjedna uloga u proteklom ratu, a koji je trebao poslužiti za stjecanje određenih privilegija!". U toj kaznenoj prijavi, koja se sada nalazi u ladici mostarskih tužitelja, navodno stoji da je krivotvorio dokumente o pripadnosti Armiji BiH, kako bi stekao pravo za mirovinu pod povoljnim uvjetima. Inače, ministar MUP-a Sedžad Milanović u više se navrata spominjao u crnim kronikama. Tako je široj javnosti postao poznat nakon što mu je u rujnu prošle godine zapaljen službeni terenac KIA Soranto, a piroman i njegovi motivi još nisu otkriveni. Oštećeni ministar je okrivio lokalne čelnike suparničke Stranke za BiH, koji su ga, s druge strane, pogovarali tvrdeći da je to zapravo sam učinio (!?). Deset mjeseci poslije incidenta sa službenim vozilom, ministar Milanović bi se mogao naći u središtu nove afere. Trenutačno se ispituje njegova uloga vezana za ugovor o zamjeni stolarije na nedavnom u terorističkom napadu oštećenoj zgradi Policijske uprave u Bugojnu, jer njegovi protivnici spominju kako je taj posao dodijeljen poduzeću u vlasništvu njegova brata. Sumnjičeni ministar je jedan od najutjecajnija kadrova SDA u srednjoj Bosni, a član je i Sabora Islamske zajednice BiH i Medžlisa Gornji Vakuf.
Za ovu ulogu je i iz dijela IZ BiH stizala kritika da je „članstvo jednog ministra unutarnjih poslova u lokalnim i najvišim organima vjerske zajednice presedan balkanskih razmjera!“
Krajem 2007. godine Narodna bošnjačka stranka uputila je otvoreno pismo reisu-l-ulemi dr. Mustafi efendiji Ceriću i Miroslavu Lajčaku, tada visokom predstavniku u BiH, povodom saznanja „da je ministar policije SBŽ-a Sedžad Milanović kao član Džematskog i Gradskog odbora (Medžlisa) IZ-a u Gornjem Vakufu i član Sabora IZ-a u BiH zloupotrijebio ovlasti, te nametnuo samovolju kojom onemogućava rad imama u džematima, rad glavnog imama u G. Vakufu, te rad samog Travničkog muftijstva".
"Ministar Milanović je posredstvom svojih najbližih rođaka i stranačkih kolega iz SDA, počeo progoniti imame, davati im otkaze, šikanirati neistomišljenike. Prema nekim pritužbama među običnim džematlijama zavladao je strah od ministrovih rođaka i kolega koji su i fizički napadali na njih. U džematu gdje je mutevelija ministrov amidža ljudi se boje ići na sabah,"
navodi se u pismu.
"NBS osuđuje postupke ministra Milanovića i traži njegovu suspenziju, jer se radi o nečuvenom presedanu da u demokratskim zemljama s multikonfesionalnim društvima ministar policije bude član organa vjerske zajednice",
ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik NSB-a Nedžad Latić.
U veljači 2009. godine ministar Milanović je dovođen u vezu i sa izgradnjom mini hidroelektrana na slivu Vrbasa “izgrađene i grade se nove bez zakonske regulative i demokratske volje građana”. I tada je istupila Narodna bošnjačka stranka i pozivala tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića da osigura korektnu istragu jer, kako je navela u priopćenju, iz više razloga sumnja da će to biti regularno učinjeno “s obzirom na to da je ministar policije u Srednjobosanskom kantonu Sedžad Milanović već i ranije zloupotrebljavao službenike SIPA-e i Financijske policije zbog sopstvenih obračuna s političkim oponentima, odnosno privrednim konkurentima, sumnjamo da će i ovaj slučaj biti zataškan od MUP-a".
Inače, Sedžad Milanović je nakon obavljanja dužnosti u federalnom Ministarstvu obrane, postao ministrom unutarnjih poslova Srednjobosanske županije od 2003. do 2007. godine, a na tu je dužnost izabran ponovno na izvanrednoj sjednici županijske Skupštine u srpnju 2007., devet mjeseci nakon izbora.
Za vrijeme njegova mandata, Srednjobosanska županija suočava se s isplatama milijunskih odšteta u sudskim sporovima u kojima su građani tražili nadoknadu od lokalne zajednice za štetu nastalu izvršenjem krivičnih djela nasilja i terorizma, a čiji počinitelji nisu otkriveni.
I županijski premijer Salko Selman je iznosio teške optužbe na račun rada policije, izjavivši kako policija svoj posao ne obavlja dovoljno dobro.
Posebno teške optužbe se ponavljaju zbog brojnih nerazjašnjenih ubojstava travničkih i drugih Hrvata u Središnjoj Bosni u kojima se čak prikriva sudjelovanje same policije. Ako se tome doda i potpuno inferiorna uloga komesara Drage Vukoje, koju mediji često u zadnje vrijeme apostrofiraju, onda i ne čude sva dešavanja na prostoru ŽSB bez obzira na političke procjene da je “stanje reda zadovoljavajuće”. / VL / HB.org /
- 11:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Izaslanstva HSP-a i HDZ 1990 na Galečici i Vidaku

U susret izborima...


Dr. Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH, Berislav Elez, predsjednik Županijskog vijeća HSP-a BiH Središnja Bosna, Slavica Josipović, predsjednica Županijskog odbora HDZ-a 1990 ŽSB i Dražen Matešić, predsjednik Mladeži HDZ-a 1990, ove su nedjelje u Uskoplju nazočili svetoj misi zadušnici za poginule branitelje toga područja.
Prethodno su na spomen obilježja Galečica i Vidak položili vijence i tiho se pomolili.
U razgovoru s mještanima dotakli su brojne teme koje se tiču Hrvata u Uskoplju, naglasivši kako moramo očuvati svoju povijest da bismo imali budućnost.


- 11:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

08.08.2010., nedjelja

Presude Haračiću i Miličeviću

Dvije presude Županijskog suda u Novom Travniku


U mjesecu srpnju, prije ljetne stanke, Županijski sud u Novom Travniku donio je nekoliko presuda, od kojih i neke za djela počinjena na području uskopaljske općine. Najprije je 13. srpnja 2010. godine sudsko vijeće, kojemu je predsjedavao sudac Mehmedalija Huseinović optuženog Kenana Haračića oglasilo krivim jer je "2. veljače 2009. godine u mjestu Kozice općina Gornji Vakuf – Uskoplje na gradilištu mini hidrocentrale „Dubrava“ kao odgovorna osoba, rukovodilac izgradnje mini hidrocentrale „Tehel“ d.o.o. Sarajevo postupio suprotno odredbama (...) Zakona o zaštiti na radu i (...) Pravilnika o zaštiti na radu, iako je bio svjestan da zbog takvog ponašanja može nastupiti zabranjena posljedica ali je olako držao da ona neće nastupiti, pa je na taj način izazvao opasnost za život ljudi tako što je prilikom rekonstrukcije i sanacije cjevovoda postavljenog u zemlji angažirao radnike Čelić Šerifa i Čaušević Jasmina na crno, bez obuke i posebnih mjera zaštite na radu nije osigurao posebne uvjete rada u cjevovodu, ventilaciju, način rada agregata, otklanjanje opasnih materija plina i prašine, tako što su isti ušli unutar cjevovoda u dubini oko 700 metara da spoje cijevi, tako da svaki spoj cijevi bruse iznutra oko 80,00 cm, pri tome koristeći ručnu brusilicu i agregat, pri čijem radu je došlo do ispuštanja ugljen monoksida i prašine, usljed čega je došlo do gušenja radnika ugljen monoksidom, kod kojih je nađeno u organizmu preko 50% ugljen monoksida usljed čega je nastupila smrt Čelić Šerifa i Čaušević Jasmina", te mu je "izrečena uvjetna osuda kojom se optuženom utvrđuje kazna zatvora u trajanju od deset /10/ mjeseci i istovremeno se određuje da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri /3/ godine počev od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo".

Dan poslije, 14. srpnja, sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Darmina Avdića donijelo je presudu kojom je Martin Miličević proglašen krivim jer je "04.07.2009.godine oko 01,00 sati nakon što se u više ugostiteljskih objekata na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje doveo u alkoholisano stanje sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,32 promila protivno odredbama člana 28. stav 1., člana 44. stav 1. i člana 174. stav 1. i 2. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama i sa vozilom marke „Golf 2“ registarske oznake 928-M-476 uključio se u javni promet na magistralnu cestu M-16 Bugojno – Gornji Vakuf/Uskoplje u pravcu Bugojna, na dijelu koji čini ulicu branitelja domovine kroz grad Gornji Vakuf/Uskoplje, vozeči brzinom od 76km/h, a koja je zakonom ograničena na 60 km/h, pa i pored toga što je prilazeći ugostiteljskom objektu „Clasic“ mogao vidjeti grupu pješaka kako prelaze cestu sa desne na lijevu stranu gledano u pravcu njegovog kretanja, nije obratio pažnju na pješake, a niti smanjio brzinu, svjestan da time može izazvati opasnost za sudionike u prometu i pristajući na tu opasnost, već je nesmanjenom brzinom nastavio kretanje i vozilom prešao na lijevu kolovoznu traku na kojoj je ostvario kontakt sa pješakom – oštećenim Tomom Ramčić koji je slijed udara te nabacivanja na prednje vjetrobransko staklo i odbačaja na asfalt zadobio teške i po život opasne ozljede u predjelu glave, vrata i grudi, trbuha, dvostruki prijelom lijeve goljenične kosti, dvostruki poprečni prijelom lijeve lisne kosti, popriječni prijelom donje grane desne stidne kosti, od kojih oštećenja po život opasnih centara u moždanom stablu je dana 06.07.2009.godine preminuo u Kliničkom bolničkom centru u Sarajevu, čime je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 2. u vezi sa članom 332. stav 1. KZ F BiH, pa ga je sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci.
Optuženom je, također, izrečna mjera sigurnosti zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 1 (jedne) godine, računajući od dana pravosnažnosti presude s tim što se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere, a oštećeni Ramčić David se sa imovinskopravnim zahtjevom u cijelosti se upućuje na parnični postupak.




- 22:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.08.2010., srijeda

Skauti u Kandiji

U kampu sudjeluje 35 mladih iz Uskoplja, Bugojna i Kandije


Za vrijeme posjete predstavnika Europske federacije katoličkih skauta NCM-u „Ivan Pavao II.“ u svibnju ove godine, dogovoreni su prvi koraci koji će voditi k osnivanju katoličkih skauta u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Jedan od njih je i održavanje kampova za mlade na kojima će se započeti s formacijom za ulazak u skautsku obitelj.
Tim povodom su u subotu, 31. srpnja, u župu Kandija doputovali skauti iz San Rema u Italiji, koji će u ovoj župi do 6. kolovoza poučavati mlade o osnovama skautizma i učiti ih osnovne vještine. Na kampu sudjeluje 35 mladih iz župe domaćina Kandije, Bugojna i Uskoplja. Katolički skautizam mladima nudi posebnu formaciju koja ih vraća prirodi i jednostavnosti, te ih tako približava Bogu. Domaćinu ovog kampa, don Iliji Miškiću, župniku u Kandiji izuzetno je drago što se prvi kamp za skaute održava upravo u njegovoj župi:
„Mislim da je početak katoličkog skautizma kod nas jako dobra ideja, da mladi kroz skautizam nauče kako biti bolji ljudi i kršćani, da se upoznaju sa drugima i da nekad u budućnosti mladi iz Bosne i Hercegovine idu u druge zemlje i održavaju ovakve kampove.“

Predstavnik Bugojanskog dekanata u Vijeću za mlade, Antonio Džolan također je vrlo zadovoljan ovom inicijativom:
„Ideja za osnivanje katoličkog skautizma u Bosni i Hercegovini je jako dobra iz više razloga. Mladima se kroz skautizam nudi mogućnost da pokažu što znaju, da budu lideri, kreativni, i da se formiraju u dobre ljude koji će biti za primjer svima. Ovo je dobar način kako crkvu i Kristov nauk približiti mladim ljudima. S druge strane također izvući mlade iz kuća, da ostave kompjutere i televiziju i sve ono što nudi svijet tehnologije i napretka, ako to možemo nazvati napredak.“

„Nadamo se da će, iz ovog prvog koraka, uistinu nastati jezgra koja će voditi daljim koracima, te da će i u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, katolički skauti postati snažna udruga koja će poticati druge mlade za ponovni susret i zbližavanje s Kristom“, stoji u priopćenju. Grupe mladih iz župa na Stupu i Lug Brankovićima su već ove godine na formaciji u Italiji kako bi i sami postali skauti. U međuvremenu Vijeće za mlade radi na Statutu Katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije kako bi ovaj pokret dobio i priznanje od strane Nadbiskupije, ali i od strane nadležnih civilnih vlasti. (kta/mladicentar)

- 14:25 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Ljudi koji su sadili drveće Josipa Mlakića

Novi Mlakićev roman izišao istovremeno u tri države


Grad iz romana je fikcija. Smješten je blizu bosanskohercegovačko-hrvatske granice. Granica je rijeka, može to biti Sava, Una, ali i neka imaginarna rijeka –
piše u uvodu svog netom objavljenog romana "Ljudi koji su sadili drveće" ugledni hrvatski pisac iz Uskoplja Josip Mlakić. Recentni roman laureata brojnih domaćih književnih nagrada objavio je VBZ u biblioteci Tridvajedan pod uredničkom paskom Ervina Jahića. Knjiga je istodobno objavljena i u Beogradu i Sarajevu.
- 06:20 - Komentari (9) - Isprintaj - #

02.08.2010., ponedjeljak

Uskopaljske djevojčice u Otvorenoj zabavnoj školi nogometa

Nogomet postaje i ženski sport....


430 djevojčica iz raznih mjesta ŽSB, među kojima i one iz Uskoplja, okupilo se danas na nogometnom terenu u sklopu travničke vojarne na početku rada Otvorene zabavne škole nogometa za djevojčice, koju već petu godinu zaredom uspješno organizira Športski savez ŽSB.
- Nadam se da ćemo ovaj projekt održati i narednih godina i da ćemo uspjeti okupiti tisuću djevojčica u Otvorenoj zabavnoj školi nogometa,
kazao je tom prilikomDrago Suban, predjednik Športskog saveza SBK/KSB.
Otvorena zabavna škola nogometa traje do 6. kolovoza.

- 23:50 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Stipo Krišto uhićen po rješenju iz 1994. godine

Nije objavljeno za koje se kazneno djelo Krišto tereti...


Zbog sumnje da je počinio ratni zločin, u Uskoplju su 31.7. 2010. godine u vremenu od 8.00 do 9.20 sati djelatnici policije Policijske stanice Gornji Vakuf - Uskoplje, zajedno sa inspektorima Odsjeka za istraživanje ratnih zločina MUP-a Županije Središnja Bosnadanas uhitili Stipu Krištu. Nalog za uhićenje izdalo je Županijsko tužiteljstvo u Travniku, a rješenje za Krištino uhićenje donio je davne 1994. godine Viši sud u Zenici.
Zašto se na uhićenje čekalo toliko dugo, ukoliko postoje dokazi koji ga terete za navedeno kazneno djelo, nikomu, a vjerojatno ni samome Krišti nije jasno. Pojašnjenje će uhićeni čekati u KPZ Busovača gdje je nakon uhićenja priveden


- 23:30 - Komentari (26) - Isprintaj - #

Portal uskoplje.net

Držimo im palčeve...


Forum uskoplje.net prometnuo se ovih dana u portal istoga imena. Naime, zahvaljujući rastućim posjetama, administratori ove stranice, kako sami kažu, realizirali su ideju o pokretanju portala uskoplje.net.
Ovakva koncepcija stranice, dakako, ima više prednosti od razuđene forme foruma. Ponajprije tu mislimo na preglednost prezentiranih slikovnih i pisanih materijala, vjerodostojnost iznesenih informacija, sveobuhvatnost i, naravno, potrebnu ozbiljnost i odgovornost u njihovu iznošenju. Uostalom dosadašnji forum uskoplje.net ne gasi se novom koncepcijom: on postaje njen dio.
Ove prednosti portala nad forumom ujedno su i izazovi pred ekipom koja stvara uskoplje.net. Hoće li ona na njih znati odgovoriti?
Pa, sudeći po novom izgledu stranice, a nadamo se uskoro i po njenom sadržaju, vjerujemo da hoće. U tome im je svakako potrebna i podrška svih nas, čega su svjesni i u uskoplje.net-u, pa na tu suradnju sve posjetitelje i pozivaju. Vjerujemo da ona nikako neće izostati, kao ni posjeti ovoj stranici, koji će, nadamo se, i u budućnosti rasti.



- 23:20 - Komentari (6) - Isprintaj - #

01.08.2010., nedjelja

U ŽSB 1.400 prekršaja u prvih šest mjeseci

Radar i kod Uskoplja


Dva fiksna radara s kamerama za kontrolu prometa na području ŽSB tijekom prvih šest mjeseci ove godine zabilježila su 1.400 prekršaja koje su napravili sudionici u prometu. Izraženo u novcu, nesavjesni vozači platili su kazne u ukupnom iznosu od 82.950 KM.
Kućišta za radare sada su postavljena na pet lokacija na području ŽSB. Prvo je postavljeno na magistralnom putu M-5, i to u travničkom naselju Kalibunar, zatim u naselju Brnjaci kod Kiseljaka, te u mjestu Željeznička stanica kod Viteza. Nova kućišta postavljena su i na magistralnom putu M-16 4, u naselju Nević Polje kod Novog Travnika, te kod G. Vakufa - Uskoplja.
Ministarstvo unutarnjih poslova ŽSB posjeduje i mobilne radare s kamerama koji su u proteklih šest mjeseci evidentirali 327 prekršaja, te su izrečene novčane kazne u iznosu od 15.480 KM. U MUP-u ŽSB naglašavaju kako je postavljanje kućišta za radare i kamera isključivo preventivna, a nikako represivna mjera, pa stoga upozoravaju vozače na poštivanje prometnih propisa. (RV)

- 15:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2010 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira