uskoplje

31.07.2010., subota

TOM d.d. među 100 najvećih u BiH

Uskopaljski plus...


Projekt 100 najvećih u BiH, kojega već 38 godina realiziraju sarajevske Poslovne novine, izdanje Privredne štampe, objavlje je i ove godine, u brojevima za srpanj i kolovoz 2010.. Na popisu najvećih u BiH ove godine se našlo i jedno poduzeće iz Uskoplja - naravno, riječ je o TOM-u d.d., koji je zauzeo 70 - to mjesto po ukupnom prihodu i 17-o mjesto na rang listi 25 poduzeća po izvozu u 2009. godini. TOM d.d., naime, izvozi 99 % svojih proizvoda.
Kao i ranijih godina, i ove prestižne liste su sačinjene na osnovu upitnika koje su dragovoljno popunile i ovjerile, pečatom i potpisom direktora, svaka od rangiranih tvtki. Svoje mjesto u ukupnom poretku našle se sve one koje su dragovoljno "Poslovnim novinama" dostavile tražene podatke.
Priznanja je dodijelio Dragan Vrankić, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora koji je ovom prilikom istakao da prioritetni zadatak podizati konkurentnost i stvarati pozitivan ambijent za ulaganja u Bosni i Hercegovini, u funkciji stvaranja većeg BDP-a i s time rješavanja jednog od najvećih problema, problema nezaposlenosti.
- 23:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

30.07.2010., petak

Petnaest godina Noćne smjene

Slavljenički koncert 11. kolovoza


Povodom 15 godina postojanja vokalno-instrumentalnog sastava „Noćna smjena“ 11.08 u 20:30 održat će se humanitarni koncert u sportskoj dvorani Osnovne škole Uskoplje. Sva prikupljena novčana sredstva bit će donirana našim sugrađanima koji uistinu trebaju pomoć.
Biljana Šain – potrebna transplantacija bubrega
Dragojela Jurić – paraliza
Tomislav Jurleta – paraliza

Novčane priloge možete uplatiti na Broj depozitnog računa: ŽR.br. 3382802200251126 UniCredit bank IBAN BA39 3382 8048 2422 7711 SWIFT UNCRBA 22

Organizatori Humanitarnog koncerta su:
• HKD Napredak Podružnica Uskoplje
• Noćna smjena
• Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata
HVO HB Podružnica Uskoplje
• Tiskara Humac
- 23:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

25.07.2010., nedjelja

Misa na Vrankamaneu

Uskopljani gosti u fratarskoj kući...


Danas je na Vrankamenu proslavljen sv. Ilija, Prorok. Tradicija održavanja sv. mise na jednom od najvećih vrhunaca planinskog masiva Vranice, nedjeljom iza blagdana sv. Ilije, održava se preko 250 godina. Fojničani, Gvožđani, Busovljaci, Uskopljani i ostali čuvali su stada ovaca, goveda i konja. U svojim molitvama posebno su se obraćali zagovoru sv. Ilije, da ih Bog sačuva od nevremena, posebno od gromova. I ove godine, iako vrijeme nije bilo lijepo, bilo je preko 170 vjernika iz Uskoplja, Kreševa, Busovače, Fojnice i ostalih mjesta.
Sv. misu je predvodio fra Janko Ljubos uz vlč. Josipa Lebu, fra Mirka Majdandžića i fra Nikicu Vujicu. Nakon mise, uslijedio je ručak na fratarskim stajama. U fratarskoj kući gosti su bili Busovljani i Uskopljani. Nažalost, ovogodišnja proslava ostat će u znaku pogibije bračnog para Drmać iz Kreševa, koje je ubio grom ispred vikendice na Poljanama.
(www.fojnica-samostan.com)
- 23:55 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Početak rada uskopaljske srednje škole

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 25. srpnja 1994. godine, Općinsko vijeće općine Uskoplje donijelo je odluku o početku rada Srednje škole Uskoplje. Te, školske 1994./95. godine u školu su upisani učenici u tri struke: strojarska struka, zanimanje bravar, tekstilna struka, zanimanje krojač i gimnazija, opći smjer. U strojarsku struku, zanimanje bravar, upisan je 61 i to u prvi razred 43 učenika i u drugi razred 18 učenika. U tekstilnu struku, zanimanje krojač, upisan je 71 učenik, prvi razred broji 30 učenika, drugi 29 i treći razred 12 učenika. U gimnaziju je upisano 40 učenika, 24 učenika u prvi razred i 16 učenika u drugi razred.
Odlukom Općinskog vijeća za vršitelja dužnosti ravnatelja škole imenovan je profesor Jozo Jurina.

- 06:30 - Komentari (38) - Isprintaj - #

22.07.2010., četvrtak

Poticaji gospodarstvu

Objavljen popis ponuđača...


Ministarstvo gospodarstva objavilo je popis ponuđača čiji programi, odnosno projekti ispunjavaju uvjete javnog natječaja Poticaji gospodarstvu za 2010. godinu objavljenog u dnevnom tisku 26. svibnja 2010.godine. Među ponuđačima našlo se i onih koji svoje sjedište imaju u općini G. Vakuf - Uskoplje:

L O T 1
(Izgradnja poduzetničke infrastrukture)

Općina G.vakuf-Uskoplje

LOT 3
(Poticaj za obrt – opstanak i razvoj tradicionalnih-starih zanata)

SZR „Vrbas-opruge“ G. Vakuf-Usk.
OR“Kovačka radnja“G.Vakuf-Uskoplje

L O T 4
(Poticaj turističko-ugostiteljskoj djelatnosti)

SUR“Blitz“G.Vakuf-Uskoplje

L O T 5
(Poticaj za opstanak i rast subjekata male, srednje i velike privrede)

„Tele-com“d.o.o.G.Vakuf-Uskoplje
„Rubus“d.o.o.G.Vakuf-Uskoplje
„Agrocentar“d.o.o.G.Vakuf-Uskoplje
„Džemat“d.o.o. G.vakuf-Uskoplje
„Dragun commerce“d.o.o.G.Vakuf-Usk.
„Iris“d.o.o.G.Vakuf-Uskoplje

L O T 6
(Subvencioniranje administrativnih troškova)

OR“Crni“G.Vakuf-Uskoplje
SOR“Šošić“G.Vakuf-Uskoplje
„Senex“d.o.o.G.Vakuf-Uskoplje
Frizer „Look“G.Vakuf-Uskoplje

Ponuđači čiji programi-projekti nisu prihvaćeni od strane Stručne komisije (nisu dostavljeni svi traženi dokumenti, kopije dostavljenih dokumenata nisu ovjerene od nadležnog organa, izjava o namjenskom korištenju sredstava nije ovjerena od nadležnog organa, dugovanja po osnovu poreza i doprinosa i sl.) mogu Ministarstvu gospodarstva ŽSB uložiti prigovor u roku od 7 (sedam) dana od dana objave rezultata radi provjere činjenica.

- 08:20 - Komentari (13) - Isprintaj - #

21.07.2010., srijeda

Za Borjanu Krišto Rostovo ne postoji

Amaterizam i bahatost izbornog stožera B. Krišto...


U povodu blagdana Sv. Ilije, dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH Borjana Krišto uputila je prigodnu i predizbornu čestitku župama u BiH koje slave, odnosno kojima je zaštitnik sveti Ilija Prorok. U stranačkoj vjestici, tako se nabrajaju župe u Stocu, Bosanskom Brodu, Čemernom, Doljanima (kod Prozora), Kandiji, Kiseljaku, Zenici, Ularici, Bosanskom Grahovu i Glamoču.
A Rostovo?
Župljanima župe Rostovo, nekada dijelu stare uskopaljske župe, Krišto nije uputila čestitku vjerojatno zato jer nije znala da je zaštitnik i njihove župe sveti Ilija, što više nego dovoljno govori o nedopustivom amaterizmu, indolentnosti i, čak, bahatosti, kandidatkinje za predsjedništvo BiH i njenog izbornog stožera, jer, prosto je nevjerojatno da od gomile članova izbornog stožera i stranke nitko nije mogao pronaći cjelovit popis župa u BiH kojima je zaštitnik sveti Ilija.
Ili, možda izbornom stožeru HDZ BiH i Borjane Krišto župa Rostovo i nije zanimljiva, jer u nju se nije vratilo dovoljno glasača da bi bilo isplativo upotpuniti popis gornjih župa.
Foto: U Rostovu se slavi sveti Ilija, a ne nedostaje ni uskopaljskih (i rostovskih) narodnih nošnji) (rostovo.blogspot.com)

- 10:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #

20.07.2010., utorak

Sveti Ilija

Objavljeno prije pet godina: Uskopaljski abecedarij (31): S kao Sveti Ilija


"I usta prorok Ilija kao oganj, riječ mu plamtjela kao buktinja. On je na njih donio glad i revnošću je svojom umanjio njihov broj. Po riječi je Božjoj nebo zatvorio i tri puta oganj s neba sveo.
Kako li si strašan bio, Ilija, u čudesima svojim!”.

Citat je to iz Knjige Sirahove koji, čini se, najbolje sažima i hvali vatrenu revnost i borbu (pobio je sljedbenike poganskog boga Bala) svetoga Ilije za vjeru u jednoga pravoga Boga Jahvu. Sveti Ilija (hebr.: Jahve je moj Bog) zaštitnik je Bosne, a to, zna se reći, nije nimalo slučajno, budući da “barbarski narod časti barbarskog sveca”.
Na blagdan kada se slavi, 20. srpnja, uskopaljski “barbari” hodočaste u susjednu Kandiju kod Bugojna ili, pak, u Rostovo, no, prisutnost svetoga Ilije u svakodnevnom životu Uskopljana proteže se na gotovo sve dane u godini: mnoge poslove treba dovršiti “do Iline”, pamti se da su se mnogi događaji zbili “o Ilinoj” itd. itd. Pojam Iline (Ilindana), baš kao i pojam, recimo, Kalandore u upotrebi je, ne samo kod katolika, nego i kod muslimana u Uskoplju, pa je poznata i uzrečica za Ilindan: “Prijepodne Ilija, poslijepodne Alija”.
Razlog tomu nalazi se, kao i, recimo, kod “sicanja” (tetovaže), u davnim, predkršćanskim vremenima. Naime, smatra se da je narod upravo na svetoga Iliju prenio neke osobine staroslavenskog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.
I gotovo svaki Uskopljanin/ka prisjetit će se djetinjstva i svojih strahova od grmljavine koja, bilo je to u to nevino, dječje doba tako jednostavno i nepobitno, i nije bila ništa drugo doli tutnjava Ilijinih kola u kojima se “barbarski” svetac vozikao gore po nebu i oblacima.
Za grmljavine se i danas poneko dijete sigurno privije uz skut starijih (bitno je da na pragu ne stoji!) i stišćući tkaninu moli Boga da grmljavine ne bude barem na svetoga Iliju, 20. srpnja, jer (svaka šuša to zna), ako tada bude grmilo od lišnjaka neće biti ništa. Bit će “muljavi” i neće biti zdrave jezgre ni za lijeka. A onda neće biti ni “valje” ni “tako – livo”, igara kojima se najčešće kratilo kišne postgospojinske dane.
Mada Iliju nitko nije vidio, zasigurno se znalo da mu kola vuku četiri konja iz čijih nozdrva suklja vatra. A nitko ga nije vidio jer će se Ilija, onako kako ga je Jahve, u vihoru, i uznio na nebo, opet jednom pojaviti na zemlji, ali će to biti neposredno prije Sudnjega dana, kada će i umrijeti boreći se protiv Antikrista.
A do tada, dok se to ne dogodi, sveti Ilija će i dalje često protutnjati nebom iznad Uskoplja: čas će zabljesnuti iznad Raduše, čas zagrmjeti iz pravca Radovana, a čas samo zacviliti, kao da se igra, i zaokrenuti iznad polja, tek da nagovijesti da je tu, pa potom nestati daleko, tamo nad Bugojnom i nad Koprivnicom.
Sveti Ilija!
Gromovnik!

- 08:45 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Vzcople

Dogodilo se na današnji dan...


Jedan od najranijih spomena imena Uskoplje (Uskoplje se spominje i ranije, npr. u Ljetopisu popa Dukljanina) nalazimo u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. (1235.-1270) izdanoj na današnji dan, 20. srpnja 1244. godine.

U ovoj povelji (darovnici), čija se autentičnost, valja reći i to, dovodi u pitanje, nabrajaju se posjedi bosanske biskupije koje je dobila od Bele IV. kao nadoknadu za štetu pretrpljenu u tatarskoj provali 1241. godine.

Između ostalih posjeda, u povelji je bio naveden i posjed u župi Uskoplje kod crkve blaženoga Ivana (vjerojatno u Dobrošinu).

- 00:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

16.07.2010., petak

"Za trideset minuta bit će kao u Bugojnu..."

Zbog lažne dojave evakuirani stanari i posjetitelji koncerta


Zbog lažne dojave da je u Gradskoj ulici u Gornjem Vakufu - Uskoplju postavljena eksplozivna naprava i da će se desiti isto što i u Bugojnu, policija je evakuirale stanare i posjetitelje koncerta alternativne glazbe "Urban fest", koji se održavao u toj ulici.
U priopćenju iz Ministarstva unutarnjih poslova Županije Središnja Bosna navodi se da dežurni policajac sinoć u 22.30 zaprimio dojavu od muškarca sa mobilnog telefona da je u Gradskoj ulici, gdje se održava koncert, postavljena eksplozivna naprava i da će za 30 minuta "biti što je bilo u Bugojnu".
Po nalogu Županijskog tužiteljstva, evakuirani su stanari iz obližnjih zgrada i veliki broj posjetitelja koncerta, a mjesto događaja osigurali su policajci Policijske stanice Gornji Vakuf - Uskoplje i službenici postrojbe za podršku županijskog MUP-a.
Kontradiverzijskim pregledom i izvršenim uviđajem utvrđeno je da je dojava bila lažna. Operativni rad u vezi sa ovim slučajem je u tijeku.
U terorističkom napadu vehabija u Bugojnu je 27. lipnja sa 15 kilograma postavljenog eksploziva razorena zgrada Policijske stanice, jedan policajac je ubijen, šest je ranjeno.

(Srna)
- 12:00 - Komentari (72) - Isprintaj - #

Još jedan bugojanski pucanj u državu BiH

Mlaćo umjesto u zatvoru u Komisiji za verifikaciju statusa organizatora pokretača otpora 1991. - 1992. - Ministar Crnkić još u fotelji!?


Nakon terorističkog napada na policijsku postaju, snažno podvučenog tvrdnjom direktora OSA-e Almira Džuve da između policijskih struktura u tom gradu i napadača postoji uska povezanost, iz Grada Slučaja dolazi još jedan hitac u državu Bosnu i Hercegovinu. Naime, ratni načelnik Bugojna i čovjek koji je nedavno na Sudu BiH, kao svjedok obrane četvorice za ratni zločin nad bugojanskim Hrvatima optuženih pripadnika Armije BiH, neizravno priznao svoju krivicu za progon i ubojstva Hrvata 1993. Dževad Mlaćo danas sjedi u Komisiji za verifikaciju statusa organizatora pokretača otpora 1991.-1992. godine. Iako je, prema svim dokaznim materijalima koji su proteklih godina dostavljani Tužiteljstvu BiH, Dževad Mlaćo trebao, po zapovjednoj odgovornosti, biti suđen za ratne zločine, njega je ministar za braniteljska pitanja i invalide rata postavio za člana komisije koje će odrediti tko je zapravo bio prvi branitelj države BiH.
Spomenimo da je sudsko vijeće Suda BiH prije nekoliko mjeseci prekinulo ispitivanje Dževada Mlaće, svjedoka na suđenju “bugojanskoj četvorci”, nakon što je on kao svjedok iz svog rokovnika pročitao rečenicu: “Ne smijemo imati službeno zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika treba likvidirati.” Nakon izrečene rečenice Mlaćo se pravdao kako “ne zna čija je to konstatacija”.
“Ne znam je li to uopće bilo u lipnju 1993. godine na sjednici Ratnog predsjedništva općine Bugojno. Rukopis jest moj, ali tko je to rekao, zaista ne znam. Možda je naknadno dopisano jer se nalazi ispod crte koja je označavala kraj sjednice Ratnog predsjedništva”,
kazao je tada bivši predsjednik Ratnog predsjedništva općine Bugojno Dževad Mlaćo.
Nakon izlaska u javnost (v. večernji.ba) ove činjenice, najmanje što se može učiniti jest pozvati ministra Crnkića da odstupi sa svoje dužnosti, a isto vrijedi i za odgovorne u Tužiteljstvu BiH. Tko će od hrvatskih političara smoći hrabrosti da to u ovo predizborno vrijeme učini?
Foto: Crnkić, ministar koji mora odstupiti
- 08:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Preminuo fra Tomo Buljan

Ukop pokojnoga Tomislava bit će u samostanskom groblju Gorica Livno


Dana 14. srpnja 2010. godine preminuo je svećenik fra Tomislav Buljan, pastoralni suradnik u župi Gornji Vakuf - Uskoplje i član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Tomo Buljan je rođen 1941. u mjestu Veliki Kablić - župa Ljubunčić. Za svećenika je zaređen 1967. godine.
Pastoralnu djelatnost započeo je kao kapelan u Ivanjskoj u srpnju 1968. godine, gdje ostaje do 1971. godine. Sljedeće godine je vikar na Gorici a 1973. kapelan u Livnu. Potom je obnašao službu župnika u Vidošima od 1973. do 1981. Potom je opet kapelan kratko vrijeme u Novom Šeheru (1981 – 1982), pa župnik u Ivanjskoj od 1982. do 1988. Od srpnja 1988. je župnik u Sokolinama do 1992. Po izbijanju rata, boravio je kratko vrijeme u Livnu; u lipnju 1993. je privremeno u Münsteru, a potom je premješten u Mörs u Njemačkoj do 1994. godine. Od 1994. do 2000. je u Blaškovcu kod Zagreba gdje je boravio i vršio službu samostalnog kapelana u kući časnih sestara. Iz Blaškovca je došao u Bosnu i Hercegovinu, kratko vrijeme bio u Bugojnu, potom u Sućurju na Hvaru, pa u Livnu u župi sve do 2009. Nakon toga prelazi u samostan na Gorici, da bi od ožujku 2010. pa sve do svoje smrti vršio službu župnog vikara u župi Uskoplje - Gornji Vakuf.
Ukop pokojnoga Tomislava bit će u samostanskom groblju Gorica Livno. (kta/bosnasrebrena)

- 01:20 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.07.2010., četvrtak

Nadbiskup Smiljan Čekada pravednik je među narodima

Ispravak netočnog navoda...


Većina medija u Hrvatskoj i BiH prenijele su vijest da je Komisija za dodjelu odličja Pravednika među narodima odlučila dodijeliti odličje pokojnom mons. Smiljanu Čekadi zbog -unatoč opasnosti po život - pružanju pomoći osobama židovske nacionalnosti tijekom holokausta. . Službeni dopis o tome iz židovske organizacije Jad Vašem iz Jeruzalema upućen je 23. svibnja Ani Lebel (Split) i nekadašnjim biskupovim tajnicima fra Leopoldu Rochmesu (Beograd) i vlč. Bozi Odobašiću (Sarajevo) zbog -unatoč opasnosti po život - pružanju pomoći osobama židovske nacionalnosti tijekom holokausta.
U nastavku vijesti donosi se i kratko Čekadin životopis u kojemu stoji da je Čekada, skopski biskup i, kasnije, sarajevski nadbiskup, rođen u Uskoplju. Međutim, istine radi, ovdje navodimo da je Čekada rođen u Donjem Vakufu, mada su njegove veze s Uskopljem i uskopaljskim ljudima također veoma značajne, pa su i Uskopljani osobito ponosni na život i rad mons Čekade.

- 14:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U Voljicu, kod Tadije Juričevića...

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 15. srpnja daleke 1768. godine, na područje Uskoplja došao je apostolski vikar fra Marijan Bogdanović. U Voljice je stigao s Kupresa. Odsjeo je u kući Tadije Juričevića gdje je najčešće odsjedao i skopaljski župnik. Svetu misu i svetu krizmu dijelio je dan kasnije, 16. srpnja, u jednom voljičkom sjeniku. Tom prilikom se pozabavio i slučajem nekog Mate Kvesića koji je osam dana ranije iz župe Blato u Hercegovini doveo neku Paulu Čović, ali ih skopaljski župnik fra Stjepan Kovačević, i sam biskup, nisu htjeli vjenčati. Kvesić je iz osvete na biskupa nahuškao Osmanlije pred kojima je biskup morao pobjeći.
Sutradan je biskup Bogdanović služio svetu misu i podučavao puk negdje na Vrbasu, a potom je, na putu za Ramu ručao kod nekoga Nikole Bulajića.
Prema izvješću biskupa Bogdanovića, sastavljenom 20. ožujka 1769., u župi Skoplje 1768. godine katolici su živjeli u 13 sela i u kasabi G. Vakuf u 153 domaćinstva. Od toga je pričešćenih (starijih od 11-12 godina) bilo 1.068, a mlađih 516. Sveukupno je bilo 1.584 osobe...

- 13:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.07.2010., utorak

Bombašu određen tridesetodnevni pritvor

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela izazivanja opće opasnosti u pokušaju i ugrožavanja sigurnosti prijetećim porukama, MUP Županije Središnja Bosna je podnio izvješće Županijskom tužitelju u Travniku protiv Adnana Č. (29) iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, a Općinski sud u Bugojnu mu je odredio pritvor od 30 dana.
Imenovani se sumnjiči da je 9. i 10. srpnja 2010. godine bacio ručnu bombu na prostor ispred Vatrogasnog doma u Gornjem Vakufu - Uskoplju koja nije eksplodirala, te u dva navrata anonimno uputio pisane poruke sa ozbiljnim prijetećim sadržajem prema službenicima policije i građanima Gornjeg Vakufa - Uskoplja



- 15:20 - Komentari (56) - Isprintaj - #

Lista HDZ 1990 i HSP BiH za županijsku skupštinu

U susret izborima...


Izborna jedinica 206:

1. Dražen Matišić
2. Pamela Kapetanović
3. Berislav Elez
4. Anto Bilić
5. Ana Šimunović
6. Branko Brkan
7. Zdenko Diminović
8. Vesna Šimić
9. Darko Spahić
10. Željo Petrović
11. Marina Dumančić
12. Stipica Šuta
13. Ilija Milić
14. Josipa Kulenović
15. Marinko Pravdić
16. Anto Vujica
17. Gordana Ilinković
18. Goran Franjić
19. Vladimir Perić
20. Martina Puljić
21. Ljuban Živko
22. Viktor Šumunović
23. Marija Bilandžija
24. Željko Topalović – Berija
25. Nedeljko Buzuk
26. Inga Dujmović
27. Krešimir Kvasina
28. Anto Dražetić
29. Marija Ljubović
30. Vlado Štrbac
31. Davor Valjan
32. Sonja Drmić
33. Boris Beljan

- 07:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #

12.07.2010., ponedjeljak

Partizani u Uskoplju

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 12. srpnja 1942. godine, partizani su prvi put u Drugome svjetskome ratu zauzeli Uskoplje i taj dan je u bivšoj SFRJ slavljen i kao Dan oslobođenja grada.
Za ovoga, kao i za svih svojih kasnijih upada, partizani su u Uskoplju likvidirali po nekoliko ljudi - domaćih izdajnika - kako su ih oni nazivali. Na taj je način (te na Križnome putu neposredno nakon završetka rata), u Drugome svjetskom ratu i poginulo najviše uskopaljskih Hrvata. Naime, prema nekim podacima od ukupno 250 poginulih uskopaljskih Hrvata u Drugome svjetskome ratu, tek je 12 poginulo od četnika, a svi ostali (njih čak 238) su poginuli od strane partizana (od toga broja čak 145 na Križnome putu).
U srpnju 1942. godine sa svojom postrojbom u Uskoplju je boravio i poznati partizanski zapovjednik Sava Kovačević, kojemu je tadašnji bistrički župnik Alojzije Žagar spasio život sakrivši ga pred Nijemcima na tavan župne kuće u kojoj se Kovačević stjecajem okolnosti našao. Kovačević je Žagaru «vratio uslugu» spasivši ga za vrijeme jednog od svojih kasnijih dolazaka u Uskoplje od sigurne smrti strijeljanjem na koje su ga poveli dalmatinski partizani. Žagar je nakon toga, uz veoma veliki ugled koji je i do tada uživao i kod Hrvata i kod Muslimana, postao izuzetno cijenjen i od partizana, što je, opet, koristio za dobrobit svih, pa se slobodno može reći da je upravo on jedna od najsvijetlijih figura iz tamnog vremena Drugoga svjetskoga rata.
Foto: Partizansko groblje u Uskoplju, sagrađeno na iskopinama starokršćanske bazilike

- 07:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #

11.07.2010., nedjelja

Nova uhićenja u Uskoplju

Prijetili policiji...


Nakon jučerašnjega uhićenja Hidajeta Begovića, zvanog Hido, službenici MUP-a SBK-a su području Gornjeg Vakufa - Uskoplja uhitili Adnana Čauševića, rođaka pritvorenog Harisa Čauševića, zvanog Oks, koji je osumnjičen za izvršenje terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu.
Adnan Čaušević i Hidajet Begović uhićeni su zbog upućivanja prijetećih poruka policiji i MUP-u ŽSB-a, prenosi FTV.
Inače, nepoznati počinitelj ili više njih u ranim jutarnjim satima 8. srpnja postavili su ručnu bomba, tzv kašikaru, ispred Vatrogasnog doma u gornjem dijelu grada Nakon dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi, na lice mjesta izašla je ekipa PS Gornji Vakuf-Uskoplje, koja je obavila uviđaj i zatvorila cjelokupan teren, te dio magistralne ceste M16 koja se nalazi u blizini samog objekta.
Svi ovi događaji, koji su uslijedili nakon bugojanskog terorističkog čina, unijeli su nemir u uskopaljske građane, pa se očekuje još aktivnije djelovanje policije.

- 22:40 - Komentari (19) - Isprintaj - #

07.07.2010., srijeda

Stranka demokratske partije priznaje samo sud svoje partije

SDP prekrižio Uskoplje: Čistke u stvarnosti počinju ponajprije jezičnim čistkama!


Stranka demokratske partije (SDP) BiH vraća se svojim korijenima i svom ja-priznajem-samo-sud-svoje-partije okruženju u kojemu je, zalijevana jednoumljem, bahatošću, zatiranju bilo kakvog drukčijeg mišljenja i, zašto ne reći i to, krvlju milijuna žrtava, Partija najbolje uspijevala i cvjetala.
Ovakav, mnogima će se učiniti malo prejak, zaključak, nameće se posjetitelju stranice ove stranke i to onom njenom dijelu koji govori o ustroju i pobraja općinske organizacije SDP-a. U Županiji Središnja Bosna, tako se navodi, da pored ostalih gradova, postoji i Općinska organizacija SDP BiH-a Gornji Vakuf. Iz ovoga bi, opet, dobronamjeran čitatelj mogao izvući nekoliko zaključaka:
1. Odgovorni ljudi u SDP-u nisu čuli, jer nisu pratili događaje posljednjih desetljeća, da je ime grada i ime općine Gornji Vakuf promijenjeno i da se općina i naseljeno mjesto o kojemu je ovdje riječ već poodavno zove Gornji Vakuf - Uskoplje. Iako je to u suprotnosti s pozitivnim zakonima BiH to njima nije važno, jer esdepeovci priznaju samo sud svoje partije!
2. Odgovorni ljudi u SDP-u čuli su za gore navedenu promjenu, ali se ne slažu s njom, pa unatoč činjenici da su ime Gornji Vakuf - Uskoplje prihvatile čak i organizacije i pojedinci s krajnje muslimanske desnice, oni ustrajavaju na najtvrđim antihrvatskim i antibosanskohercegovačkim stavovima, jer esdepeovci priznaju samo sud svoje partije!
3. Odgovorni ljudi u SDP-u čuli su za gore navedenu promjenu, ali su svjesni duboke podijeljenosti i ove općine i BiH u cjelini, pa, umjesto papirnatog prihvaćaju stvarno stanje na terenu, te za svoje područje djelovanja odabiru samo Gornji Vakuf, odnosno ono što oni pod njim razumijevaju. Iako je ovakvo mišljenje usmjereno na razbijanje BiH i na dalje podjelu među dva naroda koja žive u Gornjem Vakufu - Uskoplju, to njih ne smeta jer esdepeovci priznaju samo sud svoje partije!
Čistke u jeziku prethode stvarnim čistkama!
Uskoplje ne postoji za SDP BiH! Uvjereni smo da će predstojeći izbori pokazati da ni SDP BIH ne postoji za Uskoplje!
- 11:55 - Komentari (44) - Isprintaj - #

06.07.2010., utorak

Svi uskopaljski odlikaši

Hvalevrijedna akcija u kojoj Hrvatska uzdanica uskopaljske odlikaše za njihov trud u protekloj godini daruje knjigama, nastavljena je i ove godine, dvanaesti put zaredom. Odlični učenici od V. do VIII. razreda osnovne škole, na odmor će ove godine ponijeti knjige uskopaljskih književnika Janje Mikulić i Stjepana Džalte, a njihova imena zavrjeđuju i javnu objavu na ovom blogu. Dakle, prema podacima iz Osnovne škole odlikaši u školskoj 2009./2010. godini (od V. do VIII. razreda) su:


SVI USKOPALJSKI ODLIKAŠI

Va

Zvonko Zeko
Ivan Todorović
Ružica Pilić
Martin Oreč
Ivona Mlakić
Matej Juričević
Oliver Galić
Katarina Bošnjak
Luka Batinić

V b

Lidija Đikić
Darko Herceg
Nikolina Vidović
Igor Vuković


V c

Karolina Kolak
Ivona Lozić
Mario Milić
Marko Milić
Ana Novaković
Valentina Oreč
Mirna Šapina
Krešimir Zečić
Kristina Zeko
Daria Pilić

V d

Dario Budimir
Anton Dujmović
Dario Herceg
Petra Herceg
Hrvoje Rajić
Luka Martinović
Antonio Zeko
Helena Zeko

Ve

Ana Delać
Doris Prskalo
Ante Kvesić
Ivona Pilić
Ivana Tomić
Katarina Topić
Mihaela Luketina
Ana Krajina

VI a

Marko Batinić
Ivo Gavranović
Glorija Jurina
Matea Nikolić
Janja Pilić
Marija Tokić
Marinko Udovčić

VI b

Ivan Sesar
Kristina Bandić
Gabrijela Prskalo
Danijela Grubeša

VI c

Ivona Batinić
Marta Herceg
Jelena Juričević
Karlo Milić
Ana Novaković
Filip Oreč
Magdalena Rajić
Robert Subašić
Ivana Zeko


VI d
Luka Jakovljević
Marina Lubar
Darija Luketina
Silvija Luketina
Marin Tokić
Klara Trbara
Ivan Sičaja
Branko Jurleta

VIe

Monika Batinić
Ivana Bošnjak
Monika Buljan
Ana Herceg
Andrej Sičaja
Tomislav Šarić
Petar Herceg

VII a

Martin Arežina
Katarina Bandić
Marija Bošnjak
Antonela Grubešić
Danijela Glibo
Anto Nikolić
Danijela Oreč
Nikolina Prskalo

VII b

Valentina Zlatunić
Maja Šandro
Ivana Stojanović
Blaž Protuđer
Ana Grubeša
Daria Bilić
Marija Batinić
Marta Jerković

VII c

Krešimir Bandić
Matea Jurleta
Martina Kunkić
Sofija Zečić

VII d

Izabela Glavaš
Marinela Grubeša
Marina Jurina
Tvrtko Kovačević
Marko Ljubović
Anđela Martinović
Andrea Sičaja
Marina Zeko

VIII a

Valerija Batinić
Ivona Blažević
Josip Budimir
Jurjana Budimir
Petar Debeljak
Darija Fišić
Franjo Herceg
David Luketina
Filip Luketina
Ivica Medvidović
Marin Pilić
Marija Posavac
Erna Šenda
Krešimir Tirić

VIII b

Krešimir Bilić
Anita Blažević
Katarina Čivčija
Blaž Grubešić
Nikolina Šain
Matej Zeko

VIII c

Blanka Udovčić
Marina Rezo
Anita Marić
Zvonimir Delač

VIII d

Branko Domagoj Čokić
Stjepan Pilić
Ivan Zeko

- 14:50 - Komentari (25) - Isprintaj - #

Sličica iz Uskoplja

Mnogo mladih ljudi ne može naći posao...


Forum mladih Udruge bosanskih Hrvata Prsten proveo je i u istoimenom glasilu Udruge objavio istraživanje Mladi o Bosni, koje bi, kako se navodi na stranicama Prstena, trebali pročitati svi kojima je na srcu Bosna, koji razmišljaju o povratku, poslovnom pothvatu i kvalitetnom životu u zavičaju.
Kao dodatak i ilustraciju svoga istraživanja Prsten je donio i niz sličica o mladima iz Bosne, a među njima našla se i jedna Uskopljanka. Iako je proteklo dosta vremena od objavljivanja istraživanja, sličicu o našoj sugrađanki Mariji Subašić vrijedno je objaviti kao svjedočanstvo o jednom vremenu, a isto tako, nije naodmet pročitati ni cjelokupne rezultate istraživanja Foruma mladih UBS Prsten.
Marija Subašić (20), živi u općini Gornji Vakuf - Uskoplje. Za vrijeme rata Marijina je majka s malom djecom izbjegla u Trogir, potom u Austriju. Otac je ostao na bojištu. Odmah po završetku rata Marija se vraća u rodni kraj i započinje školovanje. Završila je trgovačku školu i danas radi u trgovini. Sretna je što ima posao jer mnogo mladih ljudi ne može naći nikakav posao, osim sezonski i to izvan BiH. Ističe kako je u Bosni život težak jer vlada velika nezaposlenost, a oni koji rade uglavnom imaju male plaće koje jedva dostaju za egzistencijalne potrebe.
Mladi se druže u prirodi na roštilju. Momci igraju nogomet, a djevojke imaju na raspolaganju, ako žele ići, samo jednu teretanu.

- 09:45 - Komentari (9) - Isprintaj - #

05.07.2010., ponedjeljak

Službeni glasnik općine G. Vakuf - Uskoplje objavljen samo na bošnjačkom jeziku!

Nije vego, vego nego...


Na službenim stranicama općine Gornji Vakuf - Uskoplje, između ostaloga, objavljuje se u pdf formatu i općinski Službeni glasnik, kojeg posjetitelj može čitati i pregledavati na hrvatskom i bošnjačkom (bosanskom) jeziku. Zadnji broj (broj 4.) Službenog glasnika objavljenog 19. svibnja 2010. godine, također se nudi posjetiteljima na jednom i na drugom jeziku, međutim, odabere li posjetitelj hrvatski, kao jezik na kojemu će ga čitati i pregledavati, otvorit će mu se Službeni glasnik na bošnjačkom jeziku, baš kao i kad odabere bošnjački jezik.
Vjerovali smo da je riječ samo o zabuni, odnosno propustu, no, kako je od objave proteklo gotovo dva mjeseca, a nitko ovaj propust nije ispravio, slobodni smo reagirati na ovu pogrešku i pozvati odgovorne da ju što prije isprave.
- 23:30 - Komentari (25) - Isprintaj - #

03.07.2010., subota

Bošnjak i Grbavac članovi Skupštine LD Herceg Bosne

Kratka vijest


Redovito godišnje zasjedanje Skupštine Lovačkog saveza Herceg Bosne održano je 26. lipnja 2010. godine u Poslovnom centru Sivrić u Mostaru.
Za zastupnike u Skupštini iz Lovačkog društva Uskoplje izabrani su Marinko Bošnjak i Ljuban Grbavac.
- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.07.2010., petak

Dani Vranice 2010.

Prostor Vranice je zračna banja...


Tradicionalni Dani Vranice koje organizira U P „Raduša“ Uskoplje, održani su 19 i 20. lipnja 2010. god. u planinarskom domu „Radovina“ na 1485 m visine. Dom ima u funkciji prizemlje sa blagovaonicom, kuhinjom i sanitarijama dok je kat još neizrađen, ali zatvoren otvorima. Inače put iz Uskoplja preko Ždrimaca i nije baš mnogo popravljan, kako su najavljivali, što nije smetalo mnogobrojne mještane da u nedjelju 20. lipnja 2010. god. pohrle na Vranicu gdje su polazile ture za Nadkrstac, Ločiku i Prokoško jezero, kuhao planinarski grah i održavavala Sveta misa. Učesnici Dana Vranice su PD "Zabrđe"-Vitez, PD „Kuk“-Novi Travnik i HPD Prenj-1933 iz Mostara sa 6 članova.
Unatoč kiši i magli mnogi planinari su još u subotu osvojili Nadkrstac 2112 m najviši vrh Vranice, navečer su se održala igre mladeži (trčanje u vreći i „sinjska“ alka) te logorska vatra, a duboko u noć se ušlo uz gromoglasno pjevanje. Vranica je većinom pokrivena jelom koja s proljećem dobiva mlade izdanke te je prostor zračna banja. (Z. Bošnjak)

- 17:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.07.2010., četvrtak

M. Juričević predsjednik Sasko - hrvatskog društva

Uskopljani u svijetu


U subotu 26. lipnja u glavnom gradu pokrajine Saske u Istočnoeuropskom institutu Dresdena (DOI) je održana osnivačka skupština Sasko-hrvatskog društva.
Ovo je prvo njemačko-hrvatsko društvo osnovano na području pokrajina istočne Njemačke. Osnivačkoj skupštini su, među ostalima, nazočili dr. Peter Neumann, odvjetnik i direktor Istočnoeuropskog instituta u Dresdenu, mr. sc. Mario Juričević, savjetnik za Europu i međunarodna pitanja Centra za političku edukaciju pri Ministarstvu kulture pokrajine Saske, Johannes Neudeck, generalni tajnik Kršćanske zajednice mladih ljudi u Saskoj, te Klaus G. Brinkmann, porezni savjetnik i međunarodni investicijski bankar. Za predsjednika Sasko-Hrvatskog društva jednoglasno je izabran mr.sc. Mario Juričević, inače politolog i povjesničar, stručnjak za zemlje jugoistočne Europe. Mjesto zamjenika predsjednika je zauzeo direktor DOI-a dr. Peter Neuman a za blagajnika je izabrana Nikolina Pustički, inače magistar germanistike i rusistike.
Predsjednik Juričević je kao prvu zadaću najavio priključivanje novog društva Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke (HSKNj). Zamjenik predsjednika HSKNj dr. Siniša Kušić je pozdravio osnivanje novog njemačko-hrvatskog društva i izjavio kako se raduje budućoj uspješnoj suradnji.
- 08:40 - Komentari (46) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga

Linkovi

Lektira