Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • kontinuitet

    po imenu tvrtko se vidi tko su srednovjekovni kraljevi slobodne ido dolaska osmanlija koji su nakon 500 godina otišli a za sobom su ostavili kvislinge i izmet koji i danas vonja

    avatar

    11.08.2010. (17:45)    -   -   -   -  

  • nezavisne novine

    Šta su vehabije
    Vehabizam je pokret koji se veže za Muhammeda ibn Abdulvehaba koji se pojavio u 18. vijeku u Saudijskoj Arabiji. Nastao je kao reakcija na kolonizaciju muslimanskih zemalja na Bliskom istoku.

    Prva učenja vehabizma u BiH su stigla osamdesetih godinama prošlog vijeka kada su se mnogi vjerski učitelji iz BiH školovali u Saudijskoj Arabiji.

    Međutim, tek rasplamsavanjem ratnih sukoba i dolaskom mudžahedina u BiH ideje vehabizma počinju da zaživljavaju na ovim prostorima.

    Internet sajtovi preko kojih se oglašavaju vehabije u BiH otvoreno podržavju terorističke akcije islamskih fundamentalista širom svijeta, te opravdavaju i smatraju ispravnim načinom borbe samoubilačke napade.

    Neki teoretičari islama kažu da se vehabizam može opisati kao konzervativno, statično učenje, koje osporava svaku moguću vrijednost razvoja islamske intelektualne tradicije koja je proizašla iz kuranskih i poslaničkih korijena.

    Hronologija napada
    U Mostaru 17. novembra 1997. godine zabilježen je prvi teroristički napad u postdejtonskoj BiH, koji se vezuje sa radikalnim islamistima. Tada su četvorica mudžahedina u blizini Policijske stanice aktivirala 150 kilograma protivtenkovskih i protivpješadijskih mina, smještenih u golfu. U ovom napadu teže su povrijeđene tri, a lakše četrdesetak osoba. Teroristi su uhapšeni a na suđenju su izjavili da im je cilj bio da "prodube jaz između dva naroda - Hrvata i Bošnjaka", odnosno "rušenje Federacije BiH".

    U Travniku je 31. jula 1998. godine poginuo policajac Anto Valjan. U zoru tog jutra i dalje nepoznati atentator je postavio eksplozivnu napravu u kantu za otpatke nedaleko od mjesta gdje je bio parkiran automobil pokojnog policajca Valjana. Kada je, nakon završene noćne smjene, napustio obližnju Policijsku upravu Travnik, aktivirana je eksplozivna naprava. Devetog februara 1999. godine, takođe u Travniku, u eksploziji mine podmetnute pod njegov automobil povrijeđen je policajac Vlado Stojak.

    U Sarajevu, 16. marta 1999. godine, aktiviran je eksploziv u službenom golfu tadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, koji nije preživio napad. Počinioci ovog nedjela do danas nisu pronađeni, a mediji su kao moguće izvršioce ovog djela navodili radikalne islamiste.

    U Vitezu 9. oktobra 2008. godine u Trgovačkom centru FIS Suvad Điđić i Amir Ibrahimi aktivirali su eksplozivnu napravu na odjelu hipermarketa. Tada je poginuo radnik obezbjeđenja centra Zvonko Barbić, a šest osoba je zadobilo povrede.

    Điđić je osuđen na devet godina zatvora, a Ibrahimi na dvije godine, nakon što je s Tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivice i pristao svjedočiti protiv Điđića. Interesantno je da je Tužilaštvo u ovom slučaju odustalo od optužbe za terorizam.

    eksplozija bombe-odjel prehrane-trgovacki centar fis vitez-ulaz u hipermarket - foto Zeda

    U Bugojnu je 26. juna 2010. godine vehabija Haris Čaušević zvani Oks aktivirao podmetnutu bombu ispred zgrade Policijske stanice.

    U eksploziji je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, koji se u trenutku napada nalazio u zgradi Policijske stanice, dok je još šest osoba povrijeđeno. Teško je ranjena policajka Edina Hindžić, dok su lakše povrijeđena petorica policajaca na koje je Čaušević bacio ručnu granatu.

    Od siline eksplozije, na parkingu kod Policijske stanice uništeno je desetak automobila, a od detonacije su popucala stakla na zgradama udaljenim i do 300 metara od mjesta napada. Interesantno je da se eksplozija desila na dan kada se u blizini Bugojna obilježava jubilarna 500. Ajvatovica koja predstavlja najveći skup muslimana u Evropi, koji vehabistički pokret ne priznaje.

    avatar

    12.08.2010. (23:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...