uskoplje

19.08.2010., četvrtak

Što se događa s Uskopaljskom zajednicom u Republici Hrvatskoj?

Je li posrijedi prolazna pasivnost?


Prelistavajući nedavno list Prsten, glasilo istoimene Udruge bosanskih Hrvata u RH, koja se sve više, kao što joj i samo ime kaže, pozicionira kao krovna udruga zavičajnih klubova i pojedinaca koji žive u RH, a podrijetlom su iz Bosne (i Hercegovine), naišli smo na sastav novoizabranog Upravnog odbora u kojemu sjede sve sami uglednici iz brojnih bosanskih gradova od Livna i Tomislavgrada preko Bugojna i Viteza do Orašja i Odžaka, ali, uzalud, predstavnika Uskopljana, koji žive i rade u Republici Hrvatskoj, nismo pronašli. Velika šteta, ako se zna za sve veći značaj Prstena, njegove aktivnosti i utjecaj ne samo među našijencima u Hrvatskoj, nego i, kao stanovita povratna veza, među Hrvatima koji žive u BiH.
Činjenica dovoljna da se zapitamo: što se događa sa Uskopaljskom zajednicom u Republici Hrvatskoj? Kako to da se jedna, u početku svoga rada, veoma poduzetna i agilna udruga najednom pasivizira, a do jučer aktivno članstvo dopusti da gotovo zamre njen rad?
Uskopaljska zajednica u Republici Hrvatskoj registrirana je početkom 2004. godine i od tada svake godine organizirala je popularne uskopaljske večeri u Zagrebu, po uzoru na večeri koje organiziraju drugi brojni zavičajni klubovi, ali organizirala i par zapaženih koncerata, prihod s kojih je išao u dobrotvorne svrhe... No, ove godine uskopaljska večer nije održana unatoč očekivanjima Uskopljana ne samo iz RH, već i iz drugih zemalja, pa i samog Uskoplja, koji su rado dolazili na ova druženja Uskopljana. Upravo oni se nadaju da prošlogodišnja Uskopaljska večer neće biti ujedno i posljednja, te da je riječ samo o prolaznom zastoju u radu UZRH, koji će unutar sebe naći snage da svojim akcijama ponovo podsjeti brojne Uskopljane u RH tko su i odakle potječu.
Pomozimo im u tome!
- 11:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2010 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira