Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uskopaljska domorodačka udruga u povodu Svjetskog dana domorodačkih naroda: Nitko ne čini ništa da položaj domorodačkog hrvatskog stanovništva u BiH bude bolji!

U Uskoplju je 9. kolovoza, skromno, obilježen Svjetski dan domorodačkih naroda. Na žalost, nigdje više u BiH taj dan, pa ni simbolično, unatoč pozivu Glavnog tajnika UN-a, nije obilježen, pa tim povodom objavljujemo poziv za obilježavanje tog značajnog datuma za Hrvate u BiH, kojega smo primili od, pazi sad, Uskopaljske domorodačke udruge


U povodu 9. kolovoza Svjetskog dana domorodačkih naroda, Hrvati, kao domorodački narod u BiH, imaju razloga za zabrinutost i izražavanje nezadovoljstva odnosom vlasti BiH, ali i građanskog društva i, osobito organizacija tzv. civilnog društva, prema hrvatskom domorodačkom stanovništvu BiH.
Podupirati blagostanje domorodačkih naroda i učvrstiti veze s njima, i to poštujući njihovu tradiciju, povijest, kulturu, kao i njihova prava – cilj je Svjetskoga dana domorodačkih naroda koji se, na poticaj Organizacije ujedinjenih naroda, obilježava 9. kolovoza. Za tu je prigodu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon uputio vladama i građanskome društvu apel za povećavanje napora usmjerenih na podupiranje blagostanja domorodačkih naroda u svijetu, njihovu integraciju i poznavanje njihovih kulturâ, povijestî i sustavâ vrednotâ. Domorodački su narodi očuvali veliki dio kulturne povijesti čovječanstva – napomenuo je Ban Ki-moon. Oni govore najvećim dijelom postojećih jezikâ, i naslijedili su i prenijeli puno spoznaja, umjetničkih oblika te kulturnih i vjerskih tradicija. Pa ipak, u brojnim dijelovima svijeta oni su još uvijek žrtve rasizma, loših zdravstvenih uvjeta i krajnjega siromaštva. U brojnim im se društvima zamjera zbog njihova jezika, religije i kulturnih običaja, i prema njima se pokazuje nepodnošljivost – upozorio je glavni tajnik UN-a, koji je potom citirao podatke iz prvoga izvještaja Ujedinjenih naroda o 'Stanju domorodačkih naroda u svijetu'.
Potpunu ignoranciju prema pozivu glavnog tajnika UN iskazale su ne samo predstavnici vlasti u BiH, nego i tzv. organizacije civilnog društva, a za takav odnos prema stavovima međunarodne zajednice opravdanje se ne može naći ni u činjenici da je riječ o jednoj od najnestabilnijih zemalja svijeta, a posljedice te nestabilnosti trpe, očito je, ponajviše pripadnici domorodačkog hrvatskog stanovništva u BiH. Domorodačko stanovništvu u BiH daleko je od materijalnog blagostanja, pa su pripadnici tog stanovništva sve češće prisiljeni ostavljati svoje domove u potrazi za boljim uvjetima života, a to stanje traje već stoljećima. Grubim kvaziznanstvenim vratolomijama sustavno se želi zatrti domorodačka tradicija, povijest i kultura, a svakodnevno krše se i njihova temeljna ljudska prava, zamjera im se zbog njihova jezika, a prema njima se iskazuje nepodnošljivost, čak se i njihovo stoljetno zavičajno ime želi pretvoriti u ime nekog novog naroda, u predsjedništvu države nameću im se tobože demokratski izabrani, predstavnici, a sve kako bi hrvatsko domorodačko stanovništvo u BiH, suprotno nastojanjima UN-a, u potpunosti nestalo, skupa sa svojom kulturom, povješću i sustavom vrednota,
kaže se u prosvjedu Uskopaljske domorodačke udruge. (UDU)


Post je objavljen 11.08.2010. u 08:20 sati.