Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Pred zidom Hrvoja Šende - Pere

Nove knjige...


Dana 26. lipnja 2010 svjetlo dana ugledala je nova dvojezièna zbirka pjesama uskopaljskog pjesnika Hrvoja Šende, generacijama uskopaljskih srednjoškolaca poznatijeg po nadimku Pero. U knjizi pod nazivom Pred zidom, zastupljene su Šendine pjesme originalno napisane na hrvatskom, te na nizozemskom jeziku u prijevodu Viere Bolehradsky.
Hrvoje Šenda Pero roðen je 28. lipnja 1945. u Uskoplju, studirao je južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveuèilištu u Zagrebu, te Sarajevu.1971. vratio se u rodni grad, gdje je radio kao profesor do poèetka rata, kada je s obitelji otišao u Nizozemsku. Mnogi od njegovih rukopisa tada su izgubljeni.
"Na moj èetvrti roðendan, u ljeto 1949., prvi put sam stao pred fotografski aparat. Bio sam uvjeren da æu, èinom fotografiranja, postati mrtav, biti prenešen na papir. Osjeæao sam se usamljenim, izgubljenim i uplašenim, suoèenim sa zidom poput osuðenika prije izvršenja smrtne kazne. Ako pogledate moje lice, možete vidjeti strah od smrti u mojim oèima. Nakon što je napravljena fotografija, trèao sam k majci i vikao: Mama, ja sam se vratio!” Svi su se oèito osjeæali sasvim normalno, ali za mene je bilo èudo da sam preživio. Èak i danas, kada sam stariji, mogu vidjeti imaginarni zid koji mi još uvijek govori: sam si, uplašen i ne znaš što uèiniti. "

Pred zidom je objavio nizozemski izdavaè Maassluis Pivovara Henriette Faas. Zbirka je predstavljena 26. lipnja, dva dana prije 65. Šendinog roðendana, a gradonaèelnik Koos Karssen dobio prvi primjerak knjige.


Post je objavljen 30.08.2010. u 10:45 sati.