Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • SDP

    Transparency International BiH
    Političke partije moraju pokazati volju za suzbijanje korupcije

    O problemu korupcije u kontekstu evropskih integracija razgovarano je danas u Sarajevu na forumu koji je organizirao Transparency International BiH.

    Političke partije moraju pokazati volju za suzbijanje korupcije

    O problemu korupcije u kontekstu evropskih integracija razgovarano je danas u Sarajevu na forumu koji je organizirao Transparency International BiH.

    „Rekao bih da je to ključna prepreka za BiH. Sasvim je sigurno i to su nam, manje-više, otvoreno poručivali iz Brisela, da EU neće sebi dozvoliti novu Bugarsku, odnosno situaciju da primi u članstvo zemlju koja je nedovoljno spremna da se suoči s problemom korupcije i organiziranog kriminala“, kazao je novinarima izvršni direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.

    Po njegovim riječima, sasvim je jasno da će uvjeti za BiH, odnosno ta ljestvica prilikom procesa evropskih integracija biti znatno viša nego za zemlje koje su do sada ušle i „toga moramo biti svjesni i početi konačno raditi u tom pravcu“.

    Blagovčanin ističe da korupciju nije moguće potpuno iskorijeniti, međutim, ono što je moguće uraditi jeste korupciju ograničiti i dovesti je u takvu situaciju da je veoma mala vjerovatnoća da korupcija ostaje neotkrivena i onda kada se ona desi da bude procesuirana.

    Ono što je Bosni i Hercegovini neophodno jeste da konačno vladajuće političke partije pokažu političku volju za suzbijanje korupcije.

    Adnan Huskić iz fondacije Fridrich Naumann Stiftung također smatra da će korupcija predstavljati jako veliki problem u stremljenima ka Evropskoj uniji.

    „Ako smatramo da je EU neka naša budućnost, mislim da je ključno da se ovim predmetom pozabavimo, primarno zato što je korupcija, naročito poslije slučaja Bugarske i Rumunije, a nakon toga vidimo i slučaj Hrvatske postala jedan od vrlo važnih kriterija“, kazao je Huskić.

    BiH će se, smatra on, tim pitanjem očito početi baviti tek onda kada to neko eksplicite navede od evropskih zvaničnika.

    avatar

    28.08.2010. (17:10)    -   -   -   -  

  • Sobo

    ja budale

    avatar

    29.08.2010. (05:10)    -   -   -   -  

  • ihh

    E bas. Pa Konju jedan SDP vidis da te niko ne ferma. Makni se odavde glupane.

    avatar

    29.08.2010. (08:01)    -   -   -   -  

  • SDP

    TIHIĆ, SDA I NJIHOVI KOALICIJSKI PARTNERI- HDZ 2 SU ODGOVORNI ZA STANJE U ZEMLJI

    U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj je usvojen plan izbornih aktivnosti u narednih 5 sedmica. Između ostalog, razmatrani su i besprizorni napadi koji dolaze od Tihića i njegove stranke.

    Nakon osmišljavanja i aktivnog učešća u implementaciji besprizorne afere "državni udar" 2003. godine, Sulejman Tihić je na pres konferenciji SDA otkrio da je konstruktor tzv. afere ''reket'' u kojoj glavnu ulogu igraju stranački tajkuni i kriminalci.

    Tihić je na mjesto premijera postavio Nedžada Brankovića koji je federalni budžet zavio u crno u toj mjeri da je Federacija BiH bila prinuđena na sklapanje stand-by aranžmana sa MMF-om pod zelenaškim uslovima. I umjesto da objasni građanima BiH zašto je njihovu djecu prodao u bijelo roblje i ko će platiti najveću cijenu vraćanja kredita od 1,2 milijarde eura, Tihić im poručuje da više vjeruju njemu nego svojim praznim novčanicima.
    Ponoseći se svojim potpisom na tzv "prudski sporazum", kojim je svojim partnerima u SNSD-u i HDZ-u isporučio podjelu zemlje, Tihić krivi opoziciju za stanje u koje je doveo zemlju u zadnjih osam godina. Čega se pametan stidi, budala se ponosi.

    Tihićeva vlast je branitelje ove zemlje svela na prosjački štap dok se on i njegovi ministri voze u automobilima koji koštaju po nekoliko stotina hiljada maraka.

    U isto vrijeme, građani BiH su izloženi poniženjima u redovima pred ambasadama zbog nesposobnosti serije Tihićevih ministara sigurnosti u Vijeću ministara BiH. Omladina iz cijelog regiona slobodno putuje i studira u Evropi, dok naša djeca zahvaljujući SDA i vlasti ostaju u getu.
    Uprkos činjenici da su SDA, Tihić i koalicioni partneri uzrok stanja u kojem se nalazimo, tako što su zajedno sa partnerima ispunili 5% onoga što su obećali 2006., najveći neprijatelj SDP-a nisu Tihić i ostatak vladajuće koalicije. Naš najveći neprijatelj je stanje u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi. SDP-ov odgovor na to stanje je pet ključnih rješenja do kojih smo došli zajedno sa hiljadama građana tokom nekoliko stotina održanih skupova.

    Narod zna da je izostanak kandidature na izborima Tihićev providan pokušaj da izbjegne polaganje računa na isti način na koji izbjegava predočiti javnosti koliko će narodnih para biti potrošeno na izbornu kampanju SDA gdje također slijedi primjer koalicionih partnera. Izostanak Tihićeve kandidature za bilo koju funkciju na ovim izborima je najveće pojačanje koje je SDA mogla dobiti. Logično je da samo takav stranački predsjednik može izjaviti da će "koliko on zna" SDA potrošiti 1,3 miliona KM na predizbornu kampanju.

    Zbog toga će trećeg oktobra Sulejman Tihić, SDA i koalicioni partneri biti izloženi sudu obespravljenih radnika, ucijenjenih branitelja BiH, nezaposlenih i propast će na isti način kao što su propale i montirane afere protiv SDP-a i njenih čelnika.

    Jer narod zaista zna, zna pravu istinu.

    Centar za informisanje SDP BiH

    avatar

    29.08.2010. (19:07)    -   -   -   -  

  • SDP

    JER NAROD ZNA PRAVU ISTINU!

    DRŽAVA ZA ČOVJEKA!

    avatar

    29.08.2010. (19:08)    -   -   -   -  

  • pink

    ja budale coeka mozeli se ovaj ikako nogirat

    avatar

    29.08.2010. (21:13)    -   -   -   -  

  • ja

    iz jako ugroženih obitelji

    avatar

    01.09.2010. (17:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...