Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Skauti u Kandiji

U kampu sudjeluje 35 mladih iz Uskoplja, Bugojna i Kandije


Za vrijeme posjete predstavnika Europske federacije katoličkih skauta NCM-u „Ivan Pavao II.“ u svibnju ove godine, dogovoreni su prvi koraci koji će voditi k osnivanju katoličkih skauta u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Jedan od njih je i održavanje kampova za mlade na kojima će se započeti s formacijom za ulazak u skautsku obitelj.
Tim povodom su u subotu, 31. srpnja, u župu Kandija doputovali skauti iz San Rema u Italiji, koji će u ovoj župi do 6. kolovoza poučavati mlade o osnovama skautizma i učiti ih osnovne vještine. Na kampu sudjeluje 35 mladih iz župe domaćina Kandije, Bugojna i Uskoplja. Katolički skautizam mladima nudi posebnu formaciju koja ih vraća prirodi i jednostavnosti, te ih tako približava Bogu. Domaćinu ovog kampa, don Iliji Miškiću, župniku u Kandiji izuzetno je drago što se prvi kamp za skaute održava upravo u njegovoj župi:
„Mislim da je početak katoličkog skautizma kod nas jako dobra ideja, da mladi kroz skautizam nauče kako biti bolji ljudi i kršćani, da se upoznaju sa drugima i da nekad u budućnosti mladi iz Bosne i Hercegovine idu u druge zemlje i održavaju ovakve kampove.“

Predstavnik Bugojanskog dekanata u Vijeću za mlade, Antonio Džolan također je vrlo zadovoljan ovom inicijativom:
„Ideja za osnivanje katoličkog skautizma u Bosni i Hercegovini je jako dobra iz više razloga. Mladima se kroz skautizam nudi mogućnost da pokažu što znaju, da budu lideri, kreativni, i da se formiraju u dobre ljude koji će biti za primjer svima. Ovo je dobar način kako crkvu i Kristov nauk približiti mladim ljudima. S druge strane također izvući mlade iz kuća, da ostave kompjutere i televiziju i sve ono što nudi svijet tehnologije i napretka, ako to možemo nazvati napredak.“

„Nadamo se da će, iz ovog prvog koraka, uistinu nastati jezgra koja će voditi daljim koracima, te da će i u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, katolički skauti postati snažna udruga koja će poticati druge mlade za ponovni susret i zbližavanje s Kristom“, stoji u priopćenju. Grupe mladih iz župa na Stupu i Lug Brankovićima su već ove godine na formaciji u Italiji kako bi i sami postali skauti. U međuvremenu Vijeće za mlade radi na Statutu Katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije kako bi ovaj pokret dobio i priznanje od strane Nadbiskupije, ali i od strane nadležnih civilnih vlasti. (kta/mladicentar)


Post je objavljen 04.08.2010. u 14:25 sati.