Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Presude Haračiću i Miličeviću

Dvije presude Županijskog suda u Novom Travniku


U mjesecu srpnju, prije ljetne stanke, Županijski sud u Novom Travniku donio je nekoliko presuda, od kojih i neke za djela počinjena na području uskopaljske općine. Najprije je 13. srpnja 2010. godine sudsko vijeće, kojemu je predsjedavao sudac Mehmedalija Huseinović optuženog Kenana Haračića oglasilo krivim jer je "2. veljače 2009. godine u mjestu Kozice općina Gornji Vakuf – Uskoplje na gradilištu mini hidrocentrale „Dubrava“ kao odgovorna osoba, rukovodilac izgradnje mini hidrocentrale „Tehel“ d.o.o. Sarajevo postupio suprotno odredbama (...) Zakona o zaštiti na radu i (...) Pravilnika o zaštiti na radu, iako je bio svjestan da zbog takvog ponašanja može nastupiti zabranjena posljedica ali je olako držao da ona neće nastupiti, pa je na taj način izazvao opasnost za život ljudi tako što je prilikom rekonstrukcije i sanacije cjevovoda postavljenog u zemlji angažirao radnike Čelić Šerifa i Čaušević Jasmina na crno, bez obuke i posebnih mjera zaštite na radu nije osigurao posebne uvjete rada u cjevovodu, ventilaciju, način rada agregata, otklanjanje opasnih materija plina i prašine, tako što su isti ušli unutar cjevovoda u dubini oko 700 metara da spoje cijevi, tako da svaki spoj cijevi bruse iznutra oko 80,00 cm, pri tome koristeći ručnu brusilicu i agregat, pri čijem radu je došlo do ispuštanja ugljen monoksida i prašine, usljed čega je došlo do gušenja radnika ugljen monoksidom, kod kojih je nađeno u organizmu preko 50% ugljen monoksida usljed čega je nastupila smrt Čelić Šerifa i Čaušević Jasmina", te mu je "izrečena uvjetna osuda kojom se optuženom utvrđuje kazna zatvora u trajanju od deset /10/ mjeseci i istovremeno se određuje da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri /3/ godine počev od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo".

Dan poslije, 14. srpnja, sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Darmina Avdića donijelo je presudu kojom je Martin Miličević proglašen krivim jer je "04.07.2009.godine oko 01,00 sati nakon što se u više ugostiteljskih objekata na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje doveo u alkoholisano stanje sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,32 promila protivno odredbama člana 28. stav 1., člana 44. stav 1. i člana 174. stav 1. i 2. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama i sa vozilom marke „Golf 2“ registarske oznake 928-M-476 uključio se u javni promet na magistralnu cestu M-16 Bugojno – Gornji Vakuf/Uskoplje u pravcu Bugojna, na dijelu koji čini ulicu branitelja domovine kroz grad Gornji Vakuf/Uskoplje, vozeči brzinom od 76km/h, a koja je zakonom ograničena na 60 km/h, pa i pored toga što je prilazeći ugostiteljskom objektu „Clasic“ mogao vidjeti grupu pješaka kako prelaze cestu sa desne na lijevu stranu gledano u pravcu njegovog kretanja, nije obratio pažnju na pješake, a niti smanjio brzinu, svjestan da time može izazvati opasnost za sudionike u prometu i pristajući na tu opasnost, već je nesmanjenom brzinom nastavio kretanje i vozilom prešao na lijevu kolovoznu traku na kojoj je ostvario kontakt sa pješakom – oštećenim Tomom Ramčić koji je slijed udara te nabacivanja na prednje vjetrobransko staklo i odbačaja na asfalt zadobio teške i po život opasne ozljede u predjelu glave, vrata i grudi, trbuha, dvostruki prijelom lijeve goljenične kosti, dvostruki poprečni prijelom lijeve lisne kosti, popriječni prijelom donje grane desne stidne kosti, od kojih oštećenja po život opasnih centara u moždanom stablu je dana 06.07.2009.godine preminuo u Kliničkom bolničkom centru u Sarajevu, čime je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 2. u vezi sa članom 332. stav 1. KZ F BiH, pa ga je sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci.
Optuženom je, također, izrečna mjera sigurnosti zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 1 (jedne) godine, računajući od dana pravosnažnosti presude s tim što se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere, a oštećeni Ramčić David se sa imovinskopravnim zahtjevom u cijelosti se upućuje na parnični postupak.





Post je objavljen 08.08.2010. u 22:55 sati.