http://rigijev.blog.hr

nedjelja, 28.04.2013.

Hocete da volite druge; umrite za njih - neka umre vasa potreba za njima

Kako promjenit sopstveni zivot? Sta treba uciniti? Nista! Da bi se vas zivot preobrazio, potrebno je da vidite. Da vidite nesto sto ce vas promijeniti. Nista ne treba da cinite. Potrebno je samo vidjeti stvari na nov nacin. Promjena i preobrazaj dolaze usporedo s vidjenjem, novim sagledavanjem svijeta i vas samih. Metanoja, pokajanje, jer je carstvo bozje ovdje i sada. Pokajanje ne znaci oplakivanje sopstvenih grijeha; pokajanje znaci vidjenje svega na potpuno nov nacin, znaci promjenu ideja, preobrazaj srca.
Potrebna je dobra volja da bismo vidjeli nesto novo. Trebamo ostati otvoreni, uvijek spremni da pitamo. U suprotnom se tone u mentalne predrasude.

Sta je patnja? Uocimo razliku; vi mozete imati bolove i patiti, ili imati bolove i ne patiti. Patiti znaci prepustiti se porazu. To je patnja. Patnja znaci prepustanje da nas preplavi bol, malodusnost, strepnja.
Dok se ucite molitvi i dalje cete biti prepusteni malodusnosti, strahu. Oni su kao oblaci sto prolaze nebom, i vi se poistovjecujete s tim oblacima. Ali vi mozete biti nebo umjesto da se identificirate s oblacima. Oni ce dolaziti i odlaziti kao i prije; Prije prosvjetljenja cesto sam osjecaao tugu; nakon prosvjetljenja i dalje osjecam tugu.

Nekada nekom (pri)dajemo moc da odlucuje o nasem raspolozenju; da li cu biti tuzan ili radostan.
Nasa sreca nikada nije posljedica necega. Istinska sreca nema uzroka, nije nicim uvjetovana. Ako vas neko ucini sretnim ili ste zadovoljni svojim poslom, to nije prava sreca, vec ostvarenje odredjene zelje.
Kada vam nista ne moze naskoditi, nijedan osoba, nikakav dogadjaj, nista, tek tada ste sretni.


Zelimo da posjedujemo stvari ili osobe, i da se nikad od njih ne odvojimo. Postajemo ovisni i gubimo slobodu. Istovremeno, drugima ne dopustamo da budu slobodni, krademo njihovu slobodu, branimo ju.

Niko nije tako slobodan i ziv kao onaj koji je prihvatio smrt.
Vjezba/ za oslobadjenje srca od ovisnosti
Mislite na neku osobu za koju ste toliko vezani da ne mozete bez nje. Razgovarajte u mislima s tom osobom, zamislite ju kako sjedi pred vama. Obratite joj se spontano, od srca. Recite toj osobi koliko vam znaci a zatim dodajte ovo (u pocetku vam se ovo moze ciniti bolno – ako previse boli prekinite vjezbu i nastavite drugi put); Puno te volim i jako mi je stalo do tebe, ali TI NISI MOJ ZIVOT. Predamnom je zivot, moram ostvariti svoju sudbinu, razlicitu od tvoje.
Zvuci mozda okrutno, zivot nije uvijek lak.

Vjezba/ da prihvatimo nekoga s njegovim manama
Mislite na nekog koga duboko volite. Zamislite da sjedi ispred vas, da govorite s tom osobom, obratite joj se od sveg srca. Recite koliko vam znaci to sto je usla u vas zivot. Dok ovo cinite, postanite svjesni onoga sto osjecate. Kada osjetite ushicenje i toplina koju donosi ova vjezba, predjite na sljedecu.
Mislite na nekog koga volite i ko vas voli. Ako ga pazljivo promatrate, naci cete mane. One ne umanjuju ljubav prema toj osobi i ne sprecavaju vas da volite svo dobro u njoj. Kao sto je to mogao Isus.

Oznake: ljubav, veza, sreca, sloboda, posesivnost, patnja, osjecanja

28.04.2013. u 16:25 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.04.2013.

Borhes TRENUCI

TRENUCI
Kada bih svoj zivot mogao ponovo da prozivim
pokusao bih u sledecem da pravim vise gresaka,
ne bih se trudio da budem tako savrsen,
opustio bih se vise.
Bio bih gluplji nego sto bejah,
zaista,vrlo malo stvari bih ozbiljno shvatio.
Bio bih manji cistunac.
Vise bih se izlagao opasnostima,
vise putovao,vise sutona posmatrao,
na vise planina se popeo
vise reka preplivao.
Isao bih jos na vise mesta
na koja nikad nisam otisao.
Jeo manje boba,a vise sladoleda,
imao vise stvarnih,a manje izmisljenih problema.
Ja sam bio jedan od onih
sto je razumno i plodno zivio
svaki minut svog zivota;
imao sam, jasno, i casaka radosti

Ali kad bih mogao nazad da se vratim
tezio bih samo dobrim trenucima
Jer,ako neznate, zivot je od toga sacinjen,
od trenova samo; nemoj propustati sada.
Ja sam bio od onih sto nikuda nisu isli
bez toplomera, kisobrana, termofora i padobrana.
Kad bih opet mogao da zivim
lakse bih putovao.
Kad bih ponovo mogao da zivim
s proleca bih poceo bosonog da hodam
i tako isao do kraja jeseni.
Vise bih se na vrtesci okretao.
Vise sutona posmatrao,
sa vise dece igrao,
kada bih zivot ponovo pred sobom imao.
Ali,vidite, imam 85 godina
i znam
da umirem.

By Horhe Luis Borhes

Oznake: zivot, umiranje, Borhes

15.04.2013. u 16:30 • 0 KomentaraPrint#

petak, 12.04.2013.

Zivimo u kulturi buducnosti, kulturi sutrasnjice

Jedna od prvih knjiga gdje se kao sedamnaestogodisnjak srecem sa pojmom ovdje i sad je u knjizi Otok od Aldous Huxley-a. Tamo ptica Garuda u letu stalno kresti ovdje i sad-ovdje i sad. Znao sam da se mora raditi o necemu vaznom no nisam shvacao o cemu se zapravo radi. I onda knjige i knjige, i duhovni ucitelji i mudraci, svi govore o tome. I eto prodje i trideset godina prije nego shvatih o cemu se tu radi. Evo u sljedecem pasusu de Melo takodjer govori o tom sadasnjem trenutku;
Zivimo u kulturi buducnosti, kulturi sutrasnjice. Sutra cu biti sretan. Sutra cu ziviti. Zivit cu kad upisem studij, kad odsluzim vojsku, kad se ozenim. Kada se ozene i dobiju djecu onda govore; zivit cu kad odrastu. Kada odrastu …

Ispitajte svoje misli i vidjet cete da su najcesce okrenute proslosti ili buducnosti. Postanite svijesni koliko malo zivite u sadasnjosti.

Buda; kada udisete, budite svjesni cinjenice da udisete. A kada izdisete, budite svjesni cinjenice da izdisete.
Zivot nije sutra, zivot je sada. Ljubav nije sutra, ljubav je sada. Ako zivite u sada, prosvjetljni ste.

Biti ovdje je da izadjemo iz sopstvenog uma i vratimo se svojim culima. Ili da doslovno izadjemo iz sfere apstraktnog i prepustimo se neposrednom iskustvu.
Npr; DOK SE JEDE NE PRICA SE!

Krisnamurti nas upozorava; Onoga dana kada dijete naucimo nazivu neke ptice, dijete vise ne vidi pticu. Dijete gleda ovu pernatu zivu pojavu, tajanstvenu i cudesnu, a mi mu kazemo; To je roda. Sada dijete ima ideju: roda. Poslje, svaki put kad vidi rodu, reci ce; Ma znam, to je roda. Rijec- pojam, mogu biti prepreka koja nam ne dozvoljava da vidimo konkretnu pticu. Termin Amerikanac moze se ispostaviti kao prepreka koja nam ne dozvoljava da realno sagledamo covjeka pred nama. Rijec Bog i sama ideja o Bogu mogu biti prepreka na putu ka vidjenju Boga.
Ovdje de Melo govori kako postajemo kondicionirani. Kako su nam reakcije uvjetovane dosadasnjim saznanjima ili iskustvima. Ja bih rekao zaprljane. To nam onemogucava da zaista vidimo i dozivljavamo stvari onakvima kakve one stvarno jesu.

Promatrajte bez prosudjivanja. Bez prihvacanja ili odbacivanja. Budite nepristran promatrac.
Promatrajuci samoga sebe dolazite do samospoznaje o sebi kao unikatu. Biti unikat, original znaci biti ziv. Nikoga ne imitirati. Biti svoj. Osloboditi se glasova i daljinske kontrole. Ovdje se radi o autenticitetu i slobodi da budes svoj. Da budes ziv i da zivis svaki trenutak zivim zivotom.

Iskustvo – vracanje culima
Oslusnite sve zvuke koji dopiru do vas. Visoke, niske, glasove. Tada se dogadja iskustvo.

Kada jedem, jedem; kada gledam, gledam; kada slusam, slusam.

Promatrajta sebe. U onoj mjeri u kojoj budete promatrali sebe, ne samo mentalno, vec kao nepristran, odvojeni promatrac, u istoj mjeri cete odbaciti svoje mehanicko ponasanje, odbacit cete sve ono sto vas cini marionetom.

Sloboda i lanci proslosti

Prvi lanac koji nas sprecava da budemo slobodni su ruzna iskustva iz proslosti.
Kako raskinuti lance? Kako opet postati Slobodan? Potrebni su nam vjera i zahvalnost.

Vjezba; Gospode, tesko je, ali vjerujem i od srca prihvatam da je to (neki dogadjaj ) bila tvoja volja i da se sve to desilo za moje dobro. Cak iako to dobro (jos) ne vidim, znam da ono postoji za mene.
Ucinite ovo njezno, bez gorcine, bez primoravanja sebe. Moze se desiti da se naljutite. U redu. I na taj se nacin molite. Gospod ce biti zahvalan vasim postenjem i iskrenoscu.
Nastavite potom nekog drugog dana.
Ova vjezba trazi puno vremena jer se sloboda ne osvaja preko noci.

Kada osjetite srcem i kazete da stvarno vjerujete kako je sve za vase dobro, tada mozete i da zahvalite Bogu. Kada ste u stanju da zahvalite za sve sto ste postigli i dobro koje iz toga proistice, osjetit cete se slobodnim, raskinut cete jedan od mnogih lanaca kojima ste okovani.

Drugi lanac kojim ste okovani iznutra su dobra iskustva iz proslosti. Tako je lijepo vracati se na njih u sjecanju i hraniti se njima. Tako postajete zrtvom kronicne bolesti zvane nostalgija. Prestajete zivjeti. Napustate sadasnjost. Moguce da tako i unistite sadasnjost.
Predpostavimo da ste dozivjeli neko ljepo iskustvo s nekom dragom osobom. Npr izasli ste zajedno na veceru. To lijepo iskustvo nosite sa sobom dok ste sa tom osobom. Jednog dana kazete; Nije vise lijepo kao nekad. Sta cinite? Jednim iskustvom iz proslosti unistavate sadasnjost. To vase iskustvo sputava. Postajete manje slobodni, manje zivi.

Kako se osloboditi?
Postoji jedna metoda koja moze biti vrlo bolna. Iznjeti novi zivot na svjetlo dana moze duboko da povrijedi. Ali, ako ste spremni na to, razmislite o osobama koje ste nekada volili i koje sada nisu vise s vama, jer su se udaljile ili su mrtve. Razgovarajte sa svakom od njih, recite im: Zahvalan sam ti sto si usao u moj zivot! Uvijek cu te voliti! A sad moram da odem. Zbogom!
Ako se vezem za tebe, necu nauciti da volim sadasnjost, niti cu nauciti da volim osobe sa kojima sam sada. Zbogom!


Mnogi ljudi nikad nisu zivili i nisu iskusili dubinu i bogatstvo koje sobom nosi starost. Zato sto iza sebe nisu ostavili mladost.

Kraj zivota je tek pocetak. Ono najbolje tek dolazi.

Ovo je izvadak rečenica i mudrosti iz knige Antoni de Melo-a koje su mene dirnule i inspirirale da ih ispišem.
by Rigi



Oznake: ovdje i sad, vjera, zahvalnost, Krisnamurti, De Melo, sadasnji trenutak, Aldous Huxley, autenticitet, identitet

12.04.2013. u 16:30 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 04.04.2013.

De Melo Novi dan; Vrati se svome srcu

Da bi stigao do tisine, neophodno je da postanes svjestan pet cula koristeci ih. Sve sto treba da radis je;
Gledaj
Slusaj
Dodiruj
Mirisi
Kusaj

Gledanje srcem
Koristenjem rijeci iz svetog pisma, da bismo prevazisli rijeci, stizemo do tisine. Kako? Uzmimo npr ovaj dio: ‘A u posljednji veliki dan praznika, Krist je ustao i pozvao: Ko je zedan, neka dodje meni i pije’.
Neki ce mozda reci; Svako? Zar to hoces da kazes Gospode? Lopov, gresnik? Dobro, evo me, daj mi da pijem!
Netko drugi ce reci; Ne vjerujem. O kom picu je rijec? Toliko sam ti puta prilazio i nikad mi nista nisi dao. Tu neko osjeca razocarenje, srce mu je ispunjeno ljutnjom i razumljivo je da tako govori s Bogom.
Netko treci bi mogao da kaze; Sasvim mi je jasno o cemu govoris, Gospode, jer si mi vec davao da pijem! Evo me, opet sam ozednio.

Zamislite da je Isus pred vam i da vam upucuje ove rijeci; Mir, Ne strepite to sam ja, Pridji, podji sa mnom, Sve je moguce za onoga koji vjeruje. Treba samo da sutite. Pustite rijeci da prodru do srca. Udjite u tisinu.

Vratite se svome srcu. Vratite se kuci. Vratite se ksebi. Tako sto cete stupiti u kontakt sa svojim tijelom. (vjezba – meditacija) To ce vam donijeti dusevni mir.
Vase srce ce biti ispunjeno mirom i strahovi ce nestati. Za to je potrebno vrijeme odn stprljenje. Mozete reci da nemate vremena. No, ako nesto hocete, uvijek cete naci vremena za to.

Vjezba/ Npr, kada vozite; osjetie volan koji drzite, osjetite sjediste pod vama, stopala u obuci, nabore na odjeci, postanite svjesni svoga tijela, stupite u dodir s njim.
To ce vas vratiti u sadasnjost. Kuci – sebi samima. Tek od tog trenutka cete poceti da zivite.

Japanska; onog dana kada prestanes da putujes (trcis), konacno ces stici.
Ja bih rekao; nije toliko vazno ni stici koliko je vazno putovati.

Provodimo zivot u napornim pokusajima da ustedimo vrijeme i, u medjuvremenu, mi procerdamo taj isti zivot.
Isus; Osvojio si svijet i usput izgubio dusu.

Koliko vam vremena treba da biste stigli na posao? Dvadeset minuta. Probajte da utrosite dvadesetpet. Koliko za dorucak. Pet minuta. Doruckujte deset minuta. Cestitajte sebi za svakih nekoliko trenutaka koje dodajete svakoj stvari koju cinite. Za nedelju dana cete poceti da zivite u sadasnjosti.

Prihvacanje
Postoji puno toga u nasem zivotu sto ne mozemo promjeniti. Bespomocni smo i, ako naucimo da kazemo da ovim stvarima, stici cemo do dusevnog mira. Mir boravi u tom da. Ne mozemo zaustaviti vrijeme, sprijeciti smrt voljene osobe, prevazici ogranicenja sopstvenog tijela.
Ako, u svom srcu, uspijete da kazete da, reci cete da Bozjoj volji.
Ako istrajete u ovom stavu, naci cete mir cak i u onim stvarima koje uporno zelite da promjenite.

Distanca
Vjezba/ Napravite spisak stvari za koje ste vezani, kojih ne biste da se odreknete. Recite svakoj od njih; Sve ce ovo proci.
Napravite spisak svega onoga sto vam se ne svidja, sto mrzite, sto ne podnosite i svakoj od stvari recite; I ovo ce proci.

Mir je dar. Ne mozemo ga sami proizvesti. Sve sto mozemo je da otvorimo svoja srca da bi ga zadobili.

Sreca
Sreca ne postoji sama po sebi. Ona je uvijek posljedica necega. Pogresno je vjerovanje da se sreca nalazi izvan nas. U spoljnom svijetu, drugim ljudima …“promijenit cu posao pa cu biti sretniji, promijenit cu grad – zemlju, brak”. Ljudi misle da ce ih novac, moc, ugled uciniti sretnima. Radost i sreca se ne nalaze u spoljnom svijetu. Oslobodimo se ove iluzije i to ce nam promijeniti zivot.
Ako ne dobijem, ne ostvarim ovo ili ono, odbijam bilo kakvu srecu. Ako ne dobijem onog, ili se ne dogodi ono, sreca mi nije vazna.
Mnogi nisu sretni zato sto postavljaju uslove sopstvenoj sreci.

Vezivanje
Tuzni ste zbog nekog gubitka. Negativne emocije su nesto sasvim prirodno. Ono sto je neprirodno, sto ne valja, je vezivanje za ove emocije.

Vjezba/ Zamislite svoje dusevne patnje, LJUBOMORU, osjecaj krivice, razocarenje itd. I upitajte sebe: STA CE SE DESITI AKO SVE TO ODBACIM?
Pokusajte da od srca kazete:
KAKO SAM SRETAN.
KAKO SAM ZAHVALAN ZA SVE OVO!
Sve je u redu!
Jer, nemoguce je biti istinski zahvalan a ne biti sretan.

Vjera
Vjera koja se zasniva na ubjedjenju da je sve u Bozjim rukama i da ce se sve okrenuti u nasu korist, se pretvara u radost.

Zivot
Malo je onih koji ulazu vrijeme i energiju da uzdignu svoje postojanje na visu razinu. Mozete umrijeti a da nikada niste ni zivjeli u pravom smislu rijeci. Ljudi misle da su zivi zato sto disu, jedu, govore, hodaju. Ima ljudi punih predrasuda, koji nisu ono sto jesu, samo su marionette. Oni nisu ni zivi ni mrtvi.

Sta znaci biti zaista ziv? Znaci tri stvari;
Biti ono sto jesi
Biti ovdje
Biti sada

Ajnstajn je rekao da je lakse razbiti atom nego predrasudu. Ljudi nisu ono sto su. Na odredjen nacin svi su kontrolirani. Sta je rezultat? Postaju marionette; ponasaju se, delaju i osjecaju na mehanicki nacin. Nemaju ziva osjecanja niti zivo ponasanje a nisu ni svjesni toga. Odgovaraju na glasove ljudi, na iskustva koja pripadaju proslosti. Dozivjeli su odredjene stvari koje su ih obiljezile za cijeli zivot. Ta ih iskustva drze pod kontrolom. Zato nisu slobodni. Nisu zivi. To je osnovna prepreka duhovnom zivotu.

Krist je rekao; Ako hocete da budete moji ucenici, morate zamrziti oca i majku (-naravno ne doslovno o.p.). Otac i majka o kojima Isus govori su otac i majka koje nosimo ukorijenjene u svom umu i koji nas kontroliraju. Od njih se trebamo odvojiti. Njih se treba rijesiti.

Ovo je izvadak rečenica i mudrosti iz knige Antoni de Melo-a koje su mene dirnule i inspirirale da ih ispišem.
by Rigi

Oznake: uslovljenost, De Melo, srce, emocije, negativne emocije, zivot, prihvacanje, vezivanje, bog, unutarnji mir, duh, tijelo

04.04.2013. u 15:02 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 01.04.2013.

Wisdom collection Video

Tolle - Kraj patnji

Oznake: Tolle, patnja, oslobodjenje

01.04.2013. u 22:37 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



Veljača 2019 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (1)
Svibanj 2018 (1)
Veljača 2018 (1)
Studeni 2017 (2)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (16)
Svibanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (2)
Siječanj 2017 (1)
Ožujak 2016 (3)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (3)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (22)
Veljača 2015 (13)
Siječanj 2015 (11)
Prosinac 2014 (6)
Studeni 2014 (1)
Kolovoz 2014 (3)
Veljača 2014 (4)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (2)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (8)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (5)
Ožujak 2013 (21)
Veljača 2013 (9)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (5)
Listopad 2012 (8)
Kolovoz 2012 (14)
Srpanj 2012 (7)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)

Moj Pinterest

Visit Davor's profile on Pinterest.



View Davor Gasparac's profile on LinkedIn