Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rigijev

Marketing

Hocete da volite druge; umrite za njih - neka umre vasa potreba za njima

Kako promjenit sopstveni zivot? Sta treba uciniti? Nista! Da bi se vas zivot preobrazio, potrebno je da vidite. Da vidite nesto sto ce vas promijeniti. Nista ne treba da cinite. Potrebno je samo vidjeti stvari na nov nacin. Promjena i preobrazaj dolaze usporedo s vidjenjem, novim sagledavanjem svijeta i vas samih. Metanoja, pokajanje, jer je carstvo bozje ovdje i sada. Pokajanje ne znaci oplakivanje sopstvenih grijeha; pokajanje znaci vidjenje svega na potpuno nov nacin, znaci promjenu ideja, preobrazaj srca.
Potrebna je dobra volja da bismo vidjeli nesto novo. Trebamo ostati otvoreni, uvijek spremni da pitamo. U suprotnom se tone u mentalne predrasude.

Sta je patnja? Uocimo razliku; vi mozete imati bolove i patiti, ili imati bolove i ne patiti. Patiti znaci prepustiti se porazu. To je patnja. Patnja znaci prepustanje da nas preplavi bol, malodusnost, strepnja.
Dok se ucite molitvi i dalje cete biti prepusteni malodusnosti, strahu. Oni su kao oblaci sto prolaze nebom, i vi se poistovjecujete s tim oblacima. Ali vi mozete biti nebo umjesto da se identificirate s oblacima. Oni ce dolaziti i odlaziti kao i prije; Prije prosvjetljenja cesto sam osjecaao tugu; nakon prosvjetljenja i dalje osjecam tugu.

Nekada nekom (pri)dajemo moc da odlucuje o nasem raspolozenju; da li cu biti tuzan ili radostan.
Nasa sreca nikada nije posljedica necega. Istinska sreca nema uzroka, nije nicim uvjetovana. Ako vas neko ucini sretnim ili ste zadovoljni svojim poslom, to nije prava sreca, vec ostvarenje odredjene zelje.
Kada vam nista ne moze naskoditi, nijedan osoba, nikakav dogadjaj, nista, tek tada ste sretni.


Zelimo da posjedujemo stvari ili osobe, i da se nikad od njih ne odvojimo. Postajemo ovisni i gubimo slobodu. Istovremeno, drugima ne dopustamo da budu slobodni, krademo njihovu slobodu, branimo ju.

Niko nije tako slobodan i ziv kao onaj koji je prihvatio smrt.
Vjezba/ za oslobadjenje srca od ovisnosti
Mislite na neku osobu za koju ste toliko vezani da ne mozete bez nje. Razgovarajte u mislima s tom osobom, zamislite ju kako sjedi pred vama. Obratite joj se spontano, od srca. Recite toj osobi koliko vam znaci a zatim dodajte ovo (u pocetku vam se ovo moze ciniti bolno ako previse boli prekinite vjezbu i nastavite drugi put); Puno te volim i jako mi je stalo do tebe, ali TI NISI MOJ ZIVOT. Predamnom je zivot, moram ostvariti svoju sudbinu, razlicitu od tvoje.
Zvuci mozda okrutno, zivot nije uvijek lak.

Vjezba/ da prihvatimo nekoga s njegovim manama
Mislite na nekog koga duboko volite. Zamislite da sjedi ispred vas, da govorite s tom osobom, obratite joj se od sveg srca. Recite koliko vam znaci to sto je usla u vas zivot. Dok ovo cinite, postanite svjesni onoga sto osjecate. Kada osjetite ushicenje i toplina koju donosi ova vjezba, predjite na sljedecu.
Mislite na nekog koga volite i ko vas voli. Ako ga pazljivo promatrate, naci cete mane. One ne umanjuju ljubav prema toj osobi i ne sprecavaju vas da volite svo dobro u njoj. Kao sto je to mogao Isus.Post je objavljen 28.04.2013. u 16:25 sati.