PUT DO DJEČJEG SRCA

11.09.2007., utorak

IGRE MOZGALICE



Do treće godine života djetetov mozak oblikuje 1000 bilijuna veza – otprilike dvostruko više u odnosu na broj veze u odraslih osoba. Neke su moždane stanice, neuroni, i prije rođenja čvrsto povezane s drugim stanicama. One kontroliraju otkucaje djetetova srca, disanje, reflekse i druge funkcije bitne za preživljavanje. Ostatak moždanih veza čeka ''aktiviranje''.

Veze koje neuroni stvaraju jedni s drugima nazivaju se sinapsama. Iako se različiti dijelovi mozga razvijaju različitom brzinom, studija za studijom pokazuje da je vrhunac nastanka sinapsi razdoblje od rođenja do otprilike desete godine. U tom razdoblju receptivni nastavci živčanih stanica, zvani dendriti rastu i šire se da bi oblikovali bilijune bilijuna sinapsi. Jedna stanica može biti povezana s 10 000 ostalih stanica.

Masa mozga se utrostručuje da bi krajem tog razdoblja bila otprilike veličine odrasle osobe. Razdoblje naglog razvitka sinapsi u određenim dijelovima mozga poklapa se, čini se, s razvitkom ponašanja povezanih s tim dijelovima mozga. Znanstvenici vjeruju da poticaj koji primaju dojenčad i mala djeca određuje oblike sinapsi u mozgu, dakle koje će ''staze'' biti jače povezane.

Najbolji način da se razviju veze u djetetovu mozgu je pobrinuti se za ono što dijete treba, počevši s pažljivim roditeljima i ljudima koji se o djeci brinu. Dojenčad i mala djeca napreduju u okruženju koje je zanimljivo za istraživanje, sigurno i ispunjeno osobama koje odgovaraju na njihove emocionalne i intelektualne zahtjeve – osobama koje im pjevaju, grle ih, pričaju i čitaju.

Sve te moždane veze ne znače nametanje ranog učenja nego razvitak potencijala za buduće učenje. Kad se mozak razvija kako treba, učenje će u budućnosti vjerojatno biti uspješno.


iz uvoda knjige

Igre mozgalice
(za dojenčad, jednogodišnjake i dvogodišnju djecu)

Jackie Silberg

u izdanju Profila




- 17:14 - Reci što ti je na srcu (1) - Stavi blizu srca - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Komentari DA/NE?

Put do dječjeg srca?

DA!
Pomoć kod putovanja do dječjeg srca, ali ne samo do njega!!



"BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO.
SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI."

(Mali princ
Antoine de Saint-Exupery)




Ako netko želi reći nešto od srca k srcu može to učiniti na sljedećoj adresi:

djecjivrtic@gmail.com




free web counter
Visit Now




srce traži put




Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RAZLIČITI PUTOVI

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!


(knjiga Brojeva 6, 24 - 26)