PUT DO DJEČJEG SRCA

29.07.2007., nedjelja

PRIČA ČETVRTA


U starim vremenima kralj je odredio da se nasred ceste postavi veliki kamen. Sakrio se i promatrao da li će netko pokušati maknuti kamen s ceste.

Trgovci i bogati kmetovi su hodali cestom, no svi su samo zaobilazili kamen i nastavljali put.

Neki su se čak žalili na kralja zbog neodržavanja ceste, no nitko od njih nije ni pokušao pomaknuti kamen.

Uskoro je cestom prolazio seljak sa teškim bremenom povrća na ramenima. Kad je ugledao kamen, spustio je breme na tlo i pokušao pomaknuti kamen.

Nakon poprilično napora, uspio ga je pomaknuti uz rub ceste.

Kad se vratio po svoju prtljagu, na mjestu gdje je prije bio kamen pronašao je zamotuljak.

U zamotuljku su bili zlatnici i kraljevo pismo u kojem je pisalo da je zlato namijenjeno onom tko pomakne kamen s puta.

Seljak je znao nešto sto većina ne zna: “Sve zapreke su mogućnost za poboljšanje našeg života”.


preuzeto: Udruga pozitivnih misli




- 15:35 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

17.07.2007., utorak

PRIČA TREĆA


U godinama, kad je cijena sladoleda bila mnogo manja no danas, desetogodišnji dječak sjeo je u slastičarnu. Konobarica mu je donijela čašu vode.

“Koliko košta porcija sladoleda?” upitao je dječak.
“Pedeset centi” odgovorila mu je konobarica.
Dječak je izbrojao svoje kovanice.

“A koliko košta ovaj sladoled u čašici ?”
Tad su u slastičarnu počeli dolaziti drugi gosti i konobarica je polako gubila strpljenje. “35 centi” grubo mu je odgovorila.
Dječak je još jednom prebrojao kovanice i odvratio: “Donesite mi onda sladoled u čašici.”

Konobarica mu je donijela sladoled i račun. Dječak je pojeo svoj sladoled, platio račun na blagajni i otišao. Kad se konobarica vratila k stolu, kako bi ga pospremila, počela je plakati. Na rubu tanjurića dječak je ostavio 15 centi napojnice.

Dječak je izabrao sladoled u čašici umjesto cijele porcije kako bi imao dovoljno za napojnicu.


preuzeto: Udruga pozitivnih misli




obavijest: vrtić ne radi u kolovozu :)


- 10:17 - Reci što ti je na srcu (2) - Stavi blizu srca - #

15.07.2007., nedjelja

PRIČA DRUGA


U olujnoj noći tamnoputa žena stajala je uz cestu. Auto joj je bio u kvaru i trebala je pomoć. Potpuno mokra od kiše počela je zaustavljati automobile.

Mladi bijelac, kao da ne poznaje rasne sukobe u SAD-u sredinom 60. godina, zaustavio se kako bi joj pomogao. Mladić ju je odvezao na sigurno, pozvao mehaničara i taksi. Žena je bila u žurbi, no zapisala je adresu svog spasitelja kako bi mu se zahvalila.

Nakon tjedan dana mladiću je netko pokucao na vrata. Iznenađeno se zagledao u poštara na vratima koji je nosio veliki paket. Sadržavao je velik televizor u boji s porukom:

“Najljepše hvala što ste mi pomogli one noći. Kiša je smočila moju odjeću, kao i moju dušu i u tom trenu došli ste Vi. Zahvaljujući Vama uspjela sam vidjeti svog supruga prije no što je otišao s ovog svijeta. Neka vas Bog blagoslovi!
Mrs. King Cole”



preuzeto: Udruga pozitivnih misli




- 11:11 - Reci što ti je na srcu (2) - Stavi blizu srca - #

14.07.2007., subota

PRIČA PRVA


... Nakon nekoliko mjeseci studija medicine profesor nam je podijelio test. Bio sam uzoran student i brzo sam odgovorio na sva pitanja osim zadnjega: “Kako se zove naša čistačica?˝

Predao sam test neispunivši zadnje pitanje. Pred kraj testa kolega je upitao profesora da li će i zadnje pitanje utjecati na ocjenu.
“Naravno!” odgovorio je profesor. “U životu ćete upoznati mnoge ljude. Svatko od njih značajan je na svoj način.”

“Svatko zaslužuje vašu pozornost, makar mu namijenili samo pozdrav ili osmjeh.˝

Nikad nisam zaboravio tu lekciju, a i saznao sam da se čistačica zvala Maria.


preuzeto: Udruga pozitivnih misli


- 19:49 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

12.07.2007., četvrtak

NA PUT...



















Bočice, pelene, rezervna robica, hrana, kolica – neizostavan su dio svakodnevnog repertoara, ma kuda god makli. Pa ipak, uz dobru organizaciju možda nekoliko trenutaka posvetite i – samo sebi.


Da biste to postigli ključna je pravovremena i promišljena priprema.

Bilo da je ovo vašoj bebi prvo putovanje ili već iza sebe ima pristojnu 'kilometražu', sigurno će vam dobro doći nekoliko savjeta. U ovom ćemo se dijelu zadržati na savjetima za putovanje osobnim automobilom, koji su većim dijelom primjenjivi i na druge oblike prijevoza (npr. avion, vlak, autobus. ..) uz neke specifičnosti.


Planiranje putovanja

Odluku o vrsti prijevoznog sredstva, datumu i točnom vremenu polaska donesite dovoljno rano da se stignete pripremiti za sve očekivane i neočekivane događaje na putovanju.

U žurbi, koja gotovo uvijek prethodi putovanju, stvari se često odvijaju nimalo nalik onom kako ste planirali. Zbog toga budite pravovremeni i aktivni u planiranju putovanja. Odluku o vrsti prijevoznog sredstva, datumu i točnom vremenu polaska donesite dovoljno rano da se stignete pripremiti za sve očekivane i neočekivane događaje na putovanju.

Automobil opremite dovoljnom količinom papirnatih i vlažnih maramica, papirnatih ručnika, sredstvima za čišćenje automobila i osvježivačima zraka, te sjenilima za stakla kao zaštitu od sunca.

Odluka o vremenu polaska je, iako se vjerojatno čini jednostavna i nevažna, možda čak i najvažnija koju ćete donijeti. Ukoliko već od prije znate da vaše dijete nema problema sa spavanjem tijekom duljih vožnji u automobilu, planirajte da se vrijeme vašeg putovanja podudara s vremenom spavanja vašeg djeteta. Ako to nije slučaj, na put krenite ujutro odmah nakon buđenja.

Je li nužno da put 'odradite' u jednom komadu ili si možete priuštiti nekoliko zaustavljanja? Što dulje je dijete smješteno u autosjedalici, to je veća vjerojatnost da će postati nervozno i nemirno. Nekoliko kraćih stanki dobro će doći svima. Preporuča se stajati barem po 10 minuta svaka 2 sata.

"Eksplozija" pelene ili dvadesetominutno neutješno plakanje zbog kojih svakako morate stati?

Pri planiranju uvijek očekujte neočekivano, a i s time produženje trajanja puta. Pri putovanju s malim djetetom takvi su događaji više pravilo nego iznimka.


Što ponijeti?

Iako su dojenčad i mala djeca najčešće relativno nezahtjevni putnici koji prespavaju dobar dio puta, svejedno zahtijevaju puno stvari da bi ostali sretni i da bi im bilo udobno. Ovdje ćemo spomenuti samo dio stvari bez kojih se nikako ne smijete zaputiti na dulje putovanje s djetetom.

Nikuda bez autosjedalice!
Osim što je protivno zakonu, vrlo je i opasno voziti dijete na bilo koji drugi način osim u ispravnoj i pravilno postavljenoj autosjedalici na stražnjem sjedištu automobila. Samo zapamtite da nevezano dijete u sudaru pri brzini od 60 km/h udara o objekt unutar ili van vozila istom jačinom kao što bi udarilo o tlo da je palo s petog kata.


Pelene, dekice, ručnici...

Ponesite barem jednu pelenu za svakih sat vremena koji ćete provesti na putu i mislite na neočekivana produljenja puta. Dekica je, vjerojatno uz švicarski nož, jedan od najkorisnijih predmeta poznatih čovječanstvu, pa bi vjerojatno bilo pametno ponijeti više od jedne računajući na mogućnost prljanja. U slučaju "nesreće" dobro je pri ruci imati rezervnu odjeću za dijete, ali i za roditelje. I naravno prazne plastične vrećice za prljave pelene i ostali otpad.

Uz sjenila na staklima automobila, za zaštitu vašeg djeteta od sunca pametno je ponijeti i kapu ili šeširić, te kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.


Dječja hrana, grickalice, voda i ostali napici

Opet - ponesite i više nego što je potrebno. Nikada ne znate koliko se put može odužiti, a i hrana tokom putovanja ima iznenađujuće smirujući učinak. Kako na vas tako i na vaše dijete. U brizi oko djeteta ne zaboravite na sebe, pa i za sebe ponesite hrane, grickalica i napitaka.


Igračke

Automobil dobro opremite različitim igračkama. Dajte si za zadatak da od svog limenog ljubimca napravite pokretni zabavni centar za vašeg mališana. Nove ili stare, već pomalo zaboravljene igračke, kazete ili CD-ovi sa sadržajima za djecu, šarene slike i fotografije zalijepljene u smjeru gdje će vaše dijete gledati. ...


Fotoaparat

Iako će vam se put s malim djetetom na trenutke činiti kao loša ideja i/ili gnjavaža, to je idealna prilika za napraviti dobre i zanimljive fotografije uz koje ćete se kasnije rado nasmijati.

Noć prije putovanja dobro se naspavajte, a sve potrebno unaprijed pripremite i stavite u auto ili blizu vrata doma ne bi li ujutro izbjegli nepotrebnu žurbu i nervozu.


Na putu

Ako s djetetom u automobilu putuje dvoje odraslih, smatrajte se sretnim. Neka jedno od vas sjedi s djetetom na stražnjem sjedalu. Čitanje knjiga jedan je od najboljih načina kako smiriti i uspavati nemirno dijete. Ukoliko ste sami s djetetom u autu, morat ćete se pobrinuti za kreativnije uređenje automobila i češća zaustavljanja.

Vješanje igračaka oko djetetove sjedalice dobra je ideja, piše PLIVAzdravlje. Ukoliko dijete postane nemirno i/ili počne plakati, zaustavite auto da ga smirite ili nastavite voziti koncentrirani na cestu (što može biti teško). Nipošto ne pokušavajte oboje istovremeno!


Net.hr




- 15:21 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

08.07.2007., nedjelja

SLIKE NASILJA MOGU BITI ŠTETNE ZA DJECU




Sjećate se pčelice Maje ili društvene igre Čovječe ne ljuti se? Ne?! No sigurno ste čuli za 'Klub boraca', 'Sedam' ili ste bjesomučno klali nevine sugrađane u igrici Postal. Možda je dok ste gledali ili igrali nešto od navedenog u sobi bio i vaš mlađi brat ili dijete. Ili je ono igralo, a vi ste gledali. E, upravo je u tome 'kvaka' koja u posljednje vrijeme tjera mnoge na razmišljanje


Naime, studija provedena u Velikoj Britaniji otkrila je kako je utjecaj imaginarnog nasilja 'malen, ali bitan', posebno kod dječaka, dok je kod starije djece navedeni učinak manje primjetan. Nasilje kojim u današnje vrijeme sve više obiluju kompjuterske igre te filmovi i televizijske emisije, tvrdi se u ovoj studiji, povećavaju rizik da djeca koja su mu izložena i sama postanu agresivna, ali i emotivno uznemirena.

Neizostavan je naravno i utjecaj obitelji te društvenih faktora, no šest provedenih istraživanja potvrdilo je znanstvenicima kako se nasilje u medijima treba promatrati u kontekstu javnog zdravlja, dobrobiti djece i obitelji te cijele zajednice. I ako ovo služi prešturo i službeno, pojednostavit ćemo – roditelji bi nasilju u medijima kada su u pitanju njihova djeca trebali pristupati oprezno kao i s lijekovima i oštrim predmetima na kojima je uvijek istaknuto upozorenje – držati izvan dohvata djece. 'Nehaj s materijalima koji sadrže ekstremno nasilne ili seksualne scene mogu se čak smatrati jednim oblikom mentalnog zlostavljanja djece', navodi se u spomenutoj studiji.

Kroz nju je upućeno i upozorenje producentima koji stoje iza ovakvih scena kako bi i sami prepoznali potencijalne učinke slika prikazanih publici koja možda nije u stanju percipirati to nasilje u kontekstu cijele priče. Uostalom, ne treba se posebno prisjećati svih slučajeva nasilnih ubojstava čiji su počinitelji i/ili žrtve bili maloljetnici, a za koje su mnogi krivili upravo medijsku necenzuru ponekad bolesno krvavih scena bilo da je riječ o prikazu stvarnog života ili filmske industrije.

Naravno, kao i u svemu, i ovdje su se našli razlozi za i protiv, no John Bayer, jedan od voditelja studije, objasnio je to na sljedeći način.

''Gledajte to zdravo razumski – ukoliko djeca gledaju nasilje i provode vrijeme igrajući nasilne video igrice, zašto ikoga čudi da kad-tad postaju agresivna'', izjavio je Bayer te dodao kako on smatra da je posebno izražena povezanost između video igrica i agresivnosti. Djeca se, tvrdi on, izoliraju od stvarnog svijeta jer im igre postaju glavna preokupacija, i to igre u kojima se dodatni bodovi dobivaju u najmanju ruku za nanošenje teških ozljeda zbog čega se iskrivljuje njihova percepcija onoga što jest i nije ispravno. To ne znači da se na račun ove teorije treba generalizirati, jer sve rečeno ne znači kako će djeca koja gledaju nasilje na televiziji ponoviti sve što su vidjeli, no opasnost od izmijenjene slike nasilja postoji.

Samim time, kod pojedinaca postoji i mogućnost da svijet iz igrice pokušaju 'uklopiti' u stvarnost, a to se itekako može razviti u nešto ozbiljnije. Zlu ne trebalo, osim najnovijim DVD-ima obogatite svoju kućnu kolekciju nekim legendarnim crtićem iz vremena prije robota.






- 15:05 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Komentari DA/NE?

Put do dječjeg srca?

DA!
Pomoć kod putovanja do dječjeg srca, ali ne samo do njega!!



"BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO.
SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI."

(Mali princ
Antoine de Saint-Exupery)




Ako netko želi reći nešto od srca k srcu može to učiniti na sljedećoj adresi:

djecjivrtic@gmail.com




free web counter
Visit Now




srce traži put




Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RAZLIČITI PUTOVI

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!


(knjiga Brojeva 6, 24 - 26)