PUT DO DJEČJEG SRCA

22.03.2008., subota

SRETAN USKRS!

„Na gozbu Kralja Jaganjca,

u bijelom ruhu idimo.“

























Osjetni

su samo znakovi,

samo uskrsnuće nije moguće vidjeti.

U znakovima

Uskrsnuli može susresti i tebe.

Sve

može biti znak i simbol

života i ljubavi,

koja se utjelovljuje

u Isusovu liku:

grob, cvijeće,

proljeće koje se uvijek vraća,

oblaci, jutarnje sunce,

kruh i vino, jelo i piće

i uskrsne pripovijesti prvih svjedokâ.



Živimo iz punine uskrsne radosti

i blagoslova vazmenih blagdana!



- 09:27 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

20.03.2008., četvrtak

Iv 13,1-15


Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda.

A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: "Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?" Odgovori mu Isus: "Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije." Reče mu Petar: "Nećeš mi prati nogu nikada!" Isus mu odvrati: "Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom."

Nato će mu Šimun Petar: "Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!" Kaže mu Isus: "Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge - i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!" Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: "Niste svi čisti."

Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: "Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih."




Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

- Na Veliki četvrtak slavimo znakove duboke otajstvene Božje ljubavi. U pranju nogu i davanju svoga Tijela i Krvi prepoznajemo znakove Isusova služenja i ljubavi. Njegov poziv je upućen nama da mu dopustimo da nam služi i da primimo njegovo Tijelo i Krv.

On ti želi biti blizu. Poziva nas da mu budemo otvoreni u ljubavi, kao što je on nama.


- 09:59 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

16.03.2008., nedjelja

Cvjetnica – Cvjetanje mukama

Danas se slavi Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Kršćanski vjernici u liturgijskome slavlju slijede Isusov nevjerojatni obrat. Uglavnom isti narod koji ga dočekuje kao slavodobitnika pred njim stere haljine i u znak odobravanja maše palminim granama te se u vrlo kratkom vremenu pretvara u narod koji traži njegovo raspinjanje.

Taj je strašni obrat središte misterija Isusove muke i smrti, ali u perspektivi Uskrsa. Da nema te perspektive, Isusova bi proslava, kao i sama muka i smrt, bile manje-više povijesno zabilježiv događaj i ništa više. No upravo nečuveni vazmeni obrat predstavlja središnji razlog liturgijske proslave i u srcu je kršćanskoga kulta.

Zbog toga vjernici svih generacija, ako s Isusom proživljavaju trenutke odobravanja, ali i progona i stradanja, s njime povezuju i nadu u vazmenu preobrazbu.

No, to je uvijek osobni izbor. Kolektiviteti su ili okvir odgovornih osobnih uvjerenja ili su manipulacija. Masa koja kliče i masa koja raspinje kolektiviteti su jednakih naboja koji mogu i pogrešno slaviti i pogrešno osuditi. Isus pred svim manipulativnim kolektivitetima stoji uspravan i svoje poziva da ga slijede.


**********

Otkrivao sam u sebi razloge koji u samo jednom danu mogu preokrenuti oduševljenje u osudu, odobravanje u prokletstvo, simpatiju u mržnju. Otkrio sam ranjivost i nestalnost svog unutarnjeg bića. Otkrio sam nepouzdan duh, nesklonu put i volju osamostaljenu, taštu i nestalnu. Pa ako i nisam došao dotle da Te potpuno odbacim, ipak sam otkrio da Te previđam i zaobilazim.

Do jučer jedini Učitelj, odjednom si stranac, netko meni nepoznat. U meni se miješaju Ivanova privržena ljubav i Petrova izdaja, ravnodušna procjena svjetine i bol žena na gradskim vratima. Otkrivam da Tvoja osuda i hod za križem još uvijek traju i da Te slijede baš nakon naših proslava i klicanja. Tvoja se “cvjetnica” – cvjetanje mukama – u nama nastavlja.


Anton Šuljić


- 11:35 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

14.03.2008., petak

Bontončić za djecu u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom


U tvom vrtiću, školi, kući ili ulici ima djece koja imaju neko tjelesno oštećenje pa se teže kreću ili ne mogu hodati, slabije čuju ili su gluha, slabo vide ili teže uče. Ima i djece koja boluju od nekih bolesti, koje nisu zarazne, ali mogu uplašiti drugu djecu kao, naprimjer, astma ili epilepsija. Ima i zaraznih bolesti kojih se treba čuvati, ali svoj toj djeci možeš i ti pomoći.

Evo kako:

1. Ako vidiš da se neko djete teško uspinje ili teško silazi stubama, priđi mu, ponudi mu da se nasloni na tebe ili mu pomozi nositi školsku torbu.

2. Djeca koja ne mogu hodati ili se teže kreću ne mogu sudjelovati u nekim dječjim igrama. Potakni zajedničku igru u kojoj mogu sudjelovati sva djeca kako se ne bi osjećala odbačenima.

3. Ako djete u vrtiću ili školi odjednom počne teško disati, jer ne može udahnuti dovoljno zraka, pitaj ga ima li pumpicu s lijekom, dodaj mu je što brže i pozovi u pomoć neku odraslu osobu.

4. Nemoj oponašati nečije nedostatke, ne izruguj se djeci koja su bolesna ili slabija od drugih. Pripazi na njih da ne padnu ili da se ne ozlijede. Ne budi “ptica rugalica”.

5. Nastoj razumjeti djecu koja mucaju ili teško i nerazumljivo govore.

6. Izgled ništa ne govori o dobroti ili zloći, ljubaznosti ili neljubaznosti, poštenju ili nepoštenju. Ne podsmjehuj se visokima ili niskima, debelima ili mršavima.

7. Djeca boluju od šećerne bolesti. Pomozi im, ako treba, da nađu mirno mjesto za uzimanje svog lijeka ili injekcije. Ne podsmjehuj im se i ne zovi ih “karamelama”.

8. Slabovidna djeca ne mogu pročitati što piše na ploči ili sitnim slovima u knjizi. Pročitaj im ono što sami ne mogu. Pazi da im ne razbiješ naočale.

9. Djeca koja slabije čuju teže prate upute teta u vrtiću ili učitelja u školi. Ako vidiš da neko dijete nije nešto shvatilo, ponovi mu što je bilo rečeno, ako treba i nekoliko puta.

10. Ako primjetiš ili već znaš da neko dijete ne čuje ili čuje slabije, gledaj ga ravno u lice kada mu nešto želiš reći i kaži mu to jasno i razgovjetno. Ako te ne razumije, pokaži znakom što mu želiš reći ili mu napiši velikim slovima.

11. Ima djece koja teže nauče čitati i pisati, pa stalno čine iste pogreške. Ako imaš slobodnog vremena čitaj s njima.

12. Djeca koja imaju epilepsiju uzimaju lijekove koji ih čine malo sporima. Ako vidiš da neko dijete nije stiglo nešto zapisati, ponudi mu svoje bilješke.

13. Kad kašlješ ili kišeš, stavi ruku na usta kako se i druga djeca ne bi zarazila.

14. Ako vidiš da se neko dijete ozlijedilo i krvari, pozovi u pomoć odraslu osobu.

15. Nemoj dirati tuđu krv, jer se neke zarazne bolesti prenose putem krvi.

16. Ako tvoj razred ili škola ide u posjet kazalištu u kojem nema posebnog ulaza za djecu u invalidskim kolicima, pozovi prijatelje i zajedno ih unesite.

17. Ima djece koja uče teže i sporije. Nemoj dopustiti da im se druga djeca zbog toga rugaju ili ih nazivaju pogrdnim imenima, već im ponudi svoju pomoć u učenju.

18. Djeca rastu i razvijaju se. Neka postaju jako nemirna i ne mogu duže vrijeme usmjeriti svoju pažnju na zadatak. Imaj strpljenja s njima i pomozi im u svladavanju školskog gradiva.

19. Nemoj se hvaliti svojom snagom ili brzinom, a posebno ne pred djecom koja su bolesna ili imaju neku tjelesnu manu.

20. Ima djece koja se boje govoriti pred razredom, iako su sve dobro naučila. Pomozi im da se oslobode tog straha i vježbaj s njima kroz igru nastup pred drugima.

Izaberite u svom razredu dežurne “anđele čuvare” za svako bolesno dijete ili za dijete s teškoćama u razvoju. Svatko bi mogao nekom djetetu biti “anđeo čuvar” tjedan dana.

Ako i ti imaš neku teškoću ili nedostatak, nemoj se toga sramiti jer svakom nešto nedostaje.





Skrećemo pozornost na Put do dječjeg srca 2


- 09:41 - Reci što ti je na srcu (1) - Stavi blizu srca - #

08.03.2008., subota

Korizmeno čišćenje i uređenje doma

Korizmeno vrijeme prije svega je dobra prilika za čišćenje duše, no svakako se isplati iskoristiti vrijeme i za generalno čišćenje vlastitog doma.


Sve topliji dani, a s njima i sve više svjetlosti, omogućuju nam da vidimo svaki novi nedostatak doma, od obične i, mogli bismo reći, svakodnevne prašine, pa sve do onih nedostataka koje do sada nismo vidjeli.

Prije svega, potrebno se riješiti nepotrebnih stvari. I sami znamo kako je nagomilavanje smeća, bespotrebnog, starog papira i ostalih sitnica svakodnevna pojava u našim životnim prostorima. Pri čišćenju nudimo vam savjete korizmenog predznaka:

Ukoliko imate djece, a sve više nepotrebnih igračaka i odjeće, upućujemo vas na Caritas. Bez obzira na vlastiti standard, uvijek si trebamo nanovo posvijestiti kako postoje potrebiti, pojedinci i obitelji kojima vaš višak može biti od koristi. Ukoliko vam je Caritas daleko od vašeg doma, bez dugog traganja doći ćete do potrebitih u vlastitom životnom okruženju, možda već kod samih prvih susjeda.

Korizmeno vrijeme je i prilika da probudite u sebi ekološku svijest i doprinesete očuvanju okoliša. Posebno odvojite papir koji vam je višak i odložite ga u za to posebno predviđene kontejnere kako bi se reciklirao i ponovno koristio.

Za kraj je dobro upozoriti i na religijsko značenje korizme. U dnevnom boravku izdvojite posebno mjesto, ako to već do sada niste učinili, za raspelo, odnosno križ. Uz intenzivniju duhovnost i molitvu kroz korizmene dane vaš životni prostor, ukrašen simbolom Kristove muke i obasjan plamenom svijeće, bit će dodatni stimulans kako bi se dostojno pripremili za slavljenje uskrsnih blagdana.



preuzeto s Križa života


- 15:10 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Komentari DA/NE?

Put do dječjeg srca?

DA!
Pomoć kod putovanja do dječjeg srca, ali ne samo do njega!!



"BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO.
SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI."

(Mali princ
Antoine de Saint-Exupery)




Ako netko želi reći nešto od srca k srcu može to učiniti na sljedećoj adresi:

djecjivrtic@gmail.com




free web counter
Visit Now




srce traži put




Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RAZLIČITI PUTOVI

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!


(knjiga Brojeva 6, 24 - 26)