PUT DO DJEČJEG SRCA

26.05.2007., subota

KAKAV BI TREBAO BITI MODERNI TATA



















Roditeljstvo je previše komplicirano da bi se svelo samo na osnove, a nov pogled na očinstvo nametnuo je i trend sve većeg uključivanja očeva u odgoj djece. Oni više nemaju samo tradicionalnu ulogu hranitelja i zaštitnika obitelji, već su, kao i majke, uključeni u sve sfere odgoja

Stasala je nova generacija očeva koji nastoje ravnopravno sudjelovati u djetetovu životu od prvoga dana. Prate trudnoću, prisustvuju porođaju, paze na novorođenče, igraju se s djecom, daju im savjete. Kako biste u toj roditeljskoj ulozi bili što uspješniji, donosimo vam nekoliko savjeta.


Tata mora biti velik

U duhovnom smislu očevi moraju biti oslonac svojoj djeci. Djeca očekuju da budete gorostasi koji će ih čuvati i na koje će se moći osloniti te žele da budete čvrsti i jaki. Očevi su im kao stijena na koju će se uvijek moći osloniti. Stoga budite prisutni u njihovim životima i u njihovim mislima.


Tata mora biti malen

Iako je to suprotno prvom savjetu, očevi ipak ne smiju biti preveliki da ne bi, slikovito rečeno, usisali sav zrak iz sobe. Moraju naći dobar omjer zabrana i slobode te dati djeci dovoljno prostora za igru i razvoj. Stoga nemojte uvijek biti onaj koji sve zna. Tri do četiri puta tjedno priznajte svom mališanu da ni vi ne znate uvijek sve odgovore. Recite mu ne znam ili možda. Ukoliko ste pogriješili u nečemu, svakako recite svojoj djeci da vam je žao.


Boravite više vremena kod kuće

Mnogo očeva radi prekovremeno ili čak dva posla. No ništa nije tako važno kao druženje sa svojom djecom. Potrudite se više biti s njima i uživati u zajedničkoj igri ili učenju.


Ostanite fleksibilni

Nemojte biti kruti u svojim stavovima i postavljanju pravila. Samo zato što se ostatku svijeta ne sviđa vaš glas nemojte inzistirati da uvijek sve mora biti po vašem. Postoji razlika između autoriteta i moći. Imajte prvo, ali nemojte iskorištavati ono drugo. Krutim stavovima samo ćete odgurnuti svoje dijete od sebe.


Darežljivci, štedite novac!

Ako niste pažljivi, neprestanim davanjem i kupovanjem stvari svojoj djeci možete završiti na prosjačkom štapu. Vaše dijete ipak ne mora dobiti baš sve što poželi. Ako vam se teško othrvati njegovim brojnim zahtjevima, sjetite se školarine za fakultet ili jamstva za njegov prvi stan. Iako je istina da se novcem ne može kupiti sreća, njime se može kupiti puno drugih stvari, no nemojte pretjerivati.


Škrci, potrošite novac!

F. Scott Fitzgerald je rekao da se pametan čovjek odlikuje sposobnošću da ima dva različita mišljenja u isto vrijeme. Isto vrijedi i kada je novac u pitanju - treba biti oprezan, ali ipak ne škrt. Od očeva se očekuje da budu pametni, stoga se ne ustručavajte potrošiti malo novca za dječje sličice ako to vašeg sina čini sretnim i priuštite svojoj kćeri plesnu školu o kojoj sanja. Postoji budućnost, ali postoji i sadašnjost u kojoj se treba malo uživati.


Dopustite im da budu ono što jesu

Roditelji se često uznemire kada djeca postanu slična njima i često preko potomaka žele ostvariti svoje neispunjene želje. Pomozite im da otkriju svoj put, a ne skrećite ih na onaj koji ste vi jednom davno promašili.


Volite njihovu mamu

Zagrlite je često pred djecom i pokažite koliko je volite. Čak i oni koji nisu u braku imaju obavezu biti dobri prema majkama svoje djece. Razgovarajte s njom s poštovanjem, nasmijavajte je i dajte sve od sebe da izgradite korektan odnos. Djeca će vam biti zahvalna na tome.


preuzeto s T - portala




- 09:41 - Reci što ti je na srcu (6) - Stavi blizu srca - #

18.05.2007., petak

NEKOLIKO OBAVIJESTI

Dragi roditelji!

Evo nekoliko obavijesti i planova. Možda će vas zanimati pa da imate sve na jednom mjestu.

U utorak, 29.05. išli bismo u Kazalište Mala scena gledati predstavu Bum Tomica. Ići će samo veća djeca i planiramo otići u razgledavanje katedrale i Trga bana Jelačića. Zato vas molimo da biste taj dan djeci pripremili ruksak i u njega stavili jedan sendvič i jedan sok.

U subotu, 02.06. katolički vrtići grada Zagreba hodočaste na Mariju Bistricu. I mi smo pozvani pridružiti im se. Išlo bi se vlastitom angažmanu što znači – svojim osobnim automobilima.
U 10 sati planirano je okupljanje roditelja, djece i odgojiteljica na trgu ispred crkve te zajednička procesija od ''crkve na otvorenom''.
U 10.30 bit će euharistijsko slavlje.
Svi ste pozvani, a teta Matea i ja planiramo ići! Nadamo se da ćemo se tamo susresti!

U utorak, 12.06. vrtićnu će skupinu posjetiti zubarica, s istom tetom družit će se i jasličanci u petak, 15.06.

Planiramo imati završnu svečanost u srijedu, 20.06. u 16 h u našoj dvorani, a s budućim školarcima išli bismo na Bundek u četvrtak 21.06.

Fotografiranje djece bit će, kako je planirano, sljedeći tjedan, u ponedjeljak ćemo znati da li će to biti srijeda ili četvrtak.

Svima iskren pozdrav!



DESET PRSTIJU - JEDANAEST SAVJETA

Da ne bi izgovarao previše ludosti, Bog je čovjeku dao deset prstiju
i na svakome od njih po jedan mudar savjet.

Prvi: tvoja riječ neka dube DOBRA.

Drugi: tvoja riječ neka bude ISTINITA.

Treći: tvoja riječ neka bute PRAVEDNA.

Četvrti: tvoja riječ neka bude VELIKODUŠNA.

Peti: tvoja riječ neka bude HRABRA.

Šesti: tvoja riječ neka bude NJEŽNA.

Sedmi: tvoja riječ neka bude UTJEŠNA.

Osmi: tvoja riječ neka bude ULJUDNA.

Deveti: tvoja riječ neka bude PUNA POŠTOVANJA.

Deseti: tvoja riječ neka bude MUDRA.

I ONDA - Z A Š U T I !





- 10:52 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

15.05.2007., utorak

IGRA - NAJVAŽNIJI VITAMIN ZA DIJETE

















Igra donosi neizmjernu dobrobit djetetu jer ona ushićuje sva osjetila, pomaže maloj djeci da lakše ovladaju pokretima, proteže um, potiče primjenu jezika i stimulira imunološki sustav. Osim toga igra razvija vještinu uspostavljanja prijateljskih odnosa, jača samopuzdanje i poboljšava noćno spavanje. U svakom slučaju, igra ima bezbroj dobrih strana, a nijednu lošu, ističe dr. Harvey Karp u knjizi 'Najsretnije dijete u kvartu' .

Vašem je mališanu potrebna uravnotežena prehrana sastavljena od iskustava igre, uključujući tjelesnu igru, glazbe i pjesme, kreativne igre (rad s glinom, kolažom, bojicama i bojanje prstima), igre uloga (lutke, kostimiranje, različite igračke), igre oponašanja (obuhvaćaju kućanske predmete kao što su lonci, tave i metle-igračke) te osjetilne igre (pijeskom, vodom, glinom).

Vjerojatno ste primijetili da se djeca najviše vole igrati na otvorenom prostoru i to je za njih prava pravcata zemlja čudesa. U njoj se stalno mijenja bogatstvo svjetlosti, prizora, boja i zvukova, ali i druge djece.

Znate i sami koliko nam često zbog ubrzanog načina života nedostaje svježeg zraka, a djeci, vjerujte, nedostaje daleko više. Dvogodišnjak koji je po cijeli dan zatvoren u kući vjerojatno u neko vrijeme postaje nesnosan, plačljiv, nervozan i ništa ga ne zanima. Stoga je iznimno važno po mogućnosti što više vremena s djetetom provoditi na otvorenom. Nije bitno ni kolika je temperatura vani, sve dok je dijete zdravo, nema temperaturu ili kakvu upalu, slobodno s njim izađite van.

Zapravo, nijedan dan ne može biti toliko loš (osim u zaista ekstremnim vremenskim uvjetima) da barem na pola sata ne možete izaći s njim van. Možda vama kiša jako smeta, no vašem djetetu nimalo, ono će oduševljeno držati kišobran i skakati po lokvicama i gurati lice pod kapi kiše. Njemu je to sve - samo igra koja ga jako veseli.


Zašto je mašta važnija od znanja?

Ne zaboravite da svako dijete ima bujnu maštu koju treba poticati, pa svojem malom umjetniku ponudite različite materijale za umjetničko izražavanje. Nemojte mu vi pokazivati kako da nacrta mačku ili mamu, već mu dopustite da se samo kreativno izrazi. U početku će to biti samo jedna išarana mrlja, no svakako se potrudite pronaći nešto pozitivno u tome. Pitajte ga da vam pokaže ruke, noge, oči, šapu, oko. Dijete točno zna gdje se što nalazi na njegovom malom umjetničkom djelu.

Potaknite zato svaku iskru inventivnosti i stvaralaštva koju vaš mališan iskaže i na taj ćete način pomoći njegovoj mašti da procvjeta u izniman alat na koji će se moći oslanjati čitav život.


Čitanje je hrana za mozak

Dječji mozak treba i hraniti, a to se najlakše radi čitanjem. Kad se radi o malom djetetu, važno je znati da se čita s njim, a ne njemu.

Ako je vaše dijete preaktivno tijekom dana da bi smireno moglo sjediti uz vas dok čitate priču, odaberite vrijeme dana kad ga počinje svladavati umor i kad će imati dovoljno strpljenja da se usredotoči na slike i listanje stranica. Vrlo je važno komentirati sve što vidite, pitati ga što vidi na stranici, kako se to zove, kako se određena životinja glasa, koje je boje i slično.

Kod malo starijeg djeteta, recimo dvogodišnjaka, primijetit ćete to i sami, nećete moći više proizvoljno mijenjati tok priče i kratiti je jer ono već jako dobro zna cijelu radnju i priču skoro napamet i naučilo je poštivati pravila pa će to isto zahtijevati i od vas.

Trogodišnjak će vas i nakon što završite čitanje ispitivati što se kasnije dogodilo, zašto se nešto dogodilo te će željeti razgovarati o tome i ono što vas sigurno jako veseli, ako ste došli do te faze - vaše trogodišnje blago već je postalo sjajan pripovjedač. Svojim lutkicama i igračkama već samo priča priče koje ste zajedno čitali i izmišlja nove, kombinira ih i ludo se zabavlja.

Čitajući djetetu, hranite njegov mozak i raspirujete njegovu maštu. Ali, nemojte to činiti samo zato da bi vaše dijete bilo pametnije. To je istodobno divna prigoda da se priljubite jedno uz drugo te isprepletete srca i duše. Znate i sami koliko su ti trenuci vrijedni i kako vaš mališan brzo raste…


T-Portal




- 09:41 - Reci što ti je na srcu (2) - Stavi blizu srca - #

13.05.2007., nedjelja

UZ MAJČIN DAN







MAJČINSTVO KAO UZVIŠENI DAR

Svibanj i Marija u katoličkome su svijetu gotovo sinonimi. Marija je Majka vjere, Majka Crkve, Ruža otajstvena, Kraljica apostola. Litanijski su se nizovi tijekom duge povijesti poput vijenaca pleli oko njezina lika. A ona je u zanosu vjere kao i u podnošenju života uvijek bivala veća i svetija. Marija, međutim, u vjerničkome životu sabire onaj dio nas koji čezne za ženskim i majčinskim atributima.

Marija je "početak boljega svijeta" i slika dostojanstva koje čovjek stječe u Kristu. Nauk Crkve u pogledu čovjekova dostojanstva tako je jasan da čak tvrdi kako se "Krist poistovjećuje sa svakim čovjekom". Ako se Krist poistovjećuje sa svakim čovjekom, onda ga možemo sresti, pa i slaviti, jedni u drugima; muž u ženi i žena u mužu, roditelji u djeci i djeca u roditeljima To je novost kršćanskog kulta i civilizacije ljubavi.

No, Ivan Pavao II. u enciklici o ženi kaže da je "svaka majka dionica Marijina materinstva prema Isusu". Ne kaže papa kako se to odnosi na kršćanske majke, nego jednostavno na sve majke. Roditeljstvo kao takvo predstavlja put pobožanstvenjenja. Roditeljstvo je u tom smislu uzvišen dar i dostojanstvo. Moglo bi se reći: Biti roditelj znači prihvatiti dio božanstva, dio smisla koji je Bog prosuo među nas i u nas. Ne pohađa li nas to Bog u svakom novom stvorenju?



(Anton Šuljić
Večernji list, 02.05.2007.)








- 11:24 - Reci što ti je na srcu (1) - Stavi blizu srca - #

10.05.2007., četvrtak

IZGLEDALO JE TO OVAKO

S malo većim zakašnjenjem donosimo fotografije koje će vas vjerojatno zanimati jer ste se sigurno pitali: Kako je to izgledalo onoga dana kad su djeca u vrtić nosila role WC papira :)

Uživajte!!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us



- 09:30 - Reci što ti je na srcu (2) - Stavi blizu srca - #

01.05.2007., utorak

VRIJEDNOST RADA


Prvi nas svibnja vraća mislima o radu. U Starome zavjetu rad je kazna za grijeh što potvrđuje iskustva mnogih ljudi kako je rad težak. O radu ne valja gajiti iluzije niti nalaziti uljepšanice, no možda će se nekome zanimljivom učiniti etimologijska podudarnost između radosti i rada.

U korijenu jedne i druge riječi je rad. Mogli bismo, igrajući se etimologijom, gotovo ustvrditi kako onaj tko rado radi sjaji radošću. Rado raditi izbor je koji podrazumijeva svijest o potrebi napredovanja i učenja. Zanimljivo je da je Isus za sebe rekao kako on "radi" jer i njegov Otac radi.

Teološkim rječnikom rečeno rad je i božanska kategorija. Bog je u njega upisao oblik svoga vlastita postojanja i dio svoga smisla pa radeći podržavamo i ono što je božansko u životu. Odustati od rada značilo bi odustati i od života pa i od onog smisla koji je radu dao Bog. Sv. Franjo Saleški kaže: "Pobijeđen je samo onaj tko je izgubio volju.

Pobjednik je svatko tko se dalje želi boriti." U toj borbi već je upisana pobjeda. U izdržavanju i naporu, u vjernosti radu i učenju nalazi se smisao. Poznata pjevačica Joan Baez na sličnom je tragu kad pjeva: "Djelovati je sredstvo protiv očaja." Više od toga bilo bi rado raditi. Pravo na rad jedno je od temeljnih ljudskih prava.

Anton Šuljić
Večernji list, 30.04.2007.





- 11:08 - Reci što ti je na srcu (1) - Stavi blizu srca - #

OBAVIJEST

Sutra idemo u kazalište gledati Rodu i lisca.
Molimo vas, dovedite djecu u vrtić do 8 sati.

Želimo svima ugodan praznični dan!
- 11:04 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari DA/NE?

Put do dječjeg srca?

DA!
Pomoć kod putovanja do dječjeg srca, ali ne samo do njega!!



"BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO.
SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI."

(Mali princ
Antoine de Saint-Exupery)




Ako netko želi reći nešto od srca k srcu može to učiniti na sljedećoj adresi:

djecjivrtic@gmail.com




free web counter
Visit Now




srce traži put




Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RAZLIČITI PUTOVI

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!


(knjiga Brojeva 6, 24 - 26)