PUT DO DJEČJEG SRCA

30.09.2008., utorak

KOLAČIĆI I VOĆNI SOK

Dječak je želio sresti Boga. Znao je da treba dugo putovati do mjesta gdje on živi, pa je zato spremio svoju prtljagu s omiljenim kolačićima i pakiranjem od 6 boca voćnog soka te započeo svoju pustolovinu. Kad je odmakao tri reda kuća, susreo je nekog starca. Sjedio je u perivoju i mirno hranio nekoliko goluba.

Dječak je sjeo blizu njega i otvorio svoju prtljagu. Upravo se htio osvježiti voćnim sokom kad spazi da starac izgleda gladan, pa mu ponudi jedan kolačić.
Starac ga je zahvalno primio i nasmiješio se dječaku. Njegov je osmijeh bio tako prijateljski da je dječak zaželio ponovno ga vidjeti, pa mu je sada ponudio bočicu voćnog soka.

Starac mu se ponovno nasmiješio. Dječak je bio izvan sebe. Sjedili su čitavo popodne jedući i smijući se, bez da su izgovorili jednu jedinu riječ.

U međuvremenu se smračilo, dječak je osjetio umor i ustao je kako bi krenuo kući, ali tek što je napravio nekoliko koraka okrenuo se, potrčao natrag do starca i snažno ga zagrlio. Starac mu je darovao najveći smiješak do sada.

Kada je dječak ubrzo otvorio vrata svoje kuće, majka je bila iznenađena radošću na njegovom licu. Upitala ga je: "Što je to što si danas učinio da te je tako razdragalo?"

Odgovorio je: "Objedovao sam s Bogom". No, prije nego što je njegova majka uspjela odgovoriti, dodao je: "Znaš što! Bog ima najljepši osmijeh koji sam ikada vidio".

U međuvremenu starac, također prožet radošću, vratio se kući. Njegov je sin bio začuđen odsjajem mira na njegovu licu i upitao ga je: "Tata, što je to što si danas učinio da te je tako razdragalo?"

Odgovorio je: "Jeo sam kolačiće u perivoju s Bogom".

Za svaki slučaj, prije nego što je njegov sin odgovorio, dodao je: "Znaš što! Puno je mlađi nego što sam mislio."



Prečesto podcjenjujemo snagu dodira, smiješka, ljubazne riječi, uha koje nas sluša, iskrene pohvale ili najmanji čin pozornosti, a svi oni imaju snagu darovati nam život.

Ljudi ulaze u naš život za vrijeme nekog razloga, godišnjeg doba
ili za čitav život. Sve ih jednako primi! Neka spoznaju kako su ti važni.


preuzeto


- 20:49 - Reci što ti je na srcu (2) - Stavi blizu srca - #

26.09.2008., petak

Razlozi dječjih suza

Roditelji se često susreću s ispadima dječjeg plača na mjestima gdje to najmanje žele. Bacanje na pod, vrištanje, suze koje nezaustavljivo teku gotovo uvijek se dogode u dućanu, na dječjem rođendanu ili u posjeti rođacima koji su mjesecima slušali kako je vaš mali pravi anđeo, najbolje dijete na svijetu

Sva djeca plaču i to je najnormalnija stvar, važno je samo pravilno reagirati i znati procijeniti kada suze teku s razlogom, a kada ne. Velika dvojba svakog roditelja je kako reagirati na dječje suze: pustiti da prođe ili tješiti dijete. Pripazite na razlog koji je izazvao suze i onda odlučite. Često baš roditelji iz svojih klinaca naprave 'plačljivce' koji onda koriste suze svaki put kad nešto nije po njihovom. Plač je dječji dio komunikacije. Ako je vaše dijete u dobi od tri, četiri godine, takvo je ponašanje normalno i dio je odrastanja pa nemojte skakati na svaki mig.


Za male bebe plač je jedini način komunikacije s majkom. Plaču kad su gladni ili kad ne mogu zaspati. Plaču i kada ih nešto smeta, a ne mogu vam to reći na drugi način. Smirit ćete ih tako da zadovoljite njihove potrebe, a ponekad ih je dovoljno samo uzeti u naručje i pružiti im osjećaj bliskosti i sigurnosti.


Različiti su razlozi dječjeg plača, ponekad je to strah, a ponekad jednostavno umor. Roditelji najteže podnose suze koje cure kada je u pitanju rastanak. Bilo da se radi o polasku u vrtić ili o vikendu kod bake, neka odvajanje bude postupno, pa će i suza biti manje. Nemojte da dijete osjeti vaš strah ili sumnje oko toga postupate li ispravno time što ga ostavljate u vrtiću. Objasnite djetetu da je vaše odvajanje samo privremeno i da ćete se brzo vidjeti ponovno. Nemojte mu zaustavljati suze riječima: 'Samo male bebe plaču' ili 'Dobit ćeš po guzi ako ne prestaneš'.


Mnogi klinci ovo najslađe dječje oružje koriste kada žele baš ono što ne smiju i baš sada! Najteže je odoljeti suzama, ali ako popustite jednom, dijete će računati na to da pomoću suza može dobiti sve i uvijek. Ostanite dosljedni u svojoj odluci čak i u trenutku kada više ne možete izdržati. Objasnite mu lijepim riječima da ne može baš uvijek sve biti po njegovom te da vožnja u lunaparku ne može trajati zauvijek, nakon dva kruga vrijeme je za odlazak, a sutra možete doći ponovo.


Suze su prisutne i u igri, pogotovo kada treba dijeliti igračke s drugom djecom ili kada je dijete najmlađe pa ga stariji automatski isključuju iz igre. Ovdje je roditeljsko uplitanje poželjno, ali budite pažljivi i prije svega pošteni. Možda je krivo vaše dijete, a možda i njegovi mali prijatelji. Budite pažljivi jer dijete mora naučiti dijeliti svoje s drugima te se igrati s djecom svih godišta. Suze cure i kada treba prekinuti igru. Naići ćete na otpor ako prekinete igru riječima: 'Moramo kući' ili 'Nemoj skakati po stolcu, past ćeš.' Probajte ne vikati, već smirenim glasom djetetu objasnite da ćete doći ponovo ili da se može povrijediti nastavi li se igrati s opasnim predmetima. Naravno da jednom neće biti dovoljno, morati ćete objašnjavati nekoliko puta i možda čak i biti 'prestrogi'. Isplatit će vam se jer se dijete mora naučiti poštivati određene zabrane u životu.


Pripazite na trenutak kada vaše dijete počne plakati zbog umora. Ako trlja okice i zijeva - to je siguran znak, ali samo neće htjeti priznati jer zna da je to prestanak igre i odlazak u krevet. Bit će razdražljivo i suze će teći u potocima. Tu nemojte popuštati i nemojte pitati: 'Jesi umoran?' Ostanite uporni u svojoj odluci i odvedite dijete na spavanje.


Imate li tinejdžera u kući, pripremite se i za njegove suze. Oni se suočavaju s odrastanjem i teško im je prihvatiti sve promjene koje im se događaju. Događaju im se nesretne ljubavi, razočaranja, prekidi prijateljstava i sukobi s roditeljima. To jednostavno moraju proći, a vi im budite na raspolaganju, ali nemojte im pokušavati biti prijatelji. Za njihovo dobro, u ovom razdoblju potreban im je autoritet i roditelj. Pokušate li s prijateljskim pristupom, živcirat ćete ih još više.


preuzeto s T-portala


- 09:56 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

22.09.2008., ponedjeljak

Djeca kopiraju ponašanje roditelja

Vjerojatno ste i vi toliko zaposleni odgajajući svoju djecu i obavljajući svakodnevne poslove da imate malo vremena za razmišljanje o tome kakav uzor pružate svom djetetu. Bilo bi dobro razmisliti o tome kako se ponašate pred djecom i kako se izražavate dok međusobno komunicirate.

Morate biti i pripravni promijeniti svoje ponašanje kad shvatite da svom djetetu možda pružate loš primjer. Takvo preispitivanje može dovesti do poboljšanja i u vas i u vašeg djeteta, tvrdi dr. Richard C. Woolfson, autor priručnika 'Kako imati sretno dijete' .

Evo nekoliko prijedloga kako biste svojem djetetu mogli pomoći da uči iz primjera koji ste mu pružili:


Budite svjesni stvari koje izgovarate i činite pred djetetom i nemojte se iznenaditi kada vidite da se vaše ponašanje i stavovi odražavaju na njemu. Želite li da se vaše dijete ponaša drukčije, najprije promijenite svoje ponašanje.


Vjerojatnije je da će dijete prema vama biti otvoreno i izravno ako ste i vi takvi prema njemu. Uspostavljanje dobre komunikacije ključni je dio vašeg odnosa prema vama, umjesto da to potiskujete u sebi.


Život valja živjeti, pa dopustite svom djetetu da vidi da život shvaćate ozbiljno, ali i da isto tako u njemu uživate. Pokažite mu da je moguće, uz malo planiranja, postići zadovoljavajuću ravnotežu između rada i uživanja u životu.


Neodlučnost je često povezana s nesretnošću. Primjer koji pružate svojem djetetu kada se radi o odnošenju odluka pomoći će mu da se odlučnije ponaša kada za to dođe vrijeme. Zato je važno objasniti mu način na koji vršite odabir i donosite odluku i to pokazati primjerom.


Dok svojem djetetu pokušavate pružiti dobar uzor, pripazite da ga ne preopteretite s previše informacija. Neke su situacije za njega presložene. Razvijajte njegovo razumijevanje ritmom koje će dijete moći slijediti.


Imajte na umu da na vaše dijete utječu i drugi uzori, kao što su njegovi učitelji ili neka osoba iz medija. Pripazite na takve uzore kako biste mogli procijeniti dijele li vaš sustav vrijednosti.


preuzeto s T - portala


- 09:59 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

14.09.2008., nedjelja

Budite blagi

Budite blagi prema voćkama odveć mladim da bi donijele plodove
i prema voćkama kojih su sokovi iscrpljeni i koje više ne mogu donijeti ploda:
Njegujte ih s njihovim cvjetovima u proljeće i
Strpljivo iščekujte nova proljeća.
Budite blagi prema voćkama kojih su grane otežale od plodova:
Nemojte s plodovima otkidati i njihove grane.
Nemojte od sebe otkidati svoje snove.

Budite blagi prema ljudima koje još ne naslućujete
I prema ljudima satrvenima od muke, godina i sebe samih:
Raspirujte skrovitu uzbibanost njihovih bića.
I njima pripada žar i odmorište svakog dana.
Budite blagi prema ljudima širokih pleća i čvrstih koračaja:
I oni poznaju oluje i noći.

Nemojte ugasiti ni ono svjetlo koje i samo sebe jedva obasjava.

Budite blagi prema pticama kojima krila još nisu ojačala
i prema pticama kojima su krila malaksala:
nađite im neki zaklon među svojim rukama
dok let u njima iznova ne nabubri.
Budite blagi i prema pticama snažnih krila i ne pitajte ih kamo lete:
Pratite ih pogledom punim povjerenja.
Njihovo je biti jedno s letom.


Stjepan Lice

- 21:15 - Reci što ti je na srcu (1) - Stavi blizu srca - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Komentari DA/NE?

Put do dječjeg srca?

DA!
Pomoć kod putovanja do dječjeg srca, ali ne samo do njega!!



"BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO.
SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI."

(Mali princ
Antoine de Saint-Exupery)




Ako netko želi reći nešto od srca k srcu može to učiniti na sljedećoj adresi:

djecjivrtic@gmail.com




free web counter
Visit Now




srce traži put




Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RAZLIČITI PUTOVI

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!


(knjiga Brojeva 6, 24 - 26)