Nepoznati Zagreb

30.11.2015., ponedjeljak

Saga o flekama

Evo jednog zanimljivog primjera kako jedna stvar može biti i simpatična i antipatična, a sve to u dva različita konteksta na samo dva metra udaljenosti!

S jedne strane tramvajske čekaonice stoji novi Franckov plakat koji u retro stilu obavještava o novom proizvodu uz fingirane Photoshop flekice od kave na plakatu koje u tom kontekstu izgledaju posve simpa ... dok na dva metra od njega stoji oglasni ormarić ZET-a sa poredanim voznim redovima tramvaja i planom linija koji su zbrda-zdola nalijepljeni, a podloga ormarića je puna flekica i ostataka ljepljivih traka od prijašnjih lijepljenja i sve izgleda vrlo neuredno i antipatično ...



Kod okretišta tramvaja Prečko. Snimio: Vanja


Kod okretišta tramvaja Prečko, dva metra od prve fotke. Snimio: Vanja

Oznake: fleke, reklama, oglas, tramvaj, ZET, preko, trešnjevka


- 08:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #

28.11.2015., subota

Zadnjeminutna ponuda

Ovo se zove potraga u posljednji čas! wink

A još vezano uz ovaj oglas ... za razliku od nekadašnjih oglasa, kada se često u ovakvim prilikama spominjala "ugodna vanjština", autor ništa ne govori da djevojka mora biti ne samo komunikativna nego i "ukrasna". wink Isto tako, mail adresa nije baš najsretnije odabrana ... ili je možda lani mislio kako će toi biti biznis samo za jednu sezonu?



Horvaćanska cesta, kod Srednjaka. Snimio: Vanja

Oznake: oglas, Božić, trešnjevka, Horvaćanska cesta, Srednjaci


- 11:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.11.2015., petak

Lojtrice do neba

Već se tisućuijedamput pokazalo da se uvijek isplati dići pogled sa asfalta i uličnih izloga u gradske visine i pogledati što se nazali iznad naših glava, na višim uličnim etažama. Tako i učinih prije nekoliko dana na ćošku Gundulićeve i Masarykove ulice i na moje iznenađenje na poznatome neboderu Slavka Löwyja sagrađenom 1933. uočih dugačke metalne lojtrice na fasadi zgrade. Gledao sam tu zgradu već više puta, odmjeracao ju od partera do balkona na posljednjoj etaži, zamišljao kakav li je pogled odozgo ... ali se ne sjećam da sam ikad dosad uočio te lojtrice.

Pa si ja onda mislim - kome bi to uopće moglo trebati, tako dugačke ljestve, uz rub zgrade, bez rukohvata i zaštite? Svašta mi je padalo na pamet, od popravaka do Božićnih ukrasa ... i onda malo proguglah, pronađoh ovaj tekst i ubrzo mi je sve bilo jasno.

Pa onda ako i vi želite doživjeti prosvjetljenje, pročitajte i vi taj tekst! wink

A kome još nije dosta nebeskih štengica, nek klikne ovdje!



Metalne lojtre, od terase na visini prvog kata pa sve do posljednje etaže, i to još uz rub zgrade i bez gelendera! Snimio: Vanja


Ovdje počinju ... Snimio: Vanja


... a ovdje završavaju! Snimio: Vanja

Oznake: Masarykova ulica, Neboder, lojtre, ljestve, Löwy


- 15:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #

26.11.2015., četvrtak

Retro zagonetka

Još svega poneki dan i Advent će nam zakucati na vrata i krajnje je vrijeme za izigravanje posljednjih reklamnih aduta prije božićne potrošačke ludnice (iskreno, ja ju baš i ne doživljavam puno jer minimalno gledam TV, tu i tamo slušam radio i pročitam novine i tek me reklamni plakati podsjećaju da se zapravo nekaj zbiva na potrošačkom planu ... wink

Uglavnom, još prije 2-3 mjeseca zamijetio sam usamljeni ovakav plakat na Ljubljanskoj aveniji, nedaleko Jankomira. Zapitao sam se koji bi to vrag mogao biti, koja će se poruka izvući iz te "navlakuše" ... ali, rekoh, i tako će se saznati za tjedan ili dva. No, to je vrijeme prošlo, a nije se saznalo. A u posljednja 2-3 tjedna uočio sam i još dva nova plakata, jedan u Rudešu i drugi kod Sesveta. Dakle, nije riječ o nekoj kampanji koja se ugasila prije nego li je stvarno počela, a čini se da nije ni neka od ovih klasičnih telekom/hipermarket priča, jer su oni uglavnom svoje reklamne karte već stavili na stol.

Dakle, što bi to moglo biti?

Retro štih, sa ovim zulufima, znojnikom na čelu, lutkom pijetla koja također podsjeća na 70-te i Muppete ... a ovaj lik, prva mi je asocijacija bila onaj slovenski humorist, ne mogu mu se sjetiti ime, koji je igrao i u onoj čuvenoj reklami za Frutek, vidi OVDJE.

Ajde, da čujem vaše ideje, što bi se to moglo reklamirati tim plakatom!



Zagrebačka avenija, Rudeš. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, pijetao, Zagrebačka avenija, trešnjevka, plakat


- 09:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

23.11.2015., ponedjeljak

Mapiranje Trešnjevke: Šetnja po Staroj Trešnjevci (na petak, 13.!)



GPS trag šetnje, snimio: Mladen Sokele


Zajednička fotografija na kraju šetnje. Snimio: Mladen Sokele


Posljednja šetnja jesenskog ciklusa "Mapiranja Trešnjevke" krenula je sa Trešnjevačkog trga, ispod "vure" na ulazu u Park Zvonimira Milčeca, u 18h na Petak 13. Bolje mjesto za početak šetnje najstarijim dijelom Trešnjevke nije se moglo zamisliti, jer je tu ipak središte kvarta: tu je plac (osnovan još davnih 30-tih godina 20. stoljeća), bivša zgrada Name (sagrađena 1960.) koja istina nema više tako veliko značenje kao nekad, nedaleko je i crkva Sv. Josipa, sagrađena 1939., i time najstarija crkva Trešnjevke, a pored nje je i nekadašnja gostionica "Dvije lipe", nekad jedno od "svjetovnih središta", na žalost, u međuvremenu preuređena u igračnicu i bez svojih poznatih lipa. Dakle, pravo srce Trešnjevke!

Popričasmo na početku o povijesti kvarta, spomenuh neke od zanimljivosti vezanih uz imena ulica, evo nekoliko kratkih:

- vjerojatno se neki od vas sjećaju da je sadašnja Ulica Boždidara Adžije prije nosila ime Ulica Kate Dumbović odnosno Samoborska cesta. Kata Dumbović (1903.-1941.) bila je radnica i početkom Drugoga rata članica Rajonskog komiteta KPH. U noći sa 13. na 14.07.1941. krenula je u akciju oslobađanja komunista iz logora Kerestinec gdje su se uz Ognjena Pricu, Otokara Keršovanija, Augusta Cesarca nalazili i njen muž Mato Dumbović, ali i Božidar Adžija, po kojem je njena ulica dobila ime nakon osamostaljenja Hrvatske.

- Ogrizovićeva ulica je dobila ime po književniku i pravašu Milanu Ogrizoviću (1877.-1923.), no nakon Drugog svjetskog rata često se sretalo i ime njegovog sina, učitelja i revolucionara Bogdana Ogrizovića po kojem se i danas zove knjižnica u Preradovićevoj ulici, a nekad se zvala i današnja V gimnazija.

- Još jedno od ulica zamijenjenih imena je ona nekada zvana po Jakovu Dugandžiću (1905.-1941.), također narodnom heroju, rođenog u Čitluku pored Mostara, koji je od 1930. radio u ZET-u. Florijan Andrašec (1888.-1962.), po kojem sad ta ulica nosi ime, je bio pučki pjesnik, poznat kao sakupljač pjesama Međimurja, zajedno uz Vinka Žganca (prije Drugog svjetskog rata se ta ulica nazivala Šarengradska, dok to ime danas nosi samo jedan njen odvojak)

- zanimljiv je primjer ulice u kojoj je jedan Ljudevit (Jonke) naslijedio drugoga (Farkaša Vukotinovića) koji se preselio u centar grada, gdje njegova ulica čini dio "zelenog vala". Ljudevit Farkaš Vukotinović (1813.-1833.) bio je književnik, političar i znanstvenik (botanika, mineralogija), dok je Ljudevit Jonke (1907.-1979.) bio književnik rodom iz Karlovca.

- preostale dvije preimenovane ulice su Ulica Andrije Žaje (jedan od osnivača KPH, nekad se po njemu zvala ulica Donje Svetice), nekad ulica Đure Daničića (1825.-1888.), srpskog jezikoslovca, te Tratinska ulica, nekad Ulica Rade Končara (1911.-1942., sekretar KPH). Što se tiče ulice Ivana Broza (1852,-1893., jezikoslovca i književnog povjesničara rođenog u Klanjcu), on je jedini Broz koji je ikada pod tim imenom imao ulicu ili trg u Zagrebu, zato što se trg posvećen Josipu Brozu Titu uvijek službeno nazivao Trg maršala Tita, a ne Trg Josipa Broza Tita.

Nakon te uvodne riječi krenuli smo iz parka prema Ulici grada Vukovara - ovoga nas je puta bilo 38, kako je nešto kasnije ustanovio naš mladi službeni Brojač wink.

Obzirom da je početak šetnje bio tako kasno cijelo nas je vrijeme pratio mrak, no bili smo dobro opremljeni baterijskim svjetiljkama tako da smo mogli zaviriti u svaki kutak. A zahvaljujem i fotografima, Mladenu Sokeleu, Branku Margetiću i Nevenu Iveti, na trudu s kojim su popratili šetnju i na dijeljenju fotografija!

Prva postaja šetnje nam je bilo bivše kino "Trešnjevka" (zvano "Buhara", što je u to doba bio čest nadimak za prigradska kina) koje se nalazi u dvorištu na početku Ulice grada Vukovara. Trenutno je u njemu skladište tvornice vijaka Kranjec i ništa ne odaje da je nekad to bilo važno sastajalište Trešnjevčana.

Nakon kina krenuli smo tajnim prolazom kroz haustor u kojem se još uvijek mogu vidjeti stara unutarnja vrata od kristalnog stakla sa ugraviranom zvjezdicom. Po izlasku na Novu cestu krenuli smo na sjever (i usputno se prisjetili trgovine Standard konfekcije koja se nalazila na uglu Tratinske) i usputno popričali o starim šahtovima iz doba NDH-a na kojima piše "Brzoglas". Šećući se stigli smo i do pekare Klare, a nedaleko nje je i zgrada u kojoj je svoj život počela knjižnica Trešnjevka.

Kroz haustor smo prošli u Ogrizovićevu ulicu, uočili smo duboka dvorišta koja su sad izgrađena novim zgradama ... kroz jedno takvo dvorište smo došli sve do stražnje starne zdravstvene stanice. Na žalost, prolaz do nje nije bio moguć - vrata su zaključana, opasana lokotom i ograđena bodljikavom žicom.

Malo dalje, na kućnome broju 16a stoji stara kuća na kojoj se može vidjeti otisak graditelja, ali i žuti križ koji je još preostao od poplave 1964. kada su takvim oznakama komisije označavale da su kuće pogodne za stanovanje (one za rušenje su označene crvenim križem). Prošli smo kroz hodnik te napuštene kuće i kroz dvorište se vratili na ulicu .. i dalje do kratke slijepe Lukavečke ulice. U njoj smo sreli dvije stanovnice te ulice, makedonku koja u njoj živi već 41 godinu i zadovoljan je mirom svoje ulice, te drugu gospođu koja je manje zadovoljna zato što je ulica uknjižena kao livada, a ne javna prometnica i zbog toga ne mogu dobiti asfalt. Isto tako, iza njene kućice se nalazi napušteno gradilište poslovnog centra koji se počeo graditi na lokaciji nekadašnje konfekcije "Vesna".



Sakupljamo se, polako, ali sigurno. Snimio: Mladen Sokele


Naš lučonoša. wink Snimio: Mladen Sokele


U uskome krugu ... uvodna riječ u Parku Zvonimira Milčeca. Snimio: Neven Iveta


Treba rasvijetliti mračnu prošlost ... wink Snimio: Neven Iveta


Na prijelazu preko Tratinske ulice. Snimio: Branko Margetić


Službeni brojač prebrojava šetače. wink Snimio: Branko Margetić


Promatramo još uvijek očuvanu oznaku inspekcije nakon poplave 1964. Snimio: Mladen Sokele


Druga strana napuštene i ruševne kuće u Ogrizovićevoj ulici. Snimio: Mladen Sokele


Jedan fotograf snima drugu dvojicu, Mladen i Neven na "zadatku" ... wink Snimio: Branko Margetić


Cijela grupa se natiskala u kratku Lukavečku ulicu, jednu od posljednjih neasfaltiranih ulica Trešnjevke ... Snimio: Mladen Sokele


Razgovor sa jednom od stanarki Lukavečke ulice. Snimio: Mladen Sokele


Slijepi završetak Lukavečke ... Snimio: Mladen Sokele


Slika iz predgrađa kakvo je nekad bilo ... Snimio: Neven Iveta


Po izlasku iz Lukavečke ulice krenuli smo Kranjčevićevom ulicom prema hotelu Laguna (izgrađenom 1972.), prošli smo kroz njegovo dvorište i zatim skrenuli u Badalićevu ulicu pored vrtića Trešnjevka, smještenog u Badalićevoj 24, jednog od najstarijih dječjih vrtića grada sa dugom povijesti. Osnovan je još 1930. na adresi Trakošćanska 45 da bi tokom godina mijenjao imena, prvo u "marijan Čavić", zatim u "Kata Dumbović" te u sadašnje ime. Zgrada pored koje smo prošli sagrađena je 1989. na mjestu nekadašnjeg Pionirskog doma koje je osnovalo društvo "Naša djeca" 1956.

Krećemo dalje, uz vrtić se nalazi moderni stambeni blok, poznat po tome što je u njemu svojedobno živio predsdjednik SDP-a i nekadašnji Predsjednik vlade Ivica Račan. Sada tamo nema poznatih stanara (bar koliko mi znamo), ali zato zgrade kriju tri zanimljiva neobična detalja: čudne istake na rubu krova, neobičan prostor usred dvorišnog dijela uz ulaz u garaže te "tribine" na čijem zidu se nalazi neobičan grafit sa svinjama koje jašu leteće mrkve (autor grafita je nepoznat).

Nakon toga ulazimo u još jedno dvorište, na uglu Tratinske i Badalićeve, zagledavamo preostali dio vrta podno unutarnjeg parkirališta, primjetan je "sukob" novogradnji koje prate asfaltirana parkirališta te starije građenih zgrada iza kojih se nalaze ograđeni vrtovi.

Dalje idemo Tratinskom, uočavamo stari kućni broj sa natpisom "Končarova", preko puta je malena kućica Zavoda za rafiniranje plemenitih kovina (glavni je ulaz iz Ulice Florijana Andrašeca) te staru ruševnu kuću pored njega. Pogledali smo usputno i stari sandučić u kojem su nekad bili istaknuti filmovi na programu Kinematografa Zagreb, a sada ih koristi projekat "Bacači sjenki".

Napuštamo Tratinsku ulicu i skrećemo u Brozovu, ulazimo u dva dvorišta sakrivena iza uličnih zgrada. Uočavamo dvorišni red kućica koje su očito starijeg datuma od zgrada sa ulične strane ... tu caruju tišina i mrak. Na žalost, nema pogleda na Zagrebov stadion, ali naslućujemo toranj Cibone u mraku - poslovni ljudi su već napustili svoje urede.



Petak Trinaesti, prvi put. Snimio: Neven Iveta


Jedna od reklama na pročelju hotela Laguna ... Snimio: Mladen Sokele


Dio neobičnog grafita u dvorištu novogradnje na adresi Badalićeva 26, uz brodiće s očima tu je i mnoštvo praščića koji jašu na mrkvama ... wink Snimio: Branko Margetić


Dvorište dotičnog bloka, uočite neobične ukrase na rubu krova zgrade. Snimio: Mladen Sokele


Zaustavljanje u Tratinskoj ulici. Snimio: Neven Iveta


Na Tratinskoj ulici, pogleda uprtog u jednu od posljednjih malih napuštenih kućica u tom kvartu (adresa: Tratinska 23). Snimio: Branko Margetić


Danas Tratinska, nekad KončarOva ... Snimio: Branko Margetić


Tramvaj u punoj brzini ... Snimio: Branko Margetić

>
Mračna dvorišna strana inače dobro osvijetljene Brozove ulice. Snimio: Neven Iveta


Slijedeća postaja šetnje je bio nadvožnjak na Adžijinoj ulici (sagrađen 1930.) uz koji se nalazi najviši vrh Trešnjevke, visok cca 120 m i neformalno nazvan po lokalu s druge strane ulice, Mrzla piva. Do kraja šetnje nam nije više preostalo puno hodanja, prođosmo Adžijinom pored još davno zatvorene Dione pa pored kazališne radionice HNK i stare benzinske pumpe, da bismo šetnju završili možda i najvećom atrakcijom, prigodnim (ipak je bio petak, 13.!) grupnim ulaskom u prostor stare Bubare, sagrađene još 1892., koja je nakon tog vremena proživjela sve i svašta, ugostivši radionice Taxi remonta, filmske ekipe, skvotere te, naposlijetku, "obične" beskućnike koji, čini se, još uvijek tamo žive. Naša kolona oboružana baterijama prošla je glavnom stazom kroz ruševine sve do stražnjeg dvorišta. Po uhodanosti staze čini se da je taj kompleks prilično često posjećen ... no u taj mračni večernji čas svima nama je ovladalo neobično ozračje tog napuštenog ruševnog kompleksa.

Nakon povratka na svjetlo i buku velegrada preostalo je još samo pozdraviti se sa nadom da ćemo se ponovo vidjeti 23.12., na još jednoj Predbožićnoj trešnjevačkoj dijagonali!

Na kraju, sve vas pozivam na posljednju ovogodišnju šetnju, treću tradicionalnu Predbožićnu trešnjevačku dijagonalu, koja kreće u srijedu, 23.12.2015. u 18h od "vure" kod poslovne zgrade Cibone, Trg Dražena Petrovića. Radni naslov šetnje je "Kroz tišinu i buku velegrada"!



Pored najvišeg vrha Trešnjevke. Snimio: Branko Margetić


Prohladna je večer, Ulica Božidara Adžije, nekad Kate Dumbović, nekad Samoborske, je prazna ... Snimio: Neven Iveta


Petak je Trinaesti, vrijeme je za jezoviti završetak šetnje ulaskom u napuštenu Bubaru ... šetači su spremni uhvatiti se ukoštac sa uzbuđenjima koja ih očekuju! Snimio: Mladen Sokele


Prolazak kroz zidine ... Snimio: Mladen Sokele


Samotni i mračni polusrušeni zidovi Bubare. Snimio: Branko Margetić

Oznake: mapiranje trešnjevke, šetnja, Stara Trešnjevka


- 15:56 - Komentari (6) - Isprintaj - #

22.11.2015., nedjelja

Izmjereno jesensko težište

Jutros je na stalnoj točci izmjere izmjereno jesensko težište, vrijeme prelaska iz njene prve polovice, šarene, sunčane i tople, i u drugu polovicu, hladnu, vlažnu i golu. Za razliku od nekih prijašnjih jeseni, ova je imala velik prozračan i svijetao dio, čak puna dva mjeseca dug, no pred nama je njen treći, posljednji mjesec koji će svojim kratkim danima uravnotežiti stvar. Stoga, jaknu i tople cipele na sebe i ušećimo u jesenski treći kvartal!



Paljetkova ulica, Prečko. Snimio: Vanja

Oznake: jesen, stalna točka izmjere, preko, Paljetkova ulica


- 17:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

20.11.2015., petak

Promatranje života iz VIP lože

Lijepo je s visoka promatrati prolazak jeseni ... pogotovo kad se ne moraš gurati sa ostalim sugrađanima/sulišćanima! wink

Ali, liste privilegirani, zaludu ti tvoje veze i poznanstva pomoću kojih si pao točno na klupu, kad puhne vjetar i ti ćeš postati samo jedan od mnogih ...
(na žalost, taj princip baš ne vrijedi uvijek u ljudskome rodu - pogledajte samo Tomislava H. koji nosi dvoje ljudi na duši pa neće do zatvora, to je čak i Radimir Č propisno odradio)



Selska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: protekcija, vip, list, klupa, Selska cesta, trešnjevka, jesen


- 13:42 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.11.2015., četvrtak

U Westin na ručak, pored Westina na posao

Treba iskoristiti još ova 2 dana lijepog vremena za "potrošiti" sve ove stotine lijepih sunčanih šarenih fotki koje sam snimio proteklih dana ... jer poslije, kad krene kiša, snijeg, smrzavica, bit će ih bespredmetno stavljati na web, već ću ih samo moći "konzervirati", ukiseliti, u arhivu i čekati slijedeću godinu. wink

Stoga, evo još dvije fotke snimljene istog dana i gotovo sa istog mjesta ... kao što naši sugrađani sa obje fotke cvjerojatno ne percipiraju bogataše koji odsjedaju u tom de-luxe hotelu, tako i gosti vjerojatno uopće ne vide ovu stranu grada ... ako im i uđu u vidokrug, vjerojatno ih niti ne primjete.



Savska cesta, istočna strana zgrade Westin hotela. Snimio: Vanja


Savska cesta, istočna strana zgrade Westin hotela. Snimio: Vanja

Oznake: Savska cesta, Westin, čistač, bogataš, hotel


- 11:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.11.2015., srijeda

Gaće na štapu ...

... i hlače na klupi. wink



Horvaćanska cesta, pored Selske ceste. Snimio: Vanja

Oznake: Horvaćanska cesta, klupa, hlače, jesen


- 06:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.11.2015., utorak

Jesen - posljednji dani šarenila



Horvaćanska ulica, kod Ulice Hrvatskog sokola. Snimio: Vanja


Nakon kišovitog početka listopada i poplava tokom posljednjih tjedana uživali smo (i još uvijek uživamo!) u nevjerojatnom nizu prekrasnih jesenskih dana! To je taman onaj period kada lišće šareni i malo-pomalo opada sa drveća, onaj dio jeseni u kojem se može uživati, za razliku od kasne jeseni kada su kiše češće, temperature niže, a ponekad se zalomi i prvi snijeg ...

Čini se da nam se nešto slično sprema i za slijedeći vikend - prognoze najavljuju kraj ovog dugog niza sunčanih dana i puno oborina, zahlađenje, čak i prvi snijeg ... stoga, uživajmo u još ovih nekoliko preostalih lijepih dana, a za vikend ćemo se grijati uz radijatore i topao čaj i eksterijere gledati kroz prozor! wink

A ako vam se sviđa ovih nekoliko fotki iz Horvaćanske ceste, ovdje pročitajte malo više o tom drvoredu!



Horvaćanska ulica, na Vrbanima. Snimio: Vanja


Horvaćanska ulica, kod Hrgovića. Snimio: Vanja


Horvaćanska ulica, kod Hrgovića. Snimio: Vanja


Hanamanova ulica. Snimio: Vanja

Oznake: Horvaćanska ulica, Jarun, trešnjevka, vrbani, jesen, lišće, drvored, Hanamanova ulica


- 10:52 - Komentari (9) - Isprintaj - #

16.11.2015., ponedjeljak

Majka i dijete



Park kod Zorkovačke ulice. Snimio: Vanja

Oznake: skulptura, trešnjevka, park, Zorkovačka ulica, djeca


- 16:08 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.11.2015., subota

Interliber: Knjige i ljudi, licem u lice



Snimio: Vanja


Posljednjih sam godina na Interliber dolazio isključivo s klincima ... nije da mi se nije dalo doći i samome, ali je uvijek iskakalo nešto preče zbog čega nisam mogao doći sam i ležerno se prošetati između knjiga i ljudi na sajmu. Posjet sajmu sa djecom također ima neku svoju draž, ali je očito bilo vrijeme i za koji samostalni posjet ... i, napokon, prekjučer se otputih do Velesajma!

Hrpetina knjiga takvih razmjera me uvijek razveseli, ali me isto tako veseli i činjenica da se toliko ljudi zanima za knjige tako da na kraju to postane sajam knjiga i ljudi i pri razgledavanju ne mogu reći da li mi je zanimljivije listati knjige ili zagledavati ljude oko sebe. wink

Obzirom da mi se fotkanje knjiga ne čini tako zanimljivim kao fotkanje ljudi, onda vam u današnji post stavljam nasumični niz jučerašnjih fotki, što "domaćina" na štandovima, što posjetilaca, što govornika na tribinama, omirišite atmosferu! wink

Prvo iza pulta ...



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Pa ispred pulta ...



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Prezenteri(ce) i prezentirani/e ...



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


I, napokon, njihovo veličanstvo, tiskovine!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Interliber, velesajam, knjige, novi zagreb


- 06:24 - Komentari (6) - Isprintaj - #

13.11.2015., petak

Konzumov zidni strip



Snimio: Vanja


Nakon što sam u prethodnom postu Konzumu dao pola pozitivnog brojanja za novi predbožićni slogan (ne volim predbožićno mentalno "masiranje" reklamnim porukama koje sladunjavo apeliraju na osjećajno pražnjenje novčanika i punjenje dućanskih kolica, ali je ovogodišnja poruka ipak probavljivija od nekih prethodnih), u ovome ću mu postu dati i cijeli bod - na ime nove fasade bivšeg Getroa Vrbani koji se laganim korakom pretvara u novu Konzumovu trgovinu ("On line trgovinu"", kako mi je prošlog mjeseca rekao radnik na gradilištu). Naime, na fasadi iz dana u dan niče strip koji se čita uzdužno, u smjeru od istoka prema zapadu.

Priča koja je iscrtana na zidu nije nešto strašno inovativna, On susreće Nju, crtež je OK, ali opet ni tu nema ništa strašno novoga ... no, meni osobno je ta zidna strip-priča posve simpatična: i zbog toga što oživljava nekad posve dosadnu fasadu, i zbog toga što crtana priča nudi puno detaljića koji aludiraju na totalnu "informatizaciju" svakodnevnog života, što je čak posve na mjestu ako tu zaista nastaje web shop.

U svakom slučaju, najbolje sami pogledajte pa komentirajte!

P.S. Zna li netko, tko je autor tog stripa?



Zagrebačka avenija, pogled na zgradu sa istoka. Snimio: Vanja


Prva "šlajfa". Snimio: Vanja


Ovdje, iznad ulaza, će tek nastati neki crtež. Snimio: Vanja


On u taksiju, ona kuha kavicu ... Snimio: Vanja


Blizu sam ... ali, prokleta baterija .. wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Vidimo se uskoro! Snimio: Vanja


Još malo! Snimio: Vanja


Još vrrrrlo malo! Snimio: Vanja


Din-don! Snimio: Vanja


Cmokkkk i čin-čin .. ostatak je iza drveta pa si zamislite sami. wink Snimio: Vanja

Oznake: strip, konzum, getro, vrbani, trešnjevka, Zagrebačka avenija, street art


- 06:26 - Komentari (7) - Isprintaj - #

12.11.2015., četvrtak

Pogled unaprijed: Pred vratima nove predizborne kampanje

Tek smo se riješili jedne predizborne kampanje, političke, a već nam slijedi start druge, možda malko suptilnije i naoko nježnije, ali opet bespoštedne - odabir kod kojih ćemo trgovaca prigodno predbožićno prazniti novčanike. Ovdje se ne prijeti rezovima, ali se često (i ne bez razloga ...) igra na domoljubnu kartu i na sve druge osjećaje koje Božić budi kod nas ... ljubav, obitelj, djeca, pažnja ... ostatak dodajte sami.

Za razliku od nekih prijašnjih, direktnijih, Konzum je ove godine lansirao novi slogan koji se odnedavna može primijetiti na dućanskim vratima, "Volimo blagdane jer volimo jedni druge". Što kažete na nju?

Iako nekako lakše "klizi", mek je, čak dvaput se spominje glagol "voljeti" ... zapravo nema puno smisla (kao i većina drugih sličnih slogana). Možda bi iskrenija varijanta bila "Volimo vas jer vi volite kod nas otvarati svoje novčanike"? wink

Svejedno, ovogodišnjem sloganu dajem bod više nego prijašnjima, valjda me već počinje hvatati prigodni ugođaj? wink

(koga više zanima ova tema neka ugugla "Christmas ads" - upozorenje: bit ćete zatrpani jelkicama i dedekima mrazekima! wink)



Zagrebačka avenija, kod Zagrebačke ceste. Snimio: Vanja

Oznake: konzum, reklame, Božić, Zagrebačka avenija, trešnjevka


- 09:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.11.2015., srijeda

Pogled unazad: Predizborne huncutarije

Sada, u trenucima kada su se razigrale postizborne huncutarije (tko će s kime, zašto i pošto), zanimljivo je baciti koji pogled unazad, na vrijeme predizborne kampanje. Među glavnim strankama je bilo uobičajenog čašćenja raznim "epitetima", no, pomalo neobično, bilo je iznimno malo primjera "alternativnih pristupa" političkoj reklami. A to će reći da je za prethodnih izbora bilo puno više drljanja po plakatima, trganja, šaranja, više ili manje (ne)duhovitih protuporuka ... a sada se sve svelo na manju seriju (primjećeno desetak komada) naljepnica sa Zokijevim likom i natpisom "Game over" (najviše sam ih zapazio oko Rudeša i Jaruna), još manju seriju SDP-ovih "stickera" sa sloganom "Nema povratka na staro" (pronađen tek jedan primjerak), te jedan uočeni slučaj HDZ-ova plakata sa stencilskim dodatkom "Lažovi".

Neobično? Neočekivano?

Čini se da je usprkos svoj galami predizborna matica bila posve u koritu.

Od svega ostaloga primjetio sam i da je plakata bilo, čini mi se, manje nego obično, neke stranke (pogotovo Most i Bandićeva lista) su ih postavljale tek koji dan pred izbore, a jedini tragovi izbora koji će, na žalost, duže poživjeti su natpisi Živog zida koji su se potpisivali po zidovima grada i lijepili svoje plakate po rasvjetnim stupovima. Ostali su se pridržavali fair playa i reklamirali se plakatima i uobičajenim kartonima.

A zanimljiv detalj su mi i smajlići koje je netko crtao po svim mogućim plakatima - Don't worry, be happy, čak i uz izbore! wink




Zagrebačka avenija, kod Golikove. Snimio: Vanja


Zagrebačka avenija, kod Getroa. Snimio: Vanja


Zagrebačka avenija, Rudeš. Snimio: Vanja


Živi zid na zidu - raskršća Selske ceste i Zagrebačke avenije. Iako je ovaj žuti kvadratić vjerojatno "potpis" Živog zida poneki promatrač bi ga mogao shvatiti i kao djelić rekvijema za pokojni "National Geographic" ... Snimio: Vanja


Na stablu kod Naselja Istrana i invalida, Selska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: izbori, plakati, reklame, trešnjevka, Zagrebačka avenija, Selska cesta


- 09:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.11.2015., ponedjeljak

Jesenski oltar



Jarun. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, jesen, Sunce, lišće, trešnjevka


- 10:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

07.11.2015., subota

Sunčane radosti

Ne mogu riječima izraziti koliko me vesele ovi sunčani jesenski dani - pravi užitak, melem za duh i tijelo!
Stoga, evo i nekoliko slučajno odabranih fotki koje slave taj sunčani ugođaj!



Savski nasip. Snimio: Vanja


Dječje igralište uz Boćarski dom. Snimio: Vanja


Savski nasip. Snimio: Vanja

Oznake: Sunce, nasip, sava, jesen, trnje


- 16:16 - Komentari (5) - Isprintaj - #

05.11.2015., četvrtak

Poštanski semafor ...

... iako pomalo pobrkanih svjetala! wink


Jurišićeva ulica, na Glavnoj pošti. Snimio: Vanja

Oznake: Jurišićeva ulica, pošta, semafor, boje, Spar


- 14:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.11.2015., utorak

Treći put

U ovakvome društvu biram treći put: Stranku kokičara. wink



Cvjetni plac. Snimio: Vanja.

Oznake: izbori, politika, Cvjetni plac, HDZ, SDP


- 10:56 - Komentari (9) - Isprintaj - #

02.11.2015., ponedjeljak

Mapiranje Trešnjevke: Šetnja Pongračevim



GPS zapis šetnje, snimio: Mladen Sokele


Skupna fotka šetača na istočnoj tribini terena NK Trešnjevka. Snimio: Branko Margetić


Iza nas je prva ovojesenske šetnja „Mapiranja Trešnjevke“ koju sam poveo kroz Pongračevo i okolicu Remize ... nije to velik kvart i ovoga puta nismo napravili veliku „kilometražu“, ali je, rekao bih, šetnja svejedno uspjela. Između ostaloga, odnosno možda čak ponajviše, zbog zainteresiranih šetača koji su s nama ostalima dijelili svoje kvartovske priče i sjećanja. Ponajviše zahvaljujem vjernom Penziću koji je napokon dočekao da se prošećemo kroz kvart njegova djetinjstva tako da nas je počastio sa nizom zanimljivih pričica i crtica iz bliže i dalje povijesti kvarta. Teško je sve to prenijeti u ovaj medij bloga koji najbolje prihvaća kraće forme, ali ću se potruditi da makar spomenem sve teme o kojima smo razgovarali, a više podataka ćete naći na web stranici „Mapiranja Trešnjevke“ i linkovima koje ću vam dati unutar teksta.

(da ne zaboravim, zahvaljujem se na priloženim fotkama Branku Margetiću!)

Krenimo, dakle, od početka!

Prvu ovojesensku šetnju dočekao je sunčan i svjež dan, u 17h se ispod "vure" na tramvajskom okretištu skupilo 47 šetača - lijepa grupica znatiželjnika spremnih na podužu rundu po Pongračevu! (vjerovali ili ne, niti jednim korakom nismo tu večer izašli iz granica istoimenog Mjesnog odbora! :o) )

Na samome početku, u skladu sa tradicijom, izvadio sam kopije starih planova grada i ispričao ponešto o povijesti Pongračeva (vidi dolje niz važnijih datuma iz povijesti kvarta!), a zatim je nastavio Penzić, koji nam je ispričao nekoliko priča vezanih uz povijesna zbivanja, od storije o bogatoj obitelji Pongratz, "zagrebačkim Rockfellerima", po kojima je i kvart dobio ime, pa do zanimljivih informacija o doseljavanju izbjeglica iz Istre nakon Prvog svjetskog rata.

A tad je došao trenutak da protegnemo nožice! Krenuli smo prvo u pozadinu "Name" (koja već dugo više ne stoluje na toj adresi ...) pogledati artefakte iz njezine povijesti, napuštenu portirnicu sa starim "Milde sorte" satom i zaboravljenim natpisom sa oblastim starim logom tvrtke. Nakon toga krećemo na jug - prvo nas je na štengama uz Ozaljsku prebrojala naša Brojačica (dakle, bilo nas je 47), a onda sam u Puljskoj ulici, pred starom zgradom, ispričao ponešto o planiranom, a nikad ostvarenom "Tramvajskom gradu" (projekt iz 1941., ali zbog rata nikad ostvaren). Povijest Trešnjevke neraskidivo je vezana sa tramvajem, Remiza je jedan od najvažnijih „landmarkova“ (značajnih točaka) ovoga dijela grada i ona dominira svojom okolicom, i fizički i reputacijom.

Nastavili smo šetnju do "Kutije šibica" (nekad dvorane "Ivan Arapović"), uz koju su nekad, umjesto sadašnjih teniskih terena, bila košarkaška igrališta, dom košarkaša i košarkašica "Industromontaže", kasnije "Montinga". Košarkašice su bila evropska klasa, dok su košarkaši bili često na rubu prve i druge lige (iz tog je kluba potekao poznati košarkaš "Cibone" Zoran Čutura!).
(da se ne zaboravi, uz dvoranu se nalazi jedna od najviših zgrada, djelo arhitekta Slavka Jelineka, autora i „Zagrepčanke“, koja je izgrađena 1969. - više detalja pročitajte u članku iz „Glasa Trešnjevke“, broj 8/2009, str 38-41)

Nakon dvorane prošli smo pored igrališta NK Trešnjevka gdje smo popričali o povijesti kluba, a uočili smo i prastari semafor na kojem se rezultat namještao ručno, pomoću tablica sa brojevima. Zatim smo nakratko stali uz istočnu stranu igrališta gdje smo pogledali street art uradak majstora zidne umjetnosti Lonca koji ga je naslikao na zidu zgrade Dječjeg doma.

Već u sumrak stigli smo do Naselja Istrana i invalida, lijepog i mirnog kutka (usprkos buke sa Selske ceste) usred kućica sagrađenih 1929.-1930. Godine. Usprkos idiličnom izgledu i miru, život tu nije lak - kućicama je potrebna obnova i sigurni smo da je za veliku većinu stanara to samo pusti san.

S druge strane ulice nalazi se Zavjetna crkva sveudiljnog euharistijskog klanjanja Corpus Domini u župi Sv. Marka Križevčanina (uz samostan sestara Pohoda Marijina), otvorena 1941., djelo čuvenog slovenskog arhitekta Jožeta Plečnika. Zahvaljujući jednoj od naših šetačica ušli smo nakratko u crkvicu ukrašenu zanimljivim slikama.

Daljnji nas je put vodio uz Selsku cestu, pored Dječjeg doma A.G. Matoša (na mjestu gdjen je nekad bila gradska ubožnica za djecu), pogledasmo preko ulice nekadašnju gostionicu "Jablanica" (zvanu "Koreja") zatim preko raskršća Ozaljske i Selske ceste (gdje je nekad, u maloj kućici živio poznati trener Ivan Đalma Marković) do naselja socijalnih stanova, izgrađenih 1928., u kojem se danas nalazi Muzička škola, a do skora je tamo bio i Vatrogasni dom. Prošli smo kroz naselje i pogledali spomen ploču koja kazuje da se u njemu nekad sakrivao i Josip Broz Tito. Nastavljamo s druge strane naselja gdje se nekad nalazilo Javno kupalište (nekadašnja adresa Creska 5), od kojega je do danas ostala samo dotrajala kućica. S druge strane ulice, kakvog li kontrasta, nalazi suvremeni Umirovljenički dom izgrađen 1981. godine.

Nakon nekoliko minuta hoda stižemo Pazinskom ulicom do Lošinjske ulice, lijepog parka sa dječjim igralištem i bloka kuća u kojem su nekad bile kućice ZET-ovih radnika. Do današnjih dana su se sačuvale još samo dvije u izvornom obliku.

Na malom bezimenom trgiću kod raskršća Baštijanove i Vitezićeve ulice popričali smo o zabavama koje su se nekad održavale na njemu. To je još jedna specifičnost Pongračeva - centri ljudskih aktivnosti, trgovi u smislu njihove funkcije, nemaju formalni status trga, ime (upravo spomenuta lokacija te samo okretište tramvaja na Ljubljanici), dok prostori koji se nazivaju trgovima (Istarski i Opatijski) to zapravo nisu.

Šetnju nastavljamo Rabarovom ulicom prema gradilištima naselja koje je nastalo na terenu bivše kasarne (artiljerija). Dalje idemo u zavojitu Stubičku ulicu, pored bivših "bugarskih" vrtova. Stižemo do bivšeg igrališta NK Končar koje je u godinama nakon Drugog svjetskog rata bilo logor za njemačke zatvorenike koji su radili u Končaru (tada još Siemensu).

Prolazimo kroz Ladučku ulicu, a onda prečicom kroz jedno dvorište, u slijepu Šenkovečku ulicu. Nastavljamo uz potok Črnomerec, prelazimo Baštijanovu i divimo se ogromnoj iskopanoj rupi u koji je položen dio cijevi kroz koju će, čini se, teći potok Črnomerec.

Na kraju prolazimo i pored Opatijskog trga i "Tetris" kućice nazad do okretišta gdje završavamo sa šetnjom. Šetnja je potrajala, gotovo tri sata, ali vjerujem da nitko nije požalio!

Evo na kraju i „vremenske crte“ tog kvarta i važnijih okolnih građevina!

Od 1853.: Vojne vježbe na poljiam Pongračeva („Exerzierplatz“)
1901. Počinje rad Samoborčeka
23.06.1910. : Prvi let aviona Slavoljuba Penkale, pilotirao tehničar Dragutin Novak, na terenu bivše kasarne u Selskoj cesti
Kraj 20-tih godina 20. st: Obitelj Pongratz (pro)daje područje Pongračeva gradu Zagrebu
1926. : Osnovano NK Panonia, preteča današnjeg NK Trešnjevka
1927.-1928.: Gradi se naselje socijalnih stanova na uglu Ozaljske i Selske
1929.: NK Panonia mijenja ime u NK Trešnjevka
1929.-1930.: Gradi se Naselje Istrana i invalida
1931.: Gradi se stambeno naselje za radnike ZET-a
1932. Na prostiru uz Selsku cestu se nalazi Logor (kasarna) Krste Frankopana
1932.: Otvorena Osnovna škola Augusta Šenoe koju pohađa većina učenika iz Pongračeva
1935.: Otvorena nova Remiza na današnjem mjestu (preseljenje dijela bivše Remize s mjesta današnjeg tehničkog muzeja)
1930-te: Na području zapadno od Selske ceste se nalazi Gradska ubožnica, 1939. Se grade zgrade današnjeg Dječjeg doma AG Matoš
1940.: NK Trešnjevka se spaja sa NK Skakavci i preuzima ime NK Trešnjevački skakavci
1941.: Otvara se Zavjetna crkva sveuduljnog euharistijskog klanjanja Corpus Domini u Moščeničkoj ulici (Arhitekt: Jože Plečnik)
1941.: Napravljen projekat za „tramvajski grad“ u okolici Remize (zbog rata nikad pokrenuta izgradnja)
1945.: Nakon završetka Drugog svjetskog rata na mjestu terena bivšeg NK Končar se nalazio logor za ratne zarobljenike
Oko 1945.: Otvoreno nogometno igralište NK Trešnjevka (prije se nalazilo na prostoru današnjih Crikveničke i Trsatske ulice)
1945.: Osnivanje Dječjeg doma AG Matoš u Selskoj cesti
1948. Osnivanje Tvornice dizala Radnik
1950.: Osniva se NK Končar
1954. : NK Končar mijenja ime u NK Elektrostroj
Kraj 50-ih: Zalaganjem Ivana Arapovića izgrađena sportska dvorana „Kutija šibica“, do 1979. najveća sportska dvorana u gradu
1963.: Otvorena tvornica vatrogasnih aparata Pastor (preseljena oko 2010.)
1964.: NK Trešnjevka je u 1. Jugoslavenskoj nogometnoj lizi i natječe se u Kupu velesajamskih gradova (ispada u 1. Kolu)
1965. : Otvoren objekat Dječjeg vrtića Bajka na Opatijskom trgu
1970.: NK Elektrostroj mijenja ime u NK Končar
1971.: Posljednja vožnja Samoborčeka
1972.: Otvara se robna kuća "Nama" na Remizi
1973.: Tvornica dizala Radnik prelazi u sastav Končara
1981.: Otvoren Umirovljenički dom na Trgu Slavoljuba Penkale (nakon rušenja sjevernog dijela naselja socijalnih stanova)
1995.: NK Končar se fuzionira sa NK Zelengaj-Svjetlovod i odlazi sa Pongračeva




Artefakt nekadašnjih vremena, nadstrešnica iz 40-ih godina. Snimio: Branko Margetić


Pred Remizom, novi tramvaji. Snimio: Branko Margetić


... i stari tramvaj. Snimio: Branko Margetić


Prošlo je "5 i 5", vrijeme je za početak priče. Snimio: Branko Margetić


Gledamo stare planove grada ...Snimio: Branko Margetić


Penzić ima riječ! Snimio: Branko Margetić


Pred starom portom "Name" sa stražnje strane zgrade - a unutra: prašina i stari "Milde sorte" sat. :o) Snimio: Branko Margetić


Posljednje mjesto na kojem se ovdje još može vidjeti logo. Snimio: Branko Margetić


Grupna šetnja Puljskom ulicom. Snimio: Branko Margetić


U polukrugu. Snimio: Branko Margetić


Pokoja riječ o NK Trešnjevka ...Snimio: Branko Margetić


Iz prošlih vremena: Stari "ručni" semafor na terenu NK Trešnjevka. Snimio: Branko Margetić


Jedna od najviših zgrada Trešnjevke, nekad zvana i "Trešnjevačka ljepotica". Snimio: Branko Margetić


Nekoliko riječi o "Kutiji šibica". Snimio: Branko Margetić


Usred Naselja Istrana i invalida. Snimio: Branko Margetić


Pogled između zgrada ... Snimio: Branko Margetić


U posjetu crkvi ... Snimio: Branko Margetić


Pogled preko kvartovske granice, na bivšu gostionicu "Jablanica" odnosno popularno zvanu "Koreju". Snimio: Branko Margetić


U naselju socijalnih stanova na uglu Ozaljske i Selske. Snimio: Branko Margetić


Tu je nekad svraćao i ugledni gost .. :o) Snimio: Branko Margetić


Nekad davno je tu bilo javno kupalište! Snimio: Branko Margetić


Pao je već i mrak ... Snimio: Branko Margetić


Gradilište trešnjevačkog metroa uz potok Črnomerec! :o) Snimio: Branko Margetić

Oznake: šetnja, Mapiranje Trešnevke, pongračevo, Remiza, trešnjevka


- 06:45 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi