Nepoznati Zagreb

31.12.2015., četvrtak

Sretna!!!

Dakle, drage i dragi, stigao je i taj dan, dan s kojim izlazimo iz ove godine i, sa smiješkom nadam se, ulazimo u novu!

Želim vam puno zdravlja, sreće, veselja, zagrljaja i poljubaca, uspjeha (što god vam to značilo) i zadovoljstva ... i, čitamo se nagodinu! wink



Načinio i snimio: Vanja


Original ide u haustor, kao čestitka susjedima. wink Snimio: Vanja

Oznake: retna nova godina, kreacija


- 12:19 - Komentari (4) - Isprintaj - #

30.12.2015., srijeda

Međupraznovlje

Vjerovali ili ne, već je prošlo punih 6 dana od mog posljednjeg posta ... vrijeme je naprosto proletjelo!

Kao prvo, želim vam sa zakašnjenjem sretan Božić i nadam se da ste ga proveli na lijep način, sa obitelji, prijateljima i svim drugim vama najdražim osobama!

A isto tako se nadam da vam i ovi ostali međupraznički dani prolaze na lijep način, bez gužve sa poslom, jurnjave po trgovinama ili nekim drugim neugodnostima koje znaju svratiti u dane kada bi se kao "trebali" odmarati, a onda nas u tome ometa ili netko drugi ili si pak sami sebi uvalimo zadatke kako bismo izbjegli taj dugo očekivani odmor. wink

Ja ću vas pak u ovome postu vratiti nekoliko dana unazad, na Badnjak. Od svih ovih svečanih i prazničnih dana (imam sreću da se u mojoj firmi ne radi od 23.12. do 04.01. tako da praznike zaista doživljavam u punoj dužini) Badnjak i Stara godina su mi najdraži zbog atmosfere iščekivanja koja se uvijek naprosto osjeća u zraku. Božić i Nova godina su posve lijepi dani, nekad u skladu sa našim željama i očekivanjima, a nekad i ne, no posve sigurno im nedostaje ta magija očekivanja veselja i baš zato su mi ljpeši dan "prije" od onih "poslije".

A u te dane iščekivanja osobito me veseli prošetati gradom ili se provozati biciklom s kraja na kraj i osjetiti atmosferu ... često to učinim sa svojim omladincima, to je zgodna prilika da popričamo malo o svemu i svačemu dok neobavezno zagledamo ljude, izloge, ukrašene trgove i balkone. Ukratko, to su mi vrlo dragi trenuci praznika kada nema "poslova", "zadataka" i sličnoga, već smo posve slobodni priuštiti si neuobičajeni ležerni gradski sightseeing.

Ove godine je badnjačko vrijeme bilo toplo tako da smo kćer i ja (sin je ovoga puta pronašao zabavu sa svojim vršnjacima wink) napravili poveći krug biciklom - od Prečkog preko Staglišća, Srednjaka, Trnja, kroz Pothodnik, pored the Klizališta na Tomislavcu i Jelačić placa do zasluženog odmora uz čaj i kolače u Milleniumu u Bogovićevoj da bismo se kući vratili uzduž Klaićeve, Baruna Filipovića, preko Oranica i Betlehemskog sela uz Zagrebačku cestu. Badnjačka atmosfera nam je pokazala gotovo pust grad sa centrom u kojem su se taman zaključavali dućani dok su prve večernje ptice izlazila iz svojih kuća, dok je toplina ponudila prizore poput košarkaša koji su u kratkim hlačama igrali košarku na Staglišću ili pak grupica koje su se okupljale po parkovima kao da je u najmanju ruku rujan.

Da ne duljim sad sa previše priče kada jedna fotka govori više od tisuću riječi, evo i kratkog foto albuma naše kružne badnjačke biciklističke gušt-ture!



Badnjački hakl na Staglišću uz školu. Snimio: Vanja


I dok dečki haklaju košaricu, cure su zabavljene svojim pretprazničnim razgovorima ... Snimio: Vanja


... a kćer i ja čekamo da se oslobodi ljuljačka pa da se malo pronjišemo. wink Snimio: Vanja


.. na kraju odustasmo. wink Snimio: Vanja


Ostatak igrališta je gotovo prazan ... no, tu i tamo svrati koji roditelj sa svojim djetetom željnim igre usprkos mraku i pretprazninom iščekivanju. Snimio: Vanja


Stiže jelka! Snimio: Vanja


Na putu do Trga ... i na Slavonskoj aveniji gužva jenjava. Snimio: Vanja


Bandićeva špricaljka sa techno-čestitkom projiciranom na vodene kapljice ... Snimio: Vanja


Na Zrinjevcu je više ljudi iako su gotovo svi štandovi već zatvoreni usprkos tome što još nije ni 18h ... Snimio: Vanja


Dašak nostalgije .... Snimio: Vanja


Mega-Baltazar! Snimio: Vanja


A osim njega u centru baš i nema života ... wink Snimio: Vanja


Završavamo našu badnjačku gradsku turneju u Betlehemsku selu uz POS-ovo naselje na Oranicama ... lijepo mjesto, baš u duhu Božića! Snimio: Vanja

Oznake: bicikl, badnjak, šetnja, grad, iščekivanje


- 16:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.12.2015., četvrtak

Prigodna privremena šuma ...

... naravno, crnogorična. wink



Horvaćanska ulica, kod Srednjaka. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: badnjak, Božić, trešnjevka, Horvaćanska cesta


- 12:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.12.2015., srijeda

Božićne zvijezde nove generacije.



Na terasi kafića, Vrbani, uz Horvaćansku cestu. Snimio: Vanja

Oznake: kafić, terasa, biljke, Horvaćanska cesta, vrbani, trešnjevka


- 13:25 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.12.2015., utorak

Jutro visokog koeficijenta neprozirnosti Omega



Horvaćanska cesta, kod Rudeške ceste.

Oznake: tramvaj, stanica, čekaonica, omega, Horvaćanska cesta, trešnjevka


- 09:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

20.12.2015., nedjelja

Savska cesta: Kad se povijest poigra ...

Za početak, malo reklame: Najavljujem posljednju ovogodišnju šetnju u okviru projekta "Mapiranje Trešnjevke", održat će se u srijedu, 23.12.2015., sa početkom u 18h, a polazište je Trg Dražena Petrovića, nađemo se "ispod vure" na tramvajskoj stanici kod dvorane "Cibona". Službeno ime šetnje je "3. tradicionalna trešnjevačka dijagonala", a ja ovo izdanje nazivam "Kruz buku i tišinu velegrada", jer ćemo za naše šetnje s kraja na kraj Trešnjevke proći kroz neka od najtiših i najbučnijih njenih dijelova ... jer, svaki od njih ima eki svoj rajc, razlog zašto ga se isplati posjetiti. (naravno, točnu trasu šetnje vam neću odati, jer je ovo ipak mali izlet u nepoznato, ne želim kvariti draž otkrivanja wink)

Toliko o reklami ... a sad, jedno moje zanimljivo zapažanje vezano uz točku našeg starta, raskršće Savske ceste i Tratinske ulice. Da li ste kada razmišljali kako je povijest zapravo nepredvidiva i često sa sobom nosi radikalne promjene? Pokazat ću vam to upravo na primjeru dijela grada u kojem ćemo se naći u srijedu navečer!



Isječak plana grada iz 1926. godine.


Pogledajte ovaj isječak plana grada iz 1926. godine ... to je doba kada se na Trešnjevci tek počelo graditi, Trnje je također tek započelo svoj razvoj i grad je samo malkice privirio južno od pruge. Uočite što se nalazilo oko gornjeg dijela Savske ceste tada i kakvo je stanje danas!

- na mjestu gdje se danas nalazi jedan od najluksuznijih hotela u gradu, Westin (nekada "Interkonti") 1926. godine su se nalazila vojna skladišta, a u desetljećima prije gradnje hotela bila je tamo vojna pekara.

- malko južnije, tamo gdje je sad lokal "Krivi put" i neki zavodi Fakulteta za kemijsko inženjerstvo i tehnologiju, u to doba je bila Potkivačka škola, a kasnije Veterinarski fakultet.

- još malo južnije, na mjestu Tehničkog muzeja, bila je nekad prva remiza ZET-a, a nakon njenog preseljenja na Trešnjevku, tamo je prebačen Zagrebački zbor odnosno preteča Zagrebačkog velesajma. Tehnički muzej stigao je tek 1954.

- Južno od Tratinske ulice, na adresi Savska 18, tamo gdje su sada zgrade koje pripadaju kompleksu Cibone, tamo je bila Tvornica kartonskih proizvoda Ivan Hudetz d.d.. A na mjestu zgrade "Agrokora" bilo je još do kraja 80-ih rukometno igralište RK Borac na kojem su se ljeti održavale disko večeri.

- nakon željezničkog nadvožnjaka na karti iz 1926. je vidjiva tvornica odjeće, no tamo je ubrzo otvorena Tvornica dvopeka keksa i vafla Bizjak (jedna od tvrtki iz kojih je nakon Drugog svjetskog rata nastao Kraš), da bi poslije tamo bila Tvornica dječje obuće Zagreb, a nakon njenog rušenja je krajem 90-ih sagrađen poslovni objekat Hoto kojeg je duže vrijeme koristio Hrvatski telekom, a sada zjapi prazan.

- još južnije, nakon Vukovarske, dugo je vremena bila Ženska kaznionica, tokom Drugog svjetskog rata bio je tamo Ustaški logor, a onda je 1972. sagrađena jedna od najneobičnijih zgrada u Zagrebu, nekadašnja trgovina Slovenijalesa, a danas zbir raznih trgovina.

Pogledajmo i djelić istočne strane ceste:

- tamo gdje je danas Studentski centar, na adresi Savska 25, nekad je bila tvornica pokućstva Bothe i Ehrmann, da bi nakon njene likvidacije na tu lokaciju bio preseljen Zagrebački zbor nakon kojeg je, preseljenjem preko Save i preimenovanjem u Zagrebački velesajam, na tu lokaciju došao Studentski centar

- pored centra se danas nalazi Hrvatski novčarski zavod, a prije njega se tamo od 1912. godine nalazila Kromolitografska tvornica Rožankovski i drug, a nakon Drugog svjetskog rata je preimenovana u Štampariju Ognjen Prica u kojoj su se uglavnom tiskali formulari.

- još jedan pogled južnije od pruge, tamo se na mjestu gdje je danas zgrada Ministarstva unutarnjih poslova nalazilo Gradsko vrtlarstvo

Dakle, povijest es zaista zna dobro poigrati: umjesto vojnih baraka niču luksuzni hoteli, umjesto Remize muzej, umjesto kartonaže sportska dvorana, umjesto tvornice keksa luksuzna poslovna zgrada, umjesto kaznionice neobična trgovina, umjesto tvornice pokućstva studentski centar, a umjesto vrtlarstva ministarstvo ... Zanimljivo, zar ne? wink

Oznake: Savska cesta, trešnjevka, mapiranje trešnjevke, povijest


- 17:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #

19.12.2015., subota

Na rubu ... svega



Zelena magistrala, večeras. Snimio: Vanja


Posljednjih dana balansiramo na rubu ... na rubu Božićnih praznika s nadom u odmor, veselje, sreću ... na rubu ove godine, s pogledom u daljine slijedeće ... na rubu političkog rješenja i nove vlade, koja zapravo možda uopće nije rješenje .............. ali ono što ipak najviše utječe na naš život ovih dana u Zagrebu je balansiranje na rubu vedrine i magle. Na žalost, najčešće smo na krivoj strani tog ruba, ispod maglenog poklopca koji već duže vrijeme prekriva grad.

Već sam pisao o tome, bivajući u magli teško je uopće povjerovati da sunce još postoji. Da, postoji, vidio sam ga danas, kad sam nakratko izvirio sa obitelji na Sljeme - i dalje je sjajno, svijetlo, toplo. A nebo je također plavo kao nekad.

Užitak, sjaj u oku, toplina na čelu, pogled u daljinu ... a onda ponovno zaranjanje u maglu.

Navečer rekoh, hoću još jednom udahnuti vedrinu, nebo sa zvijezdama ... pa se odvezoh na Zelenu magistralu. Vozeći uzbrdo smjenjivali su se periodi rjeđe i gušće magle, na trenutke sam jedva vidio rub ceste ... i nešto prije Horvatnice i posljednjeg zavoja u šumu izašao sam na vedrinu. U daljini se naziralo Samoborsko gorje, svjetla sela ispod Okića i Plješivice,, zvjezdice ... sve. Cijeli svijet je ponovo bio oko mene, kao da je netko otvorio zastor, maknuo šalaporke.

A ni 100 metara od mene stajao je zid magle. Nestvarno, posve nestvarno ... stajao sam gotovo na rubu bistrine i magle, kao na rubu stvarnosti i bajke, Ovoga i Onoga ... na rubu ... na rubu Svega.


Oznake: Zelena magistrala, magla, noć, rub


- 20:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.12.2015., četvrtak

Zagreb - kobasičarska metropola

Za početak, molio bih sve čitatelje vegetarijanske provenijencije da ne čitaju ostatak posta jer bi mogli doživjeti teške trenutke ... wink



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Naime, šetajući se gradom u ovo adventsko vrijeme učinilo mi se da se na prigodnim gastronomskim štandovima ne nudi gotovo ništa drugo osim kobasica!

Razumijem, kobase i slična jela se najbolje zalijevaju kuhanim vinom i pivom ... ali, zašto baš gotovo isključivo samo kobasice???
Nekad je na takvim štandovima znalo biti i kotlovine, roštilja ... Lani je recimo bilo kajzeršmarna na jednom štandu kod klizališta na Tomislavovom trgu ... sada ga više nema. Gdje su bureci, sirnice, štrukli, čvarci ...? U Njemačkoj se na štandovima zna posluživati i kelj varivo, u Švedskoj dimljene haringe, uz more se mogu dobiti srdelice i neke druge fine primorske stvari .. a ovdje samo kobasice, kobasice i kobasice. (da li je tako zbog moćnog sponzora, PIK Vrbovec, čije se ime nailazi na svakome koraku?)

Novine su izvještavale o ogromnoj prodaji germknedla na jednom štandu u Kurelčevoj ... pa naravno, kada gotovo da ni nema neke druge opcije osim kobasica! wink

Zanimljive su i cijene, variraju od 12 do 30 kuna. Naravno, nisu sve kobasice iste ... ali opet, 30 kn za jednu kobasu!?!

Jesu li barem dobre? (nisam još ni jednu kušao, možda budem preko vikenda ...)

P.S. Sve su fotke snimljene u Kurelčevoj ulici i na Jelačić placu.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Advent, jelačić plac, Kurelčeva ulica, kobasice, štandovi, sajam


- 16:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

15.12.2015., utorak

Pilot-projekat

Jutros u jednom lokalu na Srednjacima vidjeh očit pilot-projekat zamjene dekica mačkama. wink

Em su lijepe i tople, em se posjetioci mogu zabaviti mazeći ih i time mačke i psihički djeluju blagotvorno na klijentelu ... a ako ovaj početni pokus uspije, onda će vjerojatno naručiti i mačke u ostalim bojama (nisam siguran da li ih ima i u karo dezenu wink)



Srednjaci. Snimio: Vanja

Oznake: mačka, lokal, kafić, Srednjaci, trešnjevka, dekice


- 14:04 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.12.2015., ponedjeljak

Zvuci iza ugla ...

... od sviračice meka glasa.

Prava muzička kulisa za ovo doba godine.



Oktogon. Snimio: Vanja

Oznake: oktogon, pjesma, svirač, muzika


- 13:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.12.2015., petak

Ponovni posjet Bubari: Utočište gradskih beskućnika



Od nekadašnje sušare ostali su samo goli zidovi ... Snimio: Vanja


Prije nešto više od 5 godina posjetio sam nekadašnju Bubaru (uzgajalište dudova svilca i radionicu svile) i napisao sam vam tad o tom posjetu opširniji tekst sa dosta fotki - pogledajte ovdje.

U međuvremenu se na tome području Trešnjevke nije puno toga promijenilo - zapravo, jedina velika promjena je izgradnja (nadogradnja) nove zgrade Povijesnog muzeja na prostoru nekadašnje Tvornice duhana koja se vidi od Bubare. No, što se same Bubare tiče, jedina je promjena bila ta da je za tih 5 godina vegetacija još čvršće obrasla ruševine.

Početkom tjedna napisao sam tekst o Bubari za web portal "Pogledaj.to" (pročitajte ga ovdje), ponajviše ponukan sve većim interesom za očuvanje/obnovu industrijske baštine, ali i činjenicom da kompleks Bubare zapravo nije pod nikakvom spomeničkom zaštitom, na što me je upozorio jedan studentski rad, tekst “Bubara – prošlost, sadašnjost i budućnost Zagrebačke tvornice svile", autora Dinka Duančića i Pie Sopte (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014.) koji su za njega dobili i Rektorovou nagradu. Pa, kad sam već u radu naišao na zanimljive informacije i kad su mi trebale ilustracije za moj članak, pozvao sam i autore članka na zajedničku šetnju Bubarom. I, Dinko i ja (Pia je bila zauzeta studentskim obavezama) smo se ponovo prošetali Bubarom i pogledali što je nova u njoj.

Kao što već rekoh, nema tu nekih velikih novosti, no ovoga puta smo zavirili i u neke kutke u koje ja za prvog posjeta nisam zašao, a isto tako smo susreli jednog od stanovnika te "kuće duhova" i razmijenili sa njime nekoliko riječi. On kaže da ih tamo ima nekoliko na stanu, uredili su si prostore u stražnjem dijelu dvorišta, u novije građenim objektima. Naravno, nema tamo ni struje ni vode, težak je to život, ali makar imaju zidani prostor i krov nad glavom. Isto tako, sa druge strane, tik iza benzinske pumpe, se nalazi još jedan nastanjeni prostor ispred kojeg se sušilo taj dan puno veša. Za našeg posjeta nismo vidjeli stanare, ali za jednog prethodnog prolaska sam s ulice uočio jednu staricu kako tamo ulazi sa vrećom punom boca tako da pretpostavljam da je to njeno boravište. Isto tako, u srednjem dijelu smo uočili jedan napola srušeni (ali ipak natkrovljeni) prostor ograđen ceradama u kojem, čini se, također netko živi ... to je definitivno najlošiji smještaj u krugu Bubare.

No, da ne dužim puno, evo kako Bubara izgleda ovih dana!



Pogled na bivšu sušaru od ulaznih vrata. Snimio: Vanja


Objekat upravitelja - sada puno više zarašten nego prije. Snimio: Vanja


Unutarnje dvorište s desne strane, jedan od prostora gdje obitavaju beskućnici. Snimio: Vanja


Naseljeni prostori. Snimio: Vanja


Druga strana tog dvorišta ... prazni prostori koje će možda naseliti neki novi beskućnici? Snimio: Vanja


Prostori novije izgradenje, vrlo vjerojatno iz doba Taxi-remonta, posljednjeg stanara ... iako, upitno je čemu su služile te hale obzirom da nije vidljiv nikakav kolni ulaz. Snimio: Vanja


Unutrašnjost tih novijih prostora. Snimio: Vanja


Prolaz do drugog nastanjenog prostora. Snimio: Vanja


Međunarodni znak skvotera . Vjerujem da ga nisu postavili sadašnji stanari, već da je preostao od prošlih vremena kada su tu bivale mlađe buntovne generacije. Snimio: Vanja


U "dvorištu". Snimio: Vanja


Prostor između oba dosad pokazana boravišta ... najbjedniji od svih, s krovom na glavi, ali tek zaogrnut ceradom i reklamnim natpisima ... Snimio: Vanja


Kolega Dinko za fotografiranja. Snimio: Vanja

Oznake: Bubara, Beskućnici, skvot, arhitektura, trešnjevka, Adžijina ulica


- 11:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.12.2015., četvrtak

Sačekuša kojoj se veselim

Iz zasjede obično ne dolaze dobre stvari .. ali, ova me "zasjednica" već 2-3 tjedna svaki put razveseli. wink
Ne radi odjeće koju reklamira (iako joj i to dobro stoji ... a i grmlje ju je tako dobro maskiralo tako da joj ni konzervativci ne mogu puno prigovoriti wink), već radi lijepog osmijeha.



Zagrebačka avenija, kod Selske ceste. Snimio: Vanja


Plakat sa slikom cijelog, od grmlja "cenzuriranog" stasa. Snimio: Vanja


Usput, u već tradicionalnim prigodnim kampanjama ženskog rublja (pred Božić) i badića (pred ljetnu sezonu) posljednjih je godina Intimissimi imao najbolje plakate ... no, ovoga ih je puta Palmers daleko preskočio, a moram priznati da je i Lisca ove sezone krenula u trku sa puno ljepšim plakatom (samo što su ga lansirali još krajem listopada kada još nitko nije razmišljao o božićnim poklonima). Dakle, prema mojim ocjenama Palmersu prvo mjesto, Lisci drugo, a Intimissimu ovoga puta fenjer. wink



Horvaćanska cesta, snimljeno 23.10.2015. Snimio: Vanja


Andrašecova ulica. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, plakat, trešnjevka, Božić, rublje, ljepotica


- 15:53 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Tri tenora apokalipse

Sva sreća, prošlo je (i to bez dodatnih koncerata) ...



Zagrebačka avenija. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, plakat, trešnjevka, Zagrebačka avenija


- 08:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.12.2015., srijeda

U potrazi za suncem, plavim nebom, širinom vidika!



Selo Ivančići kod Sv. Jane, nevjerojatan prizor u kojem se može uživati satima ... Snimio: Vanja


Kada krene niz ovakvih dana kao što su sada, tmurni, sivi, hladni, magloviti ... osjećam se kao da me je netko strpao u neku ogromnu kutiju i zatvorio poklopac. Ovakvo je vrijeme super za biti kod kuće, piti čaj i gledati kroz prozor .. nije loše niti za rad, pogled kroz prozor me uopće ne vuče van iz ureda ... OK je i za obilazak tekućih adventskih sajmova, a i izlozi dućana izgledaju još šarenije i veselije nego obično kad se usporede sa sivilom neba. Ali, fućkaš to, dajte mi ipak malo sunčeva svjetla, bar koju zrakicu da se malo ogrijem i osvježim oči!

Proteklu nedjelju sam, zajedno sa obitelji i prijateljima, krenuo u potragu za suncem. Vremenska prognoza je bila vrlo eksplicitna - u dolini magla koja se možda neće ni razići, a u brdima sunce. Stoga, sumnji nije bilo: Trebamo krenuti u brda!

Otišli smo u Samoborsko gorje, na Japetić, i nismo požalili! Nakon duge vožnje kroz maglu i sivilo od našeg ishodišta, u blizini Ivančića kod Sv. Jane, već se naziralo sunce. A kad smo krenuli hodati, iz doline Žumberačke reke, od napuštenog Jankova mlina, sunce nas je pratilo od prvog koraka! Kakav kontrast!

Nije to bila neka silna toplina, ali uz strm uspon na brijeg i sunce s leđa vrlo brzo sam se skinuo u kratke rukave! Poslije, kad se staza uravnala, hodali smo u puloverima i tek smo kod doma na Japetiću, gdje je jače počeo puhati vjetar, ponovo obukli jakne ... a ispod nas, duboko u dolini, magla je prekrivala sve.

Najfascinantniji trenuci su došli po našem silasku do Ivančića gdje je taman mirovala gornja granica magle ... iz nje su izvirivale posljednje kuće naselja, vrh crkvenog tornja, antene na vatrogasnom domu. Kao u bajci!

Ljudi, kad čujete prognozu kao toga dana, ne razmišljajte puno, odjurite na najbliže brdo i osunčajte se, skupite energiju do slijedećih sunčanih dana koji će tko zna kad doći!



Na planinskome hrptu, prema selu Grabarak. Snimio: Vanja


Uokvireno suncem i lišćem. Snimio: Vanja


Magleno more ispod nas. Snimio: Vanja


Dom na Japetiću. Snimio: Vanja


Kasnojesenski pejzaž. Snimio: Vanja


Pogled od doma na Japetiću prema nizini. Snimio: Vanja


Dvoslojna mrtva priroda. wink Snimio: Vanja


Pogled na padine uz rub sela Ivančići - rub maglenog mora. Snimio: Vanja


P.S. Kako vidim, kolega po objektivu, GP, na svome je blogu danas također dotaknuo ovu temu ... wink

Oznake: izlet, šetnja, Japetić, Sunce, ja, planina


- 12:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

07.12.2015., ponedjeljak

Veliki poduzetnik: Podignite visoko krovnu reklamu tesari ...



Na fasadi još jednog novog trgovačkog centra Kaufland, u blizini Arena centra. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, trgovina, Lanište, kaufland


- 08:54 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Mali poduzetnik: Samo treba pronaći rupu u ponudi ...

Ponekad je potrebna samo ideja, neka poput ove koja se može ostvariti uz 0 kuna ulaganja: U subotu, dan pred Svetog Nikolu, ovaj je tu lik napunio kutiju pozlaćenim šibama i namjestio se na poziciju ispred CC1 sa svojom "Drive-in šibe" reklamom. Nisam se baš dugo zadržavao da vidim da li je ovakav pristup djelovao, ali auti su zastajkivali ... wink



Uz kružni tok pred trgovačkim centrom City Center One West. Snimio: Vanja

Oznake: trgovina, reklama, CC1, šibe, sv. nikola


- 08:53 - Komentari (7) - Isprintaj - #

04.12.2015., petak

Matematika narodu!

Uz sve posebne "dane", "večeri" i "noći", jučer se desila jedna neuobičajena večer, Večer matematike!

To je akcija koju provodi Hrvatsko matematičko društvo, koliko znam, već tri godine u cilju popularizacije matematike među djecom, u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Na radiju sam čuo da je ove godine u akciji sudjelovalo više stotina škola i vrtića, a za vas koji s tom akcijom niste imali dodira, bilo zato što nemate nikoga u obitelji predškolske ili školske dobi, bilo zato što u vašem vrtiću ili školi akcija nije organizirana ovdje je nekoliko fotki.

U OŠ Nikole Tesle je akcija organizirana i lani, no ove godine je bilo življe i veselije i, što je mene posebno začudilo, puno više je bilo interesa među učenicima starijih razreda ... svi su jurcali uokolo sa "putovnicama" u koje su skupljali žigove nakon obavljenih vježbi i zadataka. Naravno, najzanimljivije su bile igre (u stvari, većina aktivnosti su bile društvene igre), a mene je posebno razveselilo što sam vidio jednu od varijanti igre koja je svojedobno bila vrlo popularna kroz kviz "Brojke i slova" u kojemu sam tamo negdje pradavno, u doba faksa, i sudjelovao, u prvim emisijama, još u doba kada ga je vodio Ivan Hetrich.
(evo još jednog zanimljivog teksta na temu kvizova!)

U svakom slučaju, bila je to vesela i zabavna večer s matematikom - pohvale organizatorima!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: matematika, večer matematike, OŠ Nikole Tesle


- 10:57 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.12.2015., četvrtak

Obuća za svaki trenutak: Sezona jesen/zima 2015/2016

Možda se još sjećate mog ovoljetnog posta, ovog ovdje, sa nizom sličica sa ljetnog gradskog užarenog asfalta ... A sada je došlo zimsko doba i vrijeme je za bilježenje zimskih prizora! Istina, uvjeti za fotkanje su sada lošiji, brzo pada mrak ... ali, motiva ne nedostaje. Evo dva tipična! wink



Početak jeseni, Muzej iluzija. Snimio: Vanja


Kraj jeseni, raskršće Selske ceste i Zagrebačke avenije. Snimio: Vanja

Oznake: cipele, jesen, Zima, asfalt, ulica


- 14:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.12.2015., srijeda

Promjene imena ulica nakon Drugog svjetskog rata

Grad Zagreb doživio je u svojoj povijesti dva velika vala preimenovanja ulica, jedan po završetku Drugog svjetskoga rata, a drugi po osamostaljenju Hrvatske, pri čemu je taj drugi imao za cilj, tako barem kazuju tadašnji izvori, "povratak na staro", odnosno na originalna imena kakva su ulice imale prije Drugoga svjetskoga rata. O tom drugom preimenovanju je većina detalja i preimenovanih ulica poznata - em se ono odigralo ne tako davno, prije 20 i koju godinu, a promjene su na zadovoljavajući način zabilježene u planovima grada. Na primjer, plan grada izdan 1993. izdavač Školska knjiga, bilježi 394 ulice sa izmijejenim imenima na području Zagreba i Sesveta (kao dijela Zagreba). No, razmjere preimenovanja ulica nakon Drugog svjetskog rata je, bar meni osobno, bilo teško dokučiti ... sve do sada! wink

Naime, u ruke mi je nedavno došao primjerak plana grada iz 1951. godine (VT, hvala ti!) koji sadrži listu ulica "koje su u posljednje vrijeme preimenovane", kako navodi plan na početku popisa.

Na popisu su ukupno 194 ulice ... no, kako su se završetkom rata Zagrebu pripojile Dubrava i prostori zapadno od potoka Črnomerca (Jarun, Gajevo, Ljubljanica, Rudeš, Voltino, Kustošija) tako su onda na popisu i mnoge od tih ulica koje su morale biti preimenovane kako se imena ne bi preklapala (npr. Ogulinska ulica je postojala i u Dubravi i u Kustošiji). Od tih "preklapajućih" imena ostala su tek neka - Tomislavov trg i Tomislavova ulica, Kvaternikov trg i Kvaternikova ulica ... Sve u svemu, od 194 preimenovane ulice, na zapadni dio grada otpada njih 80, na Dubravu 52, a na uži dio grada kakav je bio prije Drugog svjetskog rata 62 ulice A kako bi na jednom mjestu imali sva ta imena iz centra grada, donosim ih ovdje!
(listu ulica sa promijenjenim imenima sa zapada i iz Dubrave ću vam dati nekom drugom prilikom!)


Bauerova - Kraševa
Bregovita - Tomićeva
Cihlar-Nehajeva - Daničićeva
Čatićeva - Obradovićeva
Črnomerec Zagrebački - Črnomerec(1)
Derenčinova - Svetozara Markovića
Deželićeva - Prilaz Jugoslavenske armije
Domobranska - Ulica X korpusa
Dubrovačka - Moskovska (2)
Duga - Ulica Pavla Radića
Epsteinova - Ulica Pavla Markovca
Filipovićev prilaz - Prilaz Ive Lole Ribara
Gračanska cesta(3) - Medveščak
Hatzova - Ulica 8. maja 1945.
Ivkančeva - Ulica Anke Butorac
Baruna Jelačića - Ulica Ive Marinkovića
Jelačićev trg - Trg Republike
Josipovac - Ulica Ivana Gorana Kovačića
Keglevićev trg - Trg Francuske republike
Kosovčeva - Ulica Franca Prešerna
Kraljevec II - Pod lugom
Kraljice Marije - Ulica braće Kavurića
Krešimirov trg - Lenjinov trg (4)
Ksaverska cesta(5) - Medveščak
Ksaverska cesta (6) - Jandrićeva cesta
Lokrumska - Moskovska (7)
Lorkovićeva - Kraševa
Maksimirski brijeg I - Vrhovčev vijenac
Maksimirski brijeg II - Jurja Ves
Maksimirski brijeg XIV - Prisoj
Markov trg - Trg Stjepana Radića
Marovska - Masarykova ulica
Mlinarska II - Lepa vas
Mošinskoga - Ulica Vladimira Nazora
Na kanalu - Radnička cesta
Ozaljska - Ulica Rade Končara
Pejačevićev trg - Britanski trg
Preradovićev trg - Trg bratstva i jedinstva
Primorska II - Kordunska ulica
Putnikov trg - Drapšinov trg(8)
Radišina - Ulica Božidara Adžije
Rapska II - Olibska
Rapska III - Kornatska
Samostanska - Varšavska
Sofijin put - Dubravkin put
Stubička II - Šenkovečka
Sveti Duh - Ulica Pavleka Miškine
Šuflajeva - Masarykova
Tomaševićeva - Bosanska
Tratinska - Ulica Rade Končara
Trenkova -Ulica 8. maja 1945.
Trg burze -Trg Jože Vlahovića
Trumbićeva - Dalmatinska
Varaždinska - Moskovska
Vila Weiss - Šestinski vrh
Vitezićeva - Puljska
Vrhovčeva - Draškovićeva ulica
Vukotinovićeva - Ulica 8. maja 1945.
Wilsonov trg - Rooseveltov trg
Zlatarićeva - Autostrada (9)
Zvonimirova - Ulica Crvene armije
Željeznička cesta - Jagićeva
Žerjavićeva - Ulica 8. maja 1945.

Napomene:
(1) - s druge strane potoka Črnomerca, u tada odvojenoj općini Kustošija, bila je ulica Črnomerec Kustošijski
(2) - danas Ulica grada Vukovara
(3) - od Mirkovca do Mihaljevca
(4) - u međuvremenu je bio zvan i Staljinov trg
(5) - od Zvijezde do Mirkovca
(6) - od Mirkovca dalje
(7) - dio Moskovske iza Držićeve
(8) - danas trg Vladka Mačeka
(9) - dio iza Držićeve



Izvadak iz plana grada iz 1934. godine. S dolaskom NDH dio imena je promijenjen.

Oznake: imena ulica, ulice, preimenovanje, drugi svjetski rat


- 12:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

01.12.2015., utorak

Čuvari nudističke plaže u pred-predbožićnom periodu

Ovo je snimljeno prije desetak dana ... sad su sigurno već svi obučeni u fancy krpice po jubilarnim cijenama ... wink



Balkan-prolaz. Snimio: Vanja

Oznake: izlog, reklama, Balkan prolaz, Masarykova, centar


- 15:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi