Marin Jurjević o svemu

< lipanj, 2012 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

18.06.2012., ponedjeljak

KARA - KOBA GLUMI BOGA

Kada je početkom dvadesetog stoljeća šira svjetska javnost po prvi put, zahvaljujući nekim zapadnim izvjestiteljima i intelektualcima, čula za odmetničkog bivšeg sjemeništarca koji je u gruzijskim vrletima, zajedno sa svojom družinom, napadao oklopljene carske kočije koje su prenosile novac - kako bi njima pomagao boljševički pokret i boljševičku Centralu....po prvi put se i u "široj Rusiji" čulo za Josifa Visarionoviča - koji je u to doba, u svom azijatskom ambijentu, bio poznat po "revolucionarnom nadimku" - KOBA !

Te su se njegove pljačke novčanih pošiljki. u planinskim zasjedeama, kratko nazivale EKSOVI. To je bio eufemizam ili neka vrsta skračenice za pojam EKSPROPRIJACIJE - pošto su on i njegova družina tvrdili da "u ime naroda i za potrebe naroda i revolucionarnih promjena" vrše EKSPROPRIJACIJU ukradenog carskog bogatstva i vračaju ga onima od kojih je to bogatstvo i oteto: NARODU !

Tek mnogo kasnije, za vrijeme Oktobarske revolucije, Džugašvili će dobiti nadimak STALJIN ("čelični").


HRVATSKI KARA - KOBA

Ovih dana, prisječajući se dvadesetitreće godišnjice "rođenja HDZ-a" kao da je ponovo zaiskrila gorštačka azijatske logika i to usred Zagreba i usred jedne barake po kojoj su se praroditelji HDZ-a međusobno počastili imenom "barakaši" što bi bio ekvivalent nekakvim zaslužnim "stranačkim prvoborcima".

Novoiskovani predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u dva je dana "počastio" SDP i njegove partnere s dva "epiteta". Prvo da se radi o "NENARODNOJ VLASTI" i, kao drugo, da se radi o "NEDOMOLJUBNOJ VLASTI" ne zaboravljajuči se, pri tom, pojaviti i u vidu Sv. Gabrijela koji se bori protiv političke "lijeve Aždahe" koja (gle ćuda !) hoće uništiti sjećanje na herojsko doba domovinskog rata, negirajuči tradicionalne "hrvatske vrijednosti" pokušavajući tobože "vjeronauk zamijeniti ili proždrati instaliranjem u škole predmeta GRAĐANSKI ODGOJ".

SELO VESELO

Tako smo, vjerovali ili ne, evo na samom pragu ulaska u Europsku Uniju, dočekali da se sa samog vrha "hadezeove planine" bljuje i povrača s žestokim domoljubnim gađenjem po "građanskim vrijednostima" - hukajući i puhajući u lug utrnulog plamena "ognjištarskog duha" ne bi li ga se ponovo nekako užgalo.

Već notorni gradonačelnik Splita Željko Kerum pljucao je i prijetio se "urbanim jugoslavenima", i to direktno sa bina svoje "Hrvatske građanske (sic !) stranke".

Ali ovo je puno opasnije !

Profesionalni policajac i čelnik HDZ-a Karamarko napada SDP za ideologizaciju (ne znajući da govori o tzv. iskrivljenom obliku društvene svijesti koje je upravo on prepun kao šipak košpica !) - pucajuči iz ponovo otkopanih ideoloških "Debelih Berti" svoje posrnule stranke !

Ko onaj kradljivac tuđe šume koji lomi, kida i čupa tuđa stabla pa poslije viće kako "nema hladovine" - tako i on zaboravlja "od kuda dolazi, što je i kuda ide " kako on tako i HDZ !


DOMOLJUBNA PRSA

I nije se njemu teško žrtvovati za Hrvatsku pa je tako, poput niza svojih istomišljenika. iščašio ruku i nabio modrice na svoja junačka prsa - mlatarajuči se po njima u ime narikačkog domoljublja.

A dotle ?

Dotle je HDZ završio, kao stranka...tuto kompleto - na optuženičkoj klupi zbog mažnjavanja "narodnog novca". Bivši predsjednik im je samo "jedan od" a ne nekakav anonimni "pokvareni pojedinac"......protiv kojeg se kao protiv individue, van vremena i prostora, vodi kafkijanski sudski proces.

Doduše HDZ ga se masovno i kolektivno (kao što je "i red" u Alibabinskoj strukturi svijesti ) odrekao...Za svaki slučaj ! A posebno oni koji su mu do jućer dahtali za vratom i usrdno mu lizali skute. Time su. naravno, samo "timbravali kartelu" svog domoljublja u "tvornici lovuše i privilegija" koja se zvala HDZ. A sad se čudom ćude....Ne znam samo čemu !

"TAMO DALEKO..."

Naravno, Karamarko je tada bio "tamo daleko"...Šmugno je iz HDZ-a i pravio karijeru od HAK-a pa do moćnog Mesićevog prvaka....Vodio kampanje protiv HDZ-a da bi mu se , pravim čiribu - čiriba dejvidkoperfildskim obratom, HDZ vratio...onda kada ga je narod "povratio" i s prezirom sažvakao svodeći ga na rasklimanu sektu prepunu potencijalnih osumječenika za neviđeni lopovluk i prepunu udarničkih potencijalnih vođa....koji su sejunački međusobno pođapali oko već dobroano oglođane stranačke kosti.

I tada je "građanski odgojeni" Karamarko odlučio obraćunati sa svojim protukandidatima. Poniziti ih - da se vidi pravi stranački "Padre Padrone". "Slućaj Kosor" uveo ga je na brzaka na stranice budućih udžbenika opisa nekorektnog ponašanja novopečenog unutarstranačkog pobjednika nakon izbora - bez obzira na sve njene mane ! Naravno, nije zaboravio ni njenog "podupiručeg kopmpanjona Šeksa". Nad njima je izvršen poluostrakizam i polulustracija - a sve onako bez gledanja u oči, uz mumljanje u vlastitu bradu i teško razumljivi politički diskurs nekakvog tobožnjeg političkog hlebinca ili, u najboljem slučaju - nadarenog Ivice Kičmanovića. Istovremeno, bez obzira na izborni poraz, kooptirajući poražene ( Ante Sanader) ali podobne kompanjone ! Hebeš demokraciju ! To je po definiciji čista gnjavaža ! Pa nek vide "protivnici", a posebno u SDP-u, šta će im se desit kad se ovako demokratski navrnuti i svježe okupani ponovo "vrati u sedlo" ! A to im je postala nekakava samoohrabrujuća stranačka mantra !

I sada dijeli okolo pljuske ili kako se to u Dalmaciji kaže - triske aktualnoj Vlasti kojoj je HDZ ostavio "iščućanu zemlju" - divljačku i lopovsku privatizaciju i društvo na samrti razorenih moralnih, etičkih, gospodarskih i svih ostalih vrijednosti.

I još ima hrabrosti pozivati se na "vjeronauk" ! Koje vjere ? One koju je provodio HDZ ! U kojoj se na vrhu Panteona nalazi Jedan Jedini - baš On.

HAJDUČIJA

Nekada sam na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu predavao i vodio kolegije "Sociologija" i "Znanost i tehnologija".

Jednog lijepog dana, nakon pobjede HDZ-a, došao sam na fakultet održati zakazane ispite (ljetni ispitni rok). Ali "jake domoljubne snage" koje su "pjevale" baš kao šo sad "pjeva" Karamarko - preko noći su zauzele fakultet - natakarili na nadlaktice nekakve redarske trake - zabarikadirale vrata i propuštale na fakultet samo "poćudne" nastavnike.

Mene, naravno, nisu pripustili da održim ispite - jer mlada i neuhranjena "domoljubna revolucija" imala je neopisiv apetit. Taj politički Gargantua samo bi razjapio usta i proždrao ćovjeka. Onog "Nepoćudnog naravno" ! Poput, recimo - mene ! A glad je ponovo zavladala HDZ-om.

I sada nam Karamarko, 23 godine "poslije", priča o ideološkim i ne znam sve kakvim "čistkama". Ima "onu stvar" za izricanje takve blasfemije da optuži aktualnu pobjedničku vlast kako je ona "nenardodna" - jer oni koji su glasali za nju valjda i nisu "narod" nego možda, po njemu, "izrod" ! Kako bi smo inače, uz takvu podršku građana, postali "nenarodni" ? Valjda su za nas glasali svemirci ili "nekvalitetmi Hrvati" - što je po nakaradnoj HDZ logici ionako skoro pa isto !

Naravo - mi smo, božanskim ukazom Kara - Kobe postali "anrtidomoljubi" !

Jer baš su oni "patentirani domoljubi" onog tipa čovjekoljublja i onog divljenja vrijednog koncepta o 200 bogatih hrvatskih familija a ostali bi valjda trebali biti kmetičija, raja , populus čiji je jedini smisao (bitak) e da glasa za otimačinu i hajdučiju "svojih" - i da im bezpogovorno služi !

DRUG KARA - KOBA PRETVARA SE U HRVATSKOG BOGA

Valjda je Karamarko umsilio da je sam BOG !

Vjeruje u svoju nepogrešivost jer takvu je dogmu očito instalirao kao osnovu svoje vladavine HDZ družinom i njenom kužinom !

I onaj Džugašvili bio je također nikakav govornik i spašavalo ga je "retuširanje" stvarnosti. Mumljajući lider neobarakaša pao je u lonac političkog paprikaša pa ga kuha iznutra umjesto izvana.

I onaj je Džugašvili...Onaj je izvorni Koba, postao moćan. Prvo Narodni komesar za nacionalna pitanja - koja je sredio tako da su neke nacije nestale, druge raseljene - treče "pojedene" ... a naročito su stradali njegovi Gruzijci jer je u međuvremenu obrnuo kabanicu i postao Velikorus !

Likvidirao je sve značajnije ljude Oktobra i intelektualnu, vojnu i svaku drugu elitu tadašnjeg "sovjetskog društva" i svoje vlastite Partije. Prezirao je "građanski moral" - ko što naš domači Kara - Koba ne podnosi "građanski odgoj" braneči tobože "momčad Boga" !

E...onda, da iznenađenje bude potpuno, poziva upomoć "vladajuće" da "upristoje" ministra Jovanovića koji ga dobro i poučno podsjeća na konzekvence njegovog antigrađanskog mumljanja i nesuvislog ali opasnog političkog diskursa.

Boj se neznanja - Boj se ignoranata i blefera, priučenih političara i onih koji sanjaju o svom božjem poslanju. Još je Nietzsche govorio: "Ćovjeće pazi da te ne ubije kakav kip" ! A Kara - Koba se već zagledao u svoje ogledalce i u njemu samoljubivo vidi svoj kip ! Pozlaćen ko Zlatno Tele. I to ne ono Iljifa i Petrova !

KAD MALENI INFIŠAJU U SVOJU VELIČINU

Povjest je prepuna opasnog i ubitačnog "kaplarskog duha"....Prepuna je tragedija podjela i mržnji. Karamarkov poziv narodu da uoči "antinarodni duh" i "nedomoljubni karakter" aktualne vlasti poziv je na kopanje rovova i navlačenje kaciga, hvatanja za ideološke kubure kao uvod u reanimaciju "revolveraškog političkog duha" sukoba na kojima je HDZ desetke godina gradio svoju poziciju sekte koja živi i vegetira jedino na sukobu i mržnji - jer ništa drugo niti zna niti može niti umije.

A tako je najlakše. Zato Kara - Koba želi pobjeći i od "prijetečeg mira" u kojem društvo normalno funkcionira a posebno pravosuđe kao jedan od stupova suvremenog građanskog društva.

Bože solobodi !

Ako je onaj gruzijski Koba oduzimao carskoj vlasti - kome je dio Hadezeove družine, čijim se ostacima sada na čelo stavio Kara-Koba - mažnjavao lovu, tvornice, radna mjesta i njegovao kult i kulturu "ljudi s crnim torbama" ? Pa hrvatskom narodu a ne valjda sebi !

Marx je pisao o "azijatskom duhu" i azijatskom načinu "reprodukcije stvarnosti"..."proizvodnje života"...Ne kuca li i na naša vrata, u XXI stolječu, u vidu odbjeglog pa trijumfalno ustoličenog "bezpoglednog" , maglovitog predsjednika HDZ-a, taj memljivi duh koji još uvijek puze tijelima nekih političkih spiritista ?








- 19:02 - Komentari (36) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.