Kozice s kruhom
Sastojci:
Repovi kozica ili škampi (očišćeni) - 20ak repića Maslac 1 rajčica Brašno Mlijeko Sol, papar 4 kriške kruha (bijelog) Peršin Sir Način pripreme: Kozice umočite u brašno i propržite ih na maslacu. Napravite bešamel umak (Način pripreme: Zagrijte maslac, popržite žlicu brašna i zalijte mlijekom, količinu morate procijeniti ovisno koliko gusto želite. Kada je kuhano dodajte začin po želji). Narežite kruh na kriške i posložite po limu za pečenje. Po njemu posložite pirjane kozice, krišku rajčice stavite na svaku krišku kruha, posolite, popaprite. Zalijte bešamel umakom i naribajte sir. Pecite u prethodno zagrijanoj pečnici 20 ak minuta na 180 stupnjeva. Kao ukras pospite sitno narezanim peršinom. |
Piletina sa crnim maslinama
Sastojci:
40 dkg filea od pilećih prsa sol, papar kadulja crne masline sezam maslac Način pripreme: Prsa filetirati i lagano potući, posoliti, popapriti i posuti usitnjenom kaduljom. Maslinama izvaditi koštice, narezati ih na kolutiće i posuti po odrescima. Odreske saviti u roladu i peći u tavi na maslacu. Posebno na maslacu popržiti sezam dok ne potamni i pečene rolade uvaljati u sezam i narezati. Može se jesti toplo i hladno. |
Riža s račićima
Sastojci:
riža 10 dkg račića (repova kozica, škampi ili sl.) maslinovo ulje sol 1 češanj češnjaka ružmarin bosiljak 0,5 dcl vrhnja 0,5 dcl bijelog vina brašno vegeta Način pripreme: Na ulju popržiti zdrobljeni češnjak, dodati račiće i kratko popržiti. Dodati ružmarin i bosiljak, posoliti, popapriti i dodati malo vegete. Dodati vrhnje, prokuhati i na kraju dodati vino. Ukoliko je umak rijedak, dodajte malo brašna. Skuhati rižu. Umak na tanjuru preliti preliti preko riže. Ukrasite peršinom. Savjet: Moj savjet je crveno vrhnje, ali možete staviti vrhnje za kuhanje koje ja ne preporučujem jer umak s vrhnjem za kuhanje ima slatkast okus. |
Njoki sa špinatom i umakom od šafrana
Sastojci: 20 dkg krumpira 1-2 žlice oštrog brašna 10 dkg špinata 1 dcl vrhnja maslinovo ulje sol 1 režanj češnjaka 1 jaje prstohvat šafrana Način pripreme: Krumpir skuhati i naribati. Dodati prethodno pripremljeni špinat, brašno, sol, jaje i sitno sjeckani češnjak. Dobro promiješati vilicom i oblikovati njoke. Njoke kuhati u vodi s malo ulja, dok ne isplivaju. Posebno zakuhati vrhnje i dodati šafran. Umakom prekriti tanjur i na to položiti njoke. |
Domaći Zeleni rezanci
Sastojci:
2 jaja 10 dag špinata 40 dag brašna malo ulja Način pripreme: Pomiješajte jaja, špinat, brašno i malo ulja i zamijesite glatko tijesto pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta. Razvaljajte tijesto na 1-2 mm debljine i izrežite na trake širine 1 cm i kuhajte u kipućoj vodi 15 minuta. |
Bakini štrukli u juhi
za 4 osobe Sastojci: 4 komada gotovih štrukla Za juhu: 4 žlice ulja 50 g luka 1 žličica slatke crvene paprike 2 žlice kiselog vrhnja peršin Vegeta 1 l vode Način pripreme: U loncu zagrijte ulje te pirjajte nasjeckani luk, dodajte papriku, ulijte vodu, posolite i dodajte Vegetu. Čim juha zakipi, u posudu poslažite pripremljene štrukle jedne do drugih i kuhajte oko 15 minuta. Na kraju umiješajte vrhnje i dodajte nasjeckani peršin. Štrukle izvadite šupljikavom lopaticom u duboke tanjure, prelijte ih juhom u koju po ukusu možete umiješati i parmezan. Ako je juha prerijetka, potkraj kuhanja umiješajte škrobno brašno razmućeno u malo vode. |
Zeleni rezanci sa šampinjonima
Sastojci: 4 žlice maslaca 1/2 kg šampinjona sol papar 3 žlice brašna 4-5 dcl mlijeka 4 velike žlice bijelog vina peršina 2 velike žlice vrhnja 1 vrećica parmezana 1/2 kg zelenih rezanaca Način pripreme: Zagrijte maslac i unutra stavite šampinjone da se pirjaju, a možete ih i dinstati na luku. Posipajte sve s brašnom i popržite otprilike minutu. Cijelo vrijeme miješajte i polako dodajte mlijeko, kuhate dok se taj umak ne zgusne. Dodajte vino, sol, papar, peršin i vrhnje. Kad ste napravili umak, prelijte ga preko ranije skuhanih rezanaca i posipajte parmezanom. |
Začinjeno pecivo
Razni oblici vrlo slasnog i ukusnog peciva.... Sastojci: 1 kg brašna 7,5 dkg kvasca 15 dkg maslaca 5 dkg masti 10 dkg šećera 3 žumanjka mlijeko sol mak sjemenke sezama sjemenke suncokreta bademe narezane na listiće. Način pripreme: Kvasac namrvite u 1,2 dl mlake vode, pa sa 30 dkg brašna napravite hljepčić. Pobrašnite, pokrijte i ostavite na toplome dva sata. Preostalom brašnu primiješajte 2,5 dl mlake vode, maslac narezan na listiće, otopljenu mast, šećer i 1,5 dkg soli. Dobro izmiješajte, umiješajte dignuti kvas, pa čvrsto mijesite 10 minuta. Oblikujte 2 hljepčića, zarežite ukriž, pokrijte i ostavite da na toplom uzlazi 1 sat. Čvrsto premijesite, oblikujte dugu kobasicu i narežite na 32 komada. Prvih 8 oblikujte u kobasice, pa im svaki kraj zavijte spiralno do polovice, ali u suprotnom smjeru. Od svakog od slijedećih 8 komada oblikujte po 3 tanke kobasice, koje spletite u pletenice, pa spojite krajeve četiriju da oblikujte brioše. Slijedećih 8 komada malo razvaljajte i savijte (zarolajte) pa spljoštite. Preostale komade podijelite na 3, oblikujte sve u kuglice, kojima vrh ukriž zarežite. Stucite žumanjke s malo mlijeka, pa time premažite sva peciva pa brioše pospite makom, okruglo pecivo sezamom, a male svitke sjsjemenkama. Pecite ih 10 – 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. |
Nabujak od piletine i šampinjona
Sastojci:
4 jaja piletina bosiljak đumbir 2 češnja češnjaka 4 rajčice maslinovo ulje mozzarella šampinjoni mlijeko sol, papar Način pripreme: Jaja umutiti, posoliti, popapriti, dodati zgnječeni češnjak, bosiljak i malo mlijeka. Piletinu narezati na odreske, posipati đumbirom i popržiti s obje strane. Izvaditi i na masnoći od pečenja ispirjati šampinjone narezane na ploške Rajčicu i mozzarellu narezati na ploške. U vatrostalnu zdjelu u krug redom slagati piletinu, rajčicu, šampinjone, mozzarellu. Preliti jajima i zapeći u pećnici na 180şC. |
Juha s kikirikijem
za 6 osoba Sastojci: 80 g-luka 2 žličice-Škrobnog brašna 3-4 žlice-limunova soka 1,2 l vruće vode 2 žličice Vegete 50 g maslaca 80 g kikirikija 50 g stabljike celera 1 žlica ulja 1 žličica naribane limunove korice Papar Način pripreme: Na ulju kratko popecite nasjeckani luk i stabljiku celera narezanu na kockice. Zatim dodajte naribanu limunovu koru i pirjajte uz podlijevanje s malo vode 10-ak minuta. Maslac pjenasto izradite i pomiješajte s mljevenim kikirikijem i paprom. Pirjano povrće zalijte vodom, dodajte Vegetu, promiješajte i ostavite neka zakipi. Juhi dodajte mješavinu kikirikija s maslacem te kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Škrobno brašno razmutite u malo hladne vode i dodajte juhi pred kraj kuhanja, a na kraju začinite limunovim sokom. |
Čokoladna livada
Sastojci: 25 dag čokolade za kuhanje 10 dag šećera 25 dag maslaca + za oblik 3 žlice brašna + 1 za kalup 8 jaja Glazura: 15 dag čokolade za kuhanje 1,5 dl slatkog vrhnja 3 dag maslaca Ukrasi: bademi ili kandirano voće ili prženi šećer... Način pripreme: Ugrijete pećnicu na 180 stupnjeva C, kalup namažete maslacem i pospete brašnom. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, dodate čokoladu i rastpljeni maslac, zatim brašno, uz stalno miješanje. Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka, oprezno ga umutite u žumanjke, podižući smjesu odozdo prema gore. Stavite u kalup, pa u pećnicu na nekih 25 min-probate čačkalicom da li je gotovo. Glazura: Natrgate čokoladu. Vrhnje zagrijete u maloj posudi, čim uzavre dodate čokoladu. Promiješate, dodate maslac narezan na listiće, promiješate. Gotov kolač stavite neka se hladi, prelijete glazurom, a kad se počne stvrdnjavati ukrasite po želji. |
Beefsteak na gospodski način
1 osoba
vrijeme pripreme: 30-ak min Sastojci: 25 dkg beefsteaka u komadu 2 komada suhe slanine pola glavice luka 2 dcl vrhnja majčina dušica maslac sol, papar Način pripreme: Beefsteak lagano potući na debljinu od 4 - 5 cm. Posoliti, popapriti i sa strane obložiti slaninom. Sve spojiti čačkalicom. Peći na rastopljenom maslacu, na laganoj vatri (za srednje pečeni treba po 6 min. sa svake strane). Nasjeckani luk popržiti na masnoći od pečenja, dodati majčinu dušicu, kiselo vrhnje, sol, papar i prokuhati. Dodati beefsteak i kratko prokuhati da se zagrije. |
Chimichanga de pollo
za 4 osobe vrijeme pripreme: 60 min Sastojci: 8 tortilli (kupljene ili u domaćoj izradi) 3 paprike 7-8 šampinjona (po želji) 30 dkg pilećih prsa 1 konzerva graha kukuruz (po želji) sir Gauda 1 vrhnje 2 češnja češnjaka malo vina peršin začini (sol, papar, Vegeta, ljuta i slatka paprika, curry...) Priprema: Piletinu izrežite na kockice, začinite (paprika crvena ljuta, slatka, curry, sol, Vegeta, papar...) te nauljite i izmiješajte. Ostavite neko vrijeme da stoji. Na ulju pirjajte papriku, šampinjone i piletinu (preporučujem u odvojenim posudama). Sve stavite u jednu zdjelu (tavu, lonac), iscijedite grah i kukuruz te ispirjane sastojke pirjajte skupa još neko vrijeme. Posolite, popaprite začinite po vlastitom ukusu i dobro izmiješajte te pirjajte dok voda ne ispari. Na pečene tortille stavite 2-3 žlice pripremljenih (pirjanih) sastojaka i naribajte sir. Zamotajte ih kao palačinku te ih posložite u namašćeni protvanj (tepsiju ili kako već). Na zamotane i tako poslagane tortille naribajte sir i pecite u pećnici 15-ak minuta na 180 stupnjeva. Uz tortille možete servirati i bijeli umak. Vrhnje, iskosani peršin i češnjak izmiješajte, posolite i dodajte malo vina. Savjet: Pažljivo s vinom da vam umak ne bude prerijedak. Ukoliko je rijedak, dodajte mliječnog namaza i dobro izmiješajte. Dobar tek! |
< | ožujak, 2008 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv