sačuvala sam mužar pokojne none... isto je mjedeni, a koristim ga za usitnjevenje šrčera i morske soli... u Čapljini, pričao mi suprug, je nekad davno pred kaveđenicom sjedio čovjek i u velikom avanu tukao isprženu kavu... širio se divan ...
18.12.2024. (08:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ja našu kahvu još uvijek meljem na onaj mlinac iz Mostara, berba negdje sedamdesetih, donio Stari sa službenog puta; ovo smo kupili kad smo bili na Braču; tamo onaj njihov tradicionalni, ali moram priznati da rijetko to koristimo; mi najčešće neko bilje prvo blanširamo pa je onda tako teško, radije ga izrežem ćakijom; recimo kopriva za fritaju ili juhu i slično; priznajem da bi trebalo lupati, ali nešto je i u mlincima; recimo stari bakin mlinac za orahe i bademe, taj je prošao tri rata i još šljaka, kao i flajšmašina :))
18.12.2024. (09:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Imam ovakav avan. I više kao suvenir, jer mi onako iskreno sav tako mjeden ima neki miris. Pesto uredno radim u mužaru od nekog kvarca... 5 kg je težak. Uglavnom, sitnim i ponekad papar, orašćiće i tako.. - ali da, rijetko.
18.12.2024. (12:34)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kao i mladost, mužar sam negdje zametnuo, izgubio, bacio, ... tko će više znati, ali zato imam pune ormare električnih spravica, pa mi ni popularna pasta od pistacia nije strana zadnjih, predzadnjih i mnogih prethodnih dana, tj. neka je svima sve na veselje p.s. robi mi se upravo puni, pa ću danas još i neke podove proći, viseći na netu, ah ta sudbina neshvaćenih umjetnika
19.12.2024. (21:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zanimljivo o mužaru, odnosno tarioniku. A naziv mjed je drevni slavenski naziv za metal Cu, samo što smo mi iz nekog razloga usvojili tursku riječ bakar.
20.12.2024. (23:07)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
joj, sad si me itekako podsjetila, od pokojne krčke none ja sam rezervirao sebi u nasljedstvo, no pri tim seljenjima negdje smo ga zametnuli mada smo ga znali tu i tamo koristiti. zato mi bagatica za šivanje, isto njena, ukrašava jedan prostor, mada ne znamo što bismo s njom ;)
21.12.2024. (09:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
Opet nesto naucio..
18.12.2024. (06:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja.
sačuvala sam mužar pokojne none... isto je mjedeni, a koristim ga za usitnjevenje šrčera i morske soli... u Čapljini, pričao mi suprug, je nekad
davno pred kaveđenicom sjedio čovjek i u velikom avanu tukao isprženu kavu... širio se divan ...
18.12.2024. (08:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
j.
ja našu kahvu još uvijek meljem na onaj mlinac iz Mostara, berba negdje sedamdesetih, donio Stari sa službenog puta; ovo smo kupili kad smo bili na Braču; tamo onaj njihov tradicionalni, ali moram priznati da rijetko to koristimo; mi najčešće neko bilje prvo blanširamo pa je onda tako teško, radije ga izrežem ćakijom; recimo kopriva za fritaju ili juhu i slično; priznajem da bi trebalo lupati, ali nešto je i u mlincima; recimo stari bakin mlinac za orahe i bademe, taj je prošao tri rata i još šljaka, kao i flajšmašina :))
18.12.2024. (09:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Dobri stari mužar od mjedi je i dalje koristan. Dobar namaz, može se ovako usitniti puno toga a peciva i koristim većinom od cjelovitog zrna.
18.12.2024. (10:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
viatrix
Mužar uzimamo zdravo za gotovo. Odlične informacije, nešto novo za mene.
18.12.2024. (10:26) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
Imam ovakav avan.
I više kao suvenir, jer mi onako iskreno sav tako mjeden ima neki miris.
Pesto uredno radim u mužaru od nekog kvarca... 5 kg je težak.
Uglavnom, sitnim i ponekad papar, orašćiće i tako.. - ali da, rijetko.
18.12.2024. (12:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
teuta
Moja baka je imala baš isti mužar kao i ti što imaš, mjedeni.
Ali više koristio za ukras nego da se u njemu nešto drobi...Lp
18.12.2024. (14:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
Nemam mudar, ali je moja baka imala i često koristila. Zanimljivo.
18.12.2024. (23:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Nažalost, nemam ga više, a bio je drveni. Nije ju se svidio
zub vremena...
19.12.2024. (16:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
shadow-of-soul
sjećam se ove "sprave", mama je koristila dok je nešto spremala :)
19.12.2024. (19:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Blumi
kao i mladost, mužar sam negdje zametnuo, izgubio, bacio, ... tko će više znati, ali zato imam pune ormare električnih spravica, pa mi ni popularna pasta od pistacia nije strana zadnjih, predzadnjih i mnogih prethodnih dana, tj. neka je svima sve na veselje p.s. robi mi se upravo puni, pa ću danas još i neke podove proći, viseći na netu, ah ta sudbina neshvaćenih umjetnika
19.12.2024. (21:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mariano Aureliano
Sretan Božić i Badnjak.
20.12.2024. (03:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sewen
Čoviče baš lipa sićanja dođu s tako jednim običnim mesinganim predmetom....
20.12.2024. (21:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
Zanimljivo o mužaru, odnosno tarioniku. A naziv mjed je drevni slavenski naziv za metal Cu, samo što smo mi iz nekog razloga usvojili tursku riječ bakar.
20.12.2024. (23:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NF
joj, sad si me itekako podsjetila, od pokojne krčke none ja sam rezervirao sebi u nasljedstvo, no pri tim seljenjima negdje smo ga zametnuli mada smo ga znali tu i tamo koristiti. zato mi bagatica za šivanje, isto njena, ukrašava jedan prostor, mada ne znamo što bismo s njom ;)
21.12.2024. (09:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dvi, tri rici...
Nemam mužar, snalazim se drugačije.
Lijep je tvoj, mjedeni.
21.12.2024. (14:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tignarius
"bio bi mjed što ječi...."
21.12.2024. (14:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vilimstvor
imam isti takvi, mjedeni-bakreni vrag će ga znati
služi samo za ukras ;)
22.12.2024. (09:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ap-placenici
Mjed ima još jednu nemedicinsku primjenu. Od njega se najčešće rade čahure za metke.
Inače imam jedan takav na viksi. Okačio sam ga ko zvono kod kapelice u podrumu.
23.12.2024. (09:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zemlja 2 blog hr
Baš je lijep.
Ja imam mjdeni bez ukrasa, a završio je u kući na sellu..
Mužari su danas, tiha patnja mnogih kolekcionara
23.12.2024. (16:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...