Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

vijesti iz Ukrajine 


Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

02.08.2022., utorak

Dan 160.


Placenici

Nadanju unatoč, prošli tjedan nije postignut dogovor s AK Split glede preobuke na njihovog Scouta. Pa će avion s repnim kotačem i dalje ostati neupisana kategorija u knjižici. Manjak angažmana i samim time višak slobodnog vremena gura me u drugom pravcu. Pokrenuta je procedura nabave nove cijevi zbog nastupajuće recesije koja se upravo kotrlja iz Stejtsa. Veliki pješački, karabinski ili snajperski metak je preskup i predragocjen za vježbu gađanja do 100m na streljani. Za uvježbavanje na toj udaljenosti odlično služi i njegov mlađi brat jurišni metak. Osim toga diverzifikacija u kalibar 7,62x39 mm se sama nameće s obzirom na njegovu dostupnost i rasprostranjenost na ovim prostorima. Dok se navedeno kotrlja, razmatrana je provedba i drugih obuka poput padobranske za Žmirku. Međutim zbog padobranskog natjecanja ovog vikenda u Sinju, krećemo prvo na provedbu mornaričke za Mališu. Desant na otok izvršen je u nedjelju u ranim jutranjim satima, a taborska obuka je provođena do utorka.

Placenici

Za to vrijeme nastavak 3. sv. rata donio je nove pomake na istoku Ukrajine ponajviše zahvaljujući profesionalcima iz Wagnera. Pritom je pravilo topničko-raketna razmjena. Rusi redovno pogađaju vojne ciljeve od Odese, Nikolajeva, Nikopola, Krivoj Roga, do Harkova i Kijeva. Koji je izvršio nekoliko uzvratnih udara s HIMARS-ima. Oštetili su važan Antonivski most preko Dnjepra, te pogodili zatvor s vlastitim ratnim zarobljenicima na području Donjecka. Prvi cilj je odrađen na principu izolacije bojišnice, dok je drugi trebao ukloniti žive jezike tj. svjedoke ratnih zločina iz Mariupolja. Ako je vjerovat komšiji koji tamo radi izvšena je smrtna presuda Mrgudovim suborcima. Istodobno rastu napetosti između Kine i SAD-a zbog najave provokativnog posjeta N. Pellosi Kineskoj republici Tajvanu. Veliki Si je tijekom dvosatnog telefonskog razgovora poručio djedu Bajdi "tko se igra s vatrom - izgori". Zaiskrilo u pograničnom području Srbije i Kosova. Sranje se nastavlja...

Placenici
foto https://www.dw.com/en/xi-warns-biden-against-playing-with-fire-over-taiwan/a-62627489

24.07.2022., nedjelja

Dan 151.

Placenici

Nakon prošlonedjeljnog popravka zračnice nosne noge zahvaljujući čudesnom zanatu vulkanizerstva, odletio sam još dva šlepa u ukupnom trajanju od 30 minuta. Vuklo se Blanika i Pilatusa na Visoku. Prema mišljenju vulkanizera do bušenja zračnice (buvela) došlo je zbog istrošenosti vanjske gume. Što nije ništa čudno s obzirom da je postojeća guma oznake 504C61-2 proizvedena davne 2011. godine. Vodstvo kluba zaključuje kako je neophodno nabaviti novu gumu. Cijena na Europskom tržištu im je oko 600 €UR i tu počinju problemi. Do dolaska nove gume prekida se letenje s Moranom. Prema zadnjim informacijama isto neće biti nastavljeno ni po montaži nove gume, jer će se resursi aviona čuvati za predstojeće državno prvenstvo u jedriličarstvu. Stvari su to na koje se ne može utjecati, ali nema predaje. Možda mi se tijekom te prisilne pauze ostvari prilika za preobuku na avion s repnim kotačem? Razgovori na tu temu će se nastaviti kroz sljedeći tjedan.

Placenici

Za to vrijeme situacija na zapadnoj bojišnici mainlanda je ostala nepromijenjena. Nastavljeni su dalekometni raketni udari po strateškim ciljevima u dubini Ukrajinskog rasporeda i na pravcima budućeg napredovanja. Istodobno je vršena rotacija Ruskih postrojbi i tehnike na novodostignutim linijama u Donjecku. Objavljeni su podaci o dosadašnjem uništenju trećine dostavljenih sustava HIMARS (4 od 12), ali i najava dopreme 8 novih. Postignut je i dogovor o izvozu žita s kojim se Rusija obvezala na obustavu pomorskog djelovanja prema Odesi u periodu od 120 dana (4 mjeseca). Hoće li to usporiti njihovo kopneno djelovanje prema Nikolajevu i Odesi nije poznato? Međutim Rusi su dan nakon sporazuma u Hersonu prikazali novoustrojenu Odesku brigadu sastavljenu od žitelja tog primorskog kraja s jasnom porukom o nastavku borbi do konačnog odvajanja Ukrajine od Crnog mora. Treći svjetski se nastavlja.

Placenici
foto https://t.me/intelslava/33737

17.07.2022., nedjelja

Dan 144.


Placenici

Zbog obveza članstva kroz tjedan nije bilo aktivnosti na aerodromu, što je iskorišteno za rješavanje vlastitih obveza poput godišnjeg tehničkog pregleda vozila i druženja s ljudima koje se nije vidjelo od prošlog ljeta. Popraćeno je i stanje na istočnoj bojišnici na kojoj je došlo do pomaka na novu liniju od Siverska preko Soledara do Bahmuta (Artemovska). Nakon jučerašnje zapovjedi MO Šojgua o pojačavanju djelovanja na svim pravcima sa ciljem suzbijanja napada na Donbas, u danima koji slijede može se očekivati podizanje intenziteta bojnog djelovanja.

Placenici

Kako se vikend bliži postaje jasno da će biti letenja. Stoga u subotu prije ručka krećem prema aerodromu. Jer jedrenje obično započne oko podne kad termika "zakuha". Nisam pogriješio, pa dobijam priliku za prvi šlep s "Moranom" jednosjede jedrilice Pilatus B4. Vučemo je prema Kamešnici. Naš let od paljenja do gašenja motora traje 17 minuta, dok se barba Tonči jedreći na uzlaznim strujanjima u zraku zadržava puna 3 sata i 5 minuta. Popodne je trebao uslijediti nastavak, ali tijekom šlepa dvosjedog Blanika L-13 probija se nosna guma. To je problem koji će se rješavati danas. Borba se nastavlja.

Placenici

10.07.2022., nedjelja

MIOC 30


Placenici

TOW rating je upisan u ponedjeljak, utorak se pakiramo i srijedu smo već bili na plaži. Mališu prezadužujem babi i didi, te se četvrtak ujutro kreće put Sinjskog aerodroma Piket. Aeroklub Split baš provodi osnovnu jedriličarsku obuku, dok Sinjani vježbaju za nadolazeće državno prvenstvo u jedriličarstvu. Dok je Sinjski šleper "Moran" aka Socata Rally 180TS, Splitski je 8GCBC Scout. Njima još ne mogu pomoći pošto nemam upisan avion s repnim kotačem. Pokušao jesam, ali to nije bilo izvedivo na kontinentu. Iako je Sinjska SR 180TS konstrukcijski najsličnija Čakovačkom MS.893E u kabini se razlikuje u bitnom detalju - ima palicu umjesto rogova. Pa je pri pokretanju motora desna ruka automatski krenula prema ručici gasa s desne strane, iako je moja skroz lijevo. Taj negativan transfer je posljedica ovogodišnjeg letenja na šest različitih modela aviona. Stoga u danima koji slijede treba ući u rutinu letenja sa Socatom. Čim bura popusti nastavit ćemo po tom planu.

Placenici

Subotu slavimo 30-godišnjicu mature. Umjesto restorana ove godine je unajamljena kuće na osami na 24 sata. Jer kad se vidimo nakon toliko dugo, vrijeme u restoranu nam jednostavno prebrzo prođe. Pa ostatak noći provedemo u priči na stepenicama Bača ili klupama na Rivi. Unatoč velikim razlikama u tome što želimo u životu nakon MIOC-a, bili smo dobar razred. U njemu sam prvi put sreo ljude s većim znanjem i intelektualnim kapacitetom u nekim dijelovima. Danas se bavimo sa svačim od tehnike, medicine, ekonomije, kulture, prosvjete, turizma do pomorstva. Život nas je rasuo po zemlji i inozemstvu, ali kontakt smo zadržali. Što je glavni preduvjet za vidjeti se opet i prisjetiti se tih vremena provedenih zajedno u neko drugo nevinije doba. Od tad smo kroz puna tri desetljeća svjedočili svemu i svačemu u državi i svijetu, ali ono što je najbitnije - svi smo još tu. Ako to nije razlog za proslavu, ne znam što jest. Posebice jer nitko ne zna što nam sutrašnjica donosi. Po sadašnjim predznacima ništa dobro.

Placenici

No to nas ne spriječava provesti cijelu noć zajedno uz hranu, piće, pjesmu i veselje. Da bi se u pet ujutro pekla zadnja tura ribe na gradelama dok je već svitalo. Razilazimo se dok sunce izlazi, a posljednji izlaze u 8h ujutro nakon 18-satnog partija. Za nas su oni partijaneri s Ultre male bebe. S obzirom da je kod nas bura popuštala zaključujem kako umjesto kući treba krenut put aerodroma. Nisam pogriješio jer se danas leti. No bura je u međuvremenu uzela svoj danak. Iščupala je sidrene klinove i okrenula na leđa jednu rijetku jedrilicu tipa Rubik R-26 Gobe koju je 1961. konstruirao Erno Rubik koji je u svijetu puno poznatiji kao tvorac "Rubikove kocke".

03.07.2022., nedjelja

Dan 130.

Placenici

Nakon prikupljanja 30h naleta u svojstvu zapovjednika zrakoplova ili PIC-a (Pilot in command) s danom 28.4.2022. nastavljena je potraga za zrakoplovnom organizacijom i nastavnikom letenja ovlaštenim za provedbu obuke za TOW rating. Potraga na domaćem terenu je okončana nakon par mjeseci zbog nemogućnosti, odsutnosti ili zauzetosti troje nastavnika letenja ili FI-a (Flight instructor) s tim ratingom, pa je ista nastavljena u okruženju. Kontaktirano je ukupno 17 stranih aeroklubova od čega 6 u Sloveniji, 4 u Austriji, 4 u Mađarskoj i 3 u Vojvodini. Na kraju je samo jedan ATO sada bio voljan (i u stanju) provesti obuku u skladu s regulama EASA-e. Pred Alpski letalski centar Lesce stigao sam nešto prije 7h nakon dvosatne vožnje od Zagreba. S letenjem smo započeli već u 9:15 na Cessni 172N s Continentalovim Diesel motorom CD-155 kojeg karakterizira zvuk na koji nisam navikao u avijaciji, kao i određena tromost reakcije. Do 14h završavamo prvi dio obuke tj. vuču jednosjedih jedrilica u gorje koje okružuje Bledsku dolinu.

Placenici

Nakon toga je uslijedio dio obuke na jedrilici Blanik L-13 na kojoj sam prvi put poletio 9.7.1990., a posljednji let imao 23.7.1995. Kao metalnog dvosjeda šlepa nas radni konj Piper Pawnee (aka Praško) i za čas smo odradili pet letova u ukupnom trajanju od 44 minute. Nakon pauze za ručak slijedi popodnevni nastavak obuke na našem avionu za šlepanje C-172N. Pošto je kraj dana tj. jedrenje je završilo u zadnja četiri leta vučemo dragovoljca u jedrilici s repnom oznakom L3. Da ne moram ostajati još jedan dan žurimo obuku završiti unutar radnog vremena aerodroma. Slijedi izdavanje potvrde, plaćanje, brifing, noga u stražnjicu od dvojice koji su taj rating stekli prije mene i naravno čašćenje svih zaslužnih u lancu zbivanja s hmeljskim sokićima. Vrlo intenzivan dan koji je započeo s buđenjem u 04:40 završen je povratkom kući sljedećeg dana iza ponoći. Dok sam se raspremio i prebacio na kućni mod prošlo je još sat i pol. Sutra slijedi upisivanje ratinga u domaćoj agenciji, pa se može krenut put juga. Priča se nastavlja, kao i rat u Ukrajini u kojoj je jučer zauzet i Lisičansk.

Placenici

24.06.2022., petak

Dan 121.


Prošli tjedan je pokrenuta procedura za dodjelu Ukrajini statusa kandidata za EU. Ovaj tjedan je obustavljen dotok Ruskog plina Francuskoj, dok je Njemačkoj i Italiji prepolovljen. Plaćanje čačkanja mečke je upravo počelo. U četvrtak su Rusi zatvorili obruč oko naselja Zolota-Gorski. Čime su u "kotao" zatvorili tamošnje snage Kijeva procjenjene na 2000 vojnika. Ruska vojska je ušla u Lisičansk s jugoistočne strane. Kijev je u noći na petak povukao borce iz tvornice Azot kao zadnje točke otpora u Sjevernodonjecku. Istodobno ceste od Lisičanska gore od uništene vojne tehnike u povlačenju. Procijenjeni gubici Kijeva samo u ta dva dana su 1000 mrtvih i 3000 ranjenih, dok je 800 zarobljenih. Vode se borbe i na drugim pravcima, ali ovo su bili najznačajniji pomaci na bojišnici. Za to vrijeme senilni djedica Bajden u ruci drži instrukcije za izlazak pred kamere. Nakon Trumpa taj lik je idealna marioneta "US duboke države" koja svijet nastavlja gurati prema točci bez povratka. Kako i kada doznat ćemo u mjesecima koji slijede.

Placenici

Na domaćem planu nakon tromjesečne pauze napokon se otišlo u lov. Nešto prije 21h Pobi na južnoj čeki čuje ulazak divljih svinja u kanal iza sebe. Međutim nakon toga nisu izašle na polje. Pretpostavljamo kako se zbog predhodne aktivnosti oko upucavanja optike na polju zadržao miris čovjeka. Njuh im je primarno čulo, a sad su krmače puno opreznije jer imaju mlade. No tako je kako je i glavom kroz zid se ne može. Isto kao i po pitanju provedbe obuke za TOW rating. Komuniciralo se s 17 aeroklubova u okruženju, ali sve i dalje stoji bez pomaka po pitanju konkretnih datuma. Koliko god to bilo frustrirajuće nakon godinu dana ulaganja, treba se iskulirat. Jer moš se ti postavit na trepavice, ali bit će tek kad odobri šef svemira ili tko već o tome odlučuje. Uostalom život je prekratak za trošit se na ono što nema smisla. Utakmica se nastavlja.

Placenici

19.06.2022., nedjelja

Dan 116.


Placenici
foto https://liveuamap.com/en/2022/18-june-explosions-near-dnipro-city

Da je treći svjetski rat u tijeku priznao je napokon i papa Franjo. Točnije taj rat je službeno započet 6.1.2018. kada je US Navy P-3 Posejdon s 13 dronova napao Ruske baze u Siriji. Znači on traje već 4,5 godine, ali se srećom još uvijek vodi preko posrednika i ekonomski. No na žalost ovaj rat je globalan i nema crte bojišnice. To je rat velikh protiv malih. Rat korporacija i banaka protiv naroda. Rat u kojem će stradati najslabiji dok korporacije zarađuju. Inflatorna spirala se tek počela odmotavati, a već postaje jasno tko će platiti najskuplju cijenu. Što je već dva puta viđeno u prošlom stoljeću.

Placenici

U skladu s tim nastavljena je osobna obuka. Nakon prošlotjedne streljane za kratko, odrađena je streljana za dugo naoružanje. Nastavak komunikacijskih problema riješen je s pozivanjem vojne centrale. Streljana ima nove brojeve telefona. Nakon dogovorenog termina utrošeno je 25 metaka proizvedenih 1952. godine. Prva meta je gađana ciljajući blago lijevo ispod kruga gdje su sjela samo tri zrna. Jer zbog nekonzistentnost punjenja tog starog vojnog metka neka zrna se podižu i do 17cm u vis od ciljne točke. No unatoč tim nedostatcima to je i dalje najjeftiniji način streljačkog uvježbavanja. Koje u skladu s globalnim kretanjima definitivno treba održavati na nivou. Jer samo je pitanje vremena kada će nam i ta vještina zatrebati.

12.06.2022., nedjelja

Dan 109.

Našem Mrgudu se ne piše dobro imajući u vidu smrtnu presudu koju je DNR sud izrekao njegovim kolegama Pinneru, Aslinu i Brahimu iz 36. brigade mornaričkog pješaštva. Prema mišljenju Ruskog MVP-a na njih se kao strane plaćenike ne primjenjuje Ženevska konvencija odnosno nemaju pravo na status ratnih zarobljenika kakav već ima oko 6500 Ukrajinaca. Nadajmo se kako je sve to samo dio pritisaka Rusije na Zapad, uz poruku svim stranim avanturistima što ih čeka u slučaju zarobljavanja. Za to vrijeme na terenu se nastavlja puzajuće osvajanje (ili oslobađanje) sela za selom u pokrajinama Lugansk i Donjeck. Počela je i bitka za Slavjansk u kojem se prema procjenama nalazi oko 70.000 vojnika Kijeva. Bit će to još jedna krvava bitka koja će se voditi zgradu po zgradu i ulicu po ulicu do potpunog sloma branitelja. Zbog ogromnih gubitaka ljudstva Kijev je započeo i mobilizaciju žena od 18 do 60 godina. Istodobno Zapad je počeo zbrajati gubitke proturuskih sankcija. Zbog povlačenja s tržišta Rusije zapadne tvrtke su do sad izgubile 59 milijardi U$D.

Placenici

No sve to su njihovi problemi dok se uskoro ne preliju na naše prostore u obliku ekonomske krize ili još gorih posljedica. U iščekivanju navedenog ne preostaje nam ništa drugo do li raditi na vlastitoj obuci. Na žalost odaziv ljudstva za airsoft simulacijske treninge i dalje je u periodu stagnacije. Streljana za dugo naoružanje je kroz tjedan imala nekakve telokomunikacijske ispade. Od četiri pozivana broja samo je jedan zvonio, ali na njega se nitko nije javljao. Na žalost dolazak na tu streljanu je uvjetovan prethodnim dogovorom termina. Još jedan hladan tuš događa se krajem tjedna u komunikaciji s Letalskim centrom Maribor. Zbog poslovnih obveza njihovog flight instructora, obuku za TOW rating neće biti moguće provesti prije rujna. Pa je prema njihovom naputku započeta komunikacija s aeroklubom Ptuj. Dok se ta borba nastavlja, odrađen je jedino trening na streljani za kratko. S udaljenosti od 20m utrošeno je četiri okvira tj. 60 metaka. Učinak jedne od tih serija procijenite sami.

Placenici

05.06.2022., nedjelja

Dan 102.


Placenici

Nastavak letačke priče iz prethodnog posta morao je biti odgođen zbog tehničkog detalja tipa članarina. Pa se umjesto letenja posjet srednjoj Dalmaciji pretvorio u izviđanje lovačkog društva Dugopolje i planinarskog doma Putalj. Jer kad se slavi 25 godina diplome, slavi se i 30 godina mature, a ove smo odlučili napravit cjelodnevnu feštu negdje na osami uz gradele. Kao posljedica izviđanja tih izdvojenih lokacija i vožnje po kišom ispranim makadamskim putevima svoje je dao desni homokinetički zglob. Uslijed čega se vožnja po staroj cesti prema kontinentu pretvorila u cjelodnevnu avanturu. Kad se ležajevi u tom zglobu pregriju počnu blokirati kotač, pa vozilo nekontrolirano skreće u desno. To se događa dva puta, ali srećom bez posljedica. Nakon prisilnog hlađenja kugle poluosovine u sred ničeg prije Gračaca, te drugi put kod bistroa Ličanka kod Bjelopolja, put je nastavljen, ali s brzinom od 40 do 70 km/h. Šest i pol sati nakon kretanja s Piketa parkiram pred garažu majstora Nikole. Zašto se na taj put krenulo s 20 godina starim vozilom s pogonom na LPG pojasnit će nastavak teksta.

Placenici

Prošlonedjeljnim osvrtom na Top Gun 2 i proslavu diplome nakratko su zanemarena zbivanja u Ukrajini. Koja su ušla u nekakvu mrtvu fazu topničke razmjene i minimalnog napretka na terenu. No unatoč tome generalni cilj se postiže. Dok se Slaveni ubijaju međusobno Amerima cvjeta biznis. Pa dok EU Rusiji nameće šesti paket sankcija, SAD je udvostručio uvoz Ruske nafte s 4.218 milijuna barela iz ožujka. Čime je Rusija skočila s devetog na šesto mjesto među US-opskrbljivačima naftom. Za to vrijeme kod nas cijene goriva rastu na tjednoj bazi. Zašto EU sama sebi puca u nogu i dalje nije jasno? Europsko vazalstvo spram SAD-a poprima potpuno nerazumne razmjere. Jasno je da se Amerika iz nadolazeće ekonomske krize pokušava izvući s povećanjem prodaje oružja, ali zašto se uz sve to EU nastavlja ukopavati s tim "proturuskim" sankcijama? No s obzirom da je Europa dva puta podnijela najveće terete svjetskih ratova, zašto bi i ovaj treći put bilo drugačije? Rekli bi Ameri "biznis as usual". Tekma se nastavlja...

29.05.2022., nedjelja

Top Gun 25


Placenici

Film Top Gun izašao je 1986., ali u Jugi je prikazan punu godinu kasnije. Njegov nastavak "Maverick" smo vidili kad i svi na planeti, ali žali Bože. Neću u detalje da vam ne pokvarim doživljaj gledanja, ali napravili su miks filmova The Right Stuff, Star Wars, Behind Enemy Lines i Firefox. Potpuno je promašeno značenje naziva "Top Gun" kao naprednog tečaja za obuku pilota lovaca za blisku borbu (dog fight). Umjesto toga gledali smo bombardersku akciju uništavanja podzemnog nuklearnog kompleksa u neimenovanoj zemlji koja koristi F-14 (čitaj Iran). Dvojka je žrtva današnje površnosti obrade i prezentacije informacija pri čemu je spektakularnost prikaza važnija od kvalitete istih. Tako dok na avione lete radarski vođene rakete oni ispaljuju IC mamce. Zrna kalibra 12,7mm ne prolaze kroz trulo deblo iako su napravljena za uništavanje oklopnih transportera itd. Prikaz originala izazvao je masovne prijave u sustav školovanja vojnih pilota diljem svijeta, a posljedice ovog ćemo tek vidjeti.

Placenici

Jedni od tih koje je taj film (dijelom) usmjerio bila je i moja generacija. Koja se u RH prva školovala za vojne pilote od 1992. do 1997. Ovogodišnju 25. obljetnicu promocije okupljamo se prvi put u Zadru. Jel to razlog slabijeg odaziva ili samo obveze klasića ostavit ćemo za naknadnu raščlambu? U svakom slučaju životi su nas rasuli posvuda od Tajvana preko Emirata do SAD-a. Leti se svašta od Airbusa 380 i Boeinga 747 preko HRZ-ptičica do generalne avijacije. Oni koji su ostali u sustavu obnašaju raspon dužnosti od pilota u eskadrili do zapovjednika vida OSRH. No kako je to prikazano i u filmu Top Gun Maverick, klasići su pojam koji nadilazi činove i dužnosti. Bilo je lijepo vidjeti ih opet. Već sljedeći dan sam opet na livadi na kojoj je 1990. započela moja letačka priča. Koja se nastavlja...

Placenici

22.05.2022., nedjelja

Dan 88.

Placenici

Puzajuće osvajanje župa Moskovske patrijaršije u Ukrajini je nastavljeno i ovaj tjedan. Kijev pri tom trpi znatne gubitke ljudstva i tehnike. S druge strane Ruskih gubitaka gotovo da nema. Borbe se uglavnom rješavaju s odmaka uporabom zrakoplovstva, raketa, topništva i oklopa uz značajnu primjenu bespilotnih sustava za izviđanje i korekciju paljbe. Tehnički inferiornija Ukrajinska strana unatoč znatnoj premoći u ljudstvu u takvim srazovima nema puno šanse. Prošla su vremena tepih bombardiranja, topničko-raketnih preoravanja linija i masovnih pješačkih napada. Sad posao uglavnom rade elitne pješačke postrojbe uz ranije nabrojane tehničke vidove oružanih snaga. Za to vrijeme, dolar i rublja rastu dok euro pada. U prijevodu EU (opet) plaća cijenu navedenog "plesa slonova", dok svijet osim u ekonomsku klizi i u prehrambenu krizu. Nakon uvoza par milijuna Arapa u 2014., pa uvoza preko 5 milijuna Ukrajinaca ove, sljedeće bi Europu mogla pogoditi najezda od cca 20 milijuna gladnih Afrikanaca. Prije 1547 godina slična seoba naroda je srušila Zapadno rimsko carstvo. Povijest se ponavlja?

Placenici

Imajući u vidu sve navedeno, potrebno je nastaviti s održavanjem dostignute razine obučenosti. Pa iako nam simulacijski airsoft treninzi i dalje stagniraju, odrađuju se streljački treninzi. Tako je u tjednu odrađena streljana za kratko s metama na udaljenosti od 15m. Prvo je gađana glava s jednim hicem, a zatim slijedi prenošenje paljbe na trup s dva brza hica. Slika mete je napravljena nakon ispaljenog prvog spremnika, a zatim su utrošena još dva. Krajem tjedna napokon doznajem gdje će biti odrađena obuka za TOW rating. Za to ovlaštenje treba napraviti pet informativnih šlepova u jedrilici (27 godina od zadnjeg leta), zatim pet letova u avionu-šleperu s instruktorom i pet samostalnih šlepanja jedrilica. Nakon što je prije nepune dvije godine pokrenut povratak letenju s ciljem provedbe te obuke, ista bi napokon trebala biti finalizirana. Osim navedenog vremena utrošena je i značajna količina novaca. Međutim s obzirom da novac upravo gubi na vrijednosti, ne treba za njim žaliti. Obuka se nastavlja. Na novom tipu zrakoplova...

Placenici

15.05.2022., nedjelja

Dan 81.


Placenici

Od prošle nedjelje Rusija je obilježila Dan pobjede nad nacizmom u 2. sv. ratu paralelno s provedbom operacije u Ukrajini. Operacije koja za cilj ima promjenu granica na one iz 1922. godine. No gdje će one na kraju biti iscrtane ovisit će najviše o prolivenoj ljudskoj krvi. Sve to je moglo biti spriječeno jednostavnom primjenom sporazuma "Minsk 2", ali tu smo gdje jesmo. Kocka je bačena i Dnjepar je prijeđen. No ima tamo još puno rijeka za pregaziti što zorno prikazuje prethodna slika. Pri čemu taj kaotični splet ratnih i slučajnih događaja svaki dan može izmaći kontroli i preliti se negdje gdje ne treba. Ako se to i ne dogodi nova ekonomska kriza je kažu upravo započela. Povijest nam je već pokazala kako su ekonomske krize 1907. i 1929. bile uvertire u "resetiranje" društva kroz velike svjetske ratove. Zaključno, Europi se (opet) ne piše dobro.

Placenici

Loš odaziv za trening šalje me u potragu za posljednjom Slovenskom Utvom 75 s još samo 20h naleta do umirovljenja. Iako je više ne iznamljuju nečlanovima, kolega helikopteraš Koc iz 15. puka SV me časti s letom na njoj. Prvi put je letim s desnog sjedala, ali brzo se prilagođavam. Zona s oštrim zaokretima, jedno poluprevrtanje i borbeni zaokret, pa idemo na školske krugove. Ide to iako s desnom rukom nisam letio od prošlog ljeta. Prisjećam se Utvine stabilnosti u prilazima zahvaljujući finesi cigle (1:6). Nakon leta razmatramo i opciju odrađivanja obuke kod njih na Supercubu što će se iskristalizirati do sljedeće nedjelje. Put nazad radim preko Čakovca gdje doznajem kako je njihova Utva-75 9A-DIH prodana u Pulu. Ako je obnove bit će to prvi avion tog tipa u našem civilnom registru. Tekma se nastavlja...

Placenici

07.05.2022., subota

Zarobljen Mrgud


Placenici

Jučer je na baniranoj Ruskoj televiziji RT potvrđeno ono što smo pretpostavili još prije dva tjedna. Tad se kod Malinovke Rusima predala skupina od 15 Ukrajinskih marinaca 36. brigade i dva pripadnika Azova među kojima jedan Hrvat. Danas doznajemo ostatak priče o njihovom proboju iz opkoljenog Mariupolja i hodnji od 260 km. Kretali su se isključivo noću dok nisu nabasali na Rusku topničku postrojbu kojoj su se predali. Sad ga čeka suđenje kao stranog dobrovoljca, ali bitno je da su ga javno pokazali. Sad kad se zna za njega vrijednost mu raste u pregovaračkom smislu. Posebice za Rusku stranu. Mi smo kao ekipa Mrguda upoznali početkom 2019. godine. Bio je aktivan na našim treninzima dobrih godinu dana. Napredovao je u pogledu obuke i onda odjednom odlazi tamo gdje ne treba. Rekoh mu tad - druže to nije naš rat, ali već je bio zavrbovan od strane agenture. Sad ga čeka suđenje, dok oni koji su ga tamo poslali češu testise negdje na sigurnom.

Placenici

Nakon prošlonedjeljne airsoft akcije ovu bilježimo zatišje u odazivu boraca. Tome je ponajviše kumovala loša vremenska prognoza za vikend. Koja je spriječila isto tako i nastavak provedbe letačke obuke. Ista je u međuvremenu dobila novi moment, jer se pojavila prilika obuku odraditi na tipu aviona koji sam zadnji put letio 1996. godine. No priču o tome nastavljamo kad se dogodi. Tako je jedino ovotjedno osobno uvježbavanje izvršeno u streljani za dugo naoružanje. Ovaj put je na red za potrošnju došla godina proizvodnje 1951. Ispaljeno je 25 metaka uz samo jedno zatajenje. Ostatak je završio u metama isprintanim na listovima veličine A4. Nekonzistentnost tog prastarog punjenja razbacuje zrna po desetak cm, ali sve to je i dalje smrtnosna zona. Treningom zadržavamo dostignutu razinu osposobljenosti. Obuka se nastavlja...

02.05.2022., ponedjeljak

Nastavak djelovanja


Placenici

"Operacija Z" ušla je danas u svoj 68. dan. Pritom su nastavljeni raketni udari po važnim ciljevima po cijeloj teritoriji Ukrajine. Posljednjih dana zaredalo se djelovanje po željezničkoj infrastrukturi koja se najviše koristila za dopremu oružja sa zapada. Čime se istočno krilo Nejtoa rješava Ruske tehnike, koju će potom morati nadomjestiti s kupovinom Američke. Najveći dio vojne tehnike pristigao je iz Poljske (200+ T-72, deseci OT, VBR-i Grad, samohotke Gvozdika, S-300...), pa joj je zbog toga prošli tjedan zatvoren dotok Ruskog plina. Na samoj bojišnici nastupi masovnih oklopnih kolona s početka operacije, zamjenjeni su s postupnim napredovanjem uz taktiku "prevladavajuće snage". Napredovanje je na taj način usporenije, ali se nastavlja iz dana u dan uz značajno smanjenje gubitaka napadača. Tamo gdje se probija koristi se premoć u zrakoplovstvu, topništvu i oklopu. Nakon dobre zrakoplovno-topničke pripreme, oklop i pješaštvo ne bilježe puno otpora po terenu.

Placenici

Što se osobne obuke tiče prošli tjedan su odrađeni traženi uvjeti za pristup obuci iz šlepa. Ako se sve poklopi s njom bi trebali početi sljedeći vikend. Zato je ova nedjelja konačno iskorištena za airsoft simulaciju pješačkog bojnog djelovanja. Uz plaćeničke veterane Mangu, Miša, Xenu i Mališu na teren izvodimo dva nova borca Savina i Toma. U međuvremenu šuma je zazelenila. Time je znatno olakšano prikriveno kretanje po terenu, ali premoć na njemu i dalje ostvaruje ona strana koja ostvaruje bolje združeno djelovanje. Uigravanje borbenog kolektiva je zato glavna namjena tog simulacijskog sporta. Uz održavanje postignute trenaže iz navedenog. Mnogi na airsoft sceni na žalost to ne shvaćaju, pa naglasak stavljaju na hijerahiju i loadout gubeći iz vida bitno. Sve to je jučer potvrđeno u praksi tijekom neka tri i pol sata treninga pri čemu je odrađeno pet borbi po scenariju "zarobi stijeg".

Placenici
foto Savin

26.04.2022., utorak

Nastavak operacije?

Placenici

Jučer se bilježi zrakoplovna i raketno-topnička priprema na prostoru od Velike Aleksadrivke do Velike Novosilke što je duljina bojišnice od skoro 300 km. Dok čekamo povratne informacije sa terena, može se pretpostavit kako navedeno predstavlja pokretanje druge faze "Operacije Z". Konačni cilj te faze bit će zauzimanje prostora kojeg prikazuje plavo područje na slici iz prethodnog posta. Nastavak tog ratnog djelovanja na sigurnom će dočekati prvi zarobljenik sa našeg prostora, koji se prekjučer predao Rusima u grupi od 17 boraca kod Malinovke. Većina njih su pripadnici 36. brigade marinaca uz dva pripadnika pukovnije Azov. Na temelju tih podataka možemo pretpostavit kako se radi o grupi Ukrajinskih boraca koja se prethodno izvukla iz Mariupolja. Kad dobijemo više informacija bit ćemo pametniji po oba pitanja.

Placenici

Zahvaljujući novopristiglim snagama u ekipu, kroz zadnja dva tjedna pojavio se interes za provedbu airsoft uvježbavanja. U iščekivanju toga odrađena je trenaža u streljani za kratko. Potrošena su tri okvira. Prvo pojedinačno u glavu, a zatim s prelaskom na double-tap tehniku prenosim gađanje na prsa. Za vikend se dogodio neplanirani zastoj u provedbi letenja zbog produljenja plovidbenosti Morana. Kako ne bi izgubio dva vikenda letenja, "zadnjih" 80 minuta leta odradit ću sutra i sljedeći tjedan na LDZL. Nakon čega bi na LDVC konačno trebalo početi obuku iz šlepa. Jer u ovome što nas okružuje jedino što možemo raditi su usavršavanja vlastitih znanja i vještina. Neovisno kako će u konačnici odviti nadolazeća ekonomska kriza (najavljena još 1872. godine), ljude s korisnim znanjima i vještinama treba svaki ljudski kolektiv. Zato je najbolje ulagati u sebe.

Placenici

21.04.2022., četvrtak

Uskršnja akcija

Placenici

Od prošlotjednog potapanja "Moskve" do danas još nije pokrenut nastavak operacije "Z". Na terenu se bilježe raketni udari po strateškim ciljevima poput spremišta nafte, uz lokalne topničke pripreme i rekao bih testiranja linija sa povremenim napadima. Za to vrijeme Zapad najavljuje nove isporuke pomoći u vojnoj tehnici poput oklopa, vozila, topništva, pješačkog naoružanja i opreme, ali te su brojke simbolične u odnosu na razmjere Ukrajinske bojišnice. Čime se potvrđuje ranija premisa o spremnosti Zapada za borbu protiv Rusa do posljednjeg Ukrajinca. Istodobno postaje sve izvjesnije iscrtavanje novih ili bolje rečeno starih granica Ukrajine i Rusije, koje su bile na snazi prije 1922. godine i Lenjinove intervencije. Bit će vam još zanimljivije ako proguglate vjersku pozadinu Lenjina i današnjeg Zelenskog.

Placenici
foto Čiwa

Od pregleda ostalih zbivanja ističemo airsoft zbivanje u Pušći koje nam u subotu pohode Čiwa i Kum. Nedjelju tj. Uskrs svi provodimo u svojim obiteljskim okruženjima. Mi taj dan obilazimo bazu Romeo-Papa na granici sa Slovenijom. Uskršnji ponedjeljak provodimo u Međimurju koje je do 1945. bilo dio Mađarske. Obilazimo tvrđavu Zrinskih, a uoči nadolazećeg nevremena uspijevamo odletiti 40 minuta. Zbog iskazane želje bolje polovice, utorak krećemo prema Istri koju je također Tito vratio u sastav Domovine. Tamo nakon 15 godina pauze opet srećemo don Damira i vršimo obilazak centra Rovinja i crkve Sv. Eufemije. Nakon ručka krećemo prema Puli. Parkiramo se na carinskom gatu i potom obilazimo središte grada u pratnji druga Rupkea. Posjet tvrđavi i areni su neizostavni.

Placenici

Nazad vozimo uz Kvarnerski zaljev s kraćim zaustavljanjem u Opatiji. Iako nema povijesne znamenitosti to je pravo čudo Austrougarske hotelske arihitekture. Slijedi nastavak puta, izlazak na Riječku obilaznicu i povratak na kontinent. Dolaskom na autoput ulazimo u kišu koja nas prati sve do doma. Dani koji dolaze otkrit će nam daljnji razvoj događaja. Kako privatno, tako i globalno. Nastavljamo pratiti...

14.04.2022., četvrtak

Nastavak iščekivanja...


Placenici

Tijekom protekle noći 49. dana operacije "Z" posada je napustila raketnu krstaricu "Moskva" na nekih 100km ispred Odese. Prema Kremlju razlog je požar na brodu, dok Kijev navodi kako su je pogodili sa dvije protubrodske rakete "Neptun". Pojavile su se i spekulacije po kojima je pogođena sa američkim "Harpunom" kao osvetu za ulov US-vojnih kadrova u Mariupolju (spominje se i general). Što god bilo u pozadini, stvar se neupitno usložnjava. Za to vrijeme zapad se priprema Ukrajini dostaviti novu pomoć u vojnoj tehnici, a koju je Moskva više puta proglasila legitimnim ciljem. Uskoro ćemo doznati kako će to izgledati u praksi odnosno obavještajne kapacitete Rusije. Nastavlja se gomilanje tehnike dok se čeka sušenje zemlje za provedbu drugog dijela operacije.

Placenici

Za to vrijeme mi mali nastavljamo raditi na sebi i graditi stradalu Banovinu. Nakon krovišta na red je došla montaža stropa prizemlja tj. poda na katu kuće. U dva dana brušenja (hoblanja), pilanja, podizanja i šarafljenja dasaka završen je pod potkrovlja u kojem će se nalaziti spavaće sobe i kupatilo. Večer između radova iskorištena je za odlazak na čeke. Dva sata od zalaska na polju se pojavljuje srna, a odmah za njom krdo od čak sedam krmača. Iako zakon dozvoljava njihov odstrel, lovačka etika kaže ne ubijanju bređih ženki. Pa više od sat vremena gledamo njihovo bezbrižno ludiranje po njivama. Ovaj put imamo foto-safari.

Placenici

Zbog zaraze kovidom i izolacije u jednom aeroklubu je letenje odgođeno do daljnjeg. Zanimljivo zarazile su se više puta cijepljene osobe. U drugom aeroklubu letenja neće biti za Uskrs. Ukidanje kovid potvrda popunilo je sve termine u streljani za dugo. Pa nam je kao jedini trening ostala streljana za kratko. Pobi i ja odrađujemo pedesetak komada svako sa svoje linije i to je to za sada. Cijene streljivu vrtoglavo rastu, a počela se osjećati i nestašica. Kažu bit će sve gore po tom pitanju...

10.04.2022., nedjelja

U iščekivanju...


Placenici

Treći nastavak rata u Ukrajini ušao je u fazu iščekivanja velikog kopnenog sraza na istoku. Jedan od preduvjeta za to je sušenje tla kako im oklopna tehnika ne bi propadala u zemlju. Pa Rusija za sada izvodi dalekometne udare po strateškim ciljevima, snage koje je izvukla oko Kijeva prebacuje prema Donbasu i podiže pričuvu od cca 60.000 vojnika. Ako je vjerovati Pentagonu, Rusi su u napad na Ukrajinu krenuli sa svega 130 bojni tj. 80.600 vojnika dok je Kijev u tom trenu raspolagao sa 270.000 pripadnika naoružanih formacija. Prvi put u povijesti netko je krenuo u napad na 3,22 puta brojnijeg protivnika. Unatoč tome, postignuto je uništenje velikog dijela tehničkih kapaciteta Ukrajinske vojske i zauzimanje teritorija veličine Britanije. U drugoj fazi operacije za očekivati je napredovanje na istoku, ali i od Krima prema zapadu čime bi Ukrajina bila potpuno odsječena od pristupa Crnom moru.

Placenici

Zapad je od ovog vikenda najavio slanje Kijevu pomoći od pješačkog, preko topničkog i raketnog do oklopnog naoružanja. Rusija je više puta ponovila kako će te konvoje smatrati legitimnim vojnim ciljevima što bi za posljedicu moglo imati stradavanje vojnog osoblja NATO-a. Dok se ta globalna utakmica nastavlja, mi mali možemo samo raditi na vlastitoj obuci. Pa je konačno otvaranje Lučkog u srijedu iskorišteno za krugove na "Malom žući", a danas se odlazi za Čakovec na nastavak letenja Moranom MS.893E. Ovaj put mi drušvo pravi naš bivši Plaćenik Truske, koji pritom preuzima zadaću službenog snimatelja prije, tijekom i nakon leta. Zahvaljujući njemu možete uživati u ovim slikama iz treće dimenzije. Ostaje mi je za odletit još 2 sata i 50 minuta do početka obuke iz šlepa. Ako sve prođe po planu, te ako nas tehnika i vrijeme posluže, možda je započnemo već 1. svibnja. Borba se nastavlja...

Placenici

04.04.2022., ponedjeljak

Napokon slika

Placenici

Sukladno dogovoru Rusi su se do 3.4. potpuno povukli sa zapadne obale Dnjepra od Kijeva sve do granice Bjelorusije na koju opet izlaze Ukrajinske snage. Za to vrijeme nastavili su dalekometno djelovanje po strateškim i naftnim instalacijama od Odese preko Dnjepropetrovska do Harkova. Pojačali su i zrakoplovno djelovanje na istoku Ukrajine. U međuvremenu zapad se prijeti sa novim dostavama oružja Kijevu od streljiva preko dronova do tenkova T-72. S obzirom da je Moskva te dopreme vojne opreme proglasila legitimnim vojnim ciljevima, živi bili, pa vidjeli... što će od toga uistinu stići.
Na domaćem planu od srijede nam je stigla promjena vremena, pa je letenje moralo biti zamjenjeno sa streljaštvom. U četvrtak se pod kišom pristupilo trošenju najstarijeg streljiva iz 1949. i 1950. godine. Pritom se od 30 metaka bilježi čak 11 zatajenja. Neka odrađuju uz zakašnjenja pri opaljenju i dugačke plamene jezike iz cijevi. No unatoč tome ostalih 19 zrna je stiglo do mete. Sve je to obuka.

Placenici
foto Viagra

Nedjelju pred jutro kiša napokon posustaje. Iako je Lučko do daljnjeg zatvoreno "due soft ground", na Čakovečki aerodrom kiša ne utječe i ima letenja. Tu priliku se ne propušta. Dok se nekoliko Plaćenika navodno skuplja na Brestovcu u 9h, parkiram se ispred aerodroma oznake LDVC. Dok oko 10h tankiram avion na stajanci, na trening ZAZ-a na Borongaju stižu Viagra, Drone i Danny-Boy (čemu svjedoči gornja slika). Za to vrijeme završavam tankiranje, guramo avion na poziciju za pokretanje, obavljam pretpoletni pregled, ulazim u kabinu, vezivanje, check-lista i pokreće se motor. Iako puše neugodni sjeverac "na refule" od 10:28 sam u zraku. Odrađujem osam aerodromskih krugova, ali tek ovaj treći let na MS.893E aerokluba Međimurje uspijevam napravit pokoju sliku u letu "niz vjetar". Sat i 22 minute kasnije na stajanci izvlačim ručicu smjese goriva i motor se gasi. Trebam odletiti još samo 5 sati i 10 minuta za početak obuke iz šlepa. Sitno se broji...

Placenici

30.03.2022., srijeda

Napokon pregovori


Nakon prošlotjednog izleta do porušene Banovine, vraćamo se aktivnoj bojišnici u sigurnosnom prstenu mainland-a. Točno na 34. dan "Operacije Z", 29.3. na pregovorima u Istambulu postignut je prvi pomak. Ukrajina ponovno prihvaća vojnu neutralnost na koju se obvezala izlaskom iz SSSR-a, a Ruska vojska zauzvrat prekida bojna djelovanja na podružju Kijeva i Černihiva. Nadajmo se da je to korak prema završetku te potpuno nepotrebne eskalacije prouzročene neprovedbom sporazuma "Minsk 2" od strane Kijeva. Razloge tom popuštanju treba tražiti prvenstveno u otapanju snijega koje zemlju pretvara u blatne klopke za vojnu tehniku. Drugi razlog je što je Rusija do sada postigla glavni cilj operacije, a to je demilitarizacija Ukrajine. Ako je vjerovati podacima MORF-a uništili su im 256% radara i 122% raketnih sustava PZO (jer ih zapad nastavio upumpavati u sukob), 77% borbenih aviona, 66% oklopne tehnike i 50% helikoptera. Bez tih oružnih sustava ni jedna vojska svijeta, pa ni Ukrajinska ne može pokrenuti i voditi napadajne operacije.

Placenici

S druge strane iako zapadna propaganda tijekom cijelog trajanja operacije sugerira kako su Rusi naišli na velike gubitke i snažan otpor Ukrajinaca, brojke govore drugačije. Naime svi koji poznaju osnove vojnih znanosti, znaju da omjer broja vojnika mora biti 3:1 u korist napadača. Nasuprot tom "vojnom zakonu" Rusi u operaciju kreću sa manjim dijelom od 190.000 raspoređenih vojnika (prema zapadnim izvorima), na 260.000 pripadnika Ukrajinskih vojnih formacija. Već iz toga je vidljivo da Rusija kao cilj nije imala teritorijalno osvajanje Ukrajine, već provedbu uništenja njenih vojnih sposobnosti. Prema mojim spoznajama Rusija je u borbe do sada uključila oko 100.000 vojnika, dok je Ukrajina u međuvremenu mobilizirala duplo veće snage od onih koje je imala prije napada. No unatoč tome, Rusi su im zauzeli ogromne prostore koji su usporedivi sa površinom Velike Britanije. Kad smo se već njih dotakli, ovo je njihovo viđenje trenutne situacije na terenu.

Placenici

Za to vrijeme kod nas se nastavlja stagnacija airsoft aktivnosti. No zato zrakoplovne operacije pojačavaju tempo. Ako danas odletim planirano, mjesec ću završiti sa 170% od potrebnog mjesečnog naleta. Ako ne i dalje sam na visokih 137,5%. Ako zadržim taj tempo do kraja svibnja tj. punu godinu dana od povratka letenju trebao bi završiti i obuku zbog koje je sve i započeto.

25.03.2022., petak

Rat i produkcija


Jučer su MSM "proslavili" mjesec dana rata u Ukrajini. S obzirom da je prošli mjesec imao samo 28 dana, 30-ti dan operacije će biti tek sutra. Prigodno se oglasilo i Rusko MVP sa izjavom da operacija teče po planu, a trajat će do ostvarenja ranije najavljenih ciljeva. Za to vrijeme zapadne produkcije tog rata, ne bi se posramili ni stvaraoci filma "Wag the dog". Istodobno izvoz Ukrajinaca u zapadne zemlje se nastavio u skladu sa tom njihovom agendom. Po zadnjim podacima brojka je prešla 4 milijuna ljudi. Očekujem da bi to moglo ići do 8 milijuna, ako se "Operacija Z" nastavi još mjesec dana. Jer koliko se za sada nazire, na temelju ostvarenih rezultata na terenu, trebala bi još najmanje toliko potrajati. Dok Ukrajince tek čeka obnova porušene zemlje, mi neke ratom opustošene dijelove obnavljamo po drugi put. Banovinu konkretno.

Placenici

Posebice kad kuća iz ratne obnove ne izdrži potres, dok ona sagrađena 1945. i dalje stoji. Tako to valjda mora biti u kapitalizmu, gdje natječaje dobija najjeftiniji ponuđač. Zato naš Pobi novu kuću ovaj put gradi samostalno. Nakon ranijeg postavljanja krovišta, na red je došao crijep. Dok se drvo još suši i sliježe pod njegovom težinom, krenulo se sa postavljanjem podova. Počinjemo od kupatila u kojem će se kasnije naliti i betonska ploča kao nosač pločica i sanitarije. Nastavljamo sa podovima u sobama. Posao se svodi na hoblanje dasaka sa one strane koja će biti strop u prizemlju, te zatim njihovom montažom sa šarafima na poprečne nosive grede. Radni dan završavamo oko 17h, ispiremo piljevinu iz dišnih puteva i krećemo na čeke.

Placenici

Mrak brzo pada i okolna šuma se budi. Čuju se povremeni krikovi ptica, krckanja, puhanja i mljackanja. Polako žvačem večeru i povremeno osluškujem. Odjednom tišina. Prošle su negdje dalje. Šetam pogledom po njivi, kad odjednom uočavam crnu silutetu na cca 120-130m. Prati je druga i treća. Odabirem nju kao najmanju, prebacujem na povećanje x9 i gađam. Bljesak, trzaj i optika se gasi. Svijetlim s lampom, ali ne vidim ništa kroz izmaglicu koja se diže. Palim optiku ponovno i uočavam crni obris cca 20m od ruba šume. To je to. Dvogodišnjakinja koja je ostala uz alfa-krmaču u čoporu. Metak je prošao kroz obje plećke i srce. Dvogodišnje ulaganje i obučavanje se napokon isplatilo.

Placenici

19.03.2022., subota

Ko preživi, pričat će...

Ruska vojna operacija u Ukrajini ušla je u 4. tjedan. U međuvremenu, 10.3. u 23:01 i Zagreb je osjetio dašak tamošnjeg sukoba. Preletivši tisuće kilometara preko Rumunjske i Mađarske u glavni grad treće po redu Nejto članice se, ostavši bez goriva sa 1.300 metara visine obrušio Tupoljev Tu-141. Promašio je 1.paviljon Studoma "Sava" za svega 50-ak metara i zabio se skoro vertikalno u meku zemlju između ceste i parkinga. Nevjerojatna sreća s obzirom da je umjesto opreme za snimanje ta 6-tonska letjelica u sebi nosila bombu od cca 150kg. Cilj su mu vjerojatno bile Ruske vojne instalacije na Krimu, gdje mu je Rusko elektoronsko djelovanje "spržilo" elektroniku. Nakon toga je "ispranog mozga", ta Sovjetska bespilotna iz 80-ih samo nastavila let i dokazala svu nesposobnost "Nejto kišobrana".

Placenici

Za to vrijeme medijsko-propagandi rat se nastavio nesmiljenom žestinom, ali neke Ruske stranice su opet vratile online. Tako zahvaljujući "Southfrontu" doznajemo, kako su noćas doživili borbenu premijeru hiperzvučni projektili "Kinžal", koji se lansiraju sa MiG-31, uništivši podzemna skladišta ZUbS kod Ivano-Frankovska. Napredovanje Ruskih kopnenih snaga se ponešto usporilo, ali ne iz razloga koje zapadni mediji navode. Operacija je trenutno u sljedećoj fazi djelovanja, koja nema potrebe za daljnjim razvlačenjem kopnenih snaga. Za sada dostignute pozicije se ojačavaju i sa njih djeluje po potrebi. Sa tim tempom operacija se može razvući u nedogled.

Placenici

Što se osobne obuke tiče, airsoft aktivnosti i dalje stagniraju, pa se nastavilo brušenje streljačkih i letačkih vještina. Sutra konačno započinje nova faza obuke na avionu-šleperu, kakvog imaju i u mojem matičnom aeroklubu. Plan je na tom aerodromu na krajnjem sjeveru države, do kraja svibnja završiti tu obuku. Tako ću konačno moći pripomoći svom starom nastavniku letenja, koji mi je prije 32 godine prenio znanje upravljanja letećim napravama. Što sam tada dobio, red je sada prenijeti na mlađe naraštaje. Jer naše postojanje se u konačnici samo na to i svodi. Naš opstanak u potpunosti ovisi o prijenosu znanja i vještina na nove generacije. Jer samo oni koji prežive neizvjesnu budućnost, moći će nastaviti pričati našu priču...

Placenici

10.03.2022., četvrtak

Operacija "Z"

Vojna operacija u Ukrajini je ušla u svoj treći tjedan. Državu je do sada napustilo preko 2,5 milijuna ljudi. Napredovanje Ruske vojske se usporilo, ali se nije zaustavilo. Glavni pravac napada je osim prema Kijevu, onaj od Krima prema trećoj NE "Južnoukrainsk". Cilj je ovladati sa tri od ukupno četiri Ukrajinske nuklearne elektrane, kako bi im se oduzela sposobnost stvaranja "prljavog" N-oružja. Zbog gašenja svih Ruskih portala na zapadu, informacije o vojnim kretanjima na terenu su nam ograničene. Zapadni mediji uglavnom prenose potresne priče o izbjeglicama, granatiranju vrtića, bolnica itd. Istodobno potpuno izostaju vijesti o zbivanjima na bojišnicama. Kako i ne bi kad su njihovi reporteri smještenia u Lavovu ili na granicama zemlje. Cilj takvog izvještavanja je stvaranje empatije u narodu sa ciljem što bržeg prijema izbjeglica na zapad. Iako stručnjaci jako dobro znaju što se s time želi postići, pristup MS-medijima im je onemogućen.

Placenici

U skladu s time (kako je najavljeno u prethodnom postu), upravo je krenulo povećanje izdvajanja za obranu u EU. Tako je nakon Njemačke, Poljske i "neutralna" Švedska odlučila podići trošak obrane sa 2 na 3% BDP-a. To su novci koji će se izravno slijevati SAD-u, kao najvećem proizvođaču oružja unutar NATO-a. Sa čime će im se popraviti "krvna slika", koja izravno ovisi o njihovoj vojno-industrijskoj mašineriji. Posebice ako znamo da su zadnji put ratovali u Libiji još davne 2011. godine. Pošto ih neposlušni Trump nije nahranio tijekom svog mandata, to će im sada odlično doći za oporavak od posljedica "pandemije". Tako će Europa, kao i svaki put ranije, opet platiti cijenu njihovog rata, a koji se konkretno vodi još od paljenja Sirije. "Obojena revolucija" u Ukrajini 2014. godine bila je samo osveta Rusiji za Siriju. Taj se vojno još neizravni, 3. svjetski rat osim na medijskom, za sada potpuno rasplamsao i na ekonomskom planu.

Placenici

Rusija je odsječena od svih zapadnih tokova roba i kapitala što će zasigurno ostaviti posljedice na globalnoj ekonomskoj sceni. Izravna posljedica će biti nastavak rasta cijena energenata, kao i inflacije povezanom sa sve skupljim troškovima života. "Balon" je to, koji bi mogao eksplodirati tamo negdje krajem 2022. ili početkom 2023. kako su već i najavile određene financijske institucije. Ta "kriza svih kriza" mogla bi biti pokretač i tog "velikog reseta", koji se spominje već godinama. Postoje različite teorije što je to, ali nitko sa sigurnošću ne može reći kako će se to zaista odviti. Raspon se kreće od sloma monetarnog sustava do taktičkih nuklearnih detonacija na prostoru Europe. Sa sigurnošću možemo samo reći - Tko preživi, pričat će...

04.03.2022., petak

Slonovi i trava


Dok je treći nastavak rata u Ukrajini ušao u svoj deveti dan, zemlju je već napustilo 1,2 milijuna izbjeglica. Među Ukrajincima se skrilo svega i svačega od Afganistanaca do Zimbabveanaca. Poljska će prva probrati što vrijedi, a ostatak će transferirati diljem EU. Ta velika seoba naroda se tek zakotrljala. Nakon uvoza milijun neradnika sa Bliskog istoka, koje su doveli zbog podizanja nataliteta, sad se uvozi kvalitetnija radna snaga. Ne bi ni nama škodilo onu opustošenu ravnicu na istoku naseliti sa nekoliko stotina tisuća plavokosih i radišnih Ukrajinaca. Da nam zamjene bar dio od onih milijun što je otišlo iz RH na zapad raditi bolje plaćene poslove. I tako dok će EU profitirati na Ukrajinskoj radnoj snazi, nešto će morati i platiti. Kao i dva puta kroz povijest, platit će to s kupovinom Američkog naoružanja. Pa će posrnula US vojna industrija, koja se nije pošteno zanovila još od Libije 2011., tako dobiti novi zamah. Plaćat će im EU i sedam puta skuplji plin iz škriljevca, kao posljedicu novouvednih sankcija Rusiji. Kao svaki svjetski rat do sada, Europa će opet morati platiti najviše. Nadajmo se kako će "plaćanje" ostati isključivo na tom financijskom dijelu.

Placenici

Za to vrijeme Rusija odlučno provodi operaciju "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine. Prvi cilj je većim dijelom postignut, jer je uništena većina tehnički naprednih oružnih sustava vojske Ukrajine, te više od trećine tenkova. Bez zrakoplova i tenkova sposobnost napadajnog djelovanja svake vojske nestaje. Proces denacifikacije se još provodi, a uništenje pukovnije "Azov" je dio toga. Možda se netko pita zašto Rusija troši ljudstvo i vojnu tehniku u toj operaciji? Zato što su izvukli pouke iz podjele Poljske davne 1939. godine. Pa kad se 3. Reich 1941. godine pokrenuo sa njihove nove granice, ušli su im 700 km u prostor. Za istjerati naciste iz zemlje, SSSR je platio najvišu cijenu 2.sv.rata s preko 20 milijuna mrtvih. Zato nikada više na granice Rusije neće stati Reich ili NATO savez. Njihova "crvena linija" su zato Bjelorusija, Ukrajina, Gruzija, Kazahstan i ostali pogranični "stanovi". Ako baš moraju, ratovat će u tom sigurnosnom prstenu oko Rusije. Upravo to se sada događa. Međutim, kad se slonovi zaigraju, nastrada trava. Nastavljamo pratiti...

25.02.2022., petak

Rat u Ukrajini 3.0


Davne 1991. kad se raspao SSSR, Ukrajina je prva izašla van. Bila je tada 3. nukelarna sila svijeta nakon Rusije i SAD-a. Nagovaraju ih predati taj N-arsenal Rusiji i potpisan je sporazum da Ukrajina nikada više neće biti dio nekog vojnog saveza (istočnog ili zapadnog). Uz Ukrajince, sporazum su kao garantori potpisale Rusija, SAD i UK. Taj sporazum je jednostavno zgažen 2014. godine kad je CIA izravno vodila obojenu revoluciju kontra predsjednika Janukoviča (kao osvetu Rusiji za Siriju). Tada na vlast u Kijevu dovode prozapadnjake, koji Ukrajinu otvoreno guraju prema EU, ali i NATO-u. Znači stvar je kristalno jasna svakome tko ima minimum poznavanja materije. Rusija nema izbora nego s referendumom vraća Krim koji joj je dekretom oduzet 1954., a zatim pruža vojno-tehničku potporu narodnoj pobuni na istoku zemlje.

Placenici

Dva nastavka građanskog rata na istoku zemlje završeni su 2015. sa sporazumom "Minsk2", koji Kijev ne implementira punih 8 godina. Kad je postalo jasno da ga nikad neće primjenit, Moskva 22.2.2022. priznaje regije Lugansk i Donjeck kao samostalne. Na temelju potpisanih ugovora s njima, dva dana kasnije počinje napad Rusije na vojne instalacije Ukrajine. U svega 24-sata pogodili su im 84 vojarne od čega 11 aerodroma, uništivši letjelice, sustave PZO i radare. Tim "blitzkrigom" počupali su im zube tj. otupili oštricu vojske. Bez zrakoplovstva Ukrajincima preostaje jedino ginuti na otvorenom u srazu sa moćnijim Ruskim tenkovima, koji imaju potporu iz zraka. Druga opcija je povući se u šume i gradove, te od tamo nastavit sa partizanijom. Dugoročno partizanija ne ide na ruku osvajaču. Ameri su tu lekciju 20 godina utvrđivali u Afganu.

Placenici

Stoga već danas (drugi dan napada) Zelenski šalje poziv Putinu za nove pregovore o vojnoj neutralnosti Ukrajine. Par sati prije toga je pozivao sve Europljane sa vojnim iskustvom da im dođu u pomoć. Dok ti isti Ukrajinci u 100-kilometarskim kolonama s automobilima napuštaju Kijev. Zato je posebno iritantno slušati u domaćim medijima kako su oni žrtve agresije poput nas 1991. Ponovimo stoga još jednom činjenice o agresiji na Hrvatsku. Zeleno svjetlo za napad, Slobi je dao osobno James Baker tijekom posjete početkom 1991. Dok je "vožd" stvar operativno zakotrljao, eto nam ljeta i "balvan revolucije". "Dobri zapad" nam od tada uvodi embargo na uvoz naoružajnja, dok nam "zla Rusija" prodaje dvije eskadrile MiG-21, eskadrilu Mi-24 i još dvije Mi-8. To je bila (i ostala) kralježnica HRZ-a, zahvaljujući kojoj su naši gardisti mogli odradit posao na terenu koju godinu kasnije. To su vam činjenice, a zaključak izvucite sami.

20.02.2022., nedjelja

Dolje i gore


Placenici

Još početkom tjedna bilo je jasno kako neće biti ništa od nedjeljnog treninga, na temelju meteo najave. Iako te dugoročne prognoze često znaju promašiti za dan, ova se pokazala točnom. Stoga se kroz tjedan pristupilo provedbi ostalih treninga. Nakon dva tjedna vojnih aktivnosti, streljana za duge cijevi je napokon otvorila svoja vrata. To je trebalo iskoristiti za održavanje pješačke trenaže. Drugi dio treninga u "gornjoj hemisferi" obuhvatio je let do sportskog aerodroma LDZK. Iako je taj aerodrom s NOTAM-om zatvoren za uporabu sve do ožujka, poslužio je za vježbe formiranja krugova, prilaze i brišuće letove iznad njegove zatvorene piste. Pa su tako zlu ne trebalo, odrađeni treninzi dolje i gore. Dok se ples slonova na istoku kontinenta nastavlja. A kad se slonovi zaigraju, nastrada trava (*afrička narodna poslovica).

Placenici

13.02.2022., nedjelja

Tamo i nazad


Placenici

Ovaj vikend smo dečke iz Pušće pozvali na jedan naš teren. Na kraju su ipak odlučili trening odraditi kod sebe, pa samo Baro i Maro odlaze do njih. Kažu bilo je dvadesetak boraca. Istodobno lijep dan i povoljnu meteo situaciju koristim za let do Čakovca i nazad. Preletao sam taj sportski aerodrom više puta, ali nikad s nogom nisam ugazio na njegovu stajanku. Od danas se i to promjenilo. Ušao sam čak i u njihov hangar slikati trenutno jedinu civilnu Utvu-75 u RH. Iako još nije u letnom stanju, njen matični AK Čakovec je uspio izvući iz "zagrljaja" MORH-a.

Placenici

Na njihovoj 9A-DIH sam poletio još ljeta 1994. kad su ih mobilizirali za potrebe HRZ-a tj. za provedbu naše selektivne obuke. Od tada, pa sve do 2007. godine su služile državi za obuku vojnih pilota. Nakon što ih je sustav izraubao, bačene su u ZTZ gdje leže već godinama. Njihovi bivši korisnici tj. aeroklubovi ih ne traže nazad, jer sadašnja ulaganja u njih prelaze njihovu ekonimsku vrijednost. Da je pravde u ovoj državi, MORH bi ih vratio aeroklubovima u stanju u kakvom su bile u trenutku mobilizacije. No znamo gdje živimo. Borba se nastavlja...

Placenici

07.02.2022., ponedjeljak

Pravo i krivo


Do subote se nije znalo hoćemo li se okupiti za airsoft. Pa odlazim u streljanu za kratko zaprljati cijev. Podmladak je isto opalio koji uz nadzor odrasle osobe. Dolaskom doma pristupamo čišćenju. Preko novoustrojene whup grupe dobivamo intel o održavanju treninga u "našoj" bivšoj Bistri 1. Nas je taman za jedan auto. Pošto trening organiziraju drugi, Mališa mora ostat doma. Znači na streljanu za pravo po zakonu može, a za gađanje sa plastičnim kuglicama kako mu se tko smiluje. No tako je to u našem paradoksalnom društvenom uređenju i nema se smisla previše trošiti na "krive Drine". Daj šta daš.

Placenici

Rano je okupljanje, pa do samog jutra ne znam na čemu smo. Tek u 06:29 stiže potvrda na moje kasnonoćne upite. Probudili su se i idemo. To je pobjednički duh. Nakon sinoćnjeg rakijanja pristupa se izvršenju zadaće. Baro se spušta pred zgradu još u balunu. Maro stiže taksijem i krećemo na teren. Pridružujemo se dečkima iz Pušće koje smo upoznali krajem prošle godine, pa naša strana broji 14 boraca. Suprotna strana broji otprilike isto, ali imaju sedam snajpera. Na tako ćelavom terenu poput Bistre 1 to doslovno ubija svaku igrivost.

Placenici

Prvu borbu kreću sa višeg dijela terena, zauzimaju središnji objekt i to je to. Tko kontrolira taj objekt kontrolira cijeli teren. Ginemo ko muhe od snajpera pokušavajući ostvariti bilo kakav napredak. Drugu borbu mi krećemo od gore, ali začudo oni su opet prvi na središnjem objektu. Nemoguće. To prkosi zakonima fizike. Prekidamo borbu i predlažemo kretanje sa ceste, tako da se vidimo. Treću borbu svaka strana zauzima jednu stranu objekta sa čime se dokazuje ranija premisa. Tek ova borba ima nekakvog smisla. Nakon dva i pol sata igre, razilazimo se oko 12:30.

01.02.2022., utorak

Doktor i Pobi


Placenici

Protekli tjedan obilježile su nam aktivnosti povezane sa vanjskim Plaćeničkim podružnicama. Prvo nam je u posjet došao Doktor sa krajnjeg juga. Na žalost zbog zatvorenosti svih prigradskih letjelišta od Lučkog, preko Bratine do Gubaševa, za let se moralo otisnuti sve do Varaždina. Zbog skorog odlaska aviona na radove u Čakovec, bilo je jedva resursa za kratki 35 minutni let, ali bolje išta nego ništa. Jer tko zna kad će nam opet otvoriti prigradske livade. Povratkom u grad, uzvraća mu se s posjetom streljani za kratko.

Placenici

Već sutra kreće se na Banovinu dati ruke drugu Pobiju u montaži krovišta. Dvodnevna radna akcija montaže rogova, preko kojih idu daske, zatim vodonepropunsa folija, pa štafle i na njih letve preko kojih će se kačiti crijep. U skladu sa protupotresnim mjerama bit će to prva potpuno drvena kuća na ovim prostorima. Zidovi koje čine jelove grede širine 25cm, jednostavno vas ne mogu ostaviti ravnodušnima. Bit će to prava ljepotica kad se završi. Jer ako bi čekao vladajuće za obnovu, tko zna do kada bi živio u kontejneru. Svakako je veliko pitanje hoće li ikada vidjeti financijsku kompezaciju od države. Iako mu je u potresu stradala kuća koju je gradila država u poratnoj obnovi.

Placenici

28.01.2022., petak

Pogon


Placenici

Nakon godinu i pol aktivnosti u lovstvu pozvan sam u prvi pogonski skupni lov. Lovište je u Lici, sjeverna strana Velebita. Putujemo predvečer, a noćimo u kući koju iznajmljuje društvo iz Dugopolja, koje ima navedeno lovište u koncesiji uz ostala lovačka društva. Već u 06:00 sati je buđenje i odlazak na zborno mjesto u kafić. Dok lovci ispijaju svoje napitke, lovnik upisuje podatke od gostujućih lovaca, dijeli nas u skupine i raspoređuje po terenu. Potom s druge strane terena goniči puštaju pse, koji bi trebali divljač potjerati u našem pravcu.

Placenici

Zvuči jednostavno u teoriji, dok se u praksi to svelo na šestosatno smrzavanje u iščekivanju, dok se lavež pasa približavao i udaljavao. Prostor je ogroman, a psi ne znaju što se smije loviti. Tako su oba dana lova ganjali srne na koje je sada lovostaj, jer su bređe. Srećom prvi dan lova je kolegi Crnom tijekom oblajavanja pred cijev na 30-ak metara izašao trogodišnji vepar od nekih 120 kg. To je bio jedini odstrel u ta dva dana, koji se na kraju lova podijelio na nas 15 sudionika. Što bi se reklo "skuplja pita neg' tepsija", ali ipak jedno novo iskustvo.

Placenici

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.