Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

Hrvatska Unija Airsofta

vijesti iz svijeta 

vijesti iz Sirije 


Plaćeničke podružnice:

Plaćenici - Zagreb 
10 - Dedo +385 (0)955342 508 
e-mail 

Plaćenici - Pelješac 
20 - Doktor +385 (0)98 180 4327 
e-mail 

Plaćenici - Split/Kaštela 
21 - St.Zulu +385 (0)91 7937 635 
e-mail 

Plaćenici - Osijek 
31 - Seki +385 (0)91 535 4353 
e-mail 

Plaćenici - Županja/Cerna
32 - Den +385 (0)95 557 2620
e-mail

Plaćenici - Nova Gradiška
35 - Sole +385 (0)97 7444 330
e-mail

Plaćenici - Bjelovar 
43 - Prle +385 (0)95 9151 231 
e-mail 

Plaćenici - Odra 
44 - Pore +385 (0)91 792 0271 
e-mail 

Plaćenici - Karlovac 
47 - Rafo +385 (0)99-830 7560 
e-mail 

Plaćenici - Zagorje 
49 - Vatreni +385 (0)98 605 556 
e-mail 

Plaćenici - Rijeka/Delnice 
51 - Pešut +385 (0)98 9231 870 
e-mail 

Hайманці - Ukrajina 
380 - Max +380(0)xx-yyyzzzz 
e-mail 

Plačeniki - Slovenia 
386 - Šmuky +385(0)91-1926822 
e-mail 

Plaćenici - BiH 
387 - Sasovac +387(0)xx-yyyzzz 
e-mail 

Platenici - Makedonija 
389 - Kiki +389(0)xx-yyyzzz 
e-mail 

Mercenaries - Österreich 
0043 - Fabo +43 664-1986049 
e-mail 

Söldner - Deutschland 
0049 - Lugi +49 xx-yyyzzzz 
e-mail 

Mercenaries - Ireland 
353 - Borg +353-(0)xx-yyyzzz 
e-mail 

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

22.02.2021., ponedjeljak

Napokon trening


Placenici
Slika: Kum, Haiku: Dedo

Iz jutarnje magle
Izroni šest junaka
Otpoče ljuti boj
Starac na nejaka
Tri Kalaša
Protiv crnih cijevi
Kuće dvije
A oni ko jedni
Oko podne
Svanu sunčan dan
Pucalo se, jelo, pilo
Pore slavi rođendan.

18.02.2021., četvrtak

Napokon streljana


Placenici

Unatoč najavljenih desetak stupnjeva za ovu nedjelju, odaziv za airsoft trening na forumu je i dalje nikakav. Do kada će se to nastaviti nije poznato? Srećom dva i pol mjeseca nakon zatvaranja, ovaj tjedan su zajedno sa teretanama narodu konačno dozvoljene streljane. Najindividualniji sport na svijetu, koji se sastoji od strijelca i njegove mete, sve ovo vrijeme bio je "ugroza za zdravlje nacije". Na žalost tu gdje živimo je najbolje što prije prestati tražiti logiku u odlukama državnih aparatčika. Na jedno ti uđe, na drugo uho izađe i idemo dalje. Pa se sukladno nikakvom odazivu za simulacijsko uvježbavanje bojnog djelovanja kroz airsoft, danas napokon moglo zaprljati prave cijevi ili "real steel" kako to vole reći drugovi "amerikenjci" i njihovi ovdašnji sljedbenici u airsoft-vodama. U prijevodu oni koji briju na "US-loadout".

Placenici

Prvo se izašlo na stazu sa puškom. Klasična meta širine 10 cm (koja simulira srce divljači) postavljena je na 100 metara. Kako bi pojačao uvježbavanje na metu ciljam sa najslabijim povećanjem od x6. Prvu metu gađam klasično, dok drugu gađam sa jednom novom tehnikom okidanja. Zahvaljujući mekšem okidanju grupa pogodaka na drugoj meti je zamjetno bolja. Nakon toga prelazim na pištoljsku streljanju gdje na 25 m uvježbavam tehniku brzog okidanja "dabl-tap" i "tripl-tap". Zahvaljujući uvježbavanju nove tehnike "resetiranja" okidača već do drugog okvira je postignuta zavidna brzina paljbe. Međutim preciznost je ostala ista. Od 15 metaka iz okvira, deset je završilo u meti iz oba okvira. Čak nije loše s obzirom na samoukost i prvi put. Međutim brza paljba traži malo više vježbe od 30 metaka...

Placenici

07.02.2021., nedjelja

Vlada vs. zdrava pamet


Zvuči nevjerojatno, ali prethodnom odlukom Vlade streljane nisu otvorene. Najindividualniji sport na svijetu, koji se sastoji od strijelca, staze i mete udaljene 20 do 100m očito je prevelika opasnost za zdravlje nacije. Sukladno tome još jednu nedjelju su i naše jake airsoft snage odustale od uvježbavanja taktičkih radnji i postupaka po šumama. Do kada će se takav trend nastaviti za sada nam nije poznato? Na žalost potresom poharana Banija i dalje treba pomoć, pa tko hoće još uvijek ima što trenirati preko vikenda.

Placenici

Ne ufajući se previše u pretromi državni aparat (koji je očito sam sebi svrha) i treći vikend pomažemo našem drugu Pobiju koji je ostao bez kuće. Donacija dobrih ljudi u obliku laminata, keramičkih pločica i boje utovarena je u vozilo dan ranije na Črnomercu, pa transportirana točno onome kome je namijenjena. Nakon istovara pristupilo se nastavku radova oko demontaže napukle kuće tj. skidanja svega što se može iskoristiti. Zanimljivo je što njegova popravljiva kuća sa žutom naljepnicom, sa svakim potresom puca sve više. Sad se otvorila i na južnom zidu. Toliko o vladi, procjeniteljima i zdravoj pameti.

Placenici

Unatoč cjelodnevnim građevinskim radovima, ni obrana naselja od invazivnih vrsta ne smije se zanemariti. Kroz okolna prazna polja redovno tumaraju crne dlakave spodobe. Neki kažu kako njihove horde samo traže bolji život, ali štetu koju pritom čine, oni koji ih brane obično ne spominju. Jer lako je iz udobnosti gradova pametovati seljanima koji trpe štetu od njih. Na čeke izlazimo nešto prije sumraka u 17h. Tragovi zvijeri su posvuda. Noć dočekujemo na braniku sela iščekajući najezdu tih živina koje nemaju prirodnog neprijatelja i množe se nekontrolirano.

Placenici

Na "mojoj" strani polja gdje smo našli tragove i pobacali stari kruh kao mamac, nema nikakve aktivnosti. Oko 18h Pobi javlja da ih čuje kako se svađaju i tuku u gustišu iza njega. Nakon toga dugo vremena nema ništa. Samo zavijanje čagljeva uokolo. Nešto prije 21h stiže mi poruka da se pripremim za odlazak, jer večeras nemamo sreće. Desetak minuta nakon toga hitac. Stiže poruka - Dođi, moramo u potragu. Slijedimo trag krvi i ulazimo u gustiš. Nakon dvadesetak metara ga pronalazimo. Slijedi izvlačenje, transport, mesarija i razilazak oko ponoći. Do sljedeće akcije...

Placenici

31.01.2021., nedjelja

Veliki slom 2021.?

Prošlo je mjesec i pol dana od našeg airsoft treninga. To je neobično duga pauza za Plaćenike, ali ovo nisu normalna vremena, pa se nemamo čemu čuditi. Prvo su sastavile magle, pa zabrane putovanja, pa potres, a sad već treću nedjelju imamo nepovoljne vremenske uvjete. Sjećam se dobrih starih vremena, kad nas snijeg nije spriječavao odradit trening, ali vremena su se promijenila. Ukidanje redovnog služenja vojske i odustanak od koncepta naoružanog naroda je uzrok broj jedan. Broj dva je masovno iseljavanje radno sposobnog stanovništva. Trojka je ova isproducirana "pandemija" sa zatvaranjem gospodarstva, koja nas gura u najveći ekonomsku krizu u posljednjih stotinjak godina. Čovječanstvo je izlaze iz kriza od tada uvijek pronalazilo u ratovima, pa možemo pretpostaviti kakav će biti novi "veliki reset".

Placenici

Za to vrijeme imali smo smjenu na čelu SAD-a. "Duboka država" predvođena sa vojno-industrijskom mašinerijom napokon je uklonila neposlušnika koji nije započeo ni jedan rat u svome mandatu. Na vlast je instaliran dobro poznati poslušnik Biden za čijeg mandata su rastavljene Libija, Sirija i Ukrajina. Već prvi potezi njegove administracije ne daju nam puno razloga za optimizam, kako na ekonomskom, tako ni na sigurnosnom planu. Neki poznati ekonomski investitori već najavljuju skori krah na burzama kao posljedicu "njegovog upumpavanja novaca" zbog Kovida. Sigurnosno gledano upravo je u tijeku je Cijin asimetrični napad na Rusiju preko platforme Navaljni. Da je kojim slučajem Ruski veleposlanik Trumpove pristaše pozivao na prosvjede, to bi se dočekalo maltene kao čin objave rata. No kad Američki ambasador u Rusiji poziva na prosvjede kontra legalne vlasti, to je prihvatljivo.

Placenici

U svakom slučaju ozbiljna utakmica tek kreće. Dok se to ne razvije do kraja, nama malima preostaje samo ulaganje u vlastita znanja i vještine. Jer ono što ste uložili u sebe ne može vam nitko uzeti. Čovjek koji zna znanje i ima tražene vještine, potreban je i tražen u svakom kolektivu. Stoga se posebno veselim skorom otvaranju sportskih objekata na otvorenom u koji su na žalost strpali i streljane. Iako je streljaštvo potpuno idividualna sportska aktivnost u kojoj je rizik od zaraze minimalan. Pa ako sve bude išlo kako treba, nakon puna dva mjeseca apstinencije dočekasmo novi barutni trening. Do sljedećeg javljanja...

09.01.2021., subota

Kad se male ruke slože...


Placenici

Drugi vikend za redom dajemo ruke našem plaćeničkom drugu Pobiju u radovima oko demontaže napukle kuće. Prvo smo izvršili pretovar pristiglog građevinskog materijala iz jednog dijela dvorišta u drugo. Osam pari ruku to odrađuje vrlo brzo. Nakon toga se iznose kućni uređaji poput perilice rublja i sele u staru kuću od pune cigle sagrađenu tamo negdje 1945. Nevjerojatno je da kuća sagrađena nakon 2. sv. rata nema vidljivih oštećenja, dok ona sagrađena nakon Domovinskog rata nije sigurna za život. To je vidljivo iz sljedeće dvije slike, koje pokazuju napuknuće na južnom zidu potkrovlja, kao i ono po sredini sjeveroistočnog kuta prizemlja.

Placenici

Međutim prvi pregled statičara dodijelio joj je žutu naljepnicu, što znači da je popravljiva. Naravno Pobiju to ne pada na pamet. Jednostavno neće živiti u kući kojoj su napukli temelji na tri mjesta, kao i dva nosiva zida. Popravak tako rastrešenog objekta sa izlijevanjem ojačanja temelja i zidova, po njemu će koštati gotovo kao nova kuća. Osim toga poučen iskustvom iz obnove nema šanse da mu opet neki ratni profiteri popravljaju ovu ili grade novu kuću. Napravit će on to radije uz pomoć prijatelja, pa će znati na čemu je. Plan mu je uz to iskopati podrum, a nadgrađe će umjesto od cigle graditi od drva. Jer taj starinski način gradnje pokazao se puno otporniji na potres od ovog modernog sa šupljom ciglom.

Placenici

Zato nastavljamo pakirati stvari i odjeću u kese, pa ih prenosimo u štalu, koju smo prošli vikend pokrili sa limovima. Nakon toga napadamo namještaj, police, lampe i ukrase. Uz akumulatorske bušilice demontaža kreveta, ormara i stolova ide relativno brzo. Tu i tamo neki imbus šaraf provrti, pa se mora ići na kliješta, ali ne treba se žaliti. Uz puno ruku koje rade, posao ide jako brzo. Počeli smo u 10, a do 15h skoro sve je bilo razmontirano. Ono što je ostalo moći će odraditi sami. Domaćini nas nakon toga pozivaju na ručak, koji nam je donirala lokalna kuhinja. Grah je odličan. Nakon toga se još malo družimo i razilazimo još za vidjela. Borba se nastavlja...

02.01.2021., subota

Državni sustav vs. narodna anarhija

Placenici

Potres od 6,3 po Rihteru navodno je najjači potres u povijesti mjerenja na ovim prostorima. Sranja se dešavaju i to se ne može spriječiti, ali reakcija sustava je ono što znači bitnu razliku. Pa je tako dan nakon potresa na ulice Petrinje izašlo 100 vojnika. Inače Petrinja je dom dvije bojne OSRH - Tigrova i Gromova sa ukupno 1200 profesionalaca. To isto popodne jedna navijačka skupina je na teren izvela 1000 dragovoljaca. Toliko o vojsci. Prošli tjedan svjedočili smo uporabi represivnog aparata sa ciljem spriječavanjea slobode kretanja državom, da bi nekoliko dana kasnije ta ista policija bila nemoćna spriječiti pljačku pomoći koju su građani dovozili na Banovinu. Situacija se nije smirila sve dok navijačke skupine nisu ponudile pomoć u zaštiti onih koji prevoze pomoć. Toliko o policiji. Ako su to bile reakcije dva najspremnija sustava državne sigurnosti, ostale ne trebamo ni spominjati.

Placenici

Pa kako to obično biva u situacijama kad država ne funkcionira, nakon toga dolazi do samoorganizacije naroda na anarho principima. Koristeći mailove, društvene mreže i druge komunikacijske platforme narod je počeo razmjenjivati podatke i samoinicijativno slati pomoć pogođenima. Tako smo i mi danas došli dati ruke jednom našem Plaćeniku čija kuća je teško stradala u potresu (napukli temelji). Vrhunac paradoksa je što je to nova kuća sagrađena u posljeratnoj obnovi. Istodobna stara kuća od pune cigle je preživjela potres s minimalnim oštećenjima. Nakon preseljenja namještaja u nju, dva iskusna građevinca i jedan pomoćni radnik počeli su uklanjati bitumenske valovite ploče, te trule daske i grede sa krovišta štale. Nakon zamjene trulog drva, učvrščen je najlon i postavljen valoviti lim na krov, nakon čega je tamo preseljen ostali namještaj iz napukle kuće.

Placenici

Zaključno, ako državna vlast koja se financira porezima i nametima otetima od naroda nije u stanju organizirati pomoć kad treba, čemu isti uopće služe? Ako smo prepušteni narodnoj anarhiji, samoorganizaciji i solidarnosti, koji će nam qurac uopće takva državna vlast? U tom slučaju bolje nam je samostalno raspolagati sa vlastitim sredstvima i novcima. Pa kad se sranje desi sami ćemo (opet) napraviti posao, ali bar nećemo u nedoged hraniti nesposobne državne uhljebe. Jer ako ovako država (ne)funkcionira na jednom mikro uzorku Petrinje, strah me i pomisliti kako bi reagirali u slučaju nekakvog globalnog sranja.

Placenici

25.12.2020., petak

Represija vs. Božić


Sloboda izbora pojedinca nestaje kad sustav upotrijebi represivni aparat za naše dobro. Znači slobodni smo jesti hranu punu aditiva, kemije i hormona. Slobodni smo konzumirati duhan, alkohol i opijate, te na taj način uništavati svoje zdravlje i živote bližnjih. Slobodni smo dizati kredite u bankama, te na taj način postati moderno roblje kapitalizma, koje je najčešće jednu plaću od bankrota. Slobodni smo koristiti opasne igračke koje mogu ubiti druge ljude poput vozila, plovila, letjelica i oružja. No sva ta sloboda nestaje ako ste za ovaj Božić odlučili posjetiti djedove i bake u drugim županijama. Sustav nam odjednom oduzima slobodu izbora i brani proslavu Božića u krugu najuže obitelji. Kakva je to moralna farsa imajuću u vidu ranije nabrojano?

Placenici

To vam je sloboda odabira u rangu naše suverenosti unutar vojnog saveza zvanog Nejto. Ko fol imaš nekakvu samostalnost i slobodu odabira, ali bolje ti je plaćati reket velikima i tako uništiti vlastitu vojnu sposobnost. Zato Djeda Mraza molim da nam sljedeće godine riješi nabavu novih borbenih zrakoplova, kao ključnu stavku državnog suveriniteta. Jer ako jednom izgubimo tu komponentu oružanih snaga, nikada više je nećemo povratiti. Nakon toga ćemo u skladu s onom narodnom - Tko ne plaća svoju, plaća tuđu vojsku (čitaj okupatorsku) - Talijanima, Mađarima i Amerima plaćati da nas štite. Onaj tko ne uči iz povijesti, ponavlja greške. Prije 29 godina smo iskusili kako izgleda rat kad nemaš istrebitelje na nebu. Ne ponovilo se više nikada...

Placenici

20.12.2020., nedjelja

Planine vs. nizine

Dok je veći dio kontinenta pokriven magluštinom i kišnim stratusima, iz njih se poput otoka u sred mora naoblake uzdižu planine. Dok ljudi u nizinama u mraku depresivno gledaju u svoje televizore i mobitele, ljudi u planinama se napajaju sunčevom energijom i čistim zrakom. Kako bi vam prenjeli dio tog ugođaja u ove tmurne dane, uživajte u slici koja govori tisuću riječi...

Placenici

13.12.2020., nedjelja

Loadout vs. znanje

Danas nam na teren izlazi 12 igrača, ali odmah na početku kreće kako ne treba. Jedan se odbija slikati s nama, što je u ekipi koja muti lica u javnosti, odmah jasan alarm za uzbunu. U ovih 11 godina postojanja to smo već iskusili nekoliko puta. Likovi su kratko nakon toga napustili ekipu i airsoft generalno. Čim je slikanje odrađeno pitam ga zašto, a on odgovara citiram "Jer on nije plaćenik". Odlično. Nisi, a parazitski koristiš plaćeničke resurse tipa forum i popis ljudstva. Kreće prva borba i čujem približavanje njegove replike. Čujem kad je riješio svoga igrača, pa mu se ispričavao. Čujem ga kad je sa utokom riješio jednog našeg na par metara, ali nakon toga je bio moj. Pošto je blizu šaljem mu rafal u pancirku, platecarrier ili kako se to čudo već zove. Šuti, okreće se i odlazi. Ajmo dalje. Pošto prvu borbu nismo imali nekakav cilj, za nastavak treninga se vraćamo scenariju od prošle nedjelje. Stavljamo stijeg na najćelaviji dio terena i treba ga obraniti 15 minuta nakon spuštanja ili podizanja. Razvlačimo liniju i krećemo. Vidim pokret u gustišu na našem desnom krilu, pa se prebacujem tamo.

Placenici

Dođe li nam s boka pomest će nam cijelu liniju. Napredujem polako i pratim njegovo kretanja sa distance. Pregusto je za plasirati bibije i moram ga dočekati negdje na čistac. Idem još šire od njega i... odrađujem ga drugi put. Ajmo dalje. Sljedeću borbu opet smo na istim pozicijama. Ovaj put ja krećem kroz gustiš desno. Šuljam se polako prema zvuku njegove repllike i dolazim mu bočno s leđa. Okreće se i puca djelić sekunde prije, ali moja replika već gleda tamo gdje treba i kuglice se odbijaju od njega. I tu počinje galama "Nisi mi priznao, pucao sam prvi!" na što meni pregara osigurač. Jer po "dobrom starom" *AS/*AZ običaju kad je netko bolji, kreće priča o (ne)priznavanju. Tipičan je to obrazac kod onih koji ne razumiju zašto netko bolje "igra". Džaba ti nabrijana replika i sav loadout, ako ne znaš osnove vojne znanosti. Jel tako, tako je, ajmo! Neće i odlazi. Nakon toga odrađujemo opušteno još dvije borbe. Nakon pet borbi još ljudi mora ići, pa se razilazimo. Do sljedeće nedjelje ili sljedeće godine.

06.12.2020., nedjelja

Hrelić vs. trgovački lanci


Placenici

Nakon ostavke Mange na dužnost komesara Plaćenika, dogodilo se prvo čudo. Mališi je uspjelo ono što Mangi nije punih 11 godina. Nagovorio je njegovu ženu, a svoju majku da dođe na airsoft trening. Bilo je to prošle nedjelje, kad su za uvertiru odradili tri borbe u sastavu dva na jedan. Rezultat je pritom bio 3 : 0 za malobrojniju, ali iskusniju stranu. Stoga je i ove nedjelje trebalo utvrditi gradivo na principu "željezo se kuje dok je vruće". Plan je bio proći preko Hrelića, na putu prema podružnici 44, kad ono štanga. Hrelić i sav onaj nedjeljni šušur nestao je prema nekakvoj antikovid-odluci vladara ove naše prčije. Nešto što se od 1.10.1970. godine odvija na otvorenom nestalo je doslovno preko noći kao da nikada nije ni postojalo. Zato ručak umjesto kod Makedonca moramo kupiti u jednom drajv-inu i jednom trgovačkom centru na koje taj strašni Sars-Kovid-19 očito nema utjecaja. Nakon ručka nalazimo se sa pripadnicima podružnice 44 i odrađujemo ukupno četiri borbe.

Placenici

Prvu igramo na stijeg u gušćem dijelu terena među objektima, ali zbog ograničenja koje snajperi tu imaju prebacujemo se na otvoreniji dio terena. Tu je borba već dobila bolje obrise, ali pošto nas je malo morali smo dodatno ograničiti teren i opet uvesti stijeg kako bi se povećala igrivost. Naravno morali smo i razdvojit snajpere kako bi dobili određenu ravnotežu među ekipama. To je bila dobitna kombinacija, pa smo kroz sljedeće dvije borbe napokon postigli traženi intezitet. Grizlo se na obje strane, zastava je prelazila iz ruke u ruku tj. padala i podizala se na drvo u sredini terena. Nakon što su trkači počeli osjećati posljedice jurišanja na stijeg, ne nastavljamo u petu borbu. Umjesto toga raspremamo se, družimo uz pivo i vatru. Dok mrak pada, vatra se razgorijeva i slijedi finale, a to je bacanje mesa na rešetku. Do sljedeće prigode...

Placenici

27.11.2020., petak

Barut deveti i deseti

Dok vladari nastavljaju svijet gurati u najveću ekonomsku krizu u povijesti, naša airsoft scena nastavlja svoje odumiranje. Posljedica je to 12 godina uništavanja koncepta naoružanog naroda (poznatog kao ONO i DSZ), te masovnog iseljavanja domaće radne snage na zapad. Jer airsoft je sport s kojim se ostvaruje trening pojedinaca i uvježbavanja borbenog kolektiva. Znači osim osobnog zadovoljstva kroz ostvarenu povjedu tu nema nikakvog povrata ulaganja. Nasuprot tome lovstvo omogućava povratak ulaganja kroz meso divljači. Pa se paralelno sa produbljavanjem spomenute krize društva, nastavlja tranzicija prema toj samoodrživoj djelatnosti. Sukladno tome tjedan je iskorišten za utvrđivanje ranije naučenog o padu zrna kod 70 godina stare vojne municije. Postignuti rezultati tj. grupa pogodaka to zorno prikazuju.

Placenici

Dan nakon toga krenulo se u ruralne krajeve dati ruke u još jednoj narodnoj tradiciji koja je u procesu izumiranja. Svinjokolja i znanje priprave krvavica, kobasa, sušenja mesa, topljenja masti i izrade čvaraka je nešto što isto tako s ovih prostora treba istrijebiti u skladu sa diktatima EU vladara. Već sada se ljudi sve rijeđe bave sa uzgojem svinja (zadovoljava se tek 50% domaće potražnje), dok su nam istodobno robni lanci preplavljeni sa jeftinim svinjskim polovicama iz uvoza. Prva je to faza u onome što nam se sprema. Postati puki konzumenti mesnih prerađevina koje se se spremaju tko zna gdje i tko zna kako. Izbrisati kolektivno znanje svinjokolje i obrade mesnih prerađevina, te stvoriti ovisnost o onima koji nam tu istu hranu osiguravaju.

Placenici

Nakon cijelog dana rezanja mesa i sjeckanja slanine, uslijedio je odlazak na čeku prije sumraka. Dobrano zabundani zauzimamo svoje položaje i čekamo. Lagano osmatram, ali više osluškujem dok mrak pada. Odjednom stiže poruka - Šta čekaš, pucaj! Pitam na šta, a drug Pobi kaže na svinju nekih 150 metara od moje prema njegovoj čeki. Naprežem oči, gledam kroz optiku, ali ne vidim ništa. Pita on - Oš da ja pucam? Samo daj. Reski hitac i tupi udarac zrna. Stiže poruka - Idemo u potragu. Spuštam se sa čeke i krećem prema svjetlu lampe. On je već kod ulova. Streso je krmaču na nekih 200 metara. Vrhunski hitac. Slijedi utovar, transport, druga mesarija i razilazak oko sredine noći.

Placenici

21.11.2020., subota

Veliki reset?


Još nije jasno koliki će biti razmjeri ekonomske krize u koju svijet ulazi zbog posljedica zatvaranja gospodarstva uslijed "pandemije" Kovida-19, a koji ima smrtnost otprilike u rangu sezonske gripe. Pritom, sve glasnija su spominjanja "velikog resetiranja", iako nikome još nije jasno o čemu bi se tu točno trebalo raditi. Podsjetimo, prethodna dva resetiranja svjetskog poretka zvala su se Prvi i Drugi svjetski rat. Njima su isto tako prethodile velike ekonomske krize 1907. i 1929. godine. Prvi je počeo točno sedam godina kasnije, dok je Drugi neslužbeno počeo 1936. godine s okupacijom Sudeta i Austrije. Službeno je započeo tri godine kasnije s komadanjem Poljske, a ostalo je povijest. Kriza iz 2008. imala je sličan obrazac, pa smo sedam godina nakon nje dobili proxy-rat u Ukrajini kao osvetu Rusiji za mješanje u Siriju. Još tri godine kasnije imamo i službeni početak Trećeg svjetskog rata, kad US Navy avion P-8 "Posejdon" navodi 13 dronova u napad na Rusku bazu u Siriji. Od tada je "Treći rat" ušao u novu fazu, ali njegovu daljnju eskalaciju je spriječio Trump, sa čime se zamjerio vojnim korporacijama kao stvarnim vladarima SAD-a. Još nije jasno kako će do kraja ove godine završtiti njegov obračun s tom "dubokom državom", ali za sada ne izgleda dobro. "Duboki" za sada vode sa svojom "lutkom na koncu" Bidenom, koji se već dokazao kao podpredsjednik tijekom Obaminog komadanja Libije, Sirije i Ukrajine.

Placenici

Za to vrijme naša airsoft scena nastavlja svoje odumiranje. U skladu s tim Dedo se kao novi komesar Plaćenika zaputio na Jadran, gdje se uglavnom zabavlja s podvodnim ribolovom. Za to vrijeme bivši komesar je nastavio svoju tranziciju prema lovstvu. Pa je posjetio domaću tvrtku HS-produkt u kojoj je serijske ciljnike dao zamjeniti s novima koji svijetle u mraku (tricijski). Garancija na proizvod je dvije godine, a očekivani životni vijek je četiri godine. Na žalost zbog nabijene paranoje oko virusa u krug tvornice nije moguće ući, ali postoji čekaonica na ulazu. Djelatnik tvorničkog dućana sve je obavio u 30 minuta, te vratio nadograđenu utoku s pripadajućim računom. Cijena sa tvorničkom montažom uz lasersko upucavanje iznosila je 535 hrk što je uglavnom prihvatljiva cijena u odnosu na ostalu konkurenciju. Preporučam svima da nadogradnju svoje osnovne opreme izvrše dok se to još može, jer kako se stvari razvijaju tko zna što nas čeka već sljedeći tjedan? Prognoze na dulji period od toga stvarno su nerealne. Znamo samo da 5.2.2021. ističe posljednji važeći sporazum o kontroli N-naoružanja poznat kao START-3. Nakon toga ova dosadašnja utakmica ulazi u potpuno novu fazu...

Placenici

15.11.2020., nedjelja

Barut osmi


Nastavkom odumiranja ovdašnjeg airsofta, sad već bivši komesar Plaćenika nastavio je svoju tranziciju prema lovstvu. Prema savjetu svog lovačkog mentora uputio se na streljanu u kojoj HLS ima zakupljene termine dva puta tjedno. Cilj toga je ponovno navikavanje na trzaj oružja i naravno poboljšanje rezultata gađanja. Streljivo koje se pritom trošilo proizvedeno je prije 70 godina vjerojatno u tvornici "Prvi partizan Užice" (ako je 1949. šifra 11 označavala današnji PPU). Njegova streljačka vrijednost na većim udaljenostima nije baš vrhunska za moderne pojmove, ali za uvježbavanje gađanja na 100 m još je uporabljiva. Međutim u odnosu na Bellotovo lovačko streljivo HPC s kojim je optika upucavana, ovi 70 godina stari metci imaju znatan pad zrna i na tih 100 metara. Razlog je slabije barutno punjenje tj. sporija brzina zrna na ustima cijevi. To staro vojno streljivo FMJ ima brzinu oko 700-730 m/s, dok današnje lovačko HPC ima 783 m/s. Znači da bi pogodio u centar, najdonji podjeljak križa optike se morao postaviti na vrh središnjeg kruga mete.

Placenici

Naravno ni tada nisu sva zrna završavala u centru mete. Pojavio bi se tu i tamo neki sa slabijim punjenjem koji bi podbacio ili neki sa jačim punjenjem koji bi prebacio. Od ukupno 20 metaka bilo je i jedno zatajenje što daje postotak zastoja od 5%. Vidit ćemo hoće li to rasti ili padati s nastavkom uvježbavanja. Pretpostavljam kako će padati. Jer barut u metku starom 70 godina i danas je opasan. Najgore što se može dogoditi je da zrno ne izleti iz cijevi. U tom slučaju važno je sačekati nekoliko sekundi nakon udarca igle, jer može doći do odgode paljenja inicijalne kapisle. Ako se u međuvremenu popusti stisak oružja to znači nekontrolirano opaljenje i trzaj oružja koji strijelcu može razbiti arkadu udarcem optike i sl. Sve u svemu, dosadašnja obuka se nastavlja u nešto drugačijem obliku. Okruženje nam se mijenja iz dana u dan, a mi se tome prilagođavamo u hodu. Ko preživi pričat će...

Placenici

08.11.2020., nedjelja

Rođendanska raščlamba


Dana 8.11.2009. petorica kadeta i jedno bivše vojno grlo osnovali su airsoft ekipu kakve do tada nije bilo na ovdašnjoj airsoft sceni. Te davne 2009. godine osnovana je ekipa neopterećena linijom zapovijedanja i loadoutima. Nazvali smo se "Plaćenici", jer je svaki plaćenik sam sebi zapovjednik. Drugi razlog je bio taj što smo u nešto što je hobi i sport, htjeli unijeti dozu vojnog profesionalizma. Jer nešto što je simulacija bojnog djelovanja, mora biti naslonjeno na vojnu struku. Jer airsoft takav kakav jest, sam po sebi nema previše smisla. Naime možete cijeli život igrati simulacije letenja na kompjuteru i nikad nećete naučiti letjeti pravi avion ili helikopter. No ako ste naučili pilotirati pravom letjelicom, onda vam simulator može poslužiti za održavanje trenaže. Slično je i sa airsoftom. Možete ga igrati cijeli život i nikad nećete naučiti "pravu stvar". No ako znate kako funkcionira Real-Steel, onda vam airsoft može poslužiti kao sredstvo za održavanje trenaže i uigravanje borbenog kolektiva.

Placenici

Kao bivši i budući vojni profesionalci požurili smo se predstaviti na tadašnjem forumu Hass-a. Začudo odmah po predstavljanju, bili smo izloženi sveopćem napadu raznih trolova. Napade je tada, kao i danas predvodila "siva eminencija" Hasa koja je odricanje od loadouta/hijerarhije shvatila kao napad na vlastiti izvor financiranja. No zahvaljujući ispravnom stavu i zdravom odnosu prema airsoftu kao simulacijskom alatu, punih 11 godina kasnije mi smo još uvijek tu. Dok većine tih pojedinaca (i klubova) danas više nema na sceni. Razlog tome je puno složeniji od ranije spomenute hijerarhijsko-loadout brije. Posljedica je to punih 12 godina uništavanja koncepta ONO i DSZ, koji je uslijedio odmah po neustavnom ulasku u "Nejto" i odustanaka od dotadašnjeg koncepta naoružanog naroda. Kao što nam je NATO uništio obrambene kapacitete, tako nam je s ulaskom u EU mnoštvo ljudi iselilo na zapad raditi bolje plaćene poslove. Zaključno poput cijele RH i airsoft scena nam je u odumiranju, što je proces koji će se nastaviti i ubuduće.

Placenici

Svemu tome unatoč, desetina Plaćenika današnji ulazak u 12 godinu djelovanja proslavlja radno. Ojačani sa četvorkom bivših pripadnika stajemo nasuprot domaćina čiji loadouti su bili besprijekorni. Prvu borbu cilj je bio uzeti im zastavu, što smo i učinili u drugom ili trećem pokušaju. Neprijatelj nakon toga do kraja borbe u 11h, zastavu nije uspio povratiti. Nakon toga u dogovoru odustajemo od zamjene strana i na prijedlog Kuma skraćujemo teren, kako bi brže ulazili u borbe. Na žalost ni to im nije pomoglo, pa ginu i ginu pokušavajući prići cilju. Nakon toga ljuti odlaze, a nas 12 koji smo ostali odrađujemo još jednu brzu borbu između dva susjedna objekta. Što reći na kraju? Tko gubi ima se pravo ljutiti, ali umjesto toga bolje bi bilo spoznati razloge toga. Jer u airsoftu kao simulacijskom alatu vrijede iste zakonitosti kao i u pravoj stvari. Onaj tko poznaje uzuse vojne struke, bit će u prednosti pred onim tko to isto znanje nema. I samo o tome se radi. Naravno glavni krivac za to je Manga kao samoprozvani politički komesar ovog airsoft pokreta. Krivnja je to za koju ću uskoro preuzeti punu odgovornost. Čim nađem nekoga tko je voljan ponijeti komesarsko tj. PR breme pisanja bloga, povlačim se sa scene.

Placenici

30.10.2020., petak

Čeka druga


Zbog predstojećeg blagdana bilo je jasno kako se nećemo okupiti za trening, pa je komesar na poziv prijatelja otišao u lov. No glavni razlog je bila potreba za ponovnim upucavanjem optike. Naime prilikom hvaljenja sa "novom igračkom" u jednom lovačkom društvu, brđani su na silu zakrenuli kotač za zumiranje na optici u kontra smjeru. To je izvršeno s takvom silom da se rastavila guma unutar optike koja povezuje te pokretne dijelove. Dobra škola za ubuduće o davanju oružja u tuđe ruke. Računaš dugogodišnji lovci znaju, a pretpostavka je majka svih za*eba. Stoga je optiku nakon popravka trebalo ponovno montirati i upucati. Montažu sam "morao" izvršiti sam, jer sam prošli put vidio kako se to radi. Kako ne bi uznemiravali divljač, upucavanje je izvršeno na streljani lovačkog kluba. Iako je optika "nulirana" ovaj put smo za razliku od prošlih 14 metaka, ispucali čak 21 komad streljiva za dobiti pogodak u križ optike na 100m.

Placenici

Naravno nakon toga red je bio izaći i u lovište. Prije sumraka sjedamo svaki na svoju čeku i kako to sama riječ kaže čekamo. Sa zalaskom sunca počinje se dizati izmaglica sa južne strane polja. Uskoro je magla stigla i do "moje" čeke. Dok se oči privikavaju na mrak, sluh nam postaje primarno osjetilo. Čujem lajanje srnjaka, pa zavijanje čagljeva, a onda odjednom mljackanje. Na bačeni mamac stigla je prava mrcina od 100-injak kilograma. No kako se silueta divlje svinje pojavila, tako je i nestala. Nešto je čula ili nanjušila što je preplašilo i to je bilo to za tu noć. Iako smo nastavili čekati još šest sati, više se nije pojavila. Bila je to moja ukupno četvrta čeka u životu, ali tek druga kao samostalnog lovca. Unatoč izostanku ulova, napredak se nastavio u smislu edukacije i prikupljanja iskustva.

Placenici

Pošto je povratak u selo izvršen u gluho doba noći, najbolje je bilo put odgoditi za vidljivi dio dana. Uslijedilo je turbo-spavanje i od 9 sati sam opet u pogonu. Povratkom u civilizaciju prolazim pored masovnih grobišta Hrvatskih šuma. Stotine i stotine trupaca nabacanih uz cestu čekaju transport u tvornice namještaja negdje na zapadu. Debla stabala starijih od 100 godina, koja su bila tu prije nego se itko od nas rodio, posječena su i nabacana na hrpu kao nekakvo šiblje. Ekocid kojem smo već svjedočili kao airsofteri, nastavlja se i iz ove lovačke perspektive. Pitanje je samo do kada će se taj zločin nastaviti? Valjda dok ne unište zadnje što nam je još preostalo u ovoj zemlji - njenu netaknutu prirodu.

25.10.2020., nedjelja

CQC

Naša sreća zbog pronalaska novog terena za CQC treninge nije dugo trajala. Niti dva tjedna od Skicovog wrajterskog uratka, počelo je rušenje objekta. Odmah mu šaljem sliku i poruku - da su mu grafu presudili Bandićevi likovni kritičari. No nadali smo se ipak odradit još koji trening prije rušenja. Zato danas šestorica izlazimo na taj teren. Unatoč ulasku na teren bez privlačenja pozornosti, skrovitom oblačenju i opremanju, nakon zajedničke slike nismo uspjeli odradit ni jednu borbu. Razlog je dolazak na objekt srebrenog pick-upa, a zatim još dvojice trbušastih likova. Pretpostavljamo kako se radi o bageristima koji razaraju objekt, zbog pripreme terena za nicanje novog stambenog čudovišta na kojem će se okrenuti milijuni. Nakon što nikne nova zgradurina, ona će u špicama na neadekvatno protočne prometnice "pljucati" stotine i stotine dodatnih vozila, stvarajući tako gužve kojima svakodnevno svjedočimo po gradu. No tako to mora biti u državi u kojoj glavnu riječ vodi građevinska mafija, bez ikakvih konzultacija prometne struke.

Placenici

Nakon toga se nije više imalo smisla zadržavati na objektu. Selimo se stoga u jednu napuštenu vojarnu južno od Save, a koja građevinskoj mafiji na sreću još nije postala zanimljiva. Dolaskom tamo srećemo još troje airsoftera koji upravo vježbaju urbanu borbu samo sa pištoljima. Zovemo ih da nam se pridruže i oni pristaju. Igramo po scenariju osvoji stijeg, s neograničenim brojem života. Pošto su slabiji sa pištoljima, pridodajemo im Tasu i Mališu sa Kaljama i dogovaramo igru na pojedinačno. Našu stranu čine mladići Gale i Pore, plus veterani Dedo i Manga. Već prvu borbu im odnosimo stijeg, ali kontra strana ne odustaje. Osvajaju nam stijeg jednom, naši ga na pola puta vraćaju, a onda ga osvajaju i drugi put. Taman kad smo ih stisli za povrat stijega, viču gotovo. Moraju ići, ali razmjenjujemo kontakte za ubuduće. U ovoj recesiji airsofta (i uskoro svega ostalog), svaki pojedini entuzijast je postao bitan. Borba se nastavlja...

16.10.2020., petak

Streljana treća


Mrljavo vrijeme i odaziv na forumu, otjerao nas je u streljanu LAS za kratko naoružanje. Za razliku od prethodna dva odlaska u kojem su brušene vještine preciznosti, ovaj put je na programu obuke bilo povećanje brzine paljbe. Krivac za to je jedan prijatelj, koji je ovih dana prošao obuku kod instruktora koji inače obučava pripadnike naših elitnih vojnih i policijskih postrojbi. Instruktor mu je prvo ispravio greške kod čini kod držanja oružja i pri opaljenju. Nakon toga je osim na preciznosti, s njim radio na podizanju broja hitaca u jednu metu, kao i prenošenje takve "double-tap" ili "triple-tap" tehnike paljbe na sljedeću metu. Bez puno teorijske pripreme, isto smo pokušali postići u ovoj trećoj posjeti streljani i ukupno šestom barutnom treningu.

Placenici

Rezultati nisu bili onakvi kakve smo željeli, ali i to nam je pokazatelj. U prvom redu potrebe prethodnog usvajanja teorijskog znanja, a zatim primjene navedenog u praksi. Po mogućnosti uz instruiranje nekoga tko zna znanje. Jer kao i u airsoftu, i ovdje je vježba majka svih bitaka. Naravno uz bitan preduvjet da čovjek ima i ponešto tehničkog predznanja iz navedenih vojnih znanosti. Jer ako ne razumiješ ono što radiš trebat će ti puno više vremena i resursa za doći do nečega što su drugi već otkrili i usvojili. Stoga do sljedećeg barutnog treninga treba poraditi na dodatnom usvajanju teorijskih znanja.

Placenici

Prije nas u prostoru streljane svoje redovno uvježbavanje su imali nekakvi zaštitari. Unatoč zvučnoj izolaciji prostorije, moglo se čuti da rade sa oružjima u različitim kalibrima. Ulaskom unutra na podu smo uočili razne čahure uključujući 357 Magnum i .45 Auto. Skoro trostruko punjenje prvog i dvostruko veći kalibar drugog metka u odnosu na standardni 9x19mm, imaju zasigurno neke prednosti, ali začudo probojnost pancirke im je skoro ista. Uvidom u jednu takvu izloženu u streljani, jasno se vidi kako su kroz nju prošli samo prastari ruski 7,62x25mm za "tetku" i mlađahni 4,6x30mm razvijen za MP7. Znanost je vrlo egzaktna stvar.

Placenici

11.10.2020., nedjelja

CQB nastavak


Teren koji je izviđan prošlu nedelju ovu ponavljamo u većem sastavu. Dijelimo se tri prema dva i u tom sastavu odrađujemo četiri borbe. Pritom dominira manje brojna, ali iskusnija strana ponajviše zahvaljujući Skicu. Nakon toga nam jedan igrač pada zbog zapinjanja nogom za armaturu koja viri iz poda. To je najveća opasnost prilikom igre na razvalinama građevina, pa zato treba jako paziti prilikom kretanja po njima. Dok nam dobrano natučeni igrač pauzira dvije borbe, prebacujem se Radetu, a Skic preuzima Mališu. Zahvaljujući Skicu i njegovim brzim promjenama pravaca napada i ove dvije borbe nas uspješno rješava. Tek s povratkom Vučine u igru, strana sa trojicom pobjeđuje i rješava Skica prvi put. A potom i drugi put u zadnje odrađenoj osmoj borbi. Stara narodna dva loša ubiše Miloša, još jednom je potvrđena u praksi. Nakon toga se prebacujemo u kvart na brzu pivu i razilazimo do sljedećeg druženja.

Placenici0

05.10.2020., ponedjeljak

CQB izviđanje

Zahvaljujući jednom našem Plaćeniku napokon je pronađen teren pogodan za CQB treninge. Jer od nestanka Leca kojeg smo najduže koristili za te urbano-borbene aktivnosti, godinama nije bilo pozitivnih pomaka. Kako to već biva sa urbanim prostorima sve počinje sa odlaskom tvrtke, a potom i zaštitara. Nakon toga po dojavi nastupaju sekundarci, koji sjeku bakrene vodove, skidaju prozore, vrata, radijatore i sve što se može prodati. Nakon toga počinje demontaža zidova i odvoz pune cigle. Na kraju "odgovorni" zgradu proglašavaju statički nestabilnom, pa je zbog naše sigurnosti nužno njeno rušenje. Na njenom mjestu nakog toga niče nova poslovno-stambena zgradurina, što nam donosi nove prometne kolapse budući se u projektiranju uopće ne konzultira prometne stručnjake.

Placenici

Desetljetni je to model djelovanja ovdašnje "građevinske mafije", koja tu drma otprilike kao što "duboka država" drma Stejtsima. Pa dok se sve to ne otkotrlja u praksi treba iskoristiti svaku dostupnu priliku za uvježbavanje urbanih metoda rada. Zato smo se odmah uputili u izviđanje tog novog terena i njegove igrivosti. Igrali smo u sastavu dva prema jedan, na način da je najmlađi Plaćenik iz borbe u borbu mijenjao stranu. Borbe su bile na ispadanje i samim time vrlo brze. Isprobali smo nekoliko pravaca napredovanja i zaključili kako je to teren koji najviše može izdržati sastav tim protiv tima. S obzirom na trenutni odaziv na airsoft treninge to bi nam moglo biti sasvim odgovarajuće. Sve u svemu, eto nas opet u CQB vodama gdje vrijede ponešto drugačija pravila od onih tijekom šumskih djelovanja. Nastavak slijedi...

Placenici

02.10.2020., petak

Napokon


Nakon ovoljetne nabave i dva testiranja dugog lovačkog oružja, morala se nabaviti nova optika. Nakon montaže na pušku, optiku treba "upucati" u postupku usklađivanja središta optike sa točkom udara zrna. Vojne optike se obično rade za točno određenu cijev i metak, pa na tim uređajima s povećanjem udaljenosti do cilja vršite podizanje končanice u skladu sa točnom balističkom putanjom tog metka kroz tu cijev. Civilne optike tu mogućnost najčešće nemaju, pa se optika uglavnom upucava na 100 m, dok su korekcije na kraćim i većim udaljenostima od te, isključivo stvar znanja i umješnosti strijelca. S obzirom da je po našem zakonu 200 m najveća dozvoljena udaljenost za otvaranje paljbe na divljač, lovci ipak ne trebaju pamtiti previše balističkih podataka. Ozbiljan lovac bi na pamet trebao znati podatak (i korigirati ciljnu točku) za podizanje zrna na 50 m, kao i njegov pad na 150 i 200 m.

Placenici

Optika se prvo upucava s metom postavljenom na 30-ak metara. Kao i u vojsci to je posao za binom - snajperist i osmatrač. Naime dok snajperist cilja sa maksimalnim uvećanjem, ne može vidjeti širu sliku i mjesto udara zrna. Na temelju informacije od osmatrača traži se trag zrna na tlu i u skladu sa njegovim odmakom od središta mete vrši korekcija končanice na optici. Ovako to zvuči jednostavno, no u praksi to zahtijeva mjerenje, preračunavanje centimetara u inče, računanje odstupanja kroz kutne minute u odnosu na udaljenost mete i svašta nešto. Nakon što je optika sa dvije serije od tri metka podešena po pravcu i visini, meta je prebačena na željenih 100 m. Tu je trebalo još samo dva metka za finu korekciju optike, nakon čega oružje uzima dotadašnji osmatrač. Nakon što osmatrač u ulozi strijelca na 100 m još dva metka stavlja "u crno" promjera 6 cm, upucavanje optike je potvrđeno.

Placenici

Nakon toga se prebacujemo na drugi dio lovišta i zauzimamo čeke. Slično kao i kod vojnog zasjednog djelovanja i tu se mora paziti da ne dođe do preklapanja paljbe tj. međusobnog ugrožavanja lovaca. Nakon što se odrede sektori otvaranja paljbe, čekanje može početi. Mobiteli su prebačeni u tamni mod rada i isključen im je zvuk. Kao sredstvo veze koriste se PMR radio-stanice. Nakon toga kreće najvažniji dio snajperskog načina djelovanja mirovanje i čekanje. Za one koji su navikli na neposrednu akciju kroz airsoft, ovo je nešto sasvim suprotno. Čak je ribolov dinamičniji na n-tu u odnosu na ovo. No sve ima svoje draži. Mir koji lovac postiže u stapanju sa prirodom koja ga okružuje tijekom čekanja izlaska divljači, moglo bi se usporedit sa meditacijom. Čula su izoštrena i vrijeme protiče drugačije do uobičajenog. I taman kad utonete u taj zen, glas iz walkie-talkija javlja - Nema ništa noćas, prekidamo akciju. To je prosudba iskusnijeg lovca. Bit će još prilika...

Placenici

25.09.2020., petak

Bitka za SAD


U nedostatku vijesti sa airsoft i svjetskih bojišnica odradit ćemo analizu predstojećih US-izbora zakazanih za 3.11.2020. Ovogodišnji US-predsjednički izbori zaista su presudni za određivanje budućih svjetskih kretanja. Amerika je odavno shvatila kako se ne može istodobno boriti protiv Rusije i Kine. Znači mogu odabrati samo jednog od ta dva protivnika. Trump kao poslovnjak kuži da ih Kina danas puno više ugrožava u ekonomskom smislu, te pokušava s njima postići bolje trgovinske sporazume. Naravno sa time Trump izbija novce iz džepa krupnom Američkom kapitalu, koji zarađuje milijarde ekstraprofita sa prebacivanjem svoje proizvodnje u Kinu i Meksiko s jeftinijom radnom snagom. Taj krupni kapital je ona "duboka država" koja kontrolira medije, banke i sve ono što napada Trumpa tijekom cijelog njegovog mandata. On koji nije započeo ni jedan rat, te je gospodarski stabilizirao SAD, nije im po mjeri. Zašto? Trump je na vlast došao s vlastitim kapitalom i ne duguje im ništa kroz sustav "financiranja kampanje". Jer taj njihov model "Fund-raisinga" je visoko-korupcijski sustav prodaje udjela u budućoj vladi SAD-a. Tako se kroz politiku "hrani" njihov vojno-industrijski i naftni lobi.

Placenici

S druge strane, Biden je tipičan igrač po mjeri "dubokih". Što mu se kaže, on odradi. Obama je unaprijed dobio Nobela za mir jer je obećavao zaustavit ratove u Afganu i Iraku. Naravno da nije izvršio obećano. Uz to su za njegovog i Bidenovog madata, zapaljene Libija, Sirija i Ukrajina. Bidenov sin Hunter osobno je bio uključen u privatizacijsku pljačku Ukrajinske "INA-e". Ta struja nastavlja plan i program započet još 90-ih, a to je nadiranje na "mainland" ili ti ga Rusiju, kao najveću državu svijeta koja se prostire kroz 11 vremenskih zona. S druge strane Rusija neće dozvoliti nazočnost Nejtoa (njima novog Rajha) na svojim granicama, pa će svaki pokušaj uvlačenja u NATO neke zemlje s kojom graniči, tu istu državu kazniti sa građanskim ratom. To su iskusile Gruzija 2008., Ukrajina 2014., dok se Bjelorusija upravo razvija. Jer temeljem statuta NATO-a, država koja je u građanskom ratu ne može postati njenom članicom. Rusija neće ponoviti Staljinovu grešku iz 1939. godine na primjeru podjele Poljske.

Placenici

Zaključno što možemo očekivati od jedne i druge struje? Pobijedi li Trump imat ćemo mir i trgovinsko nadmudrivanje s Kinom. Dobije li Biden, imat ćemo nastavak dosadašnjeg nadiranja na Rusiju i posljedično građanski rat u Bjelorusiji. Na temelju obrambenog saveza ODKB/CSTO u Bjelorusiju će ući Ruski tenkovi. Umješa li se u taj sukob Nejto kroz izravno zainteresiranu Poljsku i Baltičke državice, to vam je po definiciji otvoreni početak Trećeg svjetskog. Ponovit će se u puno gorem obliku situacija iz Sirije, gdje se na kontra stranama nalaze Američki i Ruski vojnici. Rusi na poziv legalnih vlasti, dok Ameri tamo borave potpuno nelegalno. Nakon toga stekli su se svi preduvjeti i za ostvarenje one Putinove izjave iz 2018. godine - Mi ćemo u raj jer smo napadnuti, a oni će biti mrtvi. Ukratko, tad smo svi skupa na*ebali...

Placenici

Za to vrijeme, neki od nas u tišini pohode susrete bez obavještavanja ostatka plaćeništva putem foruma. Iako u našem anarho kolektivu ne postoji nikakvo ograničenje po pitanju odabira replika i odora, te oblika udruživanja u timove i klubove, tj. slobode odabira pojedinca u svakom smislu... uskraćivanje informacija o susretima predstavlja upravo uskraćivanje slobode izbora svakog od nas. Jer ako ne znamo za nešto, onda ne možemo ni birati želimo li to ili ne. Informacija je ključna stavka za donošenje svih osobnih odluka. Bez informacije, nema ni slobode pojedinca. Nadajmo se podizanju svijesti o tome...

18.09.2020., petak

Barut četvrti


Placenici

Na forumu se opet ponovio slab odaziv za nedjeljni trening. Pa se par starih Plaćenika odlučilo odraditi zamjensku aktivnost na strelištu LAS. Iako su nam zalihe pištoljskog streljiva pri kraju, odvojilo se pet spremnika za odraditi pet meta na desetak metara. Dok je prošli put naglasak bio na preciznosti, ovaj put smo dvojica dijeleći stazu naglasak stavili na brzinu paljbe. Sve je bilo gotovo već na pola 15-minutnog termina uz zadovoljavajuću preciznost, pa je bilo vremena i za poziranje. Nakon toga odrađujemo i ritualnu pivu poslije treninga.

Placenici

Što se dugog naoružanja tiče, u međuvremenu je otkriven razlog nekonzinstentnosti tijekom upucavanja postojeće optike 3-9x40. U servisu optika Etran otkrivaju kako joj je pukla končanica, a cijena popravka prelazi ekonomsku vrijednost iste. Stoga nije bilo druge nego investirati u novu optiku. Nakon nekoliko dana promišljanja naručena je optika 6-24x50 s osvijetljenjem končanice. Iako nastavak radova na dugom oružju tek slijedi, ipak se stvar kreće u pozitivnom pravcu. Stoga se nadam kako će uskoro biti ispunjeni uvjeti i za odlazak u prvi lov.

Placenici

12.09.2020., subota

Barut i "kerozin"


Placenici

Mrljav odaziv za trening na forumu, v.d. komesara je ponovno preusmjerio prema upucavanju optike na lovačkom naoružanju. Nakon prošlotjednog testiranja sa streljivom S&B HPC, ovu je na red došlo streljivo PPU Grom. Stoga smo se zaputili na drugi lovački teren, koji uz čeku ima pogodan prostor za upucavanje duljine 80 metara. Naravno i tu lokaciju ćemo zadržati u tajnosti, kako ista ne bi bila zlorabljena za nelegalne aktivnosti. Izlaskom na teren, postavljena je meta, a potom je djelovano sa ukupno devet metaka. Između opaljenja išlo se do mete i zatim su vršene korekcije končanice po pravcu i elevaciji. Ovaj put je paljbeno djelovanje bilo znatno olakšano zbog djelovanja sa stabilnog kamenog suhozida, za razliku od prthodnog djelovanja sa improviziranog tronošca.

Placenici

Koji dan nakon toga, na zahtjev jednog Plaćenika koji se u međuvremenu bacio u letačke vode odlazimo na livadu sa koje je v.d. komesar prije punih 30 godina napravio svoje prve letačke korake. Tri desetljeća kasnije na istom mjestu osjećaji su pomješani. Srećemo neke nove ljude koji danas sve to skupa vuku, ali i neka dobro poznata lica koja su nakon vojne karijere i umirovljnja, opet na livadi sa koje su počeli. U spomen na te dane ponosa i slave, podsjeća nas samo spomen ploča postavljena na hangaru. Došla su neka druga vremena i novi izazovi s kojima se danas sportsko zrakoplovstvo mora nositi. Nema više državnog sponzoriranja školovanja zrakoplovnog podmlatka, pa se danas sve svodi na surovu kapitalističku realnost. No iako je ta stavka još uvijek na čekanju, nikad ne reci nikad. Jer zbog tog "trulog kapitalizma", sad im nedostaje kadrova...

Placenici

05.09.2020., subota

Nastavak baruta

Placenici

Prethodno najavljeni planovi iznevjerili su se. Airsoft treninga opet nema, a tehnička potpora koja je trebala izvršiti montažu gumenog ublaživača trzaja na kundak, otišla je raditi u inozemstvo na nekoliko tjedana. Stoga je uslijedila prilagodba kao majka svih bitaka. Nakon što je prošli tjedan testirano kratko, moralo se obaviti i testiranje dugog lovačkog oružja. Na lokaciji koje lovci inače koriste za upucavanje i testiranje oružja, ispaljeno je pet metaka sa ciljem upucavanja optike na udaljenosti od 100 metara. Optika je već bila centrirana po smjeru, ali po visini je zahtijevala određene korekcije. Sukladno naputku s optike, po kojem jedan klik iznosi 1/4 inča na 100 jardi (čitaj metara), podignuta je ciljna točka optike za šest klikova što bi na toj udaljenosti iznosilo 1,5 inča ili 3,81 centimetara.

Placenici

Nakon upucavanja optike ugrađene na karabinu, sa udaljenosti od 20 metara na drugoj meti isprobano je opet i kratko lovačko oružje namjenjeno za samobranu i samilosni hitac prema divljači. Djelovanje sa udaljenosti od 25m po nešto manjoj meti od standardne (isprintanoj na listu papira formata A4), postignuti rezultati tj. grupiranje pogodaka bili su više nego zadovoljavajući. Nakon toga uslijedila je 30 minutna hodnja od lovačkog strelišta kroz nepristupačne predjele do vozila. Uvidom u špijunski uređaj prijeđeno je ukupno 12.921 koraka ili u grubo više od 10 kilometara. U civilizaciji je slijedila rehidratacija sa hmeljskim pripravcima, te razlaz po mrklom mraku. Do slijedeće prigode...

Placenici

28.08.2020., petak

Opet miris baruta


Placenici

Povratkom na kontinent očekivali smo nastavak airsoft aktivnosti, posebice jer su se iste odvijale tijekom cijelog ljeta. Međutim unatoč pauzi prošli vikend, zakotrljana je tema treninga i za ovu nedjelju. Međutim opet je uslijedila šutnja na forumu. Stoga je trebalo odraditi neku zamjensku aktivnost. Nakon cijelog ljeta provedbe nabave pravih stvari, tek s dolaskom u Zagreb stečeni su uvjeti za isprobavanje jedne od njih. Na civilnom strelištu LAS napokon je u praksi isprobano novo kratko naoružanje. Elektronske mete su postavljene na udaljenost od 20 metara. Po njima je djelovano s dva spremnika po 12 metaka tj. ukupno 24 komada streljiva, od čega je 87,5% pogodaka ostvareno unutar crnog kruga promjera 19,7 cm. Rekao bih kako je to više nego zadovoljavajući rezultat nakon 20 godina pauze od uporabe kratkog naoružanja. Očito se naučene okulomotorne vještine i uz protok vremena ne gube tek tako. U tjednima koji slijede plan je izvršiti montažu gumenog ublaživača na kundak i upucavanje optike na dugom lovačkom oružju. To neće biti moguće izvesti bez tehničke potpore nekih starih Plaćenika. Tek nakon toga se može krenuti u lov na invazivne vrste, koje u rijetko naseljenim područjima našim ljudima iz dana u dan rade štetu. Utakmica se nastavlja...

Placenici

16.08.2020., nedjelja

Taborovanje 2020.


Izgleda kako će na kontinentu biti airsoft treninga i danas. Uvidom u forum, odradit će se po scenariju "Op. Drug Lord II". Iako dosadašnji apeli za grupnom slikom još nisu urodili plodom, komesarska nada umire posljednja. Za to vrijeme, boravak "političkog" na jugu iskorišten je za nastavak opremanja. Nakon dugih, na red je došla i kratka cijev. Odabran je provjereni model domaćeg proizvođača pod "3-milijuntim i nešto" serijskim brojem, što je najbolji dokaz uhodanosti njihove proizvodnje. U odnosu na stariji HS-2000A koji je prije punih 18-godina doniran sustavu unutrašnje sigurnosti RH, ovaj model ima osjetno mekanije okidanje i spremnik kapaciteta od 16 metaka. Nakon skoro dvodesetljetne pauze, bit će zadovoljstvo isprobati ga u streljani.

Placenici

Boravak na jugu je osim opremanja iskorišten i za nastavak obuke u sklopu druženja sa Plaćeničkom podružnicom 21 (koja se doduše s airsoft aktivnosti već neko vrijeme prebacila u druge vode). Pošto je zadnje taborovanje odrađeno još 2014. godine kod podružnice 20, trebalo je obnoviti ta specifična znanja i vještine. S tim da je ovaj put sva odgovornost za pakiranje i nabavu prebačena na kadete, u stilu "svak za se travu pase". Nakon izvršene nabave po njihovim spiskovima, vozilo je parkirano na sigurnoj lokaciji, te je ukrcaj na trajekt izvršen u prastarom legionarskom stilu "sve svoje nosim sa sobom". Nakon desantiranja na otok, dočekuju nas domaćini, te transportiraju do taborišta.

Placenici

U narednim danima slijedilo je kupanje u prekrasnim uvalama, nastavak ribolovne obuke, te općenito obnavljanje znanja i vještina taborskog života. Pritom je vršeno olujanje mozgovlja na temu aktualnih svjetskih zbivanja i života općenito. Ponovljene su mnoge teme iz vođenja, zapovjedanja i personalnog upravljanja unutar specifično ustrojenih ljudskih organizacija. U svakom slučaju, dobro poznavanje principa funkcioniranja unutar tih kolektiva često je važnije od tehnike s kojom ista raspolaže. Pokazala je to povijest puno puta, a pokazat će na žalost opet svim onim budalama koje to zanemaruju...

Placenici

09.08.2020., nedjelja

Treća (ne)sreća

Iako je i za ovu nedjelju najavljena airsoft aktivnost na kontinentu, poučen dosadašnjim trostrukim iskustvima (nema slike, nema tona), post će biti napisan neovisno o njihovoj možebitnoj dostavi izvješća. Pa krenimo redom. U ovom tjednu svijet je vidio 2,75 kT eksploziju u Bejrutu, kao treću po snazi u poznatoj ljudskoj povijesti, odmah nakon Hirošime i Nagasakija. Istinu o pozadini iste možda nikada nećemo doznati, iako su ne tako davno Izrealci javno prozivali Hezbolah za skladište ubojnih sredstava u istoj luci. Sad odgovornost za ovo ne smiju priznati ni jedni, ni drugi. Hezbolah jer su im ga uspjeli uništiti, a Židovi jer su odgovorni za tako butalan napad na jedno urbano središte, kakav nije viđen punih 75 godina.

Placenici

Iako su se aktivne svjetske bojišnice primirile zadnjih dana, sve kipi od aktivnosti ispod površine. Od predsjedničkih izbora koji se danas odvijaju u Bjelorusiji kao Ruskom zapadnom predziđu, do onih koji tek predstoje krajem godine u SAD-u. Amerikom kao najteže pogođenom državom sa "pandemijom", upravo bjesni asimetrični rat između različitih centara moći. Rezultati toga postat će vidljivi krajem 2020. godine, a svijet će potom ući u novu fazu iščekivanja posljedica najgore ekonomske krize od 1929. godine. Pošto nam je povijest više puta pokazala što slijedi nakon toga, nema se smisla ponavljati.

Placenici

Unatoč tome, život i obuka se nastavljaju iz dana u dan. Pa se uz pripreme za lov, vrši i ribolovna obuka. Nakon obuke na jezeru, provedena je obuka i u morskom priobalju. Prva ulovljena "morska neman" duljine 5 cm nakon ulova je puštena nazad u more, pa je ostatak ribolova nadoknađen u jednom veleprodajnom centru. Tri kila friške ribe za skoro 100 kuna, očistile su po tom pitanju već iskusne Plaćenice, a gradelanje je po običaju zapalo v.d. komesara. Iako mi se zbog nešto slabije vatre i žara, par riba prilikom okretanja raspalo, na kraju se nitko nije žalio. Dulje gradelanje na slabijem žaru rezultiralo je sa puno sočnijim mesom ribe. Nastavite pratiti...

Placenici

03.08.2020., ponedjeljak

Nastavak


Dosadašnji trendovi se nastavljaju. Prema prijavama na forumu jučer se na kontinentu trebalo okupiti između 13 i 17 boraca. Znamo i gdje je bio trening, ali potvrde toga nema ni u kakvom obliku. Nema slike, nema tona. Nema grupne slike sa treninga kao dokaza okupljanja, ali nema ni nikakve pisane potvrde okupljanja. Izgleda kako presudna važnost informativno-propagandne djelatnosti za uspješni nastavak ove djelatnosti još nije jasna svima, ali nadajmo se kako će se to promijeniti. Do tada možemo samo ukazivati na problem i nadati se kako će svijest pojedinaca napokon proraditi. Jer povijest je nebrojeno puta pokazala kako je propaganda i stanje duha pripadnika važnije i od osnovnih potrepština tipa streljivo, hrana i gorivo. Jer sve se to u konačnici može zarobiti od neprijatelja, ali ako nema morala i duha kod boraca, ne pomaže vam ni najbolja logistika.

Placenici

Za to vrijeme dobar dio stare ekipe nam se razišao po obali i otocima. Neki su se prebacili na podvodna djelovanja sa puškama i nadmudrivanje sa plivajućom lovinom. O njihovoj uspješnosti najbolje govori slika. Dok poruka pukovnika glasi: "U nedostatku airsofta jutros u 5 sati zaronio u fight pod vodom. Nakon 2 sata i 15 minuta rezultat vidljiv na fotki. Vježbajte pi*da vam materina!"
Istodobno v.d. politički ove ekipe nastavlja sa procesom opremanja i nabave objavljenoj u prethodnom postu. Nakon nabave i registracije lovačke puške risanice, na red je došla i ona sa glatkom cijevi. Ona je neophodna za lov na sitniju divljač uporabom sačme, iako se do 50m može koristiti i za lov na divlje svinje uz uporabu "kugle". Stari je to naziv za lovačke patrone kalibra 12/70 punjene sa projektilima, poznatim pod nazivima "Gualandi", "Solengo" i "Farrandi".

Placenici

Što se situacije u svijetu tiče, asimetrični ratovi se nastavljaju od SAD-a do Bjelorusije, dok oni "vrući" uglavnom stagniraju. U prvom redu tu se misli na Libiju, Siriju i Ukrajinu. No jesen se bliži, a s njom će stići svašta u svijetlu ove viralno-ekonomske krize koja se još razvija, a čije prave posljedice će se tek vidjeti. Cijeli svijet kuha, a što će biti rezultat te "kuhinje" tek ćemo doznati. Utakmica se nastavlja...

27.07.2020., ponedjeljak

Simulacija i prava stvar


Izostanak s kontinenta v.d. političkog komesara Plaćenika odrazio se i na izvještaje o provedbi bojnih simulacija. Prvu nedjelju je izostalo pisano izvješće, drugu slikovno, a treću oba dva. Znači ne znamo koliko ih se okupilo, kako je bilo, koliko je trajalo, ali nekekavog okupljanja je definitivno bilo na zapadnoj strani Medvednice. Majke mi... Placenici
Kako god, zbog tog i drugih okolnosti oko airsofta posljednjih godina, komesar je odlučio osim tog simulacijskog lova na ljude, okušati se i u lovu na životinje. Razlog tome je uz usporavanje airsoft scene zadnjih godina, bila i najezda invazivnih vrsta na naše prostore. Prazan i nenaseljen prostor postao je pravi raj za divlje svinje, čagljeve i ostale živine koje do sada tu nisu obitavale. Šteti koju isti čine, treba nekako stati na kraj.

Placenici

Stoga se komesarski boravak na jugu iskoristio za rješavanje birokracije oko registracije oružja. Nakon polaganja lovačkog ispita, vađenja lovačke iskaznice, podnošenja zahtjeva i odobravanja nabavne dozvole, liječničkog pregleda, kupovine i odjave oružja 14.7., već dan kasnije je podnesen zahtjev za njegovu registraciju i izdavanje oružnog lista. Ovo posljednje zbog raznoraznih "objektivnih" okolnosti (Kovid, godišnji odmori, aljkavost administracije) traje već puna dva tjedna. Naravno bez oružnog lista nije moguće kupiti streljivo, otići na streljanu upucati optiku i otići u lov. No strpljen-spašen. Ako se za ovu (drugu) registraciju oružja čekalo punih 18 godina, može se strpiti još koji dan. Nakon toga se može krenuti i u lov na invazivne vrste.

19.07.2020., nedjelja

Unatoč...


Placenici

...početku ljetnog raspada prouzrokovanog sa sve učestalijim migracijama prema obali, već drugi vikend za redom nam se na kontinentu uspjeva okupiti kritična masa ljudi potrebita za odrađivanje airsoft treninga. Ponajviše zahvaljujući friškoj krvi u našim redovima, sjeverna strana Medvednice je kao mobilizacijsko središte ujedno bila i mjesto njihovog okupljanja. Iako nam nisu poznati detalji same provedbe treninga, iz dostavljene slike vidljiva je nazočnost 14 boraca.

Placenici

Za to vrijeme "drug politički" je boravak na jugu iskoristio za obilazak ruralnog zaleđa i upoznavanje podmlatka sa vjekovnim tradicijama tih prostora. Jedna od njih je nadaleko poznata "Bikijada" u Radošiću, koja je i ove godine okupila brojne ljubitelje tog tradicionalnog natjecanja. Šesnaest bikova ukrstilo je rogovlje, dok su brojni posjetitelji uživali u pečenoj janjetini i ostalim bogatstvima ovih naših prostora.

Placenici

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.