nedjelja, 10.01.2016.

Jednostavno jednostavan ručak

"Jednostavnost je krajnje savršenstvo"... u svoje je vrijeme, kažu, izjavio Leonardo da Vinci.

Za današnji sam ručak nabavila, ni manje ni više, nego jednu kraljicu... ma, posve zelenu kraljicu, jer je iz roda lisnatog povrća, a odaziva se na ime ...Raštika... kod nas bar tako, u Dalmaciji.

Image and video hosting by TinyPic

Svi je hvale i pjesme joj poje, ali šta'š, kad takvi obično u zakutku stoje, kao da su nedostojni bogatih trpeza.

Image and video hosting by TinyPic

"Od svih kupusnjača, raštika najviše obiluje karotenom, provitaminom vitamina A, i mineralom kalcijem"... kaže tako, a valjda ne laže, Wikipedija.

Image and video hosting by TinyPic

Pa sam je očistila od korijenja... dobro oprala... velike joj listove dužinski (za)rolala, i (is)kidala na široke rezance... ogulila dva veća krumpira...

Image and video hosting by TinyPic

U međuvremenu sam skuhala, u pretisu za čas posla, suha rebra, a moglo je biti i kakvo drugo suho meso, svejedno... a moglo je i "na ćoravo", a e.

Image and video hosting by TinyPic

Onda sam prokuhala i raštiku, svega 5-6 min. u onoj istoj vodi, di se kuhalo i suho meso (mada, po receptu baš i nije tako, ali, čemu rasipati minerale i vitamine kroz puste vode rolleyes)...

Image and video hosting by TinyPic

... prebacila je u drugu, širu, teču...

Image and video hosting by TinyPic

... dodala krompir na kocke... isjeckanog luka po želji... žlicu svinjske masti... komadić domaće kobasice, kad se sve preko toga već prije smazalo, ovako ili onako fino...

Image and video hosting by TinyPic

... i kuhala, uz postepeno dolijevanje sve one vode pune vitamina thumbup nekih 20-ak min, ili, bolje rečeno, dok je krumpir bio gotov...

Image and video hosting by TinyPic

Pred sam kraj sam ubacila suho meso...

Image and video hosting by TinyPic

... dodala malo konšerve, mada sam htjela i bez, al' eto... solila pažljivo, radi suhog mesa, da ne bi bilo ajme i kuku zubo... papar i inače ne stavljam, neka papri ko voli nut... i mimo svih pravila i recep(a)ta, završno začinila sa još malo pravog maslinovog ulja... a baš sam se mislila i oko masti, ali, eto... i mast je dobra, a stigmatizirana, sve više vjerujem.

Image and video hosting by TinyPic

Sve nakon toga ulazi u povijest njami fino party

Image and video hosting by TinyPic

P.S. Ova današnja raštika sa suvin mesom je bila okidač da doista napravim nešto, oko čega sam se odavno, i u više navrata, k'o fol zezala, ali je očito, da u svakoj šali ima istine... (na)magnetirala sam podsjetnik na frižider yes... prva i jedina stavka je za sada... raštika sa suhin meson (može i kelj) yes... da, da, kuhala sam i sa keljom, i jednako se polizala teča yes.

P.P.S. "Život je jednostavna stvar. Činiš neke stvari i u većini ne uspiješ. Neke uspijevaju, te radiš više onoga što uspijeva. Ukoliko baš dobro uspije, ostali te kopiraju. Tada ti počinješ raditi nešto drugo. Trik je u činjenju drugačijih stvari."... rekao je i opet Leonardo da Vinci.

P.P.P.S. "Jednostavnost je suština sreće." ~ Kedrik Beldso

Oznake: kraljica zelenjave... raštika

- 22:52 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.