Kako moliti?:

02.05.2021.

Vremenom svako gradi svoj način molitve, zato je nezahvalno govoriti nekome kako treba moliti. No ipak, zna se kada je molitva najučinkovitija. Na nama je odluka kada i koliko ćemo moliti a prije svega treba vjerovati da će naša molitva biti uslišena. Prije same molitve treba razmisliti o svojim djelima od prethodne mlitve, da bi u duhu zatražili oprost za svoje grijehe te oprostili i drugima.
Znamo imati poteškoća s molitvom. Smeta nam umor, pospanost, zbunjenost.. neriješeni poslovi, i sve ono što nam dolazi na pamet - često i djelovanjem zloga. Zato je bitno imati ili dnevno odrediti termin, mjesto i vrijeme molitve i toga se pridržavati. Da bi molitva bila učinkovita u Božje prisustvo trebamo doći zahvalni Bogu za sve što imamo i što nam daje, sa otvorenim srcem punim ljubavi.
Treba se sabrati u miru nekoliko trenutaka, te započeti sa molitvom koju nas Isus uči i to moleći ju polako. Isus reče svojim učenicima: "Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. Vi dakle molite (uči ih moliti): Oče naš.. Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka." (Mt 6,7-15).
Prava molitva je vrijeme otpuštanja napetosti i briga u otajstvu Božje ljubavi. Tijekom molitve svojim riječima, sve što je ne srcu, treba predati Gospodinu. Ne treba gomilati riječi, možda je najbolja molitva tiho iščekivanje. ''Duša moja čeka Gospodina više no zoru straža noćna'' (Ps 130).
Svako gradi svoj način molitve, a najučinkovitija je ona koja se izgovara polagano, bez žurbe sa povremenim zadržavanjem na izrazima koji nadahnjuju, imajući stalno na umu neposrednu blizinu našeg Oca. Molitvom „Oče naš“ treba moliti tako da slavimo Boga, molimo da se Njegova volja vrši i dođe Njegovo kraljevstvo. Moliti za svakodnevni kruh je vjera da te Otac nikada neće iznevjeriti. Molimo i za sposobnosti a jedna od njih je i da mogu oprostiti, prihvatiti oproštenje te za pomoć i zaštitu u poteškoćama. Poslije „Očenaša“ svojim riječima naglasiti one dijelove koji naglašavaju slavu Božju i molbu da nam pomogne biti bolji i učinkovitiji tamo gdje samo slabi i neizgrađeni po duhu.
Molitva, post s nakanom i dobra djela, su tri stvari koje su se u Isusovo vrijeme očekivale i od pobožnih Židova. Kao što je već rekao: Isus nije došao dokinuti zakon, već ga usavršiti, podići na višu razinu. Stoga inzistira na provođenju takvog djelovanja koje neće biti učinjeno u javnosti i hvaljeno, nego "u tajnosti", za Oca koji gleda u srce i koji će nas nagraditi. Zato se nije dobro hvalisati niti djelima dobra niti molitvom. Bez molitve ne možemo rasti u vjeri, ne možemo živjeti u duhovnom miru niti biti zaštićeni od djelovanja zla. Jer, tko ide dalje od plamena biva mu sve hladnije a tko ide dalje od svjetla u tami je i sve slabije vidi, a tko misli da su plamen i svjetlo on sam, izgubljen je i/ili zaveden!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.