DJELA I VJERA

25.04.2021.

Pisao sam da nama prave ljubavi bez djela, bez dokaza djelima. U bezbroj ponuda, na bespućima životnih nesnalaženja i izgubljenosti - djela su onaj siguran putokaz uskog puta prema životu (7,13-14), ona su sam život jer u naše vlastito postojanje dopuštaju Božju silu i svjetlo. (Mt 7,15-20). Sjetimo se govorenja o procesu naših misli kada slobodno donosimo odluke a odluke zaključujemo dobrim djelima. Put dobra prema tome ja naša zadaća. Nadalje, djela su pouzdan znak za prepoznavanje lažnih proroka i nazovi prijatelja (7,15-20). Kako provjeriti istinitost riječi pojedinih velikana? Kako raspoznati ispravnost nečijeg govora i mudrosti? Isus poziva na provjeru u praksi; zapravo je sretan tko god pokuša provjeriti snagu Njegove riječi jer će ona sigurno donijeti plod. (Mt 7,21-23) Nadalje, čistoća vjere očituje se u čistoći srca, milosrdnom srcu, sposobnosti tvoriti mir u sebi i oko sebe.. kada promijenjeno srce ono stvara nove doživljaje sreće, a za više od toga treba ostvarivati Isusovu riječ, treba akcija! (nap.a.: čisto srce je ono koje je opredijeljeno za Božju slavu i djelovanje u dobru).
Naša djela su ona po kojima Kraljevstvo božje ulazi u čovjeka, mijenja ga i snaži iznutra. Dakle, u djelima je sve: sadašnji dodir s Kraljevstvom, blaženstvo koje iz toga proizlazi te odluka o vječnoj sudbini.
Činjenje djela kojima se vrši volja Oca nebeskoga je veće i više od proroštava, pa i od egzorcizama i činjenja čudesa (7,21-23). Mnogi će se, makar su činili djela od kojih je zastajao dah, ipak na kraju pokazati neprikladni za Kraljevstvo Božje – nisu činili djela koja želi Otac, nisu u svoj život puštali Božju snagu i onda njome oplemenjivali ovaj mnogo čime izranjeni i mnogo čega potreban svijet. Posebno su neprikladni oni koji veličaju svoju slavu a ne Božju, koji Božja djela unovčavaju kao svoje sposobnosti a ne misle na pomoć potrebitima, oni koje podliježu svojoj taštini, pohlepi, nastranostima i egocentrizmu..
Mudar čovjek je onaj tko sluša Isusove riječi i izvršava ih (7,24-27); onaj tko svoj život učini makar malom oazom svježine života u ovoj pustinji… Oaze u kojoj će se žedan i gladan poštenja, ljudskosti, plemenitosti moći nasititi. Blago nama ako naš život postane mjesto u kojoj će svatko moći doživjeti tračak svježine Božjeg kraljevstva! To je najvažnije čudo koje možemo ostvariti u svom životu, za sebe i za druge - pustiti Kraljevstvo Božje u svoj život! (Tko je mudar pred najmudrijim, pred Bogom, tko će položiti ispit mudrosti pred samom Mudrošću?)!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.