PUT do ISTINSKE LJUBAVI

07.03.2021.

U cijelom svijetu jedan je Bog, jedna ljubav i jedna istina, ma gdje se čovjek nalazio i ma što tumačio. Istovremeno znamo da se po tome ljudi najviše razlikuju: svako zamišlja i ima svoga boga, svako ima i živi sa svojom istinom, te svako ima i poima svoju ljubav. Kako pak vjerovati čovjeku? Svo znanje svijeta, znanost, filozofija .. i teologija ne uspijevaju nesavršenog čovjeka privesti pravoj istini, ljubavi i Bogu kao vladaru svemira.
Suvremeni svijet pun je govora o ljubavi. Gotovo pa na svakom koraku nailazimo na pozive ili na govor o ljubavi. Riječ ljubav spominje se do te mjere da je čak izgubila svoj prvotni smisao. Istina je da je teško shvatiti što bi bila prava i čista ljubav, ljubav u čijoj se pozadini ne nalazi usmjerenost na vlastito dobro, nego joj je razlog upravo netko drugi. Uz to, imamo i iskustvo mnogobrojnih razočaranja u ljubav. Mnogo smo se puta našli u situaciji da smo na ovaj ili onaj način bili iskorišteni. Upravo zbog toga i jest teško povjerovati u ljubav koja je čista, bez interesa i usmjerena samo na drugoga. Razmišljajući o ovoj itekako važnoj i egzistencijalnoj temi, u pomoć nam dolazi evanđeoski odlomak iz Matejeva evanđelja. On nam može pomoći da kao Kristovi učenici ponajprije vidimo kako je sâm Gospodin Isus – Sin Božji  govorio o ljubavi, a onda i na koji način tu ljubav treba primijeniti u našem svakodnevnom životnom okruženju.
U ono vrijeme okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita Isusa: ‘Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?’A Isus mu reče: ‘Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima ovisi sav Zakon i Proroci’. (Mt 22, 34-40)
Razmišljati o Isusovim riječima i njegovom odgovoru u odnosu na farizeje, iznimno je važno, ali istovremeno i nedostatno ukoliko se i sami ne zapitamo što te Isusove riječi znače za nas danas i što iz njih možemo konkretno naučiti. Ove dvije zapovjedi se ne mogu razumjeti bez napretka u vjeri. Ukoliko vjernicima Bog nije na prvom mjestu, uzalud im svi svirači, morat će putovati sami bez Božje prisutnosti, a to je puno teže. (Sastavio prema vjerskoj literaturi – EuM) Uz post moja prigodna pjesma na mjestu komentara!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.