gaupe

subota, 31.01.2009.

Kvekeri - kršćani

Iz wikipedie:

Kvekeri (poznati i kao Društvo prijatelja) su kršćanski vjerski pokret bez svećenstva i obreda. Pojavio se u Engleskoj sredinom 17. stoljeća i brzo proširio po današnjem SAD-u iz kolonije Pennsylvanije, koju je osnovao kveker William Penn, dobivši 1681. kraljevskom poveljom zemljište. Danas u svijetu ima oko 600.000 kvekera. Godine 1947. dobili su Nobelovu nagradu za mir. Osnivač je George Fox.Ubrajaju se u povijesne crkve mira. Obično se dijele na programiranu i neprogramiranu zajednicu.Zvali su se svakako, najčešće Vjersko društvo prijatelja, a naziv kveker prvi put se spominje 1650. kad propovjednika Georgea Foxa privode na sud zbog blasfemije. Vjersko društvo prijatelja je ustaljeni naziv iz 18. stoljeća. Oni iz Velike Britanije su ostali ujedinjeni, dok su se drugdje podijelili. 1827. nastaje prvi raskol, a drugi dolazi 1842. godine. Istina jest da ne priznaju sakramente ni pastora. Na njihovim sastancima se ne govori. Zbog doktrinarnih sumnji bilo je sukoba, ali poštuju Krista i Bibliju. Ne vjeruju u teologe. Usmjereni su na časni i kršćanski način života. Ne smatraju se pripadnicima niti jednog od tri glavna ogranka kršćanstva, nego predstavljaju novi pogled na kršćanstvo. Ne nose oružje i česti su "prigovarači savjesti".Vjenčanje se obavlja u krugu svjedoka.




Mogao sam u naslov staviti možda preciznije Društvo prijatelja, jer im je to neformalni naziv.
Ali po meni ih najprimjerenije nazivati kršćanima. Dakle, kršćani bez daljnjih opredjeljenja.
Neinstitucionalizirani su, ne bave se kao vjerska grupacija politikom, nema mogućnosti zlouporaba materijalnog smisla... itd....


Mislite li da je budućnost kršćana u njima, tj u onome što predstavljaju.
Tu ciljam na veliko nezadovoljstvo kršćana, svih podopredjeljenja glede svećenićkog kadra, pitanje korupcije, političke moći, ekonomske moće, izražena materijalna strana svećenićkog kadra, kontradikcije u teoriji i praksi kršćanskih religija, pitanje celibata,ravnopravnosti spolova, ekstremna konzervativnost Crkava, problem pedofilije,homosekualnosti, imovinsko-pravni sporovi, pitanje nadležnosti kod pravoslavnih Crkava itd..itd.........
Rješava li ovo te probleme?


Posebno kod RKC bih rekao da se Crkva otuđila od svojih vjernika. Na svim razinama, i da vjernici ne djele stajališta sa Crkvom, pa čak ni norme i vrijednosti. A bome ni sama Crkva se ne drži svojih propovjedi.
Samim time Crkva i svećenstvo nisu nikakav moralni autoritet svojim vjernicima.

31.01.2009. u 02:40 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 27.01.2009.

Gattaca

Gattaca

SF triler(?).Al ne klasični SF. Tu nije point u tehnološkim čudesima, više je ljudski emeotivni film protiv krutoj znanosti.
SF kritika znanosti. Budućoj znanosti kakva bi mogla biti ukoliko krene stopama kojima je kenula danas.
prikazuje svijet budućnosti u kojoj je znanost ideologija. Znanost je postala nesoporivi autoritet. Znanstvene odrednice dogme koje su postale kategorički imperativ.Znanstveni kriteriji su neosporni, a znanost nepogrešva.
Smisao života pojedinca je svedena na brojke, statistike i mogućnosti, vlastiti genetski kod zapečaćena sudbina. Onaj koji slijepo ne slijedi svoj genetski kod,postaje grešnik, divijantna osoba.
Stvaranje novih kasti po rođenju. Na neki se način vraćamo nazad u pršlost.
Strašljiva je ta budućnost moram priznati.
S time da sam prije toga gledao dokumentarac u kojem se slavi ovakav znanstveni pristip, koji je na neki način ljudska samokontrola evolicije, tj da znanstvenici usmjeravaju našu evoluciju sve ka sve savršenijim oblicima naše vrste.
Gubi se svaka humanost i mogućnost spontanosti i prirodnog elementa.
Svakako pogledati film.
Pogotovo ako volite malo dublje filmove. ALi i ako ne volite, i dalje film dozvoljava da se zabavite i ne vidite kritiku znanosti.
Namjerno o sadržaju nisam pisao, jer je to tek sporedni dio. Ima pričiu, naravno.

http://www.imdb.com/title/tt0119177/

27.01.2009. u 04:12 • 0 KomentaraPrint#

subota, 24.01.2009.

Pišete li svoj blog?

Pišete li ga? O kojim temama?
Jeste li zadovoljni odazivom čitača? Je li vam uopće važno da li vas čitaju ili vam je dovoljno samo to što se izražavate?
Čitate li tuđe blogove? O kojim temama?
Po kojem kriteriju birate što ćete čitati, što ne, jer činjenica je da ih ima "beskonačno"...

Koliko često pišete? Je li vam žao što tekstove ne objavljujete na nekom posjećenijem mediju, npr novinama?
Što msilite o blogovima kao fenomenu općenito?
je li tu riječ o demokratizaciji medija?
Mislite li da blogovi banaliziraju i novinarstvo kao profesiju i kao funkciju u društvu?


srozavaju li kvalitetu čitalačke publike? Mislite li da blogovima "stari" mediji gube publiku?
Gube li na taj način "stari" mediji svoju funkciju? Svoj značaj u društvu?
Radil li se tu o disperziji moći medijija, ili mislite da blogovima "stari" mediji ne gube tu moć?

Mogu li mediji zamijeniti "stare" medije?
I imate li pozitivan stav o blogovima općenito?

24.01.2009. u 06:52 • 1 KomentaraPrint#

petak, 23.01.2009.

Zločinački karakter ustaškog režima

Osobno sam mislio da je zajednički nazivinik cjelokupne hravtske političke scene da se svi slažemo da je NDH režim bio zločinački, i da ga uvjek trebamo pamtiti da se ne bi ponovilo. One koje se s time ne slažu smatram izmanipuliranim neznalicama ili zlim ljudima, koji su svjesni zločinačkog karaktera ustaškog režima, ali su sami zli i puni mržnje, pa veličaju ustaše.
Treći bi eventualno bili oni koji imaju osobne koristi od laži o ustašama. Laži da je Pavelić bio Gandhi kojem su komunisti namjestili da ispadne bad boy.
Daleko od toga da je svijet crno-bijel, i da pozitivci nisu u potpunosti pozitivni, ali nadam se da ćemo jedno dozrijeti da su fašizam, nacizam i ustaštvo nešto negativno. Naravno, tu možemo pridodati srpske četnike i slične grupacije koje su u većoj ili manjoj mjeri suraćivale sa nacifašistima.

Molim da svako ko se slaže sa napisanim da to i napiše, onaj koji se s nečim ne slaže, neka argumentirano negera dio ili tekst u cjelosti te napiše ispravno.

Ustaški režim je zločinački sam po sebi, u svojoj srži, u svojoj biti. To je samo jedna, i to hravtska varijanta fašizma, dakle u samoj svojoj ideologiji, teoriji je zločinački jer podrazumijeva rasizam, ultranacionalizam, mržnju prema drugima zbog njihovih krvinih zrnaca, kulture i političkog opredjeljenja.
Za sve koji razmišljaju drugačije, a još gore zato jer su rođenjem pripadnici druge nacionalnosti predviđeno je smaknuće. plan je bio izvršiti genocid nad dva naroda, što je na teritoriju NDH u dobrom djelu i uspjelo.
Doista, takva ideologija je sama po sebi zločinačka i treba iskorjeniti svaku pomisao da je moguć suživot sa takvima.
Edukacija je najbolje oružje protiv fašizma, tj ustaštva.

23.01.2009. u 04:40 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 21.01.2009.

Zašto ne volim kino

Kino nema niti jedne prednosti u odnosu na dom.

Dioma gledaš kad hoćeš i što hoćeš.
Slobodno komentiraš film odnosno ne moraš trpit glupe komentare i pitanja drugih.


Zaustaviš kad oćeš, nastaviš kad oćeš.
Slobodno repriziraš dio ako ti se ćefne.

Odeš na wc kad oćeš bez propuštanja ni djelića filma.

Sklušaš glasno / tiho kolko oćeš.

Kesiš se do mile volje tj ne moraš slušat glupo kešenje drugiih.

Ako oćeš gledat sa svjetlom , upališ svjetlo, ako ti više paše u mraku, ugasiš svjetlo.


Niko ne sjedi između tebe i ekrana.

U ekran gledaš direkt, niti iz lijevog, niti iz desnog kuta, niti gledaš u ekran u visine, niti prema dole da ti se ukoči vrat.

Ne moraš slušat urlike , vriskove i eksplozije tako da ti popucaju bubnjići.

Ždereš što hoćeš , kada i kako oćeš.

jedeš i piješ puno jeftinije nego u kinu.

Ne moraš ugasit mob za vrijeme gledanja filma.

Ne moraš svakih pet minuta slušat razno razne zvonjave mobitela.

I zadnje, a ni malo najmanje važno, gledaš džabe....

21.01.2009. u 05:03 • 0 KomentaraPrint#

subota, 17.01.2009.

Rad nedjeljom

Hitna ne "radi" nego "dežura" što donosi i mnoge povlastice, osim što su duplo plaćeni, oslobođeni su rada u radno vrijeme ne onoliko koliko su radili vikendom, nego duplo. Jer ne samo da se nedjelja računa kao dežuranje, tj extra rad, negoi i subota.
A trgovcima je i subota i nedjelja.

Strojovođe ionako rade tri dana u tjednu.

A štase tiče općenito rada nedjeljom i praznikom. Da, postoje neke stvari zbog koje su neophodne da rade, tj dežuraju, za normalno funkcioniranje, atu trgovina sigurno ne spada.

Te ljude koji su na poslu i nedjeljom treba maksimalno beneficirati, makar plaćali beneficije i iz proračuna. A trgovci poslodavci nikako nisu spremni, niti im računica dopušta da beneficiraju svoje radnike kao što mi beneficiramo medicinske sestre, liječnike, strojovođe... a to je da ne dežuraš svaki vikend, da ti se satnica svostruko plaća, i da preko tjedna imaš dodatno duplo više slobodnog vremena nego li si radio preko vikenda. I da se subota također računa kao ekstra rad.

Da se vratim malo nazad; trebamo biti principelni i točno odrediti, hoće li nedjeljom i praznikom raditi samo one službe koje su nophodne za normalno funkcioniranje društva, a njima dati ekstra beneficije, ili neka radimo svi, da svima bude kao lijepše, pa neka subotom i nedjeljom rade i sudovi, i gruntovnice i policija (administracija), i liječnici i stomatolozi (ne samo dežurni, nego svi dakle - pregledi, redovne operacije), vrtići, škole (djecu od malih nogu pripremati na ono što ih čeka jkad odrastu)....

I još je jedan paradoks, ljudi kažu da im nedjeljom šoping paše jer tad imaju najviše slobodnog vremena. (A kao nama kao društvu ne bi pasalo da sudovi rade i nedjeljom pa da sve brže ide; za gruntovnice isto vrijedi, na policiji manji redovi, na preglede također kraći redovi... itd...)
Dakle, ljudima paše da trgovci rade nedjeljom baš zato jer oni sami ne rade nedjeljom, kad bi i njima samima nedjelja bio najnormalniji radni dan; dakle, kad bi radili svaku nedjelju, onda bi im nedjelja izgubila na značenju kao shoping day .

17.01.2009. u 18:07 • 0 KomentaraPrint#

petak, 16.01.2009.

Najčešće greške žena prilikom oralnog seksa

Najčešće greške:
1ne prikrivaju zube usnanama dovoljno dobro.
2. ne puše do kraja
3.zapostavljaju testise
4.ne mijenjaju tempo s vremena na vrijeme pa postaje premonotono
5.ne puše dovoljno srčano
6.ne dišu pravilno pa se prebrzo umore
7.nemaju filinga kada bi moglo biti preopasno da sve skupa prebrzo ne završi
8. boje se gutanja

16.01.2009. u 04:49 • 0 KomentaraPrint#

NLO prije braće Wright

Došlo mi je na pamet jedno pitanje gledajući jedan slabašni dokumentarac o eksploziji u Tonguziji, koje baš nema diektne veze sa istom.
Dakle, jes li zabilježeno koje viđenje NLO, tj svjedočanstvo istog prije nego li je čovjek (Zemljanin) "poletio", tj prije nego li je dokazano da tehnologija (i znanost) može dignuti čovjeka u nebesa.
Da li su ljudi vidjeli vanzemljce kako lete prije nego li se uopće doznalo da se može letjeti čak i ako ti priroda nije podarila krila?
Od uvjek je bila percepcija vanzemaljaca kao onih čija je civilizacija tehnološki naprednija od naše, no tada se nije znalo da li i nešto najnaprednije može čovjeku omogućiti da se vine u nebesa?


Nekako pretpostavljam da ljudi baš nisu vidjeli letjelice, prije nego li su znali za njih... ili su ih možda vidjeli, ali ih nisu percipirali kao letjelice nego kao meteorološki fenomen, ili pak sada kad se zna da letjelice postoje, pa meteorološke fenomene vide kao letjelice?


Da ne bi bilo zabune, narano da pojam NLO, tj UFO nije postojao, ali me zanima da li je postojao kao fenomen....

16.01.2009. u 00:51 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.01.2009.

Sexy svećenici na Vatikanskom kalendaru

Vatikan je taj koji se fura na materijalno, a ne na duhovno.
Oni su ti koji briju na vanjštinu, ne na unutarnjost. Emocije i humanizam su manje bitni od vanjštine i materijalnog za katolicizam.
Estetika ima prednost na bitkom.
Važniji je oblik od sadržaja
Seksualnost se temelji na ljepoti, ne na dobroti i osjećajima.
Lijepo je dobro za Vatikan.
Ljepotu Vatikan više cjeni od duhovnosti i dobrote.
Komercijalizam i marketing je njihova jača strana, a kvaliteta i dobrota ne.
Nije bitno kakav si u duši, bitno je kako izgledaš.
Estetika je na njihovoj strani, ne ljudska kvaliteta.
Bitno je dobro se prodati, a ne kakv si...

Sve ovo nam Katolička crkva poručuje o sebi. Ovim kalendarom.
To su njihova djela.
Ona nam ovime pokazuje koji je njihov sustav vrijednosti.
A to je dijametralno suprotno od sustava vrijednosti koje nam oni kao poručuju u teoriji.
Ma licemjerje do kosti.

Crkva je uvjek u trendu.

Od kad oni nisu monpolisti nad stvaranjem trenda.
Do kraja srednjeg vijeka su isključivo oni diktirali sve na (nama i njima) poznatom svijetu). Kasnije im moć sve više i više opada.
U feudalizmu su također bili utrendu kojeg su sukreirali sa monarsima.
Dočim je došao kapitalizam, slizali su se s njima i postali jedan od klavnih kapitalista u kapitalizmu.
Jedino komunizam nije tolerirao njihov parazitizam.
Ovaj kalendar je samo jedan u nizu dokaza kako im materijalizam, površnost i potrošački mentalitet njihovih vjernika i te kako odgovara.

U onim stvarima u kojima im odgovaraju konzervativna rješenja, snažno ih podržavaju; patrijalizam, segregacija žena, diktatorski i totalitarni sistem uređenja Crkve i države, a u stvarima u kojima im više odgovaraju modernije stvari, drže ih se ko pijan plota; burzovna mešetarenja, potrošački mentalitet, mas mediji, internet, igre sa naftom i zlatom, financiranje političkih kampanji njihovih poltrona u stranim državama, ratno profiterstvo, trgovanje umjetninama, pranje novca preko financijskih institucija, pokrštavanje gladnih za koricu kruha, pokrštavanje bolesnih u zamjenu za lijekove i liječenje....

15.01.2009. u 22:20 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 14.01.2009.

Sporovi Rusija-Hrvatska i Slovenbija-Hrvatska


Mene je podsjetila Timošenko na Sanadera, kada je ručno dopisala na sporazumu kako Ukrajina ne mora Rusiji platiti dugove za plin i na taj način progurati oprost duga prema Rusiji.
Mislila je kako će EU pritisnuti Rusiju da potpipše šta god samo da potpiše, jer EU nije briga za taj dug, nego ju je briga samo da plin poteče prema EU.
Tako je i Sanader pokušao podmetnuti u predpristupne dokumente rješavanja graničnih pitanja u potpunosti u hravtskom interesu, jer je mislio da će EU pritisnuti Sloveniju da potpiše šta god, tj da kapitulira u odnosima sa Hrvatskom, samo kako bi EU čim prije rješila pitanje Lisabonskog ugovora.

14.01.2009. u 23:57 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Kolovoz 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (9)
Prosinac 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Siječanj 2010 (14)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (2)
Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (11)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (10)
Prosinac 2008 (5)
Studeni 2008 (5)
Listopad 2008 (5)
Rujan 2008 (4)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (3)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (7)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (16)
Siječanj 2008 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

....

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr